Teraz jest 08 wrz 2025, 18:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

pola80                    

c.a jak zapłaci wierzycielowi wszystko oprócz moich kosztów egz. i wierzyciel mi daje wniosek o umorzenie a ja nie mogę umorzyć bo wisi mi jeszcze 1,4, co robię, czy wzywam o uiszczenie kosztów egz.?

W normalnych przypadkach (kiedy wierzyciel nie jest organem egzekucyjnym) kosztami obciąża się wierzyciela, tutaj nie wiem.
Ja bym się zastanowił nad ich umorzeniem zgodnie z art. 64e § 2 ust. 3.

preston                    

Nie można „doklejać” kolejnych tytułów do istniejących zajęć. Jak masz nowy tytuł to wydajesz nowe zajęcie.

a ty tylko takie małe pytanko. Powiedz mi jak możliwym jest wystawienie takiego zajęcia przez US na kilku stronach gdzie wierzycielami są np 3 podmioty bo i takie widziałem? Czy takie zajęcie wystawione jest po prostu jedno w jednym czasie?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie zamykania przed wszczęciem. Czy jeżeli dostanę pisemko od wierzyciela że należność została zapłacona umarzam zgodnie z 59 §1 ust 1 czy 59 § 1 ust 9? Związane jest to oczywiście z postanowieniem o umorzeniu

Też nie wiem!?-Jedni piszą ,że się nie wystawia Postanowień.

08 kwi 2014, 15:49
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Art. 60. § 1. Umorzenie postępowania egzekucyjnego z przyczyny, o której mowa w art. 59 § 1 pkt 1-8 i 10, powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, jeżeli przepisy ustawy nie stanowią inaczej. Pozostają jednak w mocy prawa osób trzecich nabyte na skutek tych czynności.

§ 2. Organ egzekucyjny wydaje w razie potrzeby postanowienie dotyczące uchylenia dokonanych czynności egzekucyjnych wskutek umorzenia postępowania egzekucyjnego.

§ 3. Na postanowienie organu egzekucyjnego w sprawie uchylenia dokonanych czynności egzekucyjnych lub odmowy uchylenia tych czynności służy zażalenie.

Proszę o podanie przykładowych czynności: mam tylko opłatę manipulacyjną, czy uchylam ją? przecież jest za odebranie odpisu?

08 kwi 2014, 15:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
werka90                    

czy na tytule mogę kilka razy umieścić opłatę manipulacyjna? pierwsza za dostarczenie tyt:1.40 a druga np za wysyłkę zapytania do US?

...............................*

Błagam choć raz przeczytaj ustawę. Opłatę manipulacyjną nalicza się i pobiera raz w przebiegu postępowania egzekucyjnego. Oczywiście dla każdego z tytułów oddzielnie.

Widzę, że chodzi Ci o częściowe pobranie należności. Obliczamy tak:

1.       opłata manipulacyjna 1% od zaległości czyli całości należności głównej i odsetek. jeśli u Ciebie jest to 52,44 to opłata 1,40-zł. Łatwo zapamiętać, że opłata 1,40 zmienia się dopiero gdy zaległość przekracza 140-zł.

2.       opłata za pobranie to 5% ale nie od zaległości jak liczysz ale od kwoty pobranej. Jak łatwo obliczyć minimalne pobranie 2.50z-zł jest to kwoty 50,00-zł.

Teraz Twoje wyliczenie: domniemywał, że zobowiązany chce wpłacić łącznie 50,00-zł.
ng (+ ewentualne odsetki) 52,44, opłata manipulacyjne od tej kwoty to oczywiście 1,40-zł.  
upomnienie 8,80-zł. Czyli od deklarowanej wpłaty 50,00 odliczasz 1,40 i 8,80 = 39,80.

Ponieważ jest to kwota "mieszcząca" się w minimalnych kosztach za pobranie, koszty pobrania wynoszą 2,50-zł.
39,80-2,50=37,30-zł

Czyli na należność główną (i ewentualne odsetki) rozliczasz 37,30-zł.

