Teraz jest 06 wrz 2025, 09:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
pisząc naliczanie miałam na myśli pobieranie, przeciez wpisałam to chyba jasno w poście
ale ok wiec sa naliczane i pobierane

05 mar 2014, 15:26
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
eleta                    

pisząc naliczanie miałam na myśli pobieranie, przeciez wpisałam to chyba jasno w poście
ale ok wiec sa naliczane i pobierane

Napiszę na przykładzie do którego chciałem się nastawiać na odwet ;)
Na zajęciu za abonament rtv przyszła kwota załóżmy 1400zl NG 460zl % i KE.
Przeliczyłem wszystko na piechotkę żeby wiedzieć co i jak (18 tytułów 4-ro pozycyjnych). Urząd Skarbowy pobrał 1400 NG, i 230 odsetek i oczywiście koszty. Wszystko się zgadzało według mojego wyliczenia. A już miałem pisać do wierzyciela o sposób księgowania wpłaty.
Swoja droga jak wyobrażasz sobie zaksięgowanie takiej kwoty przez wierzyciela?
Jeżeli nie ma odsetek wymagalnych to wierzyciel ich nie zaksięguje na należność wynikającą z zajęcia tylko na nadpłatę. Jak w takim przypadku liczyć KE? Od NG i odsetek nienależnych?
Dodatkowo w związku z tym ze kwota uzyskana jest "ponad" to co miało być ściągnięte należy ja zwrócić z urzędu. To robi organ egzekucyjny. Przekazuje tylko to co jest należne.
Takie jest moje rozumowanie. Nie ma problemu w pobraniu. Jak to później rozliczyć?

05 mar 2014, 23:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Nie jest dla mnie nowością, że wedle programów egzekucyjnych to co nienależne jest naliczane. My w US-ach pobieramy odsetki tak jak nam dyktuje to oprogramowanie, bo inaczej się robi niezły burdello. W szczegóły nie będę właziła.
Kontrole nam tego nie kwestionują, póki co (od n-lat), a by w systemie wsio grało i aby się dało zamknąć tytuł, tak więc naliczamy jak system podpowiada.
Nie jest to zgodne z wytycznymi, ale i my na to wpływu większego nie mamy.
Tak więc sposób naliczania i pobierania odsetek w EA jest narzucany przez system. Jeśli nie macie takowego, i boicie się kontroli - to radzę przestrzegać prawa, ale na Waszym miejscu bym postulowała o wprowadzenie oprogramowania EGA. Bo przecież cała EA (a Wy się na nią jakby nie patrzeć łapiecie) na tejże aplikacji funkcjonuje.Więc dlaczego nie Wy? ...skoro Was zrobili organami egzekucyjnymi, niech Wam dadzą narzędzia do pracy takie jakimi dysponują dotychczas działające organy egzekucyjne! a nie...każdy sobie rzepkę skrobie!

06 mar 2014, 01:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
kto u Was podpisuje ewidencje w miejscu przyjmujący jeśli nie macie upoważnienia do podpisywania tytułów? Jak wpływa tytuł do organu egzekucyjnego to wpisie spraw wpisujemy datę wystawienia tytułu czy datę wpływu tytułu do organu egzekucyjnego?

06 mar 2014, 08:20
Znawca

POSTY        133
urzedaska                    

Nie jest dla mnie nowością, że wedle programów egzekucyjnych to co nienależne jest naliczane. My w US-ach pobieramy odsetki tak jak nam dyktuje to oprogramowanie, bo inaczej się robi niezły burdello. W szczegóły nie będę właziła.
Kontrole nam tego nie kwestionują, póki co (od n-lat), a by w systemie wsio grało i aby się dało zamknąć tytuł, tak więc naliczamy jak system podpowiada.
Nie jest to zgodne z wytycznymi, ale i my na to wpływu większego nie mamy.
Tak więc sposób naliczania i pobierania odsetek w EA jest narzucany przez system. Jeśli nie macie takowego, i boicie się kontroli - to radzę przestrzegać prawa, ale na Waszym miejscu bym postulowała o wprowadzenie oprogramowania EGA. Bo przecież cała EA (a Wy się na nią jakby nie patrzeć łapiecie) na tejże aplikacji funkcjonuje.Więc dlaczego nie Wy? ...skoro Was zrobili organami egzekucyjnymi, niech Wam dadzą narzędzia do pracy takie jakimi dysponują dotychczas działające organy egzekucyjne! a nie...każdy sobie rzepkę skrobie!

no właśnie i tu jest problem każdy sobie rzepkę skrobie, mam za sobą trzy szkolenia, wizyty w US i jeśli mam być szczera to nigdzie nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi na niektóre swoje pytania, jedni mówią tak inni siak.
ja mam już program egzekucyjny który z tego co widziałam referencje jest stosowany i w US i w JST ( tam gdzie można było prowadzić egzekucje już wcześniej) i program nalicza mi każde odsetki, skoro naliczę je ja na zajęciu to pobiera mi je też bank. Rozmawiałam z gościem który był na szkoleniu z tego programu i powiedział mi że nikt nigdy im takiego sposobu naliczania odsetek nie zakwestionował.  Z tego co pisze quabp wychodzi że program działa źle tylko teraz co ...- mam zakwestionować program na którym pracuje kilkadziesiąt urzędów i powiedzieć im że robią źle ?

quabp - Jest jeszcze inna kwestia - powiedzmy że na dzień wystawienia zajęcia nie ma odsetek należnych z OP, więc ich nie wpisujesz w zajęciu jak rozumiem - a co w sytuacji kiedy te odsetki należy zacząć pobierać już po tygodniu od wystawienia zajęcia bo wtedy ich kwota przekroczyła minimum wskazane w OP ? Nie wskazałeś ich na zajęciu więc ich od banku nie dostaniesz - info od kierownika działu egzekucyjnego jednego z banków ogólnokrajowych. Robisz aktualizacje zajęcia po tygodniu ? to dodatkowe koszty
jak je z kolei naliczysz na zajęciu to bank ci je przekaże , mimo ze teoretycznie OP mówi coś innego.
i co w takiej sytuacji naliczasz je na zajęciu czy ich nie naliczasz? naliczysz to bank Ci je prześle, nie naliczysz to nie dostaniesz wcale odsetek nawet jeżeli w dacie kiedy Ci zrealizują to zajęcie już powinny odsetki się pojawić

ps z mojej strony pisanie w tej kwestii to nie żaden odwet tylko dyskusja :) do tej pory zajmowałam się tylko egzekucją cywilną administracyjna to dla mnie zupełna nowość i stąd moja bytność na tym forum, więc każda opinia się liczy ;)

06 mar 2014, 08:41
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

quabp - Jest jeszcze inna kwestia - powiedzmy że na dzień wystawienia zajęcia nie ma odsetek należnych z OP, więc ich nie wpisujesz w zajęciu jak rozumiem - a co w sytuacji kiedy te odsetki należy zacząć pobierać już po tygodniu od wystawienia zajęcia bo wtedy ich kwota przekroczyła minimum wskazane w OP ? Nie wskazałeś ich na zajęciu więc ich od banku nie dostaniesz - info od kierownika działu egzekucyjnego jednego z banków ogólnokrajowych. Robisz aktualizacje zajęcia po tygodniu ? to dodatkowe koszty
jak je z kolei naliczysz na zajęciu to bank ci je przekaże , mimo ze teoretycznie OP mówi coś innego.
i co w takiej sytuacji naliczasz je na zajęciu czy ich nie naliczasz? naliczysz to bank Ci je prześle, nie naliczysz to nie dostaniesz wcale odsetek nawet jeżeli w dacie kiedy Ci zrealizują to zajęcie już powinny odsetki się pojawić

Odsetek nie wpisuję bo na dzień wystawienia zajęcia ich nie ma jednakże to bank z chwilą odebrania zajęcia jest odpowiedzialny za ich liczenie.
Widzisz mi chodzi o sytuację że na zajęciu są wpisane odsetki i zgodnie z zajęciem np bank jak i zobowiązany wpłaca taką kwotę. Jednakże przy księgowaniu jeżeli kwota nie jest należna to ją zwraca zobowiązanemu. Zatem moim zdaniem lepszym rozwiązaniem z cytowanej odpowiedzi jest posiadanie na zajęciu odsetek i zwracanie nadpłaconej kwoty na konto zobowiązanego.

urzedaska                    

...na Waszym miejscu bym postulowała o wprowadzenie oprogramowania EGA. Bo przecież cała EA (a Wy się na nią jakby nie patrzeć łapiecie) na tejże aplikacji funkcjonuje.Więc dlaczego nie Wy? ...skoro Was zrobili organami egzekucyjnymi, niech Wam dadzą narzędzia do pracy takie jakimi dysponują dotychczas działające organy egzekucyjne! a nie...każdy sobie rzepkę skrobie!

do kogo zwrócić się z pismem?

Ostatnio edytowano 06 mar 2014, 09:14 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

06 mar 2014, 09:12
Znawca

POSTY        133
Quabp chyba najlepiej do szefa  :) to on zdecyduje czy kupić Ci taki program czy nie :)
ja dostałam łódzki program Taxi+; praca na nim zaczyna się od wczytania ewidencji TW która koleżanka robi mi w formie pliku XML . Pózniej on sam juz sobie pobiera dane do zajęć pism itd

06 mar 2014, 09:38
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

Quabp chyba najlepiej do szefa  :) to on zdecyduje czy kupić Ci taki program czy nie :)
ja dostałam łódzki program Taxi+; praca na nim zaczyna się od wczytania ewidencji TW która koleżanka robi mi w formie pliku XML . Pózniej on sam juz sobie pobiera dane do zajęć pism itd

Widzisz bardziej mi chodziło o EGA z POLTAXU. Ułatwiło by to nawet komunikację pomiędzy organami egzekucyjnymi dlatego najpierw chciałem spróbować od tego - czyli wystąpić z zapytaniem o którym pisała URZĘDASKA. Bardzo ujednoliciło by to całość systemu egzekucji.

