Teraz jest 06 wrz 2025, 15:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam
Przy zajęciu świadczenia z ZUS dostałam informacje, że wystapił zbiegi i wyznaczono komornika do prowadzenia egzekucji. Rozumiem, że od razu kieruję wniosek wraz z oryginałami tytułów wykonawczych do wskazanego komornika oraz wydaję postanowienie o wstrzymaniu i egzekucyjnych. Jeśli można proszę o przykładowy wniosek do komornika oraz postanowienie i kto podpisuje taki wniosek

16 mar 2014, 18:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
szykują sie zmiany

http://www.samorzad.pap.pl/depesze/reda ... rojektu-MS

17 mar 2014, 07:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
bardzo się cieszymy ze zmian! przynajmniej ja osobiście-gdyz jeszcze egzekucji nie rozpoczęłam i mnie ona straszy po nocach...

17 mar 2014, 09:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 lut 2014, 10:36

POSTY        9
Witam :D Mam problem ze zbiegiem egzekucji, wysłałam zajęcie świadczenia emerytalnego i otrzymałam informacje o zbiegu egzekucji z komornikiem, moja prośba jest taka czy ktoś mógłby krok po kroku opisać co należy zrobić z tym fantem? Czy wysyłam do Sądu czy odrazy do wskazanego komornika? Jakie dokumenty muszę wysłać, co zostaje u mnie w dokumentach? Czy do dłużnika też wysyłam jakąś informacje? Bo od komornika w sumie nie dowiedziałam się nic, potraktował mnie tak jakbym robiła to od zawsze i znała się na wszystkim.

17 mar 2014, 10:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Magdallene30                    

Witam
Przy zajęciu świadczenia z ZUS dostałam informacje, że wystapił zbiegi i wyznaczono komornika do prowadzenia egzekucji. Rozumiem, że od razu kieruję wniosek wraz z oryginałami tytułów wykonawczych do wskazanego komornika oraz wydaję postanowienie o wstrzymaniu i egzekucyjnych. Jeśli można proszę o przykładowy wniosek do komornika oraz postanowienie i kto podpisuje taki wniosek

Pierwsze pytanie czy masz szansę prowadzić egzekucję z innego składnika majątku zobowiązanego. Bo jeśli tak, to może jest sens wystawić dalsze tytuły wykonawcze. Z drugiej strony świadczenie emerytalne jest „pewnym” źródłem pieniążków i jest bardzo prawdopodobne, że zaległość zostanie zaspokojona przez komornika.
Każdą sprawę trzeba badać oddzielnie. Tym bardziej, że zaległości „za śmieci” nie są pewnie duże.
Nie ma co wydawać postanowienia o wstrzymaniu postępowania, bo jak piszesz zbieg egzekucji został do tej wierzytelności rozstrzygnięty. Jeśli zdecydujesz się przekazać tytułu do komornika to robisz to zwykłym pismem, powiadamiając wierzyciela i zobowiązanego. Wtedy kończysz postępowanie z uwagi na przekazanie tytułów do łącznego prowadzenia egzekucji.

17 mar 2014, 10:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
daria1988                    

Witam :D Mam problem ze zbiegiem egzekucji, wysłałam zajęcie świadczenia emerytalnego i otrzymałam informacje o zbiegu egzekucji z komornikiem, moja prośba jest taka czy ktoś mógłby krok po kroku opisać co należy zrobić z tym fantem ?? Czy wysyłam do Sądu czy odrazy do wskazanego komornika? Jakie dokumenty muszę wysłać, co zostaje u mnie w dokumentach ?? Czy do dłużnika też wysyłam jakąś informacje ?? Bo od komornika w sumie nie dowiedziałam się nic, potraktował mnie tak jakbym robiła to od zawsze i znała się na wszystkim.

Jeśli nie masz już wcześniej rozstrzygniętego zbiegu (najczęściej dowiesz się o tym z pisma ZUS, banku lub od komornika) i nie jest to zbieg z postępowaniem prowadzonym na podstawie tytułu wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym, to wydajesz postanowienie o wstrzymaniu postępowaniu.

Postanowienie jest na podstawie art. 62 upea. Ja zacząłem wydawać je tylko w odniesieniu do tej wierzytelności do której nastąpił zbieg. Dla przykładu uzasadnienie:

Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxx działając na podstawie art. 62 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji wstrzymuje postępowanie egzekucyjne prowadzone wobec wierzytelności przypadających zobowiązanej z rachunku bankowego, prowadzonego w Millennium Bank S.A. W przebiegu postępowania egzekucyjnego dłużnik zajętej wierzytelności poinformowali organ egzekucyjny, że do zajętej wierzytelności nastąpił zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej. Zgodnie z treścią art. 62 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do tej samej nieruchomości, rzeczy albo prawa majątkowego lub niemajątkowego, organ egzekucyjny wstrzymuje czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, zobowiązanego lub z urzędu i przekazuje akta egzekucji administracyjnej sądowi rejonowemu zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.

Poprzednio kiedy nie byłem pewien orzecznictwa sądów pisałem bardziej ogólne:

Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxxx w przebiegu postępowania egzekucyjnego prowadzonego wobec majątku zobowiązanego dokonał zajęcia prawa majątkowego stanowiącego świadczenie emerytalno-rentowe. Dłużnik zajętej wierzytelności – Dyrektor Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w xxxxxxxxxxxxx poinformował organ egzekucyjny, że do zajętej wierzytelności nastąpił zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej. Zgodnie z treścią art. 62 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do tej samej nieruchomości, rzeczy albo prawa majątkowego lub niemajątkowego, organ egzekucyjny wstrzymuje czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, zobowiązanego lub z urzędu i przekazuje akta egzekucji administracyjnej sądowi rejonowemu zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.

Postanowienie oczywiście jest wydane w 3 egz. Dla zobowiązanego, wierzyciela i a/a.

Teraz dwie możliwości: albo czekasz na wezwanie sądu do przekazania akt do rozstrzygnięcia zbiegu albo sama wnioskujesz o takie rozstrzygnięcie.

Wysyłasz całe akta które dotyczą zbiegu: czyli tytuły wykonawcze, zajęcia, zwrotki, odpowiedzi banków, ZUS itd. Ja nie wysyłam nic poza powyższym, czyli zapytań z art. 36, odpowiedzi na nie i innych dokumentów. Takie jest moje stanowisko dlatego, że nie mam zamiaru ułatwiać życia komornikom. Wniosek to zwykłe pismo:

Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxxx zawiadamia, że w sprawie egzekucyjnej przeciwko dłużnikowi:

Imię nazwisko
zam. 00-000 ul. xxxxxx
NIP xxxxxxxxxxxx, PESEL xxxxxxxxxxxxxx

nastąpił zbieg egzekucji sądowej i administracyjnej do prawa majątkowego stanowiącego  wierzytelność z rachunku bankowego.

Organem egzekucyjnym prowadzącym postępowanie przeciwko temu samemu dłużnikowi są Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Marcin xxxxxxxxxx KM/xxxxxxxxxxx/12
Naczelnik Urzędu Skarbowego xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx na podstawie art. 773 § 1 kpc wnosi o  dokonania rozstrzygnięcia, który organ egzekucyjny - sądowy czy administracyjny - ma dalej prowadzić w trybie właściwym dla danego organu łącznie egzekucje z tej rzeczy lub prawa majątkowego, do którego nastąpił zbieg egzekucji.

W załączeniu przedkładam akta postępowania egzekucyjnego obejmujące:

1.        Tytuł wykonawczy nr xxxxxxxxxxxxxxx

Organ egzekucyjny prosi o zwrot kompletnych akt po wykorzystaniu, co warunkuje prawidłowe zakończenie postępowania egzekucyjnego i odzwierciedlenie tego faktu w bazach informatycznych.

Otrzymują:
1.        Adresat,
2.        Komornik Sądowy przy
3.        Komornik Sądowy przy
4.        Wierzyciel:
5.         a/a.

Pismo takie podpisuje osoba upoważniona. Czyli kierownik jednostki. Sądy bardzo często żądają potwierdzenia, że osoba podpisująca jest uprawniona do złożenia takiego wniosku. Takim potwierdzeniem jest akt powołania np. burmistrza na jego stanowisko odpowiednio potwierdzony za zgodność z oryginałem.

Sądem właściwym do rozpatrzenia zbiegu jest sąd na terenie którego nastąpiło wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Jeśli więc zajęcia dokonał wcześniej komornik to z 99% pewnością rozstrzygnięciem zbiegu zajmować będzie sąd właściwy dla siedziby komornika. Jeśli Ty byłaś pierwsza to właściwy dla Twojego adresu.

Zobowiązanego nie musisz powiadamiać o wystąpieniu do sądu bo otrzymuje postanowienie o wstrzymaniu.

Jeśli masz już wcześniej rozstrzygnięty zbieg to robisz tak jak napisałem we wcześniejszym poście.

Jeśli masz zbieg z „tytułem elektronicznym” to orzecznictwo idzie w kierunku, że komornik prowadzi do całości majątku zobowiązanego. Tak więc pakujesz całość akt i wysyłasz do komornika.

17 mar 2014, 10:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
ramzi84                    

o tym samym mówiono już w zeszłym roku i skończyło się na mówieniu więc nie ma się co cieszyć na zapas. Tym bardziej że gminy wydały sporo kasy na programy, sprzęt  i pensje dla pracowników - niektóre maja pracowników tylko do egzekucji.

