Teraz jest 06 wrz 2025, 15:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
preston                    

W części J prowadzący postępowanie dokonuje adnotacji o zmianie wysokości należności. Przyjętą zasadą jest też, że wpisów dokonuje tam wierzyciel. Jest to prostsze niż drukowanie informacji o zmianie wysokości zaległości przez rachunkowość.

To czyli jeśli podatnik zapłacił u wierzyciela należność główna plus koszty upomnienia wykazaną w tytule to w częsci J mam wpisać zero bo tytuł został oplacony?

14 mar 2014, 10:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Tak. Dokładnie

Żeby nie narobić sobie kłopotu w sytuacji kiedy jesteście jednocześnie wierzycielem/organem egz. proponuję:

Jako wierzyciel wystawi informację o zmianie stanu zaległości np. taką

Obrazek

a jako organ wpisać ograniczenie w części J.

14 mar 2014, 10:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
w częsci Ł w pobrano "rubryka koszty egzekucyjne" - tu też wykazuje się pobrane koszty upomnienia? np upomnienie + opłata manip..

14 mar 2014, 10:43
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Obrazek

W pozycji "uznanie" macie wyraźnie pouczenie, że jest to uiszczenie lub umorzenie kosztów.

14 mar 2014, 10:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
ramzi84                    

w częsci Ł w pobrano "rubryka koszty egzekucyjne" - tu też wykazuje się pobrane koszty upomnienia? np upomnienie + opłata manip..

Tak jako organ egzekucyjny rozliczasz koszty upomnienia dodając je do odsetek, jeśli należne są wierzycielowi lub do kosztów egzekucyjnych, jeśli należne są organowi egzekucyjnemu.
Wiem że niektórzy piszą koszty egzekucyjne i upomnienia w oddzielnych liniach. Ja pisze wszystko w jednej linii. Czyli pieniądze uzyskane w danym dniu na dany dowód wpłaty w jednej linii.

Obrazek

14 mar 2014, 10:54
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Żeby uporządkować to
W części J poza zawieszeniem/umorzeniem "wpłata u wierzyciela" wypełnia tylko wierzyciel wpisując ile zostało do zapłaty (z odsetkami i kosztami upomnienia)?
W części L wypełnia tylko organ jako powstanie obowiązku w pozycji obciążenie i w pozycji uznanie jako uiszczenie/umorzenie?
W części Ł wypełnia tylko organ przy każdorazowym pobraniu przez poborcę/na rachunek bankowy?

Co w przypadku kiedy podatnik wpłaca całość do wierzyciela? (z odsetkami, kosztami upomnienia, egzekucyjnymi)

Że się zapytam PRESTON pracujesz w skarbówce?  :)

14 mar 2014, 11:14
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Część J też jest dla organu egzekucyjnego. Ale bardzo często wierzyciel/rachunkowość (bo jest na miejscu) zamiast pisemnej informacji, osobiście dokonuje wpisu w części J. Tak jest prościej, szybciej.
Kiedy wpłaca do wierzyciela razem z kosztami to robi się problem. Bo wierzyciel jeśli ma inne zaległości powinien zaliczyć nadpłatę (faktycznie Twoje koszty) na kolejne zaległości. Najczęściej udaje się dogadać z wierzycielem aby przekazał „niby nadpłatę” na nasze koszty. Oczywiście wszystko zależy jak jest opisany przelew i każda sytuacja jest inna. Jeśli jesteś jednocześnie wierzycielem i organem to nie powinno być problemu.

Reszta tak jak napisałeś  :D .

14 mar 2014, 11:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Jeszcze taka uwaga. W części J wpisuje się tylko zmianę należności głównej. Odsetki są zawsze proporcjonalne do należności głównej i nie ma potrzeby aby wierzyciel je podawał.

Od 01-01-2011r. istnieje rozporządzenie MF z dnia 25-10-2010r. w sprawie zasad rachunkowości ... i na podstawie tego przepisu WIERZYCIEL nie ma prawa zaliczać wpłat dokonanych przez podatnika na jego rachunek z pierwszeństwem zaspokojenia kosztów upomnienia.
Tak więc nie powinno być sytuacji, że wierzyciel ogranicza tytuł do części należności głównej jednocześnie wskazując, że koszty upomnienia są zapłacone.
Organ egzekucyjny odwrotnie, najpierw koszty upomnienia.

14 mar 2014, 12:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
dostałam z US odpowiedź na moje zapytanie w trybie 36 ustawy , oczywiście opatrzone informacja o tajemnicy skarbowej. mam teraz zbieg egzekucji z komornikiem sądowym i muszę akta sprawy przekazać do Sądu, a później ewentualnie do komornika
Co z dokumentami znajdującymi się w tych aktach a objętych tajemnica? wysyłam to normalnie razem z całymi aktami ; czy wysyła się to jakoś inaczej ? wiem że o tajemnicy skarbowej mówi OP ale tam dotyczy to organów podatkowych a nie mówi się o nas jako organie egzekucyjnym.
co prawda art. 294 w par. 1 pkt. 2 OP wspomina o tym ze jako pracownicy urzędów jesteśmy zobowiązani do przestrzegania tajemnicy, ale nie wiem czy to oznacza ze mam właśnie stosować zasady z OP jako organ egzekucyjny i jak te akta wysłać

14 mar 2014, 12:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
i jeszcze jedno, czy jak dostaję info z banku o koncie bankowym dłużnika to też jest dokument objęty tajemnicą czy nie ?

