Teraz jest 06 wrz 2025, 08:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek dochodowy 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Post Re: Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pożyteczne komentarze, czasami nawet dowcipne ;-) i odniesienie się do tego problemu, jak również za wskazanie nam interpretacji, jakie się pojawiły. Macie rację, te interpretacje i wyjaśnienia są kłopotem, a nie pomocą, maskują tylko buble prawne i niedociągnięcia...
Musimy jednak przyjąć 20 stycznia jako termin płatności podatku rocznego, choć z tym się w zupełności nie zgadzam...
Dziękuję Wam za tak szybki odzew, niech Chuck Norris czuwa nad nami i liczy dalej odsetki ;-) A może MacGyver też by postarał się nam pomóc - mógł by tak pomajstrować coś przy przepisach, byśmy nie dostawali od nich białej gorączki ;-) Pozdrawiam!

25 mar 2014, 12:15

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Soltimerko, przepraszam za Soliterkę  :)
Musimy jednak przyjąć 20 stycznia jako termin płatności zaliczki za grudzień, jako jeden z wielu terminów płatności podatku rocznego.
Pozdrawiam  :piwo:

25 mar 2014, 13:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2011, 18:48

POSTY        93
avacs                    

Ksiegowiec                    

W przypadku złożenia zeznania rocznego do dnia 20.01.2014 r. i braku wpłaty zaliczki za 12/2013 r. to terminem płatności zobowiązania z zeznania jest 20.01.2014 r. ...

Litości, błagam ! Dopóki termin płatności zobowiązania z zeznania jest ściśle określony w art. 45 ust. 4 updof (jest to 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym) i nie ma żadnego innego przepisu zmieniającego ten termin to nie pisz takich rzeczy. Bzdury napisane w piśmie DPP wskazanym przez Soltimerkę nie upoważniają nikogo do uprawiania błazeństwa. Jeżeli masz inne zdanie to spróbuj naliczyć takiemu przykładowemu delikwentowi odsetki do dnia wpłaty od swojego terminu "ustawowego". Potem zostanie ci już tylko uważnie obserwować co się będzie dalej działo ...   boje--==

Przykro mi, że uważasz to co napisałem za błazeństwa, jednak w obecnym stanie prawnym musisz chcąc nie chcąc przyjąć do wiadomości, że właśnie tak jest. Mówisz, żebym spróbował  "takiemu przykładowemu delikwentowi odsetki do dnia wpłaty od swojego terminu "ustawowego". Potem zostanie ci już tylko uważnie obserwować co się będzie dalej działo". Otóż nie raz już w moim US spróbowaliśmy i jeszcze nie było przypadku "delikwenta" który by się z tym nie zgodził. A dzieje się tak dlatego, że de facto podchodzą oni (Podatnicy) do tego jak do niezapłaconej zaliczki za XII/2013 i mają na tyle rozwiniętą świadomość, że nie kwestionują naszego postępowania.

Rozumiem, że nie pracujesz w RP i praktyczny wymiar takiego działania napawa Cię raczej pejoratywnymi uczuciami, lecz księgowość to pieniądze i tu się musi wszystko zgadzać, bez pobłażania dla cwaniaków, którzy by próbowali ominąć konieczność zapłaty zaliczki i przeciągnąć ten termin do określonego w ustawie terminu składania zeznań rocznych.

Z kolei drogi Leibowitz - podatek z zeznania to skrót myślowy, którego użyłem, a miałem na myśli podatek do zapłaty wynikający ze złożonego zeznania rocznego.

Ostatnio edytowano 25 mar 2014, 20:45 przez Ksiegowiec, łącznie edytowano 2 razy

25 mar 2014, 20:42

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Ksiegowiec                    

Przykro mi, że uważasz to co napisałem za błazeństwa, jednak w obecnym stanie prawnym musisz chcąc nie chcąc przyjąć do wiadomości, że właśnie tak jest ...

