Teraz jest 05 wrz 2025, 21:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Byt prawny kosztów egzekucyjnych 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2013, 08:27

POSTY        7
Post Re: Byt prawny kosztów egzekucyjnych
koszty egzekucyjne to niepodatkowe należności budżetowe i art. 3 Ordynacja podatkowa

10 kwi 2014, 12:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
No a kiedy powinno się przedstawić przy następcach?
1. Nigdy
2. Po 5 latach od wydania decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności
3. Jak porzedawni się podstawowy
4. Inne propozycje?

10 kwi 2014, 18:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Miało być przedawnić a nie przedstawić. Dziadowskie słowniki.

10 kwi 2014, 21:53
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2013, 08:27

POSTY        7
koszty egzekucyjne jako niepodatkowe należności budżetowe podlegają takim samym przepisom jak zobowiązania podatkowe, przedawniają się zgodnie z Ordynacją podatkową w terminie 5 lat od końca roku , w którym przypada ich termin płatności,  bieg terminu przedawnienia może być przerwany przez kolejny skuteczny środek egzekucyjny, taka sama zasada obowiązuje w przypadku należności powstałych z tytułu przenienienia odpowiedzialności za zob podatkowe.

11 kwi 2014, 08:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Jestem zdania, że KE przedawniają się wraz z należnością, bo są one z nią ściśle związane.
Na poparcie swojej tezy-czy jeśli przedawnia się Wam MKK to koszty nie są wraz z nim niewymagalne? bo u mnie się takowe umarza, zresztą po usterkowaniu kwestii ich wymagalności po kontrolach...
Koszty przedawniają się więc wraz z należnością bezwzględnie.

13 kwi 2014, 01:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
urzedaska                    

Jestem zdania, że KE przedawniają się wraz z należnością, bo są one z nią ściśle związane.
Na poparcie swojej tezy-czy jeśli przedawnia się Wam MKK to koszty nie są wraz z nim niewymagalne? bo u mnie się takowe umarza, zresztą po usterkowaniu kwestii ich wymagalności po kontrolach...
Koszty przedawniają się więc wraz z należnością bezwzględnie.

Hmm. Co najmniej ciekawe. To wierzyciele się u Ciebie cieszą przy MKK, jeśli okres ich wymagalności minął.
Ja obciążam wierzyciela bezwzględnie (MKK - 3 lata, KE - 5 lat wymagalności).

13 kwi 2014, 08:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Urzędaska proponuję jak będzie okazja, wybrać się na szkolenie z trenerem egzekucyjnym Dolnośląskiego Urzędu Skarbowego Panem Klimiukiem. On np. twierdzi że KPE się nigdy nie przedawniają.

Zresztą co trener to inne rozwiązania...

17 kwi 2014, 11:52
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
anonymous82                    

Urzędaska proponuję jak będzie okazja, wybrać się na szkolenie z trenerem egzekucyjnym Dolnośląskiego Urzędu Skarbowego Panem Klimiukiem. On np. twierdzi że KPE się nigdy nie przedawniają.

Zresztą co trener to inne rozwiązania...

Ten pogląd był powszechny również w MF. Niestety sądy administracyjne go nie podzieliły  :zeby:
Obecnie dominuje linia orzecznicza, że koszty są należnością jednostki finansów publicznych i przedawniają się - zgodnie z przepisami ordynacji podatkowej do której odsyła ustawa o finansach publicznych - 5 lat od końca roku w którym powstały.

17 kwi 2014, 12:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Ajed a w moim przypadku jak sądzisz?

Decyzja orzekająca o odpowiedzialności następców z powiedzmy lutego 2013.
W tejże decyzji są wskazane także koszty które powstały o dłużnika podstawowego.

Okres przedawnienia w przypadku kpe liczymy od decyzji czyli od końca 2013r.?
Czy od momentu kiedy kpe faktycznie powstały (u dłużnika podstawowego?) np od 2007?

I czy jak podsawowy się w takim wypadku przedawni to kpe też się przedawniają?

Byłbym wdzięczny za wskazówki, u mnie radcowie nie za bardzo chcą się nad tym pochylić, są stworzeni do wyższych celów... :/

17 kwi 2014, 12:51
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
To trudny temat.
Ja to widzę tak - nieważne koszty czy podatek - po wydaniu decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności masz 3 lata na dochodzenie tej należności.

Niestety nie jest to takie proste. Spotkałem się kiedyś z bardzo ciekawym podejściem, podczas rozmowy z jednym z sędziów WSA zapytał on:
- czy jeśli podatnik - po przeniesieniu odpowiedzialności - sam zapłaci - będziesz ściągał z os. 3? - odpowiedziałem, że jest oczywiste, że nie. No bo zobowiązanie wygasło.
No i dostałem pytanie pomocnicze - a czym różni się przedawnienie od zapłaty (w zakresie wygaszania zobowiązania)? W sumie niczym - to taki sam sposób wygaśnięcia zobowiązania.
No więc skoro zobowiązanie dłużnika głównego wygasło (nieważne czy na skutek zapłaty, czy przedawnienia) na jakiej podstawie mamy go dochodzić od osoby trzeciej? Zdaniem tego sędziego - przedawnienie zobowiązania u podatnika powoduje z automatu przedawnienie u osoby 3. Trzyletni okres na dochodzenie tej należności nie jest dodatkowym okresem, a jakby okresem wymagalności od os 3, o ile wcześniej  zobowiązanie nie wygaśnie u podatnika. Nie mam przekonania czy zgodzić się z taką wykładnią, zwłaszcza, że był to pogląd podczas rozmowy prywatnej, a nie na sali sądowej i chyba jednak stoi w sprzeczności z art. 118 § 2 OP.

W Twoim wypadku, zrobiłbym jednak tak jak zaproponowałem na wstępie - 3 lata od doręczenia decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności na os 3. Z uwagi na to, że w sentencji decyzji przenosimy również odpowiedzialność z tytułu KE. Jest to więc taka sama odpowiedzialność jak za "przeniesiony" podatek.

17 kwi 2014, 13:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
ajed                    

To trudny temat.
Ja to widzę tak - nieważne koszty czy podatek - po wydaniu decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności masz 3 lata na dochodzenie tej należności.

Niestety nie jest to takie proste. Spotkałem się kiedyś z bardzo ciekawym podejściem, podczas rozmowy z jednym z sędziów WSA zapytał on:
- czy jeśli podatnik - po przeniesieniu odpowiedzialności - sam zapłaci - będziesz ściągał z os. 3? - odpowiedziałem, że jest oczywiste, że nie. No bo zobowiązanie wygasło.
No i dostałem pytanie pomocnicze - a czym różni się przedawnienie od zapłaty (w zakresie wygaszania zobowiązania)? W sumie niczym - to taki sam sposób wygaśnięcia zobowiązania.
No więc skoro zobowiązanie dłużnika głównego wygasło (nieważne czy na skutek zapłaty, czy przedawnienia) na jakiej podstawie mamy go dochodzić od osoby trzeciej? Zdaniem tego sędziego - przedawnienie zobowiązania u podatnika powoduje z automatu przedawnienie u osoby 3. Trzyletni okres na dochodzenie tej należności nie jest dodatkowym okresem, a jakby okresem wymagalności od os 3, o ile wcześniej  zobowiązanie nie wygaśnie u podatnika. Nie mam przekonania czy zgodzić się z taką wykładnią, zwłaszcza, że był to pogląd podczas rozmowy prywatnej, a nie na sali sądowej i chyba jednak stoi w sprzeczności z art. 118 § 2 OP.

100% racji miał sędzia. Odpowiedzialność os. trzeciej jest posiłkowa. Wygasa zobowiązanie wobec podatnika (płatnika) - wygasa także i osoby trzeciej.

ajed                    

W Twoim wypadku, zrobiłbym jednak tak jak zaproponowałem na wstępie - 3 lata od doręczenia decyzji o przeniesieniu odpowiedzialności na os 3. Z uwagi na to, że w sentencji decyzji przenosimy również odpowiedzialność z tytułu KE. Jest to więc taka sama odpowiedzialność jak za "przeniesiony" podatek.

3 lata licząc od końca roku, w którym wydano decyzję.

17 kwi 2014, 17:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Ale w tym przypadku osoba trzecia a następca prawny to wg OP to to samo? Bo ręki nie dam sobie uciąć.

17 kwi 2014, 17:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
anonymous82                    

Ale w tym przypadku osoba trzecia a następca prawny to wg OP to to samo? Bo ręki nie dam sobie uciąć.

Następca prawny to inna kategoria niż osoba trzecia.
W ustawie o zobowiązaniach podatkowych spadkobierca był osobą trzecią. Od czasu OP już nią nie jest.
Co do następców prawnych i terminów wiele wyjaśnia art. 99 OP.

17 kwi 2014, 17:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2