Teraz jest 10 wrz 2025, 06:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
HELLO
wszyscy już wiemy jakie pismo należy wysyłać do NUS z zapytaniem w sprawie art. 36 ustawy egzekucyjnej jeśli chodzi o osoby fizyczne, a co ze spółka zoo?
można zapytać o rachunek i nadpłaty ewentualnie na podatkach, do Wydziału Komunikacji o samochody
jeszcze jakieś pomysły ?

18 kwi 2014, 11:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
belpru                    

Chciałbym dopytać o aktualizację zajęcia. Wysłałem zajęcie na należność i koszty. Zobowiązany po otrzymaniu zawiadomienia o zajęciu zapłacił i należność i koszty wyszczególnione w informacji o zajęciu.

I teraz pytanie. Po dokonaniu zajęcia powstały kolejne koszty, które wiszą mi w systemie. Czy mogę zaktualizować istniejące zajęcie do wysokości nowopowstałych kosztów? Czy powinienem istniejące zajęcie uchylić i zrobić nowe na koszty?

Aktualizujesz to zajęcie które już masz zrobione.
tylko pamietaj że jak masz już wszczęte postępowanie to  zaliczasz to co Ci wpływa najpierw na koszty egzekucyjne i upomnienie , a na koniec  zaspokajasz dopiero kwotę główna plus odsetki - art. 115 ustawy egzekucyjnej.

Ostatnio edytowano 18 kwi 2014, 11:45 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

18 kwi 2014, 11:42
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
eleta                    

HELLO
wszyscy już wiemy jakie pismo należy wysyłać do NUS z zapytaniem w sprawie art. 36 ustawy egzekucyjnej jeśli chodzi o osoby fizyczne, a co ze spółka zoo?
można zapytać o rachunek i nadpłaty ewentualnie na podatkach, do Wydziału Komunikacji o samochody
jeszcze jakieś pomysły ?

Ja mam takiego gotowca do US i piszę obojętnie czy to na fizyczną czy to prawną:
    - majątek ruchomy,
    - z tytułu wynagrodzenia za pracę,
    - rachunek bankowy,
    - papiery wartościowe zapisane na rachunku papierów wartościowych,
    - papiery wartościowe niezapisane na rachunku papierów wartościowych,
    - autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne oraz prawa własności przemysłowej,
    - udziały w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością,
    - inne prawa majątkowe,

belpru                    

Chciałbym dopytać o aktualizację zajęcia. Wysłałem zajęcie na należność i koszty. Zobowiązany po otrzymaniu zawiadomienia o zajęciu zapłacił i należność i koszty wyszczególnione w informacji o zajęciu.
I teraz pytanie. Po dokonaniu zajęcia powstały kolejne koszty, które wiszą mi w systemie. Czy mogę zaktualizować istniejące zajęcie do wysokości nowopowstałych kosztów? Czy powinienem istniejące zajęcie uchylić i zrobić nowe na koszty?

Z czego to wynika skoro piszesz że zobowiązany zapłacił wszystko?

18 kwi 2014, 11:45
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
eleta                    

Aktualizujesz to zajęcie które już masz zrobione.
tylko pamietaj że jak masz już wszczęte postępowanie to  zaliczasz to co Ci wpływa najpierw na koszty egzekucyjne i upomnienie , a na koniec  zaspokajasz dopiero kwotę główna plus odsetki - art. 115 ustawy egzekucyjnej.

Zgadza się, ale zobowiązana zapłaciła do wierzyciela na swój indywidualny rachunek, a wierzyciel wziął sobie wpłatę na raty objęte tytułem a na koszty poszła tylko nadwyżka. Na koszty w pierwszej kolejności bierzemy tylko jeśli wpłaci na nr rachunku z tytułu i nie wyda w tej wpłacie innej dyspozycji.

qubap                    

Z czego to wynika skoro piszesz że zobowiązany zapłacił wszystko?

Zapłacił do wierzyciela wszystko co było wyszczególnione w zajęciu. A wiszą mi w systemie koszty powstałe już po dokonaniu zajęcia, których nie zapłacił bo jeszcze o nich nie wiedział.

Ostatnio edytowano 18 kwi 2014, 11:52 przez belpru, łącznie edytowano 2 razy

18 kwi 2014, 11:49
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Quab ja jestem jednak bardziej konkretna :) nie będę pisać do osób prawnych czy dostają wynagrodzenie za prace :) dlatego interesuje mnie konkretnie pod Spółkę zoo czy inne mające osobowość prawną, może ktoś z US ma jakis wzór albo podpowiedz

ja mam u siebie jeszcze tak poza tym co Ty napisałeś

• Wskazane na podstawie PIT 11 dane płatnika zaliczek na poczet podatku dochodowego, inne źródła przychodu, rachunek bankowy, czy n/w
 dokonał rozliczenia podatkowego za ostatni rok podatkowy i czy przysługuje mu nadpłata.
 • Prosimy o podanie, czy n/w widnieje w rejestrach podatkowych z tytułu dokonywania czynności cywilnoprawnych (umowa kupna sprzedaży,
 umowa darowizny, umowa pożyczki, wpis hipoteki).
 • Prosimy o podanie, czy n/w prowadzi działalność gospodarczą, miejsce, adres i rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej oraz numery
 rachunków bankowych związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą.
 • Prosimy o podanie, czy n/w jest wspólnikiem spółek prawa handlowego i wskazanie nazw i adresów spółek.

18 kwi 2014, 11:51
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
eleta                    

Quab ja jestem jednak bardziej konkretna :) nie będę pisać do osób prawnych czy dostają wynagrodzenie za prace :) dlatego interesuje mnie konkretnie pod Spółkę zoo czy inne mające osobowość prawną, może ktoś z US ma jakis wzór albo podpowiedz

ja mam u siebie jeszcze tak poza tym co Ty napisałeś

• Wskazane na podstawie PIT 11 dane płatnika zaliczek na poczet podatku dochodowego, inne źródła przychodu, rachunek bankowy, czy n/w
 dokonał rozliczenia podatkowego za ostatni rok podatkowy i czy przysługuje mu nadpłata.
 • Prosimy o podanie, czy n/w widnieje w rejestrach podatkowych z tytułu dokonywania czynności cywilnoprawnych (umowa kupna sprzedaży,
 umowa darowizny, umowa pożyczki, wpis hipoteki).
 • Prosimy o podanie, czy n/w prowadzi działalność gospodarczą, miejsce, adres i rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej oraz numery
 rachunków bankowych związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą.
 • Prosimy o podanie, czy n/w jest wspólnikiem spółek prawa handlowego i wskazanie nazw i adresów spółek.

Ale ja tego nie piszę do osoby prawnej tylko do US - wszystko idzie na szablonie. Jeżeli nie na to piszą mi że informację nie są znane.

belpru                    

Skoro piszesz że zapłacił po otrzymaniu zajęcia to o kosztach wiedział.
Jeżeli zajęcie uchylasz to je uchylasz. Już go nie ma. Więc co najwyżej je zaktualizuj tylko nie wiem o co.
Wystawiasz zajęcie rachunku więc liczysz koszty związane z zajęciem rachunki i opłatą manipulacyjna. Jakie Ci powstały jeszcze koszty po zapłacie. Chyba jednak coś jest przegapione.

Ostatnio edytowano 18 kwi 2014, 12:03 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

18 kwi 2014, 12:00
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Ja tez do pisze do US  :blink:
chodzi mi o to ze nie pytam skarbówki czy Sołka zoo albo inna osoba prawna dostaje wynagrodzenie za prace
też mam szablon - drukowany przez mój program egzekucyjny, oprócz tych danych które Ty podałeś, na moim szablonie są jeszcze te które tu wkleiłam

uciekając od tematu
życzę wszystkim Wesołych i Spokojnych Świąt z dala od dłużników i spraw egzekucyjnych :)

18 kwi 2014, 12:02
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
Żebyśmy mieli jasność. Koszty o których mówię powstały już PO dokonaniu zajęcia i nie były w żaden sposób związane z tym zajęciem.

18 kwi 2014, 12:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Czyli ograniczasz tytuł o wpłatę do wierzyciela. Obciążasz zobowiązanego kosztami o których wspomniano. Robisz zmianę wysokości zajęcia.
Oczywiście koszty muszą dotyczyć tego samego tytułu wykonawczego, który był objęty pierwotnym zajęciem. Zobowiązana dostanie kolejny list z informacją, że jej rachunek nadal pozostaje zajęty. I o to chodzi aby się zobowiązani nauczyli, że maja wpłacać do organu egzekucyjnego, a nie do wierzyciela.

18 kwi 2014, 12:57
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 12:32

POSTY        9
qubap                    

Aida16                    

wszystko się zgadza poza tym, że dopóki nie wejdą w życie nowe przepisy wykonawcze (a termin upływa pod koniec maja)

Możesz mnie nakierować na te przepisy wykonawcze które mówią że zmiany związane z art. 27 wchodzą pod koniec maja?

