Teraz jest 06 wrz 2025, 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA17 mar 2014, 15:07

POSTY        19
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam. Dopiero zaczynam swoją "przygodę z egzekucją". Oprócz egzekucji mam księgowanie opłaty, windykację. Jestem na etapie wysłanych za pośrednictwem poczty odpisów TW do zobowiązanych. I  oczywiście mam sporo wątpliwości:
1. Czy jeśli przyjdzie do mnie taki zobowiązany i będzie chciał zapłacić to wystarczy że wypisze mu dowód wpłaty (bo płatność mamy tylko w kasie banku) czy musze spisywać znim protokół o stanie majątkowym?
2. Czy dobrze zrobie jeśli nalicze mu już opłatę manipulacyjną (za doręczenie odpisu) np. jeśli ma ktoś 3 niezapłacone raty za śmieci czyli 3 x 60=180 x 1%, czy musze do należności głównej doliczyć ewentualne odsetki i dopiero X 1%?
3. I jak już zapłaci to wysyłam mu postanowienie o zakończeniu egzekucji, czy juz nie potrzeba?
Wiem że może moje pytania są banalne ale nigdy wcześniej nie miałam do czynienia zksięgowością podatkową a teraz jeszcze z egzekucją ( a to wszystko na pół etatu)

18 mar 2014, 08:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Przypominam że opłata śmieciowa ma charakter miesięczny i powinna mieć 12 przypisów- nawet jak jest termin płatności kwartalny. 12 przypisów = 12 pozycji na tytułach upomnieniach w ciągu roku - szkolenie RIO - odsetki liczymy od każdego miesiąca , a nie kwartału.

18 mar 2014, 09:05
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
misia23                    

1. Czy jeśli przyjdzie do mnie taki zobowiązany i będzie chciał zapłacić to wystarczy że wypisze mu dowód wpłaty (bo płatność mamy tylko w kasie banku) czy musze spisywać znim protokół o stanie majątkowym?
2. Czy dobrze zrobie jeśli nalicze mu już opłatę manipulacyjną (za doręczenie odpisu) np. jeśli ma ktoś 3 niezapłacone raty za śmieci czyli 3 x 60=180 x 1%, czy musze do należności głównej doliczyć ewentualne odsetki i dopiero X 1%?
3. I jak już zapłaci to wysyłam mu postanowienie o zakończeniu egzekucji, czy juz nie potrzeba?

1. Jeśli ma doręczony odpis tytułu, wypisuje na kwitariuszu jako organ - jak wpłaca to nie ma potrzeby spisywania protokołu
2. Naliczam opłate manipulacyjną jak odbierze tytuł 1% nie mniej niż 1,40 od należności głównej + odsetki
3. Jeśli egzekucja kończy się w wyniku zaplaty nie wydajemy postanowienia o zakończeniu egzekucji

18 mar 2014, 10:59
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
preston                    

daria1988                    

Postanowienie jest na podstawie art. 62 upea. Ja zacząłem wydawać je tylko w odniesieniu do tej wierzytelności do której nastąpił zbieg. Dla przykładu uzasadnienie:
Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxx działając na podstawie art. 62 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji wstrzymuje postępowanie egzekucyjne prowadzone wobec wierzytelności przypadających zobowiązanej z rachunku bankowego, prowadzonego w Millennium Bank S.A. W przebiegu postępowania egzekucyjnego dłużnik zajętej wierzytelności poinformowali organ egzekucyjny, że do zajętej wierzytelności nastąpił zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej. Zgodnie z treścią art. 62 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do tej samej nieruchomości, rzeczy albo prawa majątkowego lub niemajątkowego, organ egzekucyjny wstrzymuje czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, zobowiązanego lub z urzędu i przekazuje akta egzekucji administracyjnej sądowi rejonowemu zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.

.....

Nie chciałem cytować całości bo mam pytanie o zbieg egzekucji administracyjnej z egzekucją administracyjną prowadzoną przez NUS. Czy tu też wstrzymuje się egzekucję i przekazuje do łącznego prowadzenia ale na podstawie art. 63?
Macie może takie postanowienie?  :rolleyes:

18 mar 2014, 13:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 lut 2014, 10:36

POSTY        9
Moja kolejna wątpliwość odnośnie zbiegu egzekucji, na postanowienie o wstrzymaniu postępowania służy zażalenie kierowane do organu odwoławczego za pośrednictwem organu egzekucyjnego w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia., czyli kogo mam wpisać jako organ odwoławczy ???? Wcześniej pracowałam na innym stanowisku i zawsze w postanowieniach pisałam że organem odwoławczym jest Samorządowe Kolegium Odwoławcze, a tutaj przewinął mi się Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, i sama teraz nie wiem kogo wskazać.

18 mar 2014, 13:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
qubap                    

[Nie chciałem cytować całości bo mam pytanie o zbieg egzekucji administracyjnej z egzekucją administracyjną prowadzoną przez NUS. Czy tu też wstrzymuje się egzekucję i przekazuje do łącznego prowadzenia ale na podstawie art. 63?

Takie postanowienie wydaje organ przejmujący łączne prowadzenie egzekucji. Jak chcesz to mogę wkleić.

Z punktu organu "podlegającemu" takiemu rozstrzygnięciu: właściwie powinno się czekać na postanowienie. Ale czasami to może trwać .....  Tak więc ja spakowałbym akta i powołując się na art. 63 przesłał do łącznego prowadzenia odpowiedniemu naczelnikowi. Oczywiście powiadamiasz też zobowiązanego (wystarczy w rozdzielniku pisma podać zobowiązanego).

18 mar 2014, 13:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
daria1988                    

Moja kolejna wątpliwość odnośnie zbiegu egzekucji, na postanowienie o wstrzymaniu postępowania służy zażalenie kierowane do organu odwoławczego za pośrednictwem organu egzekucyjnego w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia., czyli kogo mam wpisać jako organ odwoławczy ? Wcześniej pracowałam na innym stanowisku i zawsze w postanowieniach pisałam że organem odwoławczym jest Samorządowe Kolegium Odwoławcze, a tutaj przewinął mi się Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, i sama teraz nie wiem kogo wskazać.

Na postanowienie o wstrzymaniu postępowania wydane w trybie art. 62 nie służy zażalenie.

Piszesz: "Postanowienie niniejsze jest ostateczne. Na postanowienie nie służy zażalenie."

18 mar 2014, 13:42
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
preston                    

qubap                    

[Nie chciałem cytować całości bo mam pytanie o zbieg egzekucji administracyjnej z egzekucją administracyjną prowadzoną przez NUS. Czy tu też wstrzymuje się egzekucję i przekazuje do łącznego prowadzenia ale na podstawie art. 63?

Takie postanowienie wydaje organ przejmujący łączne prowadzenie egzekucji. Jak chcesz to mogę wkleić.

Z punktu organu "podlegającemu" takiemu rozstrzygnięciu: właściwie powinno się czekać na postanowienie. Ale czasami to może trwać ...  Tak więc ja spakowałbym akta i powołując się na art. 63 przesłał do łącznego prowadzenia odpowiedniemu naczelnikowi. Oczywiście powiadamiasz też zobowiązanego (wystarczy w rozdzielniku pisma podać zobowiązanego).

Póki co zawsze zbieg egz. administracyjnej przejmuje NUS więc spoko ;)
Czy może też napisać "Organ egzekucyjny prosi o zwrot kompletnych akt po wykorzystaniu, co warunkuje prawidłowe zakończenie postępowania egzekucyjnego i odzwierciedlenie tego faktu w bazach informatycznych."
Czyli kierować do NUS i pisać że w związku ze zbiegiem postępowania administracyjnego prowadzonego przez .... i przez .... BM przesyła akta w celu łącznego prowadzenia postępowania. si?