A teraz coś trudniejszego: należność główna 200zł, up. 8,80-zł.
Opł. manipulacyjna 2,00. Zobowiązany deklaruje wpłatę całości. Czyli 200x5% (pobranie) 10zł.
Całość 200+8,80+2+10=220,80

Ale jeśli chce wpłacić tylko 100 zł.
To opł. man. od całości 2,00-zł, upomnienie 8,80-zł. Czyli 100-2,00-8,80=89,20.

Teraz nie możesz jednak policzyć wprost 5% od tej kwoty (89,20) bo będzie to błędne wyliczenie. Zakładając wprost 5%x89,20=4,46 (4.50). Jednak 89,20-4,50=84,70. A 5% od 84,70 to wcale nie 4,50(4,46) tylko 4,24(4,20).

Dlatego przy częściowym pobraniu jeśli koszty za pobranie są większe niż minimalne 2,50-zł. liczymy pobranie RACHUNKIEM STU.

Tak prawidłowo wyliczamy takie pobranie:
Mamy 89,20 o chcemy prawidłowo obliczyć pobranie.

Wzór jest następujący 89,20 x 100 /105 (sto procent + pobranie) - 89,20.

89,20 x 100 = 8920,
8920 / 105 = 84,95
84,95 - 89,20 = 4,25 (4,30)

Oczywiście zawsze może być błąd wynikający z zaokrąglenia.

Czyli ogólny wzór: A - kwota do pobranie po odliczeniu wcześniejszych kosztów

A x 100%
---------------  - A =  koszt za pobranie
105%

W części J nie robisz żadnych zmian czy wpisów przy pobraniu. Wszelkie naliczenia i rozliczenia robisz  w części L i Ł. Koszty upomnienia (pobrane) w przypadku obcego wierzyciela wpisujemy w części Ł w "odsetki".  W przypadku własnego wierzyciela w "koszty".

08 kwi 2014, 16:22
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
pola80                    

Jak już nic nie rozumiem:?
1.Wszczęcie nie nastąpiło:  Skoro Art. 59. Umorzenie postępowania egzekucyjnego
§ 1. Postępowanie egzekucyjne umarza się:
1) jeżeli obowiązek został wykonany przed wszczęciem postępowania;- to rozumiem, że wierzyciel wystawił tyt., ja nadałam klauzule, ale nie zdążyłam wysłać odpisu a wpłynęła wpłata do wierzyciela- więc : robię postanowienie o umorzeniu zgodnie z tym w/w art.?Dlaczego nie mam nic robić? Co zaznaczam w systemie w części.I, czy:74,77, czy: 72,75, czy:73,76,78?

Wszczęcie nie nastąpiło. Czyni nie doręczyłaś zobowiązanemu odpisu tytułu. I nie zrobiłaś żadnej czynności w postaci zajęcia. (Faktycznie można już mieć wydrukowane zajęcie ale nie doręczyłaś go do banku, pracodawcy itd.) Czyli nie nastąpiła żadna z czynności która powodowałaby naliczenie kosztów, powiadomienie zobowiązanego, dłużnika zajętej wierzytelności. Nie nastąpił skutek prawny.

Wtedy nie musisz wydawać żadnego postanowienia o umorzeniu postępowania, ani uchylać dokonanych czynności (wydawać uchylenia zajęć).
Kończysz sprawę w systemie informatycznym (jeśli masz taki). Stwierdzenie w ustawie "obowiązek został wykonany przez wszczęciem postępowania" mówi wprost, że ktoś zapłacił przed FAKTYCZNYM (materialnym) wszczęciem postępowania. Czyli musiałabyś wszcząć postępowania aby móc je umorzyć z tego przepisu.
W części I wypełniasz (jak masz czas) pozycje 74,77.

pola80                    

2. Wszczęcie nastąpiło: Art. 59. Umorzenie postępowania egzekucyjnego
§ 1. Postępowanie egzekucyjne umarza się:
2) jeżeli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał;- tu rozumiem ,że obowiązek wygasł- to co wystawiam Postanowienie,czy jak?Co macie na myśli uchylam czynności-jakie czynności(czy  opłata manipulacyjna też ma być uchylona?)ja na razie mam tylko do rozliczenia same opłaty manipulacyjne-to co mam je uchylić, np:1,40? przecież odpis został dostarczony.Z art. 59  § 1 pkt 1 ?