Po zmianach  w ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji MF ma czas 6 miesięcy na ogłoszenie nowych przepisów wykonawczych (czyli do końca maja musimy się o nich dowiedzieć) Zmiany naprawdę spore - tak w ogólnym zarysie odsyłam do kwrist.mac.gov.pl/.../4Projektrozporzadzeniawsprawietrybupostepowania...‎
Z tego co wiem to jedno dotychczasowe rozporządzenie w sprawie wykonania ......, ma zostać zastąpione kilkoma (bardzo szczegółowymi np. dot. tylko postępowania w zajęciach ruchomości itd)
To wszystko na razie projekty jak będzie faktycznie zobaczymy ale maj tuż tuż
Pozdrawiam

22 kwi 2014, 08:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 12:32

POSTY        9

Możesz mnie nakierować na te przepisy wykonawcze które mówią że zmiany związane z art. 27 wchodzą pod koniec maja?

Po zmianach  w ustawie o postępowaniu egzekucyjnym w administracji MF ma czas 6 miesięcy na ogłoszenie nowych przepisów wykonawczych (czyli do końca maja musimy się o nich dowiedzieć) Zmiany naprawdę spore - tak w ogólnym zarysie odsyłam do kwrist.mac.gov.pl/.../4Projektrozporzadzeniawsprawietrybupostepowania...‎
Z tego co wiem to jedno dotychczasowe rozporządzenie w sprawie wykonania ..., ma zostać zastąpione kilkoma (bardzo szczegółowymi np. dot. tylko postępowania w zajęciach ruchomości itd)
To wszystko na razie projekty jak będzie faktycznie zobaczymy ale maj tuż tuż
Pozdrawiam

O proponowanych zmianach (bardziej szczegółowow) jeszcze pod adresem 2157-uzasadnienie.doc - Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

22 kwi 2014, 09:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2014, 12:21

POSTY        96
do osób które są jednocześnie wierzycielem i organem egzekucyjnym
w przypadku opłaty śmieciowej

czy opłatę manipulacyjną i koszty egzekucyjne podajecie do kwartalnych sprawozdań z dochodów? nie mam programu do egzekucji jesteśmy małą gminą i dopiero raczkujemy w tym temacie i zastanawiam się jak to ogarnąć bez programu. A może by tak zrobić przypis opł.manip w programie w którym księguję opłatę za gosp.odpadami kom.- wtedy będę miała wydruk należności, zaległości,wpłaty? Tylko czy z kosztami mogę zrobić tak samo? czy ktoś jest w podobnej sytuacji na tym forum?

bardzo proszę o pomoc

22 kwi 2014, 10:37
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
anulka102                    

do osób które są jednocześnie wierzycielem i organem egzekucyjnym
w przypadku opłaty śmieciowej

czy opłatę manipulacyjną i koszty egzekucyjne podajecie do kwartalnych sprawozdań z dochodów? nie mam programu do egzekucji jesteśmy małą gminą i dopiero raczkujemy w tym temacie i zastanawiam się jak to ogarnąć bez programu. A może by tak zrobić przypis opł.manip w programie w którym księguję opłatę za gosp.odpadami kom.- wtedy będę miała wydruk należności, zaległości,wpłaty? Tylko czy z kosztami mogę zrobić tak samo? czy ktoś jest w podobnej sytuacji na tym forum?

bardzo proszę o pomoc

ja dopisuję ręczenie na wydruku łączną kwotę kosztów, zrobiłam sobie tabelkę w Excelu żeby się nie pogubić, wpisuję tam kwotę pobranych kosztów i datę wyciągu.
I wszystko ręcznie, aż się kiedyś pewnie pogubię

mam pytanie o zajęcie zwrotu za olej napędowy, wystawiam zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność pieniężną u dłużnika zajętej wierzytelności innego niż pracodawca, organ rentowy lub bank i kieruję do " Urząd Gminy, nazwa ulicy pełny adres tak ? Kto wam to odbierał ? Zwrot ma być dokonany gotówką w kasie.

dzięki

Ostatnio edytowano 22 kwi 2014, 11:41 przez kwiat, łącznie edytowano 3 razy

22 kwi 2014, 11:33
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
kwiat                    

mam pytanie o zajęcie zwrotu za olej napędowy, wystawiam zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność pieniężną u dłużnika zajętej wierzytelności innego niż pracodawca, organ rentowy lub bank i kieruję do " Urząd Gminy, nazwa ulicy pełny adres tak ? Kto wam to odbierał ? Zwrot ma być dokonany gotówką w kasie.

dzięki

Ja będę wpisywać dłużnika zajętej wierzytelności: Wójt Gminy... i adres Urzędu.
I tak x3. Jedno dla zobowiązanego, drugie a/a, trzecie oddam do sekretariatu żeby było z datą wpływu. Potem wójt to skieruje do ref. fin. Reszta należy do nich, muszą tą kwotę odliczyć. To na razie teoretycznie, bo praktyka wkrótce dopiero nadejdzie  ;)

22 kwi 2014, 12:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 379  Następna strona