Znowu źle odczytane intencje. Pisząc "nikogo" miałem na myśli ogół  aparatu skarbowego i chodziło mi wyłącznie o to byśmy nie robili z siebie durniów. Absolutnie nie była to wycieczka osobista, jeżeli wyraziłem się nieprecyzyjnie to przepraszam.

Teraz kolega Leibowitz. Twoje zabawy i stosowana przez ciebie wykładnia prowadzi do niczego. Wracając do przykładu koleżanki i twoich oznaczeń logiczny wniosek jest jeden - podatnik może niczego już nie płacić. Skoro z art. 45 nie wynika konieczność zapłaty czegokolwiek (twoje R=0) to we wskazanym wypadku spełnione są oba warunki: zarówno złożono zeznanie przed 20.01 jaki i dokonano zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45. Żeby nie było wątpliwości od razu podkreślam - 45 nie 44 ! Co prawda w tym wypadku nie dokonano ale trudno wymagać od podatnika żeby wpłacił R=0. A co się dzieje kiedy obydwa warunki są spełnione ?

Leibowitz                    

..."Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.”

Dostrzegasz co się dzieje ? Koleżanka wspomniała, że zaliczki poza grudniem zostały zapłacone. Grudniowej wpłacać nie trzeba z uwagi na spełnienie obu warunków. Z zeznania też nic wpłacać nie trzeba bo przecież określa to wspomniany art. 45 a tu R=0.  :wysmiewacz:

Leibowitz i Sabo, nie idźcie tą drogą.  :nonono:  

Co napisałem na początku ? Przypomnę - to, że spieprzono nową regulację prawną i ktoś w Warszawie panicznie próbuje to naprawić nie oznacza, że wszyscy mamy wykazywać się inteligencją pięciolatków. Każdy, dla którego myślenie ma przyszłość nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że od 2013 roku wprowadzono jakieś tam nowe ułatwienie dla podatnika (w zależności od punktu widzenia mniej lub bardziej sensowne). Nikt nie powinien mieć również wątpliwości jaki warunek chciano postawić. W największym skrócie idea była taka - rozlicz się całkowicie ze zobowiązań za cały rok do 20.01 (złóż papier i wszystko zapłać) a damy ci spokój z zaliczką grudniową. Wyszło jak zwykle. W sposób oczywisty jednakże nie uprawnia to żadnego urzędnika do określania sobie "terminów ustawowych" na zapłatę czegokolwiek co wynika z pełnego rozliczenia dokonanego w zeznaniu rocznym. Czy komuś się to podoba czy nie jest to deklaracja zobowiązania za rok podatkowy a termin uiszczenia tego zobowiązania zawsze będzie jeden - 30 kwietnia. Ci co nie rozumieją takich rzeczy nie powinni się przejmować, są również tacy, którzy nie rozumieją dlaczego w sejmie protestują matki niepełnosprawnych. To widocznie kwestia predyspozycji indywidualnych.

Ostatnio edytowano 25 mar 2014, 22:29 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz

25 mar 2014, 22:17

POSTY        969

Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45

Według Ciebie należy czytać tak:

Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli:
1. przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i
2. dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.

Według mnie należy czytać tak:

Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty:
1. złoży zeznanie i
2. dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.

Obaj mamy rację?

Odpowiedź znajdziesz w zasadach legislacji.

Ostatnie zdanie ust.6 art. 44 updof dotyczy wyłącznie sytuacji, gdy R<0 (suma zaliczek > podatku rocznego). W tym przypadku praworządny obywatel Najjaśniejszej wpłacić by musiał do 20 stycznia zaliczkę za grudzień, mimo tego, że po zakończeniu roku podatkowego a przed terminem płatności zaliczki grudniowej obliczyłby podatek roczny i wyszło by mu R<0. Miałby wtedy świadomość, że musi zapłacić nadpłatę, którą otrzyma za trzy miesiące.