Wszczęcie nastąpiło: czyli doręczyłaś odpis tytułu, wydałaś i wysłałaś zajęcie (może nie być jeszcze doręczone do banku, ale będzie i tego nie zmienisz). Po prostu jedna z czynności którą dokonałaś faktycznie wszcznie lub wszczęła egzekucję.

Wtedy musisz umorzyć postępowanie i uchylić dokonane czynności czyli zajęcia (poprzednio może nieprecyzyjnie się wyraziłem, w przypadku samego doręczenia odpisu oczywiście nie ma jakich czynności uchylać).

Umorzenie następuje na podstawie art. 59 § 1 pkt. 1 "wykonanie obowiązku przed wszczęciem" (wszczęcie musi nastąpić aby móc umorzyć postępowanie).

Teraz co z opłatą manipulacyjną i kosztami. Oczywistym jest że jeśli "obowiązek został wykonany przez wszczęciem" to nie mamy prawa naliczyć żadnych kosztów czy opłaty manipulacyjnej.
Jeśli jednak opłata i ewentualne koszty za zajęcia zostały naliczone, to podlegają one umorzeniu z mocy prawa i nie można ich dochodzić od zobowiązanego. Nie wyobrażam sobie też obciążania nimi własnego wierzyciela.

pkt 2. czyli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał; to zupełnie inne przypadki. np.
- (obowiązek nie jest wymagalny) - "padła" czyli została uchylona decyzja określająca wysokość zobowiązania,
- (został umorzony) - został umorzony np. w wyniku decyzji o umorzeniu części lub całości zaległości lub odsetek za zwłokę,
- (wygasł) - np. przedawnił się,
- (nie istniał) - np. naliczono komuś podatek za nieruchomość której nie jest właścicielem.

Na pozostałe Twoje pytania odpowiem później.

08 kwi 2014, 17:42
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Estera17                    

Pytanie może głupie ale jednak. Deklaracje złożyła osoba fizyczna, na swój prywatny dom. Nie płaci. Wystawiliśmy na nią tytuł wykonawczy. Prowadzi ona jednak przedsiębiorstwo handlowe. Czy można w takim wypadku zająć jej konto firmowe czy tylko prywatne?

Oczywiście, że możesz. To nie Twoje zmartwienie czy dane zajęcie jest skuteczne i czy bank może z niego potrącić środki. To rola banku.
Ty nie musisz posiadać wiedzy czy w danym banku zobowiązany ma 20 rachunków czy 1. I nie ma znaczenia czy jest to jego rachunek osobisty czy formowy. Prowadzono jest dla jego osoby i to wystarczy.

Podobna sytuacja jest z rachunkami prowadzonym dla spółek cywilnych. W świetle orzecznictwa są to też rachunki prowadzone dla osób fizycznych w ramach spółki. I podlegają egzekucji tak samo jak rachunki osobiste.

08 kwi 2014, 17:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
preston                    

W części J nie robisz żadnych zmian czy wpisów przy pobraniu. Wszelkie naliczenia i rozliczenia robisz  w części L i Ł. Koszty upomnienia (pobrane) w przypadku obcego wierzyciela wpisujemy w części Ł w "odsetki".  W przypadku własnego wierzyciela w "koszty".

Czy przy częściowym pobraniu
-nie wpisuję nic w części J?
-czy w części L odgraniczam koszty zapłacone od tych co dopiero powstaną?
- czy w części Ł do kwoty należności głównej doliczam koszty up?

09 kwi 2014, 06:50
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
werka90                    

Czy przy częściowym pobraniu
-nie wpisuję nic w części J?
-czy w części L odgraniczam koszty zapłacone od tych co dopiero powstaną?
- czy w części Ł do kwoty należności głównej doliczam koszty up?

