Teraz jest 04 wrz 2025, 12:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Rejestracja i odmowa nadania NIP 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Post Re: Rejestracja i odmowa nadania NIP

wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że spółka nie została zawiązana z czystych intencji

Czyli kolejna uznaniowa decyzja urzędnika, zależąca czasem od jego widzi mi się ;) Jakie to znaki na niebie i ziemi Twoim zdaniem wskazują na nie czyste intencje? Że potencjalna siedziba znajduje się w biurze, gdzie 1000 innych firm ma siedzibę? A może ja nie potrzebuje siedziby, bo moja działalność polega na bieganiu z łopatą w rowach i po mi siedziba, w której mogę usiąść, wypić kawę i przyjąć szanownego urzędnika? Może wprowadzić obowiązkowe badania ludzii, czy nie spełniają warunków potencjalnych morderców i tak dla pewności zamykać w więzieniach. Zamiast likwidować przyczynę, która umożliwia prowadzenie nielegalnego biznesu to Wy jak zwykle zabieracie się od *** strony...

18 gru 2013, 14:02
Znawca

REJESTRACJA01 lip 2010, 12:31

POSTY        118
Jakoś spodziewałem się Twojej odpowiedzi... dziwne?!
Lubię jak ktoś nieznający tematu od razu orzeka o mojej/naszej uznaniowości i " Zamiast likwidować przyczynę, która umożliwia prowadzenie nielegalnego biznesu to Wy jak zwykle zabieracie się od **** strony..." i ocenia, że to My mamy "władztwo" likwidować przyczynę (jakie to proste wywalić prostemu urzędnikowi, że tworzy ułomne prawo i warunki...).

Znakami na niebie i ziemi są: 20-sto letni prezes nie wiedzący nic o działalności spółki, którą podobno reprezentuje, lub 85-cio letnia pani, która chyba nawet nie jest świadoma treści aktu notarialnego, który podpisała. Do tego umowa "najmu adresu" tylko na potrzeby odioru korespondencji ale bez prawa korzystania z lokalu pod danym adresem albo siedziba w pustostanie, pełnomocnik, który wie więcej o spółce, kontrahentach i wszystkim co dotyczy spółki niż osoby, które są wspólnikami spółki lub ją reprezentują według KRS, wyjaśnienia prezesa, z których wynika, że zakrese działalności nie będzie tak do końca zgodny z tym co zostało zgłoszone do KRS i inne zagadnienia, z którymi spotkałem się w trakcie prowadzonych spraw. Nikt nikogo nie osądza. I nie potrzebuję badań ludzi czy nie spełniają warunków potencjalnych morderców.

Chodzi o to, że skala wyciągania rąk po nieswoją kasę (z budżetu państwa) w postaci wyłudzania podatku VAT jest już tak powszechna i przeogromna, że przestało się to mieścić w jakiejkolwiek skali.

Ale według Ciebie to najlepiej nic nie robić i niech urzędnicy przestaną się czepiać biednych przedsiębiorców. Uwierz mi, że pomagam ludziom chcącym założyć działalność i jak trzeba to informuję co krok po kroku trzeba załatwić lub nadajemy NIP lub wydajemy VAT-5 prawie od ręki jak się uda, żeby obowiązki rejesetracyjne dla przyszłego bądź obecnego przedsiębiorcy były jak najmniej uciążliwe. Ale są sprawy, które śmierdzą z daleka i co mam się uśmiechać i udawać, że nic się nie stało?

18 gru 2013, 14:46
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA27 lut 2014, 09:10

POSTY        1
polecam wyroki WSA I SA/Gd od 1401 do 1407/13 - brak podstaw do odmowy NIP na podstawie dokonanej oceny...

11 kwi 2014, 12:05
Zaawansowany

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Proszę o informację: Czy spółka z o.o. powinna dołączać do NIP-2 załącznik NIP-D?

Zerkałam na opis NIP-D, ale zapis "... i podmioty podlegające wpisowi do rejestru przedsiębiorców na zasadach określonych dla spółek osobowych w celu zgłoszenia wszystkich wspólników ..." jakoś za bardzo nic mi nie mówi.

dziękuję

18 cze 2014, 09:57
Początkujący

REJESTRACJA19 kwi 2016, 14:25

POSTY        4
Odświeżam post. Mam problem, może ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją. Mamy u siebie spółkę  - pośrednika pracy. W związku z tym od lipca tamtego roku przybyła nam drastycznie liczba Ukraińców i NIP-7. Co najlepsze, adres zamieszkania jest taki sam. Są momenty, że biuro rachunkowe składa nam na raz 60 NIP-ów z tym samym adresem. Pod wskazanym adresem mieści się nieduży hotelik. Po rozmowach z biurem księgowym, skąd tylu Ukraińców pod tym adresem i groźbach, że będziemy im odmawiać nadania NIP bo jest to dla nas podejrzane, dostaliśmy odpowiedź, że się wymieniają i jest ich duża rotacja. Czy ktoś z was odmawiał nadania NIP na podstawie weryfikacji adresu zamieszkania takiego delikwenta? Oczywiście ksero paszportu i oświadczenie o centrum interesów gospodarczych jest na terytorium RP są dołączone. Mieliście podobne przypadki?

07 lut 2018, 14:20
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2007, 10:25

POSTY        8
U nas rejestruje się po 20-30 na jednym adresie prywatnym (nie hotelowy). Staramy się otrzymać jakąkolwiek umowę na ten lokal i prześwietlamy właściciela czy płaci podatki za najem. Niestety ciężko ściągnąć do US obcokrajowców bo nie odbierają wezwań :(
Odmowy nadania NIPu jeszcze nie mieliśmy.

09 lut 2018, 07:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2