18 mar 2014, 13:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
preston                    

Z punktu organu "podlegającemu" takiemu rozstrzygnięciu: właściwie powinno się czekać na postanowienie. Ale czasami to może trwać ...  Tak więc ja spakowałbym akta i powołując się na art. 63 przesłał do łącznego prowadzenia odpowiedniemu naczelnikowi. Oczywiście powiadamiasz też zobowiązanego (wystarczy w rozdzielniku pisma podać zobowiązanego).

dokładnie tak mi kazała zrobić kierownicza egzekucji w US u mnie. tylko nie mówiła o aktach ale o zajęciu w wyniku którego wystąpił zbieg i TW. W zbiegu egzekucji następuje on tylko do czynności konkretnej a nie do całej egzekucji , wiec nie mogę jej wysłać całych akt a jedynie to co dotyczy danej czynności . I dostanie ode mnie odpis TW bo oryginał zostawiam sobie do dalszego prowadzenia egzekucji

"Przepis ART. 63 § 1 stanowi, że łączne prowadzenie przejmuje naczelnik urzędu skarbowego, który pierwszy zastosował środek egzekucyjny, a jeżeli naczelnik urzędu skarbowego nie dokonał takiej czynności lub nie dokonał jej jako pierwszy - łączne prowadzenie egzekucji przejmuje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według siedziby lub miejsca zamieszkania zobowiązanego, zaś jeżeli środek egzekucyjny zastosował naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca położenia majątku zobowiązanego, łączne prowadzenie egzekucji przejmuje ten organ. Mając na względzie art. 62 u.p.e.a., przez analogię uznać należy, iż zakres łącznego prowadzenia egzekucji administracyjnej po zbiegu egzekucji administracyjnej do tej samej rzeczy albo prawa majątkowego obejmuje wyłącznie egzekucję do rzeczy albo prawa majątkowego, do których nastąpił zbieg, co oznacza, że czynności w zakresie egzekucji z rzeczy lub praw majątkowych nieobjętych zbiegiem każdy z organów egzekucyjnych dokonuje samodzielnie w ramach prowadzonego przez siebie postępowania egzekucyjnego".
Autorzy:Kijowski D.R. (red.), Cisowska-Sakrajda E., Faryna M., Grześkiewicz W., Kulesza C., Łuczaj W., Pietrasz P., Radwanowicz-Wanczewska J., Starzyński P., Suwaj R.Tytuł:Ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Komentarz.Opublikowano:LEX, 2010

Daria1988 a skąd Ci się tam przewinął dyrektor IS? Organem odwoławczym jest SKO

18 mar 2014, 13:56
Zaawansowany

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
zrobiłam zajęcie emerytury w ZUS. Zobowiązany dokonał sam wpłaty po dostarczeniu zajęcia. Czy mogę prosić o jakiś wzór uchylenia zajęcia kierowanego do zobowiązanego oraz dłużnika zajętej wierzytelności

18 mar 2014, 14:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Musze uzupełnić z tym zbiegiem. Tak jak pisałem wcześniej musicie rozważyć czy jest jakiś inny składnik majątku z którego możecie prowadzić egzekucję na podstawie dalszego tytułu wykonawczego.

Jeśli nie znacie takiego składnika majątku lub nie możecie prowadzić egzekucji z pieniędzy i majątku ruchomego to nie macie innego wyjścia tylko zamknąć spray w siebie i przekazać do US.

18 mar 2014, 14:06
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Magdallene30                    

zrobiłam zajęcie emerytury w ZUS. Zobowiązany dokonał sam wpłaty po dostarczeniu zajęcia. Czy mogę prosić o jakiś wzór uchylenia zajęcia kierowanego do zobowiązanego oraz dłużnika zajętej wierzytelności

Obrazek

Ostatnio edytowano 18 mar 2014, 14:16 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

18 mar 2014, 14:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
preston                    

"Organ egzekucyjny prosi o zwrot kompletnych akt po wykorzystaniu, co warunkuje prawidłowe zakończenie postępowania egzekucyjnego i odzwierciedlenie tego faktu w bazach informatycznych."[/i]

To zdanie piszę tylko i wyłącznie na wnioskach do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu. Miałem już kilka przypadków, że czekałem miesiącami na akta z sądu, a okazywało się że sąd samodzielnie przekazał je do komornika do łącznego prowadzenia. Dlatego żądam zwrotu tytułów.

18 mar 2014, 14:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
preston a jak mam zbieg z ZUS to też do NUS przekazuje w tym zakresie?

18 mar 2014, 14:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 379  Następna strona