Część J wypełniasz zgodnie z objaśnieniami - umorzenie, zawieszenie, wpłata u wierzyciela. Ja wypełniam na razie tylko przy aktualizacji tytułów. Np dostajesz informację od wierzyciela że zobowiązany wpłacił część lub całość kwoty i wtedy wpisujesz ją w część J - załóżmy że miał 200 zł wpłaca 50 to wpisujesz ile jeszcze pozostało.
W części L zgodnie z objaśnieniami po stronie uznanie wpisujesz odpowiednio uiszczenie, umorzenie itp. Jeżeli opłatę manipulacyjną która powstała w dniu doręczenia odpisu tytułu wpisujesz po stronie obciążenie to po zapłacie wpisujesz po stronie uznanie. Kolejne koszty wpisujesz po stronie obciążenie a po zapłacie tak samo jak powyżej.
W części Ł nie ma zasady. Tak jak pisał PRESTON również potwierdzę to z przeglądanych tytułów z US. Jedni piszą KU w kolejnym wierszu jedni piszą w kwocie odsetek. ja piszę tak jak załączałem na którymś obrazku w pozycji kwoty odsetek. LINK
zgodnie z tym co pisał PRESTON
preston                    

Obrazek
W pozycji "uznanie" macie wyraźnie pouczenie, że jest to uiszczenie lub umorzenie kosztów.

Tak jako organ egzekucyjny rozliczasz koszty upomnienia dodając je do odsetek, jeśli należne są wierzycielowi lub do kosztów egzekucyjnych, jeśli należne są organowi egzekucyjnemu.
Wiem że niektórzy piszą koszty egzekucyjne i upomnienia w oddzielnych liniach. Ja pisze wszystko w jednej linii. Czyli pieniądze uzyskane w danym dniu na dany dowód wpłaty w jednej linii.
Obrazek

Nie wiem tylko w jakich przypadkach KU będą należne organowi egzekucyjnemu bo póki co u mnie zawsze są dla wierzyciela.

09 kwi 2014, 08:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
To ucieka Wam trochę pieniążków.

art. 15 § 3. Jeżeli wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym, koszty upomnienia są pobierane na rzecz komórki organizacyjnej wierzyciela, do której zadań należy prowadzenie egzekucji.

Czyli na własnych tytułach koszty upomnienia pobiera dla siebie egzekucja.

09 kwi 2014, 08:54
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
preston                    

To ucieka Wam trochę pieniążków.

art. 15 § 3. Jeżeli wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym, koszty upomnienia są pobierane na rzecz komórki organizacyjnej wierzyciela, do której zadań należy prowadzenie egzekucji.

Czyli na własnych tytułach koszty upomnienia pobiera dla siebie egzekucja.

No widzisz i dalej nie rozumiem :) ciężki jest ten zapis.
Przepis mówi że jeżeli występuję jako wierzyciel wystawiając tytuł dla organu egzekucyjnego koszty upomnienia są należne dla organu egzekucyjnego?
Takie koszty i tak są dla mnie tylko zapisem na koncie bo sam wystawiam tytuł i zajęcie i księguje więc mi to bez różnicy. I jedno i drugie traktowane jest jako dochód gminy. Tylko w tym przypadku jeżeli dobrze rozumiem wpłata takiego upomnienia które wpływa na tytułu powinna być księgowana po stronie kosztów egzekucyjnych?
Księgowo jeżeli przypis powstaje po stronie kosztów upomnienia a zapłata na koszty egzekucyjne to należało by jakoś ten przypis przeksięgować hm.

09 kwi 2014, 09:15
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Ja wiem że to ten sam budżet. Ale są to dochody organu egzekucyjnego i powinny być księgowane na innym rachunku. Problem może się pojawić podczas ewentualnej kontroli.

A poza tym jak popatrzeć na "dochody" organu egzekucyjnego to w przypadku "małych" organów są to wpływy , których nie można pomijać.

Edit: teraz sprawdziłem z ciekawości w tym roku u mnie wpływy z tytułu kosztów upomnienia są ponad 6300, a za zeszły rok 35000 zł.

09 kwi 2014, 10:25
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
preston                    

Ja wiem że to ten sam budżet. Ale są to dochody organu egzekucyjnego i powinny być księgowane na innym rachunku. Problem może się pojawić podczas ewentualnej kontroli.

