Teraz jest 05 wrz 2025, 22:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Ulga za złe długi 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
Post Ulga za złe długi
Witam,
pytanko do osób przeprowadzających czynności do tej ulgi - czy wystarcza wam informacja z https://ems.ms.gov.pl/‎  oraz z Serca dotyczące upadłości i czynnego vatowca, czy też piszecie zapytania do innych US.

ja wole bez zapytania, ale ostatnio miałem przypadek ze była firma w upadłości a żadnych wpisów w rejestrach nie znalazłem.

01 lip 2013, 10:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Post Re: Ulga za złe długi
Ja wysyłam informację o dokonaniu korekty w związku ze złymi długami, z prośbą, że w przypadku gdy US dłużnika posiada informację, że wierzyciel nie może skorzystać z ulgi, aby mi ją przesłał.

To jest pikuś, jakoś się da. Ale jak stosujecie sankcję i kks. Który przepis z KKSu? Czy korekta po wezwaniu do czynności w stosunku do dłużnika, który sam nie skorygował zgodnie z 89b powoduje odstąpienie od KKS? Czy mimo wszystko,  w związku, że koryguje po wezwaniu leci wniosek? A jak ze spółkami?

KKS i sankcja póki co jest dla mnie problemem :/

01 lip 2013, 20:05
Zaawansowany

POSTY        46
u mnie póki co nie robiliśmy sankcji ani kks...

01 lip 2013, 20:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2007, 20:00

POSTY        15
Ponawiam pytanie które zadał/a AKHIR! Jak postępujecie w przypadku skorygowania deklaracji VAT-7 w wyniku przeprowadzonych czynności sprawdzających? Piszecie wnioski do KKS, czy może wnioskujecie do PPOP o wymierzenie dodatkowego zobowiązania?! Czy złożenie korekty zamyka sprawę?!

09 kwi 2014, 09:10
Zaawansowany

REJESTRACJA24 maja 2009, 19:05

POSTY        54
Keniacz - jak to nie znalazłeś wpisów o ogłoszeniu upadłości? Przecież to jest informacja podlegająca ogłoszeniu w MSiG. A w przypadku przedsiębiorców podlegających wpisowi w rej. przed. w tym właśnie rejestrze. Co więcej - wpis z urzędu. Osoby fizyczne odpowiednio w CEIDG.

09 kwi 2014, 20:35
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Co do notatek o ukaranie- polecam art. 16a kks nie podlega karze, kto złożył prawnie skuteczną korektę i zapłacił podatek.
Jeżeli więc na skutek Waszego działania podatnik składa korektę i płaci (nawet na wezwanie) to i tak nie można go ukarać. Zdaniem MF nie należy pisać notatek dla samego ich pisania.
Jeżeli natomiast korekta nie zostanie złożona a wszczęte postępowanie zostanie zakończone wydaniem decyzji to wtedy notatka jak najbardziej.

10 kwi 2014, 21:41
Zaawansowany

POSTY        46
witam,

czy ktoś już robił decyzję sankcyjną? (korekta podatku naliczonego po czynnościach sprawdzających w sp. z o.o.)
jeżeli to możliwe prosiłbym o jakiś wzór decyzji na pw :)

pozdrawiam

12 sie 2014, 16:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lis 2007, 18:12

POSTY        43
Ponawiam zapytanie powyżej.

09 lis 2015, 20:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]