Ostatnio edytowano 25 mar 2014, 22:50 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

25 mar 2014, 22:28

POSTY        624
Nie wiem czemu przypisujesz mi inną niż sobie konstrukcję przepisu ? Przecież ja optuję za twoją wersją.  :czytaj: Mamy jeden termin i dwa warunki do spełnienia przed jego upływem. 20 stycznia upływa termin zapłaty zaliczki grudniowej. Przed tym dniem zarówno złożono zeznanie (tu akurat przykład był niefortunny i dawał pole do popisu dla doktrynerów więc może dla jasności załóżmy, że złożono zeznanie 19 stycznia) jak i wpłacono to co wynika z art. 45 czyli twoje R=0. Chyba nie wymagasz by podatnik dostarczył ci potwierdzenie przelewu na US z dnia 19 stycznia i z kwotą równą 0 ?  :wysmiewacz:

Jeżeli dalej chcesz być doktrynerem to ja też będę i po raz kolejny powtarzam żebyś nie mieszał art. 44 do zwolnienia z wpłaty zaliczki grudniowej, które to zwolnienie związane jest wyłącznie z obowiązkami z art. 45.

Ostatnio edytowano 25 mar 2014, 22:55 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz

25 mar 2014, 22:41

POSTY        969
Kończąc myśl: a tak, nie musi wpłacać całej zaliczki, tylko różnicę [R].

"zasady określone w art. 45" z ostatniego zdania ust. 6 art. 44 updof dotyczą kwoty, a nie terminu.

Pisałem już o tym wcześniej:

Natomiast gdy różnica jest ujemna (to jest, gdy podatek roczny jest mniejszy od sumy zaliczek) wykonanie ostatniego zdania ust. 6 art. 44 uwalnia podatnika od oczekiwania na zwrot nadpłaty.  :brawa:

25 mar 2014, 22:53

POSTY        624
No to fajnie. I co z tego wynika, bo się pogubiłem ? To podatnik z przykładu spełnił oba warunki powodujące brak obowiązku wpłaty zaliczki grudniowej czy nie ? Jeżeli nie, to którego nie spełnił i dlaczego ? Nie złożył zeznania czy nie wpłacił R=0 zł ?

Leibowitz                    

... Ostatnie zdanie ust.6 art. 44 updof dotyczy wyłącznie sytuacji, gdy R<0 (suma zaliczek > podatku rocznego).

W którym miejscu ustawy jest taki zapis ? Musiałem przeoczyć.  :rotfl:
Tak przy okazji to teksty, że jakiś artykuł czy ustęp stosujemy wtedy kiedy nam to pasuje są dobre wyłącznie do roli Pułkownika Kwiatkowskiego. Dlaczego ?

Leibowitz                    

... Odpowiedź znajdziesz w zasadach legislacji.  :rotfl:

25 mar 2014, 23:13

POSTY        969
avacs                    

załóżmy, że złożono zeznanie 19 stycznia, jak i wpłacono to co wynika z art. 45 czyli twoje R=0. Chyba nie wymagasz by podatnik dostarczył ci potwierdzenie przelewu na US z dnia 19 stycznia i z kwotą równą 0 ?  :wysmiewacz:

Nie wymagam.

Art.44
6. Zaliczki miesięczne od dochodów wymienionych w ust. 1, wpłaca się w terminie do 20 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni. Zaliczki kwartalne podatnicy wpłacają w terminie do 20 dnia każdego miesiąca następującego po kwartale, za który wpłacana jest zaliczka. Zaliczkę za ostatni miesiąc lub ostatni kwartał roku podatkowego podatnik wpłaca w terminie do 20 stycznia następnego roku podatkowego. Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.

art. 45
1. Podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym zeznanie, według ustalonego wzoru, o wysokości osiągniętego dochodu (poniesionej straty) w roku podatkowym, w terminie do dnia 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.
4. W terminie określonym w ust. 1, z zastrzeżeniem ust. 7, podatnicy są obowiązani wpłacić:
1. różnicę między podatkiem należnym wynikającym z zeznania, o którym mowa w ust. 1, a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również su-mą zaliczek pobranych przez płatników;

Pytanie brzmi, co masz na myśli pisząc  „wpłacono to co wynika z art. 45”?
(cały czas pamiętamy o warunku R=0)
Są dwie opcje :

1. podatnik korzysta z przedostatniego zdania ust. 6 art. 44.

wtedy wpłaca zaliczkę za grudzień do 20 stycznia. Faktycznie R=0 i nie musi dokonać  zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.

