Jeżeli wszyscy ludzie mają kłykieć i wszyscy ludzie są kręgowcami, to:[/b]
a) wszystkie kręgowce mają kłykieć b) niektóre kręgowce nie mają kłykcia c) wszystkie kręgowce są ludźmi d) przynajmniej niektóre kręgowce mają kłykieć e) kręgowce z kłykciem to są zawsze ludzie f) posiadanie kłykcia świadczy o tym, że ktoś jest człowiekiem
ja bym obstawił D
18 mar 2014, 20:22
Re: Gimnastyka umysłu
fraxinusspp
Coś nie wyszło ze wstawianiem załącznika w poprzednim poście...
Ja też stawiam na odpowiedź nr 5. A jaka jest prawidłowa?
To dotyczy zadania z wykresem ze str. chyba 506 lub 507.
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
18 mar 2014, 20:32
które z poniższych zdań wynika logicznie ze zdania "każdy prawnik jest urodzonym logikiem"
a) każdy urodzony logik jest prawnikiem b) niektórzy urodzeni logicy są prawnikami c) niektórzy prawnicy są urodzonymi logikami D) niektórzy urodzeni logicy nie są prawnikami[/quote]
C
Ostatnio edytowano 18 mar 2014, 20:54 przez czeresnia, łącznie edytowano 1 raz
18 mar 2014, 20:52
dj_toga
Takie zadanie z przymrużeniem oka...
Wszyscy posłowie pewnej partii to idioci, ale nie wszyscy są pijakami. Jak wiemy: każdy pijak to złodziej, ale nie każdy złodziej jest idiotą. O posłach tej partii wiemy na pewno, że:
1) są tacy, którzy nie są ani pijakami, ani złodziejami, 2) wszyscy są idiotami, pijakami i złodziejami, 3) jest wśród nich niepijący idiota, który może okraść innego, wiecznie trzeźwego idiotę posła z tej partii, 4) niektórzy nie kradną, ale za to piją, 5) zdecydowana większość kradnie, 6) jeśli któryś jest równocześnie złodziejem i pijakiem, to na pewno jest również idiotą, 7) jeśli któryś jest złodziejem, to na pewno jest też idiotą, ale nie musi być pijakiem, 8) niektórzy są złodziejami, niektórzy pijakami, ale nie zawsze równocześnie, 9) są tacy, którzy nie są ani pijakami, ani złodziejami, ani też idiotami.
Może być (ale nie musi) więcej niż jedna poprawna odpowiedź. Ale też i żadna...
I jaka odpowiedź tu jest poprawna? :)
____________________________________ 2016 r. U-45 + W-54 = 99 - PASSED - SZOK! 2015 r. U-43 + W-53 = 96 - PASSED - w limicie 200-jest miejsce - z absolwentami-ni ma miejsca :( 2014 r. U-14 + W-61 = 75 - FAILED Jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik.
18 mar 2014, 20:54
czere?nia
które z poniższych zdań wynika logicznie ze zdania "każdy prawnik jest urodzonym logikiem"
a) każdy urodzony logik jest prawnikiem b) niektórzy urodzeni logicy są prawnikami c) niektórzy prawnicy są urodzonymi logikami D) niektórzy urodzeni logicy nie są prawnikami
Mi sie wydaje, że B i C.
18 mar 2014, 20:58
Marzenie
czere?nia
a) każdy urodzony logik jest prawnikiem b) niektórzy urodzeni logicy są prawnikami c) niektórzy prawnicy są urodzonymi logikami D) niektórzy urodzeni logicy nie są prawnikami
Mi sie wydaje, że B i C.
B powiadasz... jak ktoś zauważył kwadrat logiczny: popatrzyłem na niego i z niego właśnie wynika C. B cholercia też wynika: prawo konwersji więc B i C na szczęście na egzaminie chyba tylko jedną opcję się zaznacza i jedna będzie
18 mar 2014, 21:17
na pewno z tym C? skoro każdy prawnik jest urodzonym logikiem, to jak można powiedzieć, że tylko niektórzy prawnicy są?
