Podejrzany złożył w US pismo, w którym wniósł o wyłączenie pracownika US prowadzącego postępowanie karne skarbowe oraz wniósł skargę na jego niewłaściwe zachowanie się.
Pismo to należy rozpoznać:
a). jako wniosek w trybie art. 42 § 1 kpk w zw. z art. 47 § 1 kpk - przekazując do IS. b). jako skargę w trybie przepisów działu VIII kpa na podstawie art. 3 § 1 pkt 1 i § 4 kpa – w US. c). na oba wyżej wskazane sposoby.
Pytanie pomocnicze : jak należy rozumieć art. 240 kpa?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
Ostatnio edytowano 18 mar 2014, 18:43 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
18 mar 2014, 18:41
Re: Wniosek z kpk a skarga z k.p.a.
Odp. c W tytule posta jest zawarta odpowiedź Ewentualnie postepowanie dyscyplinarne z ustawy o służbie cywilnej, ale nie wiem na czym to "niewłaściwe zachowanie" polegało.
19 mar 2014, 08:08
W części dotyczacej skargi jako zażalenie na czynności inne niż postanowienia i zarządzenia (art. 302 § 2 kpk)
19 mar 2014, 11:52
krzysiekt
W części dotyczacej skargi jako zażalenie na czynności inne niż postanowienia i zarządzenia (art. 302 § 2 kpk)
Czyli pkt b). toczyć się ma w trybie kpa, czy kpk?
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
19 mar 2014, 11:57
Kpk
19 mar 2014, 12:01
A co z art. 3 § 1 pkt 1 i § 4 K.p.a. ?
Art. 3. § 1. Przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego nie stosuje się do: 1) postępowania w sprawach karnych skarbowych; § 4. Do postępowania w sprawach wymienionych w § 1, 2 i 3 pkt 2 stosuje się jednak przepisy działu VIII.
19 mar 2014, 13:49
Leibowitz
A co z art. 3 § 1 pkt 1 i § 4 K.p.a. ?
Art. 3. § 1. Przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego nie stosuje się do: 1) postępowania w sprawach karnych skarbowych; § 4. Do postępowania w sprawach wymienionych w § 1, 2 i 3 pkt 2 stosuje się jednak przepisy działu VIII.
Z racji powyższego - k.p.a.
22 mar 2014, 10:03
W pełnym zakresie działu VIII K.p.a. czy ograniczonym w art. 240 K.p.a.?
22 mar 2014, 10:58
Leibowitz
W pełnym zakresie działu VIII K.p.a. czy ograniczonym w art. 240 K.p.a.?
W zakresie wskazanym art. 240 k.p.a.
22 mar 2014, 12:31
Art. 240. Gdy skarga dotyczy sprawy, która nie podlega rozpatrzeniu według przepisów kodeksu (art. 3 § 1 i 2) albo nie należy do właściwości organów administracji publicznej, przepisy art. 233–239 stosuje się odpowiednio, z zastrzeżeniem, że w miejsce pozostałych przepisów kodeksu stosuje się przepisy postępowania właściwego dla danej sprawy.
233-239 to popierdółki. Czyli jednak według K.p.k.? W takim razie wystarczy sprawę rozpoznać w sposób wskazany w pkt a).
Ostatnio edytowano 22 mar 2014, 20:56 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz
22 mar 2014, 20:54
Leibowitz
Art. 240. Gdy skarga dotyczy sprawy, która nie podlega rozpatrzeniu według przepisów kodeksu (art. 3 § 1 i 2) albo nie należy do właściwości organów administracji publicznej, przepisy art. 233–239 stosuje się odpowiednio, z zastrzeżeniem, że w miejsce pozostałych przepisów kodeksu stosuje się przepisy postępowania właściwego dla danej sprawy.
233-239 to popierdółki. Czyli jednak według K.p.k.? W takim razie wystarczy sprawę rozpoznać w sposób wskazany w pkt a).
Czy nie uważacie, że właściwą miejscowo i rzeczowo będzie niszczarka? Po co się certolić z takimi głupotami. Słusznie że punkt a) skoro już trzeba do IS to przesłać. Skarga na bank nie jest szczególnym osiągnięciem i z premii - nagrody, czy jak to się teraz zwie, nici by były.