Teraz jest 06 wrz 2025, 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Początkujący

REJESTRACJA18 lut 2014, 10:36

POSTY        9
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
no właśnie nie wiem, nie pamiętam gdzie to znalazłam że Izba Skarbowa i dlatego zaraz wywołało to u mnie wątpliwości. a gdzie można znaleźć informację że na postanowienie o wstrzymaniu czynności egzekucyjnych w trybie art 62 upea nie służy zażalenie ??

18 mar 2014, 14:30
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
eleta                    

preston a jak mam zbieg z ZUS to też do NUS przekazuje w tym zakresie ??

Wg 63 zawsze przekazuje się do US.
Czy w tym przypadku tez wstrzymuje się postępowanie postanowieniem czy tylko przekazuje akta do US?

18 mar 2014, 14:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
daria1988                    

no właśnie nie wiem, nie pamiętam gdzie to znalazłam że Izba Skarbowa i dlatego zaraz wywołało to u mnie wątpliwości. a gdzie można znaleźć informację że na postanowienie o wstrzymaniu czynności egzekucyjnych w trybie art 62 upea nie służy zażalenie ??

art. 17 ustawy egzekucyjnej mówi w § 1: O ile przepisy niniejszej ustawy nie stanowią inaczej, rozstrzygnięcie i zajmowane przez organ egzekucyjny lub wierzyciela stanowisko w sprawach dotyczących postępowania egzekucyjnego następuje w formie postanowienia. Na postanowienie to służy zażalenie, jeżeli niniejsza ustawa lub Kodeks postępowania administracyjnego tak stanowi. Zażalenie wnosi się do organu odwoławczego za pośrednictwem organu egzekucyjnego w terminie 7 dni od dnia doręczenia lub ogłoszenia postanowienia.
W przypadku zbiegu nie ma informacji o możliwości zaskarżenia, a jak spojrzysz np. na art. 59 który mówi o umorzeniu, to tam jest właśnie wprost napisane że na postanowienie o umorzeniu służy zażalenie. Analogicznie więc skoro w konkretnym przypadku nie mówi się o możliwości zaskarżenie tzn ze jej nie ma :)

18 mar 2014, 14:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
qubap                    

eleta                    

Czy w tym przypadku tez wstrzymuje się postępowanie postanowieniem czy tylko przekazuje akta do US?

nie wydajesz postanowienia o wstrzymaniu. w sądówce trzeba wstrzymać bo sąd musi rozstrzygnąć kto będzie właściwy do prowadzenia czy Ty czy komornik. Tu nie ma żadnych wątpliwości więc nie ma po co wstrzymywać czynności. Przesyłasz zajęcie plus TW albo całe akta jak nie masz innych możliwości prowadzenia egzekucji i wsio :)

18 mar 2014, 14:39
Początkujący

REJESTRACJA18 lut 2014, 10:36

POSTY        9
ELETA dziękuję bardzo za wyjaśnienie :D:D zawsze lepiej się upewnić, jak będę musiała się wybronić :D

18 mar 2014, 14:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
qubap                    

eleta                    

Art. 63.
§ 1. W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej do tej samej rzeczy albo prawa majątkowego, prowadzonej przez organy egzekucyjne, o których mowa w art. 19, łączne prowadzenie egzekucji przejmuje naczelnik urzędu skarbowego, który pierwszy zastosował środek egzekucyjny, a jeżeli naczelnik urzędu skarbowego nie dokonał takiej czynności lub nie dokonał jej jako pierwszy – łączne prowadzenie egzekucji przejmuje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według siedziby lub miejsca zamieszkania zobowiązanego, z zastrzeżeniem § 2.

Nie wydaje się postanowienia o wstrzymaniu.

Taka jeszcze mnie refleksja naszła. Jeśli po zbiegu egzekucji decydujecie się na prowadzenie postępowania z innych składników majątku zobowiązanego (dalsze tytuły), to w piśmie kierującym tytuły do US czy komornika wyraźnie wskazałbym czego zbieg dotyczył. Tak żeby zobowiązany nie był zdziwiony, że możecie jednocześnie robić mu egzekucję z innego majątku.

18 mar 2014, 15:10
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
A czy w przypadku zbiegu egzekucji koszty egzekucyjne są należne? Czy po informacji o zbiegu należy je wpisać do części L?

