Teraz jest 06 wrz 2025, 10:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
eleta                    

tak jak pisałam co kraj to obyczaj.
byłam na 2 szkoleniach, gdzie w jednej kwestii powiedzieli mi 2 różne rzeczy wiec nie patrzę już ślepo na to co mówią mi szkolący
a moje RIO powiedziało mi ze sami jeszcze nie bardzo wiedzą jak będzie w czasie kontroli i jak to liczyć więc nie ukrywam że idę za programem - a więc liczę odsetki nawet jak są złotówkowe. Z tego co widziałam ten program taxi+ jest stosowany w wielu urzędach skarbowych i urzędach do egzekucji śmieciówki - lista referencyjna obejmuje kilkadziesiąt urzędów w kraju, więc wychodzę z założenia że wiedzą co robią
ale to jest tylko moje założenie i nikt nie mówi że jedyne słuszne :):)

Byłem w US w trochę innej sprawie ;) i przy okazji dowiedziałem się że pomimo że na tytule jak i zajęciu są odsetki które nie są wymagalne, nie są pobierane przez US.

Pytanie z innej beczki, co to jest uposażenie żołnierza zawodowego zgłoszonego w ZUS do ubezpieczenia zdrowotnego? Jaki tu zastosować rodzaj zajęcia?

04 mar 2014, 11:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Zajęcie wynagrodzenia z pracę do odpowiedniej jednostki wojskowej.

04 mar 2014, 12:18
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
czy można ściągnąć zaległość ze zwrotu podatku akcyzowego? jeśli tak to jak to wygląda?

04 mar 2014, 13:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
zakrecona                    

czy można ściągnąć zaległość ze zwrotu podatku akcyzowego? jeśli tak to jak to wygląda?

można - zwrot jest na rachunek bankowy - zajęcie rachunku - dogadaj sie z podatkami

04 mar 2014, 13:56
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Skąd jest ten zwrot podatku? Kto jest organem podatkowym?

04 mar 2014, 14:34
Zaawansowany

POSTY        85
wnioski o zwrot składane są do gminy ale pieniądze są przekazywane z ministerstwa rolnictwa poprzez wojewodę na konto gminy. Potem gmina pieniądze te rozdysponowuje między wnioskodawców. pytałam w podatkach ale usłyszałam tylko wykręty i nie udzielono mi odpowiedzi więc chce wiedzieć jak jest u was? czy w podatkach sami mogą potrącić na śmieci? czy musi być jakiś wniosek może do wojewody? pomóżcie.

czyli zapytać w podatkach na jakie konto prześlą zwrot akcyzy i zająć rachunek bankowy ze wskazaniem tego rachunku bankowego tak? sorry ciężki dzień

u mnie była taka sytuacja, że kilku moich dłużników pobiera zasiłki z pomocy społecznej. Dogadałam się z pomocą - powiedziałam jaka zaległość itp Dowiedziałam się z pomocy ze jak tylko będą wypłacane zasiłki to potrącą tym osobom pieniądze na śmieci i mi wpłacą na konto. Na dowodzie wpłaty nic nie widnieje ze wpłata pochodzi z pomocy społecznej, jest tylko kwota i w tytule imie i nazwisko dłużnika. Fajnie byłoby powtórzyć taki manewr w przypadku akcyzy

04 mar 2014, 14:46
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

czyli zapytać w podatkach na jakie konto prześlą zwrot akcyzy i zająć rachunek bankowy ze wskazaniem tego rachunku bankowego tak? sorry ciężki dzień

A nie z innych wierzytelności pieniężnych? Wystawiasz zajęcie do Wójta/Burmistrza/Prezydenta wskazujesz zwrot podatku akcyzowego i tyle?
Takie same zajęcia robi sobie sam US jak zajmuje np zwrot podatku z pitu.

04 mar 2014, 14:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
art. 10 § 4 upea. Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych oraz świadczenia z pomocy społecznej.

Tak na szybko co do tego podatku akcyzowego. Zajęcie wierzytelności z tytułu … (właśnie czego) dotacji? zwrotu? dofinansowania?. Proszę podajcie jakieś bliższe dane… co to za dopłata? z czego wynika.

04 mar 2014, 19:19
Zaawansowany

POSTY        85
Każdy rolnik, który chce odzyskać część pieniędzy wydanych na olej napędowy używany do produkcji rolnej zbiera faktury na olej napędowy. Faktury te dołącza do wniosku o zwrot podatku akcyzowego do urzędu gminy. Można składać wnioski dwa razy w roku. Po rozpatrzeniu wniosku urząd wydaje decyzje o wysokości zwrotu akcyzy. Po rozpatrzeniu wszystkich wniosków składane jest zamówienie ile potrzebujemy pieniędzy na zwroty. Minister rolnictwa przesyła wojewodom kasę. A wojewodowie dzielą te kasę na poszczególne gminy w takiej wysokości jaką podały w zamówieniu. Gdy pieniądze trafią już do gminy, dział podatkowy robi przelewy na konta osobom którym przysługuje ten zwrot. To wszystko co wiem.

Wiem, że zasiłki z pomocy społecznej nie podlegają egzekucji. Ale ja nie wystawiłam TW ani w ogóle nie wszczęłam postępowania egzekucyjnego. W pomocy społecznej w księgowości powiedzieli mi, ze mogą zrobić potrącenie z zasiłku na śmieci.Więc skoro powiedzieli że mogą to chyba mogą, tym bardziej ze sami zaproponowali to rozwiązanie.

05 mar 2014, 07:58
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
preston                    

art. 10 § 4 upea. Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych oraz świadczenia z pomocy społecznej.

Tak na szybko co do tego podatku akcyzowego. Zajęcie wierzytelności z tytułu … (właśnie czego) dotacji? zwrotu? dofinansowania?. Proszę podajcie jakieś bliższe dane… co to za dopłata? z czego wynika.

zajęcie wierzytelności .... ze zwrotu podatku akcyzowego - chyba każdy będzie wiedział o co chodzi (Ustawa z dnia 10 marca 2006 r. o zwrocie podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej)

zakrecona                    

Każdy rolnik, który chce odzyskać część pieniędzy wydanych na olej napędowy używany do produkcji rolnej zbiera faktury na olej napędowy. Faktury te dołącza do wniosku o zwrot podatku akcyzowego do urzędu gminy. Można składać wnioski dwa razy w roku. Po rozpatrzeniu wniosku urząd wydaje decyzje o wysokości zwrotu akcyzy. Po rozpatrzeniu wszystkich wniosków składane jest zamówienie ile potrzebujemy pieniędzy na zwroty. Minