Teraz jest 10 wrz 2025, 05:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Zwróć nadwyżkę na rachunek z którego przyszła wplata. Chyba że masz juz inny tytuł to rozlicz na niego.

15 kwi 2014, 16:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2014, 17:11

POSTY        62
nowego tytułu nie mam, ale gość ma nie wpłacona ostatnią ratę, można by tam wrzucić te 8 zł, ale co na to wydać ? Postanowienie jakieś, ale jaką pp podać?

15 kwi 2014, 17:22
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 paź 2013, 08:28

POSTY        20
poszłam do dłużnika i zapłacił mi tylko część należności. Czy wpisuję ograniczenie w części J. czyli taka kwotę jaka została mu do zapłaty?

16 kwi 2014, 06:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
ona88                    

poszłam do dłużnika i zapłacił mi tylko część należności. Czy wpisuję ograniczenie w części J. czyli taka kwotę jaka została mu do zapłaty?

Jak poszłaś jako poborca to wypełniasz część L i Ł(wpisujesz kiedy pobrałas i ile pobrałaś i numer z kwitariusza)- część J się wypełnia jeśli wpłata była np u wierzyciela i on cię o tym poinformował

16 kwi 2014, 06:59
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
preston                    

Tak jest wiążące jeśli postępowania objęte rozstrzygnięciem są nadal prowadzone. Komornik jako organ zaufania publicznego powinien Ci podać obowiązujące i prawdziwe informacje. Tak więc znając sygnaturę i datę postanowienia można takie akta przesłać do łącznego prowadzenia.
Zresztą dokładna informację w tej sprawie powinien Ci przesłać pracodawca. Wynika to wprost z pouczenia i jest to jego obowiązek.

O postanowieniu dowiedziałam się od komornika, zakład pracy twierdzi, że jeśli komornik nam tego nie dał to oni tym bardziej. I koło się zamyka. Znam datę postanowienia i sygnaturę postanowienia z rozmowy telefonicznej z kancelarią. Wzór pisma znalazłam na str 29 od ciebie PRESTON i taki zastosuję. Zastanawia mnie tylko czy nie będzie mi potrzebne postanowienie sądu to moich akt ?

16 kwi 2014, 07:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Pracodawca jest w błędzie.

Zgodnie z art. 72 § 4 pkt 2b organ egzekucyjny wzywa pracodawcę, aby składał, w przypadku zaistnienia przeszkód do wypłacenia wynagrodzenia za pracę, oświadczenie o rodzaju tych przeszkód, a w szczególności podał, czy inne osoby roszczą sobie prawa do zajętego wynagrodzenia, czy i w jakim sądzie toczy się sprawa o to wynagrodzenie oraz czy i o jakie roszczenia została skierowana do tego wynagrodzenia egzekucja przez innych wierzycieli.

Zrób sobie notatkę z rozmowy z pracownikiem kancelarii. To wystarczy.

16 kwi 2014, 10:01
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2014, 09:42

POSTY        40
ramzi84                    

Jak poszłaś jako poborca to wypełniasz część L i Ł(wpisujesz kiedy pobrałas i ile pobrałaś i numer z kwitariusza)- część J się wypełnia jeśli wpłata była np u wierzyciela i on cię o tym poinformował

Jeśli wierzyciel poinformował mnie, że należność została zapłacona w całości, wraz z kosztami upomnienia, to po prostu wypełniam 104 i 107, a w polu J nie muszę ograniczać do zera?

16 kwi 2014, 10:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
belpru                    

ramzi84                    

Jeśli wierzyciel poinformował mnie, że należność została zapłacona w całości, wraz z kosztami upomnienia, to po prostu wypełniam 104 i 107, a w polu J nie muszę ograniczać do zera?

Tak wtedy wypełniasz część J i kwota 0,00 , 104 i 107 -

16 kwi 2014, 11:09
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
pytanie z serii nietypowych;
gość dostał tytuł i zajęcie, wpłacił ile mu kazano, ale okazało się, że na zajęciu ktoś się pomylił i wpisał o 8 zł za dużo kosztów. Co zrobić z tą nadwyżką? Czy można przerzucić na należność za kwiecień 2014? Czy wydać postanowienie, jaka pp?

16 kwi 2014, 11:17
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
hajka                    

pytanie z serii nietypowych;
gość dostał tytuł i zajęcie, wpłacił ile mu kazano, ale okazało się, że na zajęciu ktoś się pomylił i wpisał o 8 zł za dużo kosztów. Co zrobić z tą nadwyżką? Czy można przerzucić na należność za kwiecień 2014? Czy wydać postanowienie, jaka pp?

Ja działając jako wierzyciel i organ księguje sobie takie wpłaty na kolejne należności. Przychodzi mi np z banku o 0,40zł za dużo to księguję na kolejne należności.
Nie informuję zobowiązanego. Kiedyś może dostanie kolejny tytuł to będzie o 8zł mniejszy ;). Możesz do niego zadzwonić jak masz numer i powiedzieć żeby za następny miesiąc zapłacił mniej w związku z rozliczoną wpłatą.

kwiat                    

preston                    

Tak jest wiążące jeśli postępowania objęte rozstrzygnięciem są nadal prowadzone. Komornik jako organ zaufania publicznego powinien Ci podać obowiązujące i prawdziwe informacje. Tak więc znając sygnaturę i datę postanowienia można takie akta przesłać do łącznego prowadzenia.
Zresztą dokładna informację w tej sprawie powinien Ci przesłać pracodawca. Wynika to wprost z pouczenia i jest to jego obowiązek.

O postanowieniu dowiedziałam się od komornika, zakład pracy twierdzi, że jeśli komornik nam tego nie dał to oni tym bardziej. I koło się zamyka. Znam datę postanowienia i sygnaturę postanowienia z rozmowy telefonicznej z kancelarią. Wzór pisma znalazłam na str 29 od ciebie PRESTON i taki zastosuję. Zastanawia mnie tylko czy nie będzie mi potrzebne postanowienie sądu to moich akt ?

Dowiedziałem się od pracodawcy o tym że komornik został wyznaczony do prowadzenia łącznej egzekucji i tam też przesłałem akta. Powołałem się na pismo od pracodawcy i nie pisałem żadnych postanowień. Komornik pismo przyjął i przysłał do wiadomości pismo które wysłał do pracodawcy o potrącaniu wierzytelności z mojego tytułu. To samo zrobiłem w dwóch przypadkach z rachunkiem bankowym i większego problemu nie było ;)

16 kwi 2014, 12:02
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        62
poszukuję pewnego dłużnika. napisałam do zus i podano mi nazwę pracodawcy - firma niemiecka, jak zrobić zajęcie?

16 kwi 2014, 12:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
qubap                    

Ja działając jako wierzyciel i organ księguje sobie takie wpłaty na kolejne należności. Przychodzi mi np z banku o 0,40zł za dużo to księguję na kolejne należności.
Nie informuję zobowiązanego. Kiedyś może dostanie kolejny tytuł to będzie o 8zł mniejszy ;). Możesz do niego zadzwonić jak masz numer i powiedzieć żeby za następny miesiąc zapłacił mniej w związku z rozliczoną wpłatą.

Prawidłowo ze strony wierzyciela, to powinno być postanowienie o zarachowaniu nadpłaty, która z tego tytułu wystąpiła na poczet przyszłych należności.

16 kwi 2014, 12:28
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ramzi84                    

qubap                    

Prawidłowo ze strony wierzyciela, to powinno być postanowienie o zarachowaniu nadpłaty, która z tego tytułu wystąpiła na poczet przyszłych należności.

Może i tak, jednakże wysyłać do kogoś korespondencję za taką nadpłatę się po prostu nie opłaca. Procedury całkowicie nieekonomiczne zważywszy na fakt wystawienia upomnienia, tytułu, zajęcia, poszukiwania majątku itd. Póki co idzie zajęcie za zajęciem a zobowiązani w tych przypadkach najczęściej nie odbierają w ogóle korespondencji więc nie mam zamiaru takich postanowień wystawiać. Może zmienię zdanie po kontroli :)
W przypadku kiedy dostałem dwie wpłaty - jedną wpłacił sam a drugą z zajętego rachunku bankowego takie postanowienie wystawiłem i zaliczyłem na pozostałe zaległości.

16 kwi 2014, 13:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
hajka                    

poszukuję pewnego dłużnika. napisałam do zus i podano mi nazwę pracodawcy - firma niemiecka, jak zrobić zajęcie?

Jeśli ma siedzibę lub oddział w Polsce to wyślij tam zajęcie. Jeśli siedzibą są Niemcy to pozostaje egzekucja zagraniczna ale łączna kwota zaległości nie może być mniejsza niż 1500 euro.

Jest tez szansa, że rozlicza się z takiego dochodu w naszym kraju. A wtedy może będzie miał nadpłatę w podatku.

Może jest jakiś bank  :D  który działa w naszym kraju i Niemczech.

16 kwi 2014, 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 379  Następna strona