19 mar 2014, 07:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
w przypadku zbiegu jeżeli został wyznaczony komornik sądowy do prowadzenia egzekucji czy oprócz tytułów wykonawczych, pisma z ZUS o wyznaczeniu komornika oraz wniosku dołączam jeszcze zajęcia świadczenia przekazując akta czy wystarczą same tytuły z rozpisanymi w części L. kosztami

19 mar 2014, 07:53
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Magdallene30                    

w przypadku zbiegu jeżeli został wyznaczony komornik sądowy do prowadzenia egzekucji czy oprócz tytułów wykonawczych, pisma z ZUS o wyznaczeniu komornika oraz wniosku dołączam jeszcze zajęcia świadczenia przekazując akta czy wystarczą same tytuły z rozpisanymi w części L. kosztami

PRESTON                    

Wysyłasz całe akta które dotyczą zbiegu: czyli tytuły wykonawcze, zajęcia, zwrotki, odpowiedzi banków, ZUS itd. Ja nie wysyłam nic poza powyższym, czyli zapytań z art. 36, odpowiedzi na nie i innych dokumentów. Takie jest moje stanowisko dlatego, że nie mam zamiaru ułatwiać życia komornikom. Wniosek to zwykłe pismo:

zapraszamy do czytania od początku tematu  ;)

19 mar 2014, 08:00
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
O obowiązku uiszczenia kosztów mowa jest w art. 64 § 9. Koszty oczywiście wpisujemy w części L i są wymagalne.

Ale dzięki Twojemu pytaniu przypomniałem sobie o jeszcze inne sprawie. Komornicy sądowi nie przejmują się kosztami, które są naliczone w postępowaniu administracyjnym. Po prostu dublują nasze czynności wydając kolejne zawiadomienia o zajęciu danego składnika majątku i naliczają sobie kolejne swoje koszty.

Jak przekazuję do nich akta to wyraźnie wskazuję wysokość naszych kosztów i rachunek bankowy na który komornik ma je przekazać.

19 mar 2014, 08:02
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
preston                    

O obowiązku uiszczenia kosztów mowa jest w art. 64 § 9. Koszty oczywiście wpisujemy w części L i są wymagalne.

Ale dzięki Twojemu pytaniu przypomniałem sobie o jeszcze inne sprawie. Komornicy sądowi nie przejmują się kosztami, które są naliczone w postępowaniu administracyjnym. Po prostu dublują nasze czynności wydając kolejne zawiadomienia o zajęciu danego składnika majątku i naliczają sobie kolejne swoje koszty.

Jak przekazuję do nich akta to wyraźnie wskazuję wysokość naszych kosztów i rachunek bankowy na który komornik ma je przekazać.

Mam zbieg egzekucji administracyjnej, wiesz może jak wygląda rozliczenie kosztów miedzy organami egzekucyjnymi? Co jak w pierwszej kolejności?
Mam naliczone koszty egzekucyjne, co z nimi? NUS przekazuje po ściągnięciu? A co z opłatą komorniczą?
Tak domniemam, że NUS po pobraniu przekaże wszystko czyli należność główną z odsetkami, kosztami upomnienia, kosztami egzekucyjnymi, ewentualnie potrąci opłatę komorniczą? Czy któraś czynność następuje szybciej?

19 mar 2014, 08:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Witam , chcioałam sie dowiedziec jakie podstawy prawne macie wpisane w TW w polach: 29, 72, 79. Dzięki wielkie za pomoc

19 mar 2014, 08:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
qubap                    

Mam zbieg egzekucji administracyjnej, wiesz może jak wygląda rozliczenie kosztów miedzy organami egzekucyjnymi? Co jak w pierwszej kolejności?
Mam naliczone koszty egzekucyjne, co z nimi? NUS przekazuje po ściągnięciu? A co z opłatą komorniczą?
Tak domniemam, że NUS po pobraniu przekaże wszystko czyli należność główną z odsetkami, kosztami upomnienia, kosztami egzekucyjnymi, ewentualnie potrąci opłatę komorniczą? Czy któraś czynność następuje szybciej?

Całość tego zagadnienia jest w art. 64c. W § 9 wskazano: Środki pieniężne pochodzące z wyegzekwowanych kosztów egzekucyjnych, w tym powstałych w postępowaniu egzekucyjnym prowadzonym na podstawie jednolitego tytułu wykonawczego albo zagranicznego tytułu wykonawczego, przypadają na rzecz tego organu, który je uzyskał, z zastrzeżeniem § 10 i 11.

Jak z tego wynika jeśli przekazujesz tytuł do us to całość wyegzekwowanych kosztów należna jest naczelnikowi. Mało tego jago wierzyciel zostaniesz też obciążony opłatą komorniczą oraz opłatą za przekazanie kwoty na rachunek wierzyciela (porto pocztowe).

Art. 66. § 1. Wierzyciel ponosi wydatki związane z przekazaniem mu egzekwowanej należności lub przedmiotu.

art. 66 § 3. Wierzyciel, na rzecz którego organ egzekucyjny dokonał czynności egzekucyjnych, jest obowiązany, z zastrzeżeniem § 4, do uiszczenia opłaty komorniczej.

19 mar 2014, 08:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Co się dzieje jeśli podatnik odbiera tytuł i wpłaca na konto wierzyciela należność główną plus upomnienienie wykazane na tytule, a została mu naliczona dodatkowo opłata manipulacyjna 1,40, której nie doliczył

19 mar 2014, 08:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 379  Następna strona