chociaż ja tam się nie znam... prawnikiem nie jestem
19 mar 2014, 08:20
Słuchajcie, weszłam tu w sumie tak bez przywitania i nic o sobie nie napisałam - przepraszam Was wszystkich! :) Mam na imię MARZENIE :-D Jestem tu nowa, w tym roku i pod tym nickiem. Rejestrowałam się już w tamtym roku, mniej więcej o tej samej porze, bo miałam przystępować do postępowania... Ale było bardzo mało czasu i w końcu zrezygnowałam. Teraz może żałuję, bo chociaż zobaczyłabym jak to wygląda i czego się spodziewać. No nic, będę próbować w tym roku - pierwszy raz. Teraz mam inny nick, ponieważ na stary nie mogłam się zalogować. Nie pisałam przez długiiiii czas, zapomniałam hasło i jak brałam opcję "wygeneruj nowe hasło" to nic nie przychodziło na maila, próbowałam kilka razy. Więc założyłam nowe. Szczerze powiem, że jeszcze nie zaczęłam intensywnej nauki, zgromadziłam materiały, przeglądam forum i analizuję zadania. Mam pytanie, czy na egzaminie na teście umiejętności (tak jak na wiedzy) też jest tylko jedna odpowiedź prawidłowa? Bo w tych niektórych zadaniach tu na forum są i 2 i 3 prawidłowe. Także tyle na razie o mnie :) Będę tu z Wami cały czas :) Acha, jestem z okolic Lublina... w razie czego :) Wiem, że niektórzy się umawiają na wspólną podróż na egzamin :) Przypomniało mi się jeszcze jedno zagadnienie, czy to prawda, że za pierwszy stopień urzędniczy nasz pracodawca nie płaci ze środków jednostki tylko środki przychodzą z zewnątrz? W formie rezerwy celowej?
Ostatnio edytowano 19 mar 2014, 18:00 przez Marzenie, łącznie edytowano 2 razy
19 mar 2014, 17:53
Pan Abacki stwierdza, że pan Babacki kłamie. Pan Babacki stwierdza, że pan Cabacki kłamie. Pan Cabacki stwierdza, że pan Abacki kłamie i pan Babacki też kłamie. Który z tych panów kłamie, który zaś mówi prawdę?
19 mar 2014, 18:40
eonwe85
na pewno z tym C? skoro każdy prawnik jest urodzonym logikiem, to jak można powiedzieć, że tylko niektórzy prawnicy są?
chociaż ja tam się nie znam... prawnikiem nie jestem
bo napewno jest jakiś prawnik, który jest urodzonym logikiem
19 mar 2014, 20:35
Marzenie
Słuchajcie, weszłam tu w sumie tak bez przywitania.......
Witamy
Tak, na egzaminie wśród podanych odpowiedzi jest tylko jedna poprawna odpowiedź. Co do wypłaty dodatku za I stopień słyszałam różne historie i takie że to urząd z własnej kieszeni płaci i takie że dodatki przychodzą z ministerstwa a dopiero od drugiego stopnia koszty ponosi bezpośrednio urząd...myślę, że najlepiej spytać w kadrach.
Pozdrawiam
19 mar 2014, 21:18
Marzenie
dj_toga
Takie zadanie z przymrużeniem oka...
Wszyscy posłowie pewnej partii to idioci, ale nie wszyscy są pijakami. Jak wiemy: każdy pijak to złodziej, ale nie każdy złodziej jest idiotą. O posłach tej partii wiemy na pewno, że:
1) są tacy, którzy nie są ani pijakami, ani złodziejami, 2) wszyscy są idiotami, pijakami i złodziejami, 3) jest wśród nich niepijący idiota, który może okraść innego, wiecznie trzeźwego idiotę posła z tej partii, 4) niektórzy nie kradną, ale za to piją, 5) zdecydowana większość kradnie, 6) jeśli któryś jest równocześnie złodziejem i pijakiem, to na pewno jest również idiotą, 7) jeśli któryś jest złodziejem, to na pewno jest też idiotą, ale nie musi być pijakiem, 8) niektórzy są złodziejami, niektórzy pijakami, ale nie zawsze równocześnie, 9) są tacy, którzy nie są ani pijakami, ani złodziejami, ani też idiotami.
Może być (ale nie musi) więcej niż jedna poprawna odpowiedź. Ale też i żadna...
I jaka odpowiedź tu jest poprawna?
Moja delikatna sugestia: 1, 8
20 mar 2014, 14:07
Marzenie
Pan Abacki stwierdza, że pan Babacki kłamie. Pan Babacki stwierdza, że pan Cabacki kłamie. Pan Cabacki stwierdza, że pan Abacki kłamie i pan Babacki też kłamie. Który z tych panów kłamie, który zaś mówi prawdę?
Wg mnie Babacki mówi prawdę, Abacki i Cabacki kłamią, natomiast co do zadanka o posłach to wg mnie prawidłowa jest 1 i 6 odpowiedź, w zadaniu o prawnikach i logikach wg mnie prawidłowe odpowiedzi to B i D
20 mar 2014, 18:05
ZYLETA123 - racja! Prawidłowa odpowiedź to Babacki. Ja tego nie rozumiem :(