Ktoś z bywających tu i zajmujących się zawodowo egzekucja powie mi coś o tej tajemnicy skarbowej bo utknęłam

17 mar 2014, 10:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 lut 2014, 10:36

POSTY        9
PRESTON dziękuję bardzo za pomoc, już się coś w głowie układa tak jak powinno. Jeszcze raz bardzo dziękuje.

17 mar 2014, 11:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
eleta                    

o tym samym mówiono już w zeszłym roku i skończyło się na mówieniu więc nie ma się co cieszyć na zapas. Tym bardziej że gminy wydały sporo kasy na programy, sprzęt  i pensje dla pracowników - niektóre maja pracowników tylko do egzekucji.
Ktoś z bywających tu i zajmujących się zawodowo egzekucja powie mi coś o tej tajemnicy skarbowej bo utknęłam

Wiadomo , że część gmin zatrudniła pracowników wykupiła oprogramowanie itd, ale są też gminy dla których jest to problem i czekają, nawet jeszcze nie wystawiły żadnego tytułu. w tym projekcie zmian powinna być możliwość wyboru organu egzekucyjnego . Sam wiem jak to jest . Kontrola firmy wywozowej,obsługa klienta, wymiar, księguje, przyjmuję wplaty kasowe - bankowe , sprawozdania, ewidencje, plus zacząłem egzekucje coraz ciężej znaleźć na wszystko czas, a i pogubić sie w tym wszystkim można. A program mam tylko do wymiaru

17 mar 2014, 11:30
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
eleta                    

W mojej ocenie nie ma co się przejmować. Skoro ZUS, komornik czy inny organ egzekucyjny (a nawet wierzyciel) jest uprawniony do uzyskania z US informacji na podstawie art. 36, to dla mnie jasnym jest, że nie ma żadnych ograniczeń w przekazaniu takich dokumentów do innego organu egzekucyjnego, a tym bardziej sądu. W aktach komorniczych wiele razy widziałem odpowiedzi z US z nadrukiem tajemnica skarbowa.
W US funkcjonuje wiele dokumentów, które można wprost wydrukować z systemów i każdy z nich może teoretycznie być z klauzulą tajności. Pracownicy organów egzekucyjnych mają w aktach dziesiątki takich dokumentów i nikt nie myśli nawet o "ich utajnianiu".

17 mar 2014, 12:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
preston                    

Magdallene30                    

Witam

Pierwsze pytanie czy masz szansę prowadzić egzekucję z innego składnika majątku zobowiązanego. Bo jeśli tak, to może jest sens wystawić dalsze tytuły wykonawcze. Z drugiej strony świadczenie emerytalne jest „pewnym” źródłem pieniążków i jest bardzo prawdopodobne, że zaległość zostanie zaspokojona przez komornika.
Każdą sprawę trzeba badać oddzielnie. Tym bardziej, że zaległości „za śmieci” nie są pewnie duże.
Nie ma co wydawać postanowienia o wstrzymaniu postępowania, bo jak piszesz zbieg egzekucji został do tej wierzytelności rozstrzygnięty. Jeśli zdecydujesz się przekazać tytułu do komornika to robisz to zwykłym pismem, powiadamiając wierzyciela i zobowiązanego. Wtedy kończysz postępowanie z uwagi na przekazanie tytułów do łącznego prowadzenia egzekucji.

Dziękuję
ale co mam rozumieć przez "kończysz postepowanie z uwagi na przekazane tytułów do łącznego prowadzenia egzekucji" - odnotowuję ten fakt na tytule czy wydaję jakieś postanowienie

17 mar 2014, 12:31
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
"przekazanie do łącznego prowadzenia egzekucji" to jeden z sposobów zakończenia postępowania w programach obsługujących egzekucję. Masz chyba jakąś ewidencję tytułów (pisana lub elektroniczną) i właśnie tam możesz sobie "zaznaczyć" że tak zakończyłaś postępowanie.

Nie wydaje się żadnego postanowienia o zakończeniu postępowania (podobnie jak przy zapłacie).

17 mar 2014, 12:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        32
preston                    

"przekazanie do łącznego prowadzenia egzekucji" to jeden z sposobów zakończenia postępowania w programach obsługujących egzekucję. Masz chyba jakąś ewidencję tytułów (pisana lub elektroniczną) i właśnie tam możesz sobie "zaznaczyć" że tak zakończyłaś postępowanie.

Nie wydaje się żadnego postanowienia o zakończeniu postępowania (podobnie jak przy zapłacie).

Dziękuję, już teraz wszystko wiem

17 mar 2014, 12:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:44

POSTY        14
Z tego co wyczytałam w projekcie zmian do ustawy, to mają zamiar całkowicie skreślić art. 6qu mówiący o egzekucji. Także wiele na to wskazuje, że pracownicy zatrudnieni specjalnie do tego zadania, niedługo będą musieli szukać nowej roboty...

17 mar 2014, 15:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 379  Następna strona