Teraz jest 06 wrz 2025, 09:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
z tego co czytałam to jest mocny sprzeciw US co do przekazania im śmieciówki do egzekucji i wiec nie wydaje mi się żeby to im przekazano - w sumie trochę ich rozumiem bo to są bardzo często śmieci również w sensie kwot do ściagania :) .
Poza tym pozostaje uzasadnienie finansowe - zatrudnienie nowych ludzi, nowy sprzęt, wyposażenie miejsc pracy i cała reszta w gminach
I kolejny argument - powiedzmy sobie szczerze , gmina za swoimi 100 zł będzie szukać dłużników, a skarbówka ? Prz ich nawale pracy już teraz, nie sądzę żeby w celu odzyskania 100 zł podejmowali zbyt wielkie zasiłki |(nie obrażając nikogo z tu obecnych, ale wiem jak to było w egzekucji cywilnej). Gmina będzie więc miała większa skuteczność

07 mar 2014, 10:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Myślę że jest duży opór ze strony zarówno US jak i dużych gmin na upchnięcie tej egzekucji do US. Te pierwsze mają dosyć własnych spraw. A organy egzekucyjne dużych gmin doskonale sobie radzą, bo od dawna prowadzą szereg zaległości i nie będzie to dla nich obciążeniem. Wręcz przeciwnie przyczynia się do zwiększenia zarobków.

07 mar 2014, 11:17
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
byłam wczoraj na szkoleniu. Kiedy zapytaliśmy jaka jest szansa że windykację śmieci przejmie US odpowiedziano nam że raczej nikła i że wszystko zmierza raczej do tego żeby gminy w przyszłości ściągały też swoje zaległości podatkowe

07 mar 2014, 12:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
mam pytanko, dostałam z Banku wczoraj info o zbiegu egzekucji
dzisiaj w tej samej sprawie przyszło mi info ze skarbówki ze dłużniczka ma nadpłatę na podatku VAT - tej nadpłaty starczyłoby na 80% tego co jest nam winna

wiem że muszę wstrzymać czynności i wystąpić do SR o wskazanie organu właściwego do prowadzenia egzekucji, ale czy obejmuje to wstrzymanie całej egzekucji i wszystkich czynności ? wiem że zbieg jest tylko do czynności a samą egzekucję będę i tak prowadziła dalej, ale jak Komornik z moich akt dowie się że jest nadpłata to też ja zajmie i będę musiała się podzielić :)
zastanawiam się więc czy mogę wystąpić do Sądu o wskazanie organu właściwego do prowadzenia egzekucji z rachunku a swoja drogą zając tą nadpłatę czy muszę z zajęciem nadpłaty poczekać aż mi SR wyznaczy organ właściwy ?

i druga sprawa, dostałam od Banku o 19 zł więcej niż mi jest potrzebne na zaspokojenie moich roszczeń (robiłam w międzyczasie aktualizację zajęcia i musiała się minąć z wpłatą dokonaną przez bank) - mam te 19 zł oddać na konto dłużnika ? a jeśli tak to ja jako organ egz. czy wierzyciel ?

07 mar 2014, 12:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Co do zwrotu. Oczywiście zwracasz Ty na rachunek zobowiązanego. Najczęściej jest to ten z którego przyszły pieniądze. Ale czasami kasa przychodzi z rachunku technicznego i wtedy trzeba ustalić rachunek zobowiązanego.

Ja wychodzę  z założenia, że nie jestem od tego aby ułatwiać życie komornikom sądowym. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że totalnie olewają sprawy otrzymywane po zbiegu egzekucji. W związku z obecnym orzecznictwem sądów, rozstrzygającym zbiegi tylko do danej wierzytelności, komornicy rozliczają uzyskaną kwotę z zajęcia i nagminnie umarzają postępowania. Dlatego ja nie wysyłam do sądu żadnych dodatkowych informacji które uzyskałem w postępowaniu.

Poza tym coś ostatnio przemyślałem:
Art. 62 upea: W przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej do tej samej nieruchomości, rzeczy albo prawa majątkowego lub niemajątkowego, organ egzekucyjny wstrzymuje czynności egzekucyjne na wniosek wierzyciela, zobowiązanego lub z urzędu i przekazuje akta egzekucji administracyjnej sądowi rejonowemu zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania cywilnego.

Zgodnie z słownikiem ustawy art. 1a pkt 15)
Ilekroć w ustawie jest mowa o: wstrzymaniu czynności egzekucyjnych – rozumie się przez to wstrzymanie wykonania wszystkich lub części zastosowanych środków egzekucyjnych, które nie powoduje uchylenia dokonanych czynności egzekucyjnych;

Tak więc w moim rozumieniu wstrzymanie czynności przy zbiegu dotyczy tylko i wyłącznie zastosowanych środków egzekucyjnych a nie tych które możesz podjąć w dalszym biegu postępowania. Oczywiście powinno się tak wydać postanowienie o wstrzymaniu aby nie zamknąć sobie dalszej możliwości egzekucji, czyli tylko do danego składnika majątku na którym wystąpił zbieg egzekucji.
Potwierdzeniem takiego toku myślenia, w mojej ocenie, jest też orzecznictwo sądów o którym pisałem wyżej.

Reasumując masz dwie możliwości. Szybko dokonać zajęcia nadpłaty, rozliczyć i dopiero przesłać do sądu. Zresztą z tym tez nie ma pośpiechu.
Albo wydać postanowienie wstrzymujące postępowanie w zakresie zbiegu na rachunku bankowym i normalnie zająć nadpłatę.

07 mar 2014, 13:16
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
zakrecona                    

byłam wczoraj na szkoleniu. Kiedy zapytaliśmy jaka jest szansa że windykację śmieci przejmie US odpowiedziano nam że raczej nikła i że wszystko zmierza raczej do tego żeby gminy w przyszłości ściągały też swoje zaległości podatkowe

To jak osoba szkoląca wyobraza sobie egzekwowanie przez gminy swych zadłużeń od osób zadłużonych a zamieszkałych poza gminą ?
Czy gminy (poza duzymi miastami ) mają działy egzekucyjne z egzekutorami mogącymi egzekwować z ruchomości na terenie tych gmin ?

07 mar 2014, 22:40
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
obecnie też sobie nie wyobraża i my jako pracownicy urzędów gmin też sobie tego nie wyobrażamy. Dla Nas egzekucja śmieci to totalna nowość na którą nie jesteśmy przygotowani a co dopiero ściąganie zaległych podatków ale ustawodawca ma to gdzieś. Szkoleniowiec tylko napomknął, że takie są plany co do podatków a jak będzie nie wiadomo.

10 mar 2014, 09:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:35

POSTY        10
Widzę, że w kwestii mojego oprogramowania (System Taxi+) pojawiło się trochę sprzecznych informacji, więc pozwolę sobie na kilka sprostowań:

preston                    

EgaPoltax jest następcą Taxi.

EgaPoltax nie jest następcą Taxi+ jest to niezależny produkt opracowany przez jednostki podległe Ministerstwu Finansów na potrzeby urzędów skarbowych.

pola80                    

W urzędach skarbowych od zawsze jest EGA POLTAX i w niektórych urzędach miejskich

EgaPoltax nie pracuje w urzędach miejskich (a przynajmniej nie słyszałem o żadnym takim przypadku), a urzędy skarbowe zaczęły go eksploatować pilotażowo około roku 1999, a zatem nie funkcjonuje on w nich od zawsze.

eleta                    

tak jak pisałam co kraj to obyczaj.
byłam na 2 szkoleniach, gdzie w jednej kwestii powiedzieli mi 2 różne rzeczy wiec nie patrzę już ślepo na to co mówią mi szkolący
a moje RIO powiedziało mi ze sami jeszcze nie bardzo wiedzą jak będzie w czasie kontroli i jak to liczyć więc nie ukrywam że idę za programem - a więc liczę odsetki nawet jak są złotówkowe. Z tego co widziałam ten program taxi+ jest stosowany w wielu urzędach skarbowych i urzędach do egzekucji śmieciówki - lista referencyjna obejmuje kilkadziesiąt urzędów w kraju, więc wychodzę z założenia że wiedzą co robią
ale to jest tylko moje założenie i nikt nie mówi że jedyne słuszne

System Taxi+ powstał w roku 1993 na zamówienie Urzędu Skarbowego w Olsztynie i do czasu wprowadzenia w urzędach skarbowych obowiązku eksploatacji EgaPoltaxu funkcjonował w prawie 100 urzędach skarbowych na terenie całego kraju.