06 mar 2014, 10:44
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ELETA możesz podać jakieś namiary na ten program, stronę internetową lub numer do firmy? Żeby nie robić reklamy to na PW?

06 mar 2014, 12:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:44

POSTY        14
qubap                    

ELETA możesz podać jakieś namiary na ten program, stronę internetową lub numer do firmy? Żeby nie robić reklamy to na PW?

Jeśli można, to ja również poproszę o namiary na tę firmę. Póki co oprogramowania u nas nie ma, być może zakupimy coś, co jest kompatybilne z naszym systemem odpadowym. Jednak przydałoby się coś do porównania :)

06 mar 2014, 13:11
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
EgaPoltax jest następcą Taxi. Ega od dawna nie jest aktualizowany, poza niezbędnymi zmianami, nie jest rozwojowy. Od dawna mówiło się że ma być zastąpiony nowym programem ale chyba nic się w tym zakresie nie dzieje.

Istnieją dedykowane programy do egzekucji "odpadów". Nie wiem czy dobre. Wpiszcie w wyszukiwarce "oprogramowanie dla egzekucji ben"

06 mar 2014, 14:19
Znawca

POSTY        133
u nas w urzędzie pracują wszyscy na oprogramowaniu SIGID i mój egzekucyjny jest z nim kompatybilny - w SIGID mi robią eksport ewidencji do pliku XML i ja ten plik wgrywam do siebie - mam w ten sposób wszystkie TW od razu u siebie ze wszystkimi danymi itd, nic nie muszę ręcznie wpisywać
ja korzystam z systemu z firmy rewucki - wystarczy wpisać w google i od razu Wam wyskoczy info. Jak ktoś planuje egzekucje w terenie to maja fajną opcje tego programu na palmtopa (dają tez palmtopa) w ten sposób że jest połączony z programem na kompie głównym w urzędzie  - wszystkie czynności można więc wykonać w terenie na gotowcach. Ja tej opcji nie mam bo na razie mamy egzekucję zza biurka i oby tak zostało ;)

07 mar 2014, 07:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
qubap                    

eleta                    

Widzisz bardziej mi chodziło o EGA z POLTAXU. Ułatwiło by to nawet komunikację pomiędzy organami egzekucyjnymi dlatego najpierw chciałem spróbować od tego - czyli wystąpić z zapytaniem o którym pisała URZĘDASKA. Bardzo ujednoliciło by to całość systemu egzekucji.

W urzędach skarbowych od zawsze jest EGA POLTAX i w niektórych urzędach miejskich, jednak jest to program stworzony przez ministerstwo finansów i był robiony specjalnie pod te instytucje, teraz ministerstwo pisze już nowy program i on też ma być praktycznie dostępny tylko dla urzędów skarbowych.
My nowi pracownicy ds. egzekucji w małych urzędach miast i gmin pozostaliśmy sami w tym wszystkim, ja posiłkować zaczynam się programem z Radix-EGZ+, lecz metryki muszę tworzyć ręcznie osobno, dopiero zaczynam, więc zobaczymy. Nie mamy żadnej pomocy od Wojewody, żadnych szkoleń typowych dla samorządów, tak, aby każdy nowy pracownik egzekucji samorządowej mógł się poznać, wymienić uwagi, pytania, problemy. Wcale się nie zdziwię jak na koniec czerwca przez kolejne widzimisię jakiegoś Ministra zostanie to zlikwidowane, co wtedy z nami a co z kosztami, jakie gminy poniosły wprowadzając egz. od lipca 2013r.Ja chcę wykonywać swoją pracę należycie, ale jak skoro nie mam żadnych wskazówek oprócz ustaw i rozporządzeń. Na szkoleniach tych prywatnych cytują ustawy, nic z praktyki nie mówią a to jest najważniejsze. Nasi kierownicy innych referatów wcale się nie znają na postępowaniu egz., nie ma się nawet, kogo poradzić, czy coś przedyskutować.
A jeśli chodzi o odsetki to się nalicza i się pisze chyba bo jak się nie napisze to jak już będą wymagalne to bank nie naliczy, a to bank czy pracodawca ma obowiązek przeliczyć prawidłowo odsetki na dzień zwrotu należności.

07 mar 2014, 08:44
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
To prawda co piszesz. Dlatego ja nie naciskam z tym programem bo w czerwcu może być zmiana organu egzekucyjnego - co nie ukrywam było by mi na rękę - bo teraz w sprawie nowej ustawy śmieciowej robię wszystko od A do Z plus egzekucja na którą jest brak czasu i wystarczającej wiedzy itd....

07 mar 2014, 09:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 379  Następna strona