Teraz jest 08 wrz 2025, 19:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
mam pytanie.
wysłałam w styczniu TW wraz z zajęciem rachunku bankowego do zobowiązanego. zajęcie okazało się bezskuteczne ale teraz wyskoczył mi inny problem. Egzekucje mam całkiem bezskuteczną i chciałam przekazać akta do Komornika  Otóż okazało się właśnie, że list z TW i zajęciem moja obsługa pocztowa puściła zwykłym listem . Nie mam więc żadnego oficjalnego potwierdzenia, że pismo wyszło ode mnie i że strona je dostała (jedynie nasza wewnętrzna książka).

Co teraz? pojawia się kilka problemów, co z wszczęciem egzekucji ? co z kosztami ? i całą resztą ?
mam uznać że egzekucja idzie normalnie skoro nie mam potwierdzenia że strona dostała TW ? czy powtarzać wszystko od zera : doręczyć TW tym razem ze zwrotką i jeszcze raz występować do NUS i US z zapytaniami ?  czy doręczyć samo TW i przekazać normalnie do NUS żeby wszczął egzekucje z nieruchomości bo moja jest bezskuteczna  ? ostatnie wydaje mi się mało możliwe jeśli by przyjąć, że brak dowodu doręczenia stronie TW oznacza brak wszczęcia egzekucji a tym samym nieważność wszystkich czynności

help  <_<  <_<

01 kwi 2014, 13:37
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
eleta                    

mam pytanie.
wysłałam w styczniu TW wraz z zajęciem rachunku bankowego do zobowiązanego. zajęcie okazało się bezskuteczne ale teraz wyskoczył mi inny problem. Egzekucje mam całkiem bezskuteczną i chciałam przekazać akta do Komornika  Otóż okazało się właśnie, że list z TW i zajęciem moja obsługa pocztowa puściła zwykłym listem . Nie mam więc żadnego oficjalnego potwierdzenia, że pismo wyszło ode mnie i że strona je dostała (jedynie nasza wewnętrzna książka).

Co teraz? pojawia się kilka problemów, co z wszczęciem egzekucji ? co z kosztami ? i całą resztą ?
mam uznać że egzekucja idzie normalnie skoro nie mam potwierdzenia że strona dostała TW ? czy powtarzać wszystko od zera : doręczyć TW tym razem ze zwrotką i jeszcze raz występować do NUS i US z zapytaniami ?  czy doręczyć samo TW i przekazać normalnie do NUS żeby wszczął egzekucje z nieruchomości bo moja jest bezskuteczna  ? ostatnie wydaje mi się mało możliwe jeśli by przyjąć, że brak dowodu doręczenia stronie TW oznacza brak wszczęcia egzekucji a tym samym nieważność wszystkich czynności

help  <_<  <_<

Trochę pogmatwałaś sprawę. To do komornika czy do NUS ;P
Jeżeli wysłane było przesyłką nierejestrowaną bez zpo to moim zdaniem nie ma skutecznego doręczenia.
Jeżeli nawet przesyłka była by rejestrowana to nie można było by uprawdopodobnić kto ją odebrał. No chyba że poczta udostępni Ci takie dane.
Co do zapytań do US i ZUS nie musisz bo to możesz robić jako wierzyciel. Egzekucja została wszczęta co do zasady art. 26 §5 ust 2.
Ja bym wysłał ten sam tytuł jeszcze raz do zobowiązanego tylko zpo i odczekał 14 dni (chyba że odbierze). Co bo banku to nie ma potrzeby tylko zgodnie z art. 64 §2 nie są Ci należne koszty egzekucyjne.

01 kwi 2014, 13:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
mam pytanie zapewne dosyć błahe. Wysyłam tytuł wykonawczy pocztą. Czy musi go osobiście odebrać dłużnik?. czy jeśli odbiera ktoś inny z rodziny to czy na zwrotce powinnam umieścić jakąś adnotację? tak samo w przypadku osobistego doręczenia, gdy nie zastanę dłużnika a będzie jego żona/matka, to czy w polu do podpisu na tytule egz. mogą się one podpisać?

02 kwi 2014, 06:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
to akurat czy akta mam przekazać do Komornika czy do NUS nie ma żadnego znaczenia dla zasadniczej sprawy, zresztą jest to chyba oczywiste że do NUS skoro chcę to zrobić w związku z bezskutecznością mojej egzekucji czyż nie :)

co do reszty to faktycznie rozważam wysłanie TW jeszcze raz do dłużnika i puszczenie tego do NUS jak mi wróci zwrotka - najwyżej mi to odda i wtedy będe powtarzać czynności :)

chyba że ktoś z obecnych tu zawodowców ma jakieś inne rozwiązanie tej sytuacji ?