Obecnie System Taxi+ funkcjonuje w samorządowych organach egzekucyjnych ale nie w urzędach skarbowych. Urzędy skarbowe wykorzystują inne nasze oprogramowania przeznaczone do obsługi egzekucji w terenie.

System Taxi+ domyślnie nalicza wszystkie odsetki od zaległości podatkowych z dokładnością do dziesiątek groszy. Takie ustawienie jest wyrazem mojego przekonania, że próg tzw. odsetek minimalnych (obecnie 8,70) określony w Ordynacji Podatkowej został wprowadzony w celu ograniczenia ilości spraw wymagających wszczęcia kosztownej procedury przymusowego ściągnięcia należności poprzez rezygnację z dochodzenia stosunkowo niewielkich kwot odsetek. Gdy jednak uruchomiona zostanie procedura egzekucyjna korzystanie w jej toku z mechanizmu odsetek minimalnych wydaje się być bezzasadne, a co ważniejsze nie ma swojego umocowania w ustawie egzekucyjnej.
Jednakże użytkownicy naszego oprogramowania, którzy zajmują w tej kwestii odmienne stanowisko mogą bez najmniejszych problemów zmienić konfigurację programu i aktywować obsługę odsetek minimalnych.

Ostatnio edytowano 10 mar 2014, 12:02 przez Rewucki, łącznie edytowano 1 raz

10 mar 2014, 11:51
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam Państwa, proszę mi podpowiedzieć jak mam zakończyć postępowanie egzekucyjne, gdy otrzymałam już tyt.egz od wymiaru i dostarczyłam mu odpis a po kilku dniach zobowiązany uregulował całe zadłużenie wraz z powstałymi kosztami, tzn: na jaki art. się powołać? i jakie postanowienie?

10 mar 2014, 14:30
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Rewucki                    

Widzę, że w kwestii mojego oprogramowania (System Taxi+) pojawiło się trochę sprzecznych informacji, więc pozwolę sobie na kilka sprostowań:

preston                    

EgaPoltax jest następcą Taxi.

EgaPoltax nie jest następcą Taxi+ jest to niezależny produkt opracowany przez jednostki podległe Ministerstwu Finansów na potrzeby urzędów skarbowych.

pola80                    

W urzędach skarbowych od zawsze jest EGA POLTAX i w niektórych urzędach miejskich

EgaPoltax nie pracuje w urzędach miejskich (a przynajmniej nie słyszałem o żadnym takim przypadku), a urzędy skarbowe zaczęły go eksploatować pilotażowo około roku 1999, a zatem nie funkcjonuje on w nich od zawsze.

eleta                    

tak jak pisałam co kraj to obyczaj.
byłam na 2 szkoleniach, gdzie w jednej kwestii powiedzieli mi 2 różne rzeczy wiec nie patrzę już ślepo na to co mówią mi szkolący
a moje RIO powiedziało mi ze sami jeszcze nie bardzo wiedzą jak będzie w czasie kontroli i jak to liczyć więc nie ukrywam że idę za programem - a więc liczę odsetki nawet jak są złotówkowe. Z tego co widziałam ten program taxi+ jest stosowany w wielu urzędach skarbowych i urzędach do egzekucji śmieciówki - lista referencyjna obejmuje kilkadziesiąt urzędów w kraju, więc wychodzę z założenia że wiedzą co robią
ale to jest tylko moje założenie i nikt nie mówi że jedyne słuszne

System Taxi+ powstał w roku 1993 na zamówienie Urzędu Skarbowego w Olsztynie i do czasu wprowadzenia w urzędach skarbowych obowiązku eksploatacji EgaPoltaxu funkcjonował w prawie 100 urzędach skarbowych na terenie całego kraju.

Obecnie System Taxi+ funkcjonuje w samorządowych organach egzekucyjnych ale nie w urzędach skarbowych. Urzędy skarbowe wykorzystują inne nasze oprogramowania przeznaczone do obsługi egzekucji w terenie.