2. podatnik korzysta z ostatniego zdania ust. 6 art. 44.

wtedy nie wpłaca zaliczki za grudzień. Nie zauważyłeś, że w tej sytuacji zmienia się suma należnych zaliczek za dany rok. Jest ona mniejsza o zaliczkę za grudzień, bo ta na mocy ostatniego zdania ust. 6 art. 44 przestała być należna. Teraz R ≠ 0. Teraz R= zaliczka za grudzień. I trzeba ją wpłacić do 20 stycznia. Bo jest tu termin z art. 44 a nie 45.

Już to raz napisałem:

Leibowitz                    

1. Ostatnie zdanie art. 44 ust. 6 ustawy :

Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona
zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.
przy założeniu

Oczywiście wtedy, gdy różnica z art. 45 =0
oznacza ni mniej, ni więcej, tylko wpłatę zaliczki za XII  :dokuczacz:
Natomiast 2. gdy różnica jest ujemna (to jest, gdy podatek roczny jest mniejszy od sumy zaliczek) wykonanie ostatniego zdania ust. 6 art. 44 uwalnia podatnika od oczekiwania na zwrot nadpłaty.  :brawa:
3. A gdy różnica jest dodatnia, korzystniej dla podatnika jest nie korzystać z ostatniego zdania ust. 6 art. 44, wpłacić tylko zaliczkę za XII do 20 stycznia, a resztę do 30 kwietnia.  :wysmiewacz:

W pierwszym przypadku wybór podatnika nie ma znaczenia, bo skutek jest ten sam.
W drugim przypadku opcja druga jest korzystniejsza dla podatnika.
W trzecim przypadku opcja druga jest niekorzystna dla podatnika.

avacs                    

Leibowitz                    

... Ostatnie zdanie ust.6 art. 44 updof dotyczy wyłącznie sytuacji, gdy R<0 (suma zaliczek > podatku rocznego).

W którym miejscu ustawy jest taki zapis ? Musiałem przeoczyć.  :rotfl:

Przeoczyłeś. Taki zapis jest w art. 44 ust 6. Jego ostatnich dwóch zdaniach. Oczywiście zakładając, że podatnik też jest racjonalny (jak ustawodawca).  :wysmiewacz:

Ostatnio edytowano 26 mar 2014, 00:15 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

25 mar 2014, 23:50

POSTY        624
No i ostrzegałem by nie iść tą drogą. A ty uparcie nie chcesz słuchać... :mur:
Leibowitz                    

... Nie zauważyłeś, że w tej sytuacji zmienia się suma należnych zaliczek za dany rok.

Nie mogłem tego zauważyć bo z definicji suma należnych zaliczek w żaden sposób nie zależy od dokonywanych wpłat czy wyborów zdań ustawy dokonywanych przez podatnika. Należne zaliczki to zupełnie coś innego niż zaliczki wpłacone. Ich kwota wynika wyłącznie z prowadzonej dokumentacji księgowej a nie z poleceń przelewu. Jeżeli nie ma błędów w księgowaniu zdarzeń gospodarczych kwota należnych zaliczek zawsze będzie stała ! Podatek należny wykazany w zeznaniu też w żaden sposób nie zależy od tego co ktokolwiek i kiedykolwiek zapłacił. Kto jak kto ale każdy doktryner musi przyznać jedno - R jest wielkością niezależną od tego czy podatnik wybierze zdanie przedostatnie czy ostatnie dowolnego artykułu. No cóż, ....

Leibowitz                    

... Przeoczyłeś. Taki zapis jest w art. 44 ust 6. Całym ustępie.

Sprawdziłem jeszcze raz. Nie ma ... :(

Ostatnio edytowano 26 mar 2014, 00:37 przez avacs, łącznie edytowano 1 raz

26 mar 2014, 00:12

POSTY        969

Zaliczkę za ostatni miesiąc lub ostatni kwartał roku podatkowego podatnik wpłaca w terminie do 20 stycznia następnego roku po-datkowego. Podatnik nie wpłaca zaliczki za ostatni miesiąc lub odpowiednio kwartał, jeżeli przed upływem terminu do jej wpłaty złoży zeznanie i dokona zapłaty podatku na zasadach określonych w art. 45.

Widzisz różnicę? Bo definicję należnej zaliczki znasz, jak twierdzisz.

26 mar 2014, 00:36

POSTY        624
Widzę. Jedno zdanie jest niebieskie a drugie czerwone. Kolorystycznie całkiem nieźle się to komponuje. :brawa:  

Zamiast quizu ja ponowię pytanie - To podatnik z przykładu spełnił oba warunki powodujące brak obowiązku wpłaty zaliczki grudniowej czy nie (dla ułatwienia powiem, że chodzi o zdanie czerwone) ? Wybrał zwolnienie z obowiązku zapłaty zaliczki grudniowej bo uważa, że spełnił oba warunki - złożył zeznanie przed 20.01 i przed 20.01 zapłacił to co nakazywały mu zasady art. 45 . Znaczy się chciał zapłacić ale system bankowy go nie puścił bo wyskoczyło info, że kwota przelewu musi być większa od 0 (z prowadzonych ksiąg R uparcie wychodzi mu 0). Jeżeli nie, to którego warunku nie spełnił i dlaczego ? Nie złożył zeznania czy nie wpłacił R=0 zł ? A może to R źle mu wychodzi i powinien od nowa przepisać księgi tak by było dobrze ?

26 mar 2014, 00:51

POSTY        969
Jeszcze raz przeczytaj ostatnie posty, w ostatnim moim zwróć uwagę również na rozmiar czcionki, może dojdziemy do jakiegoś consensusu. Ale potem. Najpierw susu, spaciu, może wcześniej myciu? Dobrej nocy :-D

26 mar 2014, 01:11

POSTY        969
avacs                    

Zamiast quizu ja ponowię pytanie - To podatnik z przykładu spełnił oba warunki powodujące brak obowiązku wpłaty zaliczki grudniowej czy nie (dla ułatwienia powiem, że chodzi o zdanie czerwone) ? Wybrał zwolnienie z obowiązku zapłaty zaliczki grudniowej bo uważa, że spełnił oba warunki - złożył zeznanie przed 20.01 i przed 20.01 zapłacił to co nakazywały mu zasady art. 45 . Znaczy się chciał zapłacić ale system bankowy go nie puścił bo wyskoczyło info, że kwota przelewu musi być większa od 0 (z prowadzonych ksiąg R uparcie wychodzi mu 0). Jeżeli nie, to którego warunku nie spełnił i dlaczego ? Nie złożył zeznania czy nie wpłacił R=0 zł ? A może to R źle mu wychodzi i powinien od nowa przepisać księgi tak by było dobrze ?

Odpowiedź masz tu:

2. podatnik korzysta z ostatniego zdania ust. 6 art. 44.

wtedy nie wpłaca zaliczki za grudzień. Nie zauważyłeś, że w tej sytuacji zmienia się suma należnych zaliczek za dany rok. Jest ona mniejsza o zaliczkę za grudzień, bo ta na mocy ostatniego zdania ust. 6 art. 44 przestała być należna. Teraz R ≠ 0. Teraz R= zaliczka za grudzień. I trzeba ją wpłacić do 20 stycznia. Bo jest tu termin z art. 44 a nie 45.

26 mar 2014, 07:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 94 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona