Teraz jest 10 wrz 2025, 06:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
dziękuje za odpowiedz
a jeszcze jedno pytanie do KWIAT  opłatę manipulacyjną przypisuje w momencie odebrania odpisu tyt.wyk. a koszty egzekucyjne np. w momencie odebrania zwrotki z banku (zajęcie rachunku) czy w momencie wpłaty tych kosztów czyli realizacji zajęcia?

odnośnie zajęcia zwrotu akcyzy nie możemy jej zająć tylko ewentualnie rachunek bankowy na który wpływa było już na ten temat  już wcześniej na forum ale na szkoleniu też mówili

22 kwi 2014, 12:54
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
anulka102                    

odnośnie zajęcia zwrotu akcyzy nie możemy jej zająć tylko ewentualnie rachunek bankowy na który wpływa było już na ten temat  już wcześniej na forum ale na szkoleniu też mówili

czyli zajęcie rachunku bankowego? U mnie na szkoleniu mówili,że po wydaniu i doręczeniu dec. przyznającej zwrot powstaje wierzytelność, którą można zająć. Sporządzając zajęcie 'innej wierzytelności (zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność pieniężną u dłużnika zajętej wierzytelności innego niż pracodawca, organ rentowy lub bank) a nie rach. bankowego. Co szkolenie to inaczej...: \

22 kwi 2014, 13:04
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
anulka102                    

dziękuje za odpowiedz
a jeszcze jedno pytanie do KWIAT  opłatę manipulacyjną przypisuje w momencie odebrania odpisu tyt.wyk. a koszty egzekucyjne np. w momencie odebrania zwrotki z banku (zajęcie rachunku) czy w momencie wpłaty tych kosztów czyli realizacji zajęcia??

ja podaję do sprawozdania tylko koszty, które zostały zrealizowane z zajęcia (zapłacone).

22 kwi 2014, 13:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
odnośnie akcyzy
art.8 & 15 post.egz.w admin. mówi, że nie podlegają egzekucji środki pochodzące z dotacji przyznanej z budżetu państwa a akcyza jest taką dotacją

koszty w momencie realizacji a opłatę manipulacyjną?

Ostatnio edytowano 22 kwi 2014, 13:26 przez anulka102, łącznie edytowano 1 raz

22 kwi 2014, 13:23
Zaawansowany

POSTY        99
anulka102                    

odnośnie akcyzy
art.8 & 15 post.egz.w admin. mówi, że nie podlegają egzekucji środki pochodzące z dotacji przyznanej z budżetu państwa a akcyza jest taką dotacją

koszty w momencie realizacji a opłatę manipulacyjną?

tak samo w momencie realizacji

22 kwi 2014, 13:30
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
akcyza jest dotacją dla Urzędu ale to nie jest dotacja dla rolnika, rolnik otrzymuje później zwrot podatku akcyzowego (nie dotację)- tak mi się obiło o uszy, czyli można to zająć wg mnie

22 kwi 2014, 14:18
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
qubap                    

Jeżeli zajęcie uchylasz to je uchylasz. Już go nie ma. Więc co najwyżej je zaktualizuj tylko nie wiem o co.
Wystawiasz zajęcie rachunku więc liczysz koszty związane z zajęciem rachunki i opłatą manipulacyjna. Jakie Ci powstały jeszcze koszty po zapłacie. Chyba jednak coś jest przegapione.

Koszty doręczeń- początkowo naliczałem je dopiero w momencie otrzymania zwrotki.

Gmina X przekazała mojej gminie do wyegzekwowania trzy tytuły na spółkę mającą u nas siedzibę, powinniśmy prowadzić egzekucję czy przekazać do us?

23 kwi 2014, 07:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
a ja mam jeszcze taki mały problem, tzn. zastanawiam się co zrobić. Zabrałam się za pisanie zajęcia z akcyzy dla jednego dłuznika, i dzisiaj chciałabym wysłać do niego pocztą tylko obawiam sie (bo ta osoba nigdy nie odbiera listów z Urzedu) i co jesli zwróci mi sie list za 14 dni a wypłata będzie do 30 kwietnia, czy moge zrobić zajęcie w tym czasie gdy on jeszcze nie odbierze tego listu? Czy się wstrzymać?

23 kwi 2014, 07:15
Zaawansowany

POSTY        40
Oczywiście. Zajmujesz i wtedy powiadamiasz.

23 kwi 2014, 07:19
Zaawansowany

POSTY        99
ewi889                    

akcyza jest dotacją dla Urzędu ale to nie jest dotacja dla rolnika, rolnik otrzymuje później zwrot podatku akcyzowego (nie dotację)- tak mi się obiło o uszy, czyli można to zająć wg mnie

Rozmawiałam z babką z urzędu wojewódzkiego i ona potwierdziła, to co napisane jest przez ewi889, dodała jeszcze, że gminy robią takie zajęcie.

Ostatnio edytowano 23 kwi 2014, 09:21 przez kwiat, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2014, 09:20
Zaawansowany

POSTY        99
ramzi84                    

Jedna teczka na wszystkich kowalskich nowaków itd . Napewno dobrze jest mieć  podteczki na każdego zobowiązanego, ale może dojść do sytuacji , że będzie np. 200 teczek . Ja - będę robił na podteczkach - czyli tytuły 3160.1 - zajęcia 3160.2 - postanowienia 3160.3 każda czynność inny numer itd i do tego rejestr elektroniczny spraw będę robił. Odsetek nie naliczamy na zajęciach to też info ze szkolenia

RAMZI84 mam pytanie, czyli jak wystawiasz tytuł/zajęcie i kwota odsetek nie przekracza 8,70 zł to ich nie wpisujesz ? Proszę o odpowiedź.

23 kwi 2014, 09:28
Znawca

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
kwiat                    

ramzi84                    

Jedna teczka na wszystkich kowalskich nowaków itd . Napewno dobrze jest mieć  podteczki na każdego zobowiązanego, ale może dojść do sytuacji , że będzie np. 200 teczek . Ja - będę robił na podteczkach - czyli tytuły 3160.1 - zajęcia 3160.2 - postanowienia 3160.3 każda czynność inny numer itd i do tego rejestr elektroniczny spraw będę robił. Odsetek nie naliczamy na zajęciach to też info ze szkolenia

RAMZI84 mam pytanie, czyli jak wystawiasz tytuł/zajęcie i kwota odsetek nie przekracza 8,70 zł to ich nie wpisujesz ? Proszę o odpowiedź.

nie wpisuję odsetek poniżej 8,70

23 kwi 2014, 09:37
Zaawansowany

POSTY        99
czyli monitorujesz kiedy kwota odsetek przekroczy 9 zł i informujesz na piśmie bank czy pracodawcę tak ? A mogę prosić o wzór pisma informującego o odsetkach ?

serdeczne dzięki

23 kwi 2014, 09:40
Zaawansowany

POSTY        40
No to jak Kochani, realizujecie tytuły obcych gmin? A jeśli przekazujecie do US to na jakiej podstawie?  art 19 § 2 upea dotyczy tylko miast na prawach powiatu- innego pomysłu nie mam...

23 kwi 2014, 09:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 379  Następna strona