System Taxi+ domyślnie nalicza wszystkie odsetki od zaległości podatkowych z dokładnością do dziesiątek groszy. Takie ustawienie jest wyrazem mojego przekonania, że próg tzw. odsetek minimalnych (obecnie 8,70) określony w Ordynacji Podatkowej został wprowadzony w celu ograniczenia ilości spraw wymagających wszczęcia kosztownej procedury przymusowego ściągnięcia należności poprzez rezygnację z dochodzenia stosunkowo niewielkich kwot odsetek. Gdy jednak uruchomiona zostanie procedura egzekucyjna korzystanie w jej toku z mechanizmu odsetek minimalnych wydaje się być bezzasadne, a co ważniejsze nie ma swojego umocowania w ustawie egzekucyjnej.
Jednakże użytkownicy naszego oprogramowania, którzy zajmują w tej kwestii odmienne stanowisko mogą bez najmniejszych problemów zmienić konfigurację programu i aktywować obsługę odsetek minimalnych.

jest może jakaś wersja demo? Mój program sprawuje się niestety średnio i nie mam zamiaru robić antyreklamy  palka--==

10 mar 2014, 14:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:35

POSTY        10
Nie chciałbym nadużywać gościnności Gospodarza forum, więc bardzo proszę, aby wszelkie pytania dotyczące Systemu Taxi+ kierować bezpośrednio do nas.

10 mar 2014, 15:21
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Pola. Temat był już przerabiany. Kończysz sprawę poprzez "zapłatę", nie wydając żadnego postanowienia.

preston                    

Chciałem dodać, że w postępowaniach egzekucyjnych zakończonych wyegzekwowaniem obowiązku nie wydaje się postanowień o umorzeniu postępowania. Dla przykładu wyrok WSA w Krakowie z dnia 19-05-2011  Sygn. akt I SA/Kr 447/11

Cytat:
Co do postępowań, które zostały zakończone i w których sposób zakończenia nie obligował do wydania postanowienia o umorzeniu postępowania w oparciu o treść art. 59 § 1 lub 2 u.p.e.a. tj. np. takich w których doszło do wyegzekwowania obowiązku, po wszczęciu postępowania egzekucyjnego, organ winien po prostu odmówić umorzenia postępowania ale już z innych powodów, w szczególności braku podstaw prawnych do uwzględnienia wniosku.
Umorzenie postępowania egzekucyjnego następuje bowiem wtedy, gdy w jego toku zaistnieją przeszkody o charakterze trwałym, które powodują, że dalsze prowadzenie postępowania jest niemożliwe lub bezcelowe. Instytucja umorzenia postępowania egzekucyjnego ma zatem na celu jego zakończenie z przyczyn natury formalnej, gdy w danej konkretnej sytuacji, zaistniałej w jego toku wykonanie obowiązku przez zobowiązanego jest niemożliwe lub niedopuszczalne.
Pamiętać więc należy, iż wykonanie obowiązku po wszczęciu postępowania egzekucyjnego nie stanowi podstawy jego umorzenia lecz realizację celu postępowania a zarazem sposób jego zakończenia. Przepisy u.p.e.a. znają instytucję zakończenia postępowania egzekucyjnego wskutek wyegzekwowania wykonania obowiązku, przewiduje ją choćby art. 64c § 8 u.p.e.a., wspomina o niej także orzecznictwo sądowe (przykładowo wyrok WSA w Gliwicach I SA/Gl 190/10) czy też piśmiennictwo (przykładowo; komentarz Piotra Pietrasza do art. 59 u.p.e.a. Lex Omega 18/2011). Źródła te jednoznacznie wskazują, że są różne sposoby zakończenia postępowania egzekucyjnego; wydanie i doręczenie postępowania o umorzeniu tego postępowania lub wyegzekwowanie obowiązku. Wykonanie obowiązku już po wszczęciu postępowania egzekucyjnego nie stanowi natomiast podstawy jego umorzenia ale zasadniczy cel tego postępowania i zakończenie tego postępowania.

10 mar 2014, 15:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Pytanie do pracowników urzędów gmin - jakie pieczątki stawiacie na kwitariuszu k-103 na dowodach wplat,( od strony organu egzekucyjnego) jeśli podatnik przychodzi oplacić tytuł?

11 mar 2014, 08:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
okrągła pieczątka w środku orzeł, a w koło Burmistrz Miasta i Gminy w ......., taka jak na tyt., który dostaje od referatu podatkowego( cz.D-pieczęć urzędowa). A czy jk ktoś Ci wpłaca na kwitariusz w urzędzie, to najpierw jeden wypisujesz na należność gł, odsetki, koszty upomnienia a drugi osobno na koszta egzekucyjne?

11 mar 2014, 08:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 379  Następna strona