Ostatnio edytowano 02 kwi 2014, 07:13 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz

02 kwi 2014, 07:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
werka90                    

mam pytanie zapewne dosyć błahe. Wysylam tytuł wykonawczy pocztą. Czy musi go osobiście odebrac dłuznik?. czy jesli odbiera ktos inny z rodziny to czy na zwrotce powinnam umieścic jakąs adnotację? tak samo w przypadku osobistego doręczenia, gdy nie zastane dłuznika a będzie jego zona/matka, to czy w polu do podpisu na tytule egz. moga sie one podpisac?

W ustawie egzekucyjnej nic nie mówi się o sposobie doręczenia TW więc zgodnie z art. 18 tej ustawy do doręczeń tych będą miały zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego. Zgodnie z art. 39 k.p.a. organ administracji publicznej doręcza pisma za pokwitowaniem przez pocztę, przez swoich pracowników lub przez inne upoważnione osoby lub organy.
Masz odpowiednią zwrotkę zgodną z kpa i tam jest na odwrocie wszystko wypisane, czy doręczasz do zobowiązanego czy pełnomocnikowi, czy dorosłemu domownikowi, sąsiadowi dozorcy itd. Każde doręczenie zgodne z kpa jest skuteczne - może więc odebrać matka czy zona jeżeli podejmie się doręczenia do adresata :) Jeszcze mi się co prawda nie zdarzyło nigdy żeby mnie listonosz pytał czy zobowiązuje się doręczyć pismo rodzicom jak z nimi mieszkałam :) Po prostu mi to dawał, wpisując że odebrała córka

02 kwi 2014, 07:06
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

mam pytanie zapewne dosyć błahe. Wysylam tytuł wykonawczy pocztą. Czy musi go osobiście odebrac dłuznik?. czy jesli odbiera ktos inny z rodziny to czy na zwrotce powinnam umieścic jakąs adnotację? tak samo w przypadku osobistego doręczenia, gdy nie zastane dłuznika a będzie jego zona/matka, to czy w polu do podpisu na tytule egz. moga sie one podpisac?

Jeżeli doręczasz przez pocztę polską lub gońca to zobowiązany nie podpisuje Ci się na tytule. Do tego masz zwrotkę.
Co do zasady jeżeli masz zwrotki "białe" to nie ma w sumie znaczenia kto odbierze bo zobowiązuje się korespondencję przekazać.
Co do żółtych zwrotek to listonosz zazwyczaj pisze że to żona syn itd. Problem może z taką zwrotką być, jeżeli dłużnik powie że korespondencji nie otrzymał.

02 kwi 2014, 07:21
Zaawansowany

REJESTRACJA21 mar 2014, 11:51

POSTY        30
mam pytanie odnośnie księgowania wpłaty od poborcy, czy księgujemy tą mniejszą kwotę którą faktycznie otrzymaliśmy czy tą większą, rozbitą z kosztami którą pobrał poborca? <_<

02 kwi 2014, 08:32
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ewap                    

mam pytanie odnośnie księgowania wpłaty od poborcy, czy księgujemy tą mniejszą kwotę którą faktycznie otrzymaliśmy czy tą większą, rozbitą z kosztami którą pobrał poborca? <_<

Nie rozumiem trochę pytania ale:
Ty jesteś tylko wierzycielem tak? Nie jesteś organem egzekucyjnym i księgujesz tylko opłaty za śmieci i koszty upomnienia.
Organ egzekucyjny ma swój program? w którym powstaje przypis i księguje tam koszty egzekucyjne?
Jeżeli macie dwa programy i w jednym powstaje przypis na śmieci a w drugim na koszty to księgujecie w dwóch programach osobno tj. w jednym koszty egzekucyjne w drugim koszty upomnienia i śmieci. Czyli po Twojemu księgujesz tą kwotę którą faktycznie otrzymałaś.

02 kwi 2014, 10:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
qubap                    

Mam takie pytanie odnośnie zapisu rozliczenia kosztów przy więcej niż jednym zajęciu (taki trochę skrajny przypadek ;)).
Mianowicie zajęty został skutecznie rachunek bankowy gdzie koszty egzekucyjne wyniosły minimum ;) czyli 1,40 i 4,20.
Jednakże w związku z brakiem środków na koncie zajęcie wysłano również do ZUSU. I teraz jeżeli koszty wychodzą 1,40 i 1,40 to zgodnie z zapisem art. 64 §5 na zajęciu wpisuję 1,40 + 6,80?
A na tytule ujmuję jako:
- opłata manipulacyjna - 1,40
- zajęcie rach. bank. - 4,20
- zajęcie zus - 2,60?

Zapis jak najbardziej OK.

02 kwi 2014, 11:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
eleta                    

mam pytanie.

help  <_<  <_<

Dwie możliwości.

1.Albo w jakiś sposób udowodnisz, że korespondencja została doręczona do zobowiązanego np. reklamacja na poczcie (tutaj nie wchodzi w grę) albo protokół lub notatka z zobowiązanym gdzie podpise się pod tym , że otrzymał odpisy tytułów i zajęcia.

2. Robisz ksero tytułów i zajęć za zgodność z oryginałem i ponownie doręczasz. Oczywiście w tym przypadku nie możesz naliczyć kosztów za to zajęcie które poszło wraz z odpisami tytułów. Możesz naliczyć jedynie manipulację. Trzeba oczywiście zrobić jakąś drobna notatkę z tego co się stało, bo jak wyślesz w takim stanie do komornika to może się nie domyśleć co i jak.

Oczywiście zobowiązanemu ponownie przysługuje termin wniesienia zarzutów.

Egzekucja została wszczęta w momencie doręczenia zajęcia do banku i tu nie musisz się martwić, trzeba tylko powiadomić zobowiązanego o czynnościach i doręczyć mu prawidłowo odpis. Robiłem tak kilka razy, nawet po kilku latach. Takie tytuły szły już do sądu do wpisu hipoteki i zostały przyjęte. A jak wiadomo sady są wyjątkowo wybredne.

02 kwi 2014, 11:20
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
preston                    

qubap                    

Mam takie pytanie odnośnie zapisu rozliczenia kosztów przy więcej niż jednym zajęciu (taki trochę skrajny przypadek ;)).
Mianowicie zajęty został skutecznie rachunek bankowy gdzie koszty egzekucyjne wyniosły minimum ;) czyli 1,40 i 4,20.
Jednakże w związku z brakiem środków na koncie zajęcie wysłano również do ZUSU. I teraz jeżeli koszty wychodzą 1,40 i 1,40 to zgodnie z zapisem art. 64 §5 na zajęciu wpisuję 1,40 + 6,80?
A na tytule ujmuję jako:
- opłata manipulacyjna - 1,40
- zajęcie rach. bank. - 4,20
- zajęcie zus - 2,60?

Zapis jak najbardziej OK.

W tym przypadku do zusu wysyłam zajęcie z kwotą łączną 8,20 a co z bankiem? Zmiana wysokości zajęcia? Czy skoro zus to pewniejsze źródło to się nie przejmować?

02 kwi 2014, 11:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Zmianę wysokości wypadałoby zrobić. Ale przyznaję że ja tego nie robię. Zawsze można dosłać ją później np. kiedy przyjdzie coś z zajętego rachunku w banku.

Ostatnio edytowano 02 kwi 2014, 12:37 przez preston, łącznie edytowano 1 raz

02 kwi 2014, 12:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
werka90                    

mam pytanie zapewne dosyć błahe. Wysyłam tytuł wykonawczy pocztą. Czy musi go osobiście odebrać dłużnik?. czy jeśli odbiera ktoś inny z rodziny to czy na zwrotce powinnam umieścić jakąś adnotację? tak samo w przypadku osobistego doręczenia, gdy nie zastanę dłużnika a będzie jego żona/matka, to czy w polu do podpisu na tytule egz. mogą się one podpisać?

Jak wcześniej już pisano, doręczenie następuje na podstawie przepisów kpa i TYLKO taką zwrotkę można stosować w postępowaniu egzekucyjnym (musi na niej być pouczenie z kpa a nie z ordynacji podatkowej, jakie stosuje się np. do upomnień zobowiązań podatkowych)

Na zwrotce masz wyraźne pouczenie kto może odebrać korespondencję. Natomiast ważniejsze jest to jak doręcza się korespondencję organizacjom.

Art. 45 Kpa. Jednostkom organizacyjnym i organizacjom społecznym doręcza się pisma w lokalu ich siedziby do rąk osób uprawnionych do odbioru pism. Przepis art. 44 stosuje się odpowiednio.

02 kwi 2014, 12:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 15:32

POSTY        32

doręczenie następuje na podstawie przepisów kpa i TYLKO taką zwrotkę można stosować w postępowaniu egzekucyjnym (musi na niej być pouczenie z kpa a nie z ordynacji podatkowej, jakie stosuje się np. do upomnień zobowiązań podatkowych)

do doręczeń upomnień obejmujących zaległości podatkowe również stosuje się przepisy KPA

02 kwi 2014, 18:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 379  Następna strona