14 mar 2014, 13:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
eleta                    

i jeszcze jedno, czy jak dostaję info z banku o koncie bankowym dłużnika to też jest dokument objęty tajemnicą czy nie ?

To można wystąpić z zapytaniem do banku czy zobowiązany ma u nich konto???A czy  wysylając pismo o ujawnienie danych zobowiazanego do US , Nasze pismo musi mieć zapis tajemnica skarbowa?

14 mar 2014, 13:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
ramzi84                    

eleta                    

To można wystąpić z zapytaniem do banku czy zobowiązany ma u nich konto???A czy  wysylając pismo o ujawnienie danych zobowiązanego do US , Nasze pismo musi mieć zapis tajemnica skarbowa?

info o koncie bankowym dostaje jak robię zajęcie, w mojej miejscowości są tylko 2 banki więc mam trochę łatwiej bo wysyłam zajęcia po prostu do obu i w jednym w 99% przypadków mam trafienie pozytywne. chodzi mi więc o pismo gdzie wskazują że dłużnik ma konto ale nie ma na nim na razie wystarczającej kasy - tylko że oczywiście bank nie pisze że to tajemnica skarbowa, ale czy wysyłając do Sądu teczkę w której mam wszystkie pisma, także to z informacja o koncie, ja muszę robić jakieś adnotacje o tajemnicy
żeby było oszczędniej i kasowo i czasowo (nie muszę wypisywać każdej koperty osobno)  to zajęcia do banków wysyłam w jednej kopercie po kilka - tak ustaliłam z bankiem i nie robią w tej kwestii żadnych problemów  

jak wysyłasz do skarbówki zapytanie to nie masz tam jeszcze informacji objętych tajemnicą bo dopiero pytasz czy ma konto, czy ma nadplaty itd wiec nie musi być zapisu o tajemnicy; jak mi skarbówka przysłała pismo o jednym z podatników że nie ma u nich zgłoszonych rachunków, nie ma wpłat na jakiegokolwiek podatki, nie ma żadnych info o tym podatniku poza NIP - to tez nie ma na piśmie info że jest to tajemnica skarbowa

14 mar 2014, 13:44
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Lepiej wysyłać do oddziału czy do centrali?
Pisałem z różnymi bankami i wszystkie adresy jakie otrzymałem były na centrale lub oddziały zajmujące się egzekucją. Oczywiście na zajęciu wskazuję oddział ale wysyłam do centrali.

eleta                    

dostałam z US odpowiedź na moje zapytanie w trybie 36 ustawy , oczywiście opatrzone informacja o tajemnicy skarbowej. mam teraz zbieg egzekucji z komornikiem sądowym i muszę akta sprawy przekazać do Sądu, a później ewentualnie do komornika

Zbieg masz bo masz info z banku a nie z odpowiedzi z US w sprawie zapytania z 36, tak?

Właśnie, swoją drogą jak wiem, że np US zajął rachunek podatnikowi podatku od nieruchomości, czy muszę wysyłać zajęcie do podatnika z zastosowaniem tego samego środka żeby zbieg przekazać do US?
Czy mając już wysłane jedno zajęcie na którym był zbieg i jest przekazane do US czy kolejną sprawę tego samego podatnika z tym samym rodzajem zajęcia przekazuję od razu do US czy też robię zajęcie? Obrazowo - tytuł -> zajęcie -> bank -> zbieg -> US czy tytuł -> US?

Ostatnio edytowano 14 mar 2014, 13:59 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

14 mar 2014, 13:52
Znawca
Własny awatar

POSTY        133

To można wystąpić z zapytaniem do banku czy zobowiązany ma u nich konto??

można występować z zapytaniem o konto bankowe korzystając z systemu który się nazywa OGNIVO. prowadzi go Krajowa Izba Rozliczeniowa w Warszawie i polega to na tym że wysyła się zapytanie o konto w konkretnym banku i dostajesz info czy klient ma tam rachunek czy nie.
Pytałam tam o ceny tego i abonament roczny to 2000 zł netto plus koszty podpisu elektronicznego który musisz mieć żeby tam mieć dostęp (około 500 zł ze wszystkim).

Lepiej wysyłać do oddziału czy do centrali?

mi kazali słać do wydziałów egzekucyjnych ; na zajęciu wpisuje adres centrali i adres tego wydziału który zajmuje się egzekucją - jakby się ktoś chciał w przyszłości czepić ze wydział egzekucyjny to nie siedziba główna.
nie musisz wskazywać oddziału w którym ktoś ma konto - bank ma obowiązek zając wszystkie rachunki we wszystkich oddziałach.
w załączeniu wrzucam plik z danymi wszystkich wydziałów egzekucyjnych z banków które u nas istnieją

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 14 mar 2014, 14:05 przez eleta, łącznie edytowano 2 razy

14 mar 2014, 13:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 379  Następna strona