A poza tym jak popatrzeć na "dochody" organu egzekucyjnego to w przypadku "małych" organów są to wpływy , których nie można pomijać.

Edit: teraz sprawdziłem z ciekawości w tym roku u mnie wpływy z tytułu kosztów upomnienia są ponad 6300, a za zeszły rok 35000 zł.

A u mnie w gminie robię tak, że k.u, które są na tytule , po wpłacie na konto org.egz, zostawiam sobie na tym koncie tylko koszta egz.( opłatę manipulacyjną) a resztę przekazuje je na konto wierzyciela(inny referat) i one sobie to koszta up. księgują na soje zaległości z tyt. wysłania up. Czy to jest właściwe, i też nie wiem gdzie mam w końcu te koszta wpisywać na tyt.(jako organ egz.,czy wierzyciel) A jak bym sobie tą opłatę za up. zostawiała to one by miały dalej zaległość na k.up. i postępowanie nie można by było zakończyć.

09 kwi 2014, 13:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
Wszczęcie nastąpiło: czyli doręczyłaś odpis tytułu, wydałaś i wysłałaś zajęcie (może nie być jeszcze doręczone do banku, ale będzie i tego nie zmienisz). Po prostu jedna z czynności którą dokonałaś faktycznie wszcznie lub wszczęła egzekucję.

Wtedy musisz umorzyć postępowanie i uchylić dokonane czynności czyli zajęcia (poprzednio może nieprecyzyjnie się wyraziłem, w przypadku samego doręczenia odpisu oczywiście nie ma jakich czynności uchylać).

Umorzenie następuje na podstawie art. 59 § 1 pkt. 1 "wykonanie obowiązku przed wszczęciem" (wszczęcie musi nastąpić aby móc umorzyć postępowanie)

- dalej nie kumam skoro wszczęcie nastąpiło bo odebrał odpis wraz z wezwaniem to dlaczego teraz jak płaci mam umorzyć z powodu " wykonania obowiązku przed wszczęciem "?

Teraz co z opłatą manipulacyjną i kosztami. Oczywistym jest że jeśli "obowiązek został wykonany przez wszczęciem" to nie mamy prawa naliczyć żadnych kosztów czy opłaty manipulacyjnej.

- ale zobowiązany po otrzymaniu odpisu zadzwonił i podałam mu kwotę jaką ma wpłacić wraz z kosztami egz(opł.manip,) na konto org.egz. i to zrobił to, co teraz mam te koszty umorzyć i mu oddać?

Jeśli jednak opłata i ewentualne koszty za zajęcia zostały naliczone, to podlegają one umorzeniu z mocy prawa i nie można ich dochodzić od zobowiązanego. Nie wyobrażam sobie też obciążania nimi własnego wierzyciela.

- jak mam te koszty umorzyć, jaki art. a co w tytule mam wpisać w takim razie jak je muszę umorzyć?

pkt 2. czyli obowiązek nie jest wymagalny, został umorzony lub wygasł z innego powodu albo jeżeli obowiązek nie istniał; to zupełnie inne przypadki. np.
- (obowiązek nie jest wymagalny) - "padła" czyli została uchylona decyzja określająca wysokość zobowiązania,
- (został umorzony) - został umorzony np. w wyniku decyzji o umorzeniu części lub całości zaległości lub odsetek za zwłokę,
- (wygasł) - np. przedawnił się,
- (nie istniał) - np. naliczono komuś podatek za nieruchomość której nie jest właścicielem.

Na pozostałe Twoje pytania odpowiem później.- ok bardzo dziękuję!

09 kwi 2014, 13:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Czy poborcy z US chodzą do dłużnika z całymi tytułami i wypełniają je na miejscu? jesli tak to masakra!

09 kwi 2014, 13:37
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Tak chodzą z tytułami, bo jakim innym sposobem mogą doręczyć zobowiązanemu odpis i potwierdzić to jego podpisem. Muszą też wiedzieć jaką zaległość pobierają, a takie informacje czerpią z tytułu wpisując pokwitowanie pobrania pieniędzy. Nie wypełniają ich na miejscu. Robią to w biurze ....

09 kwi 2014, 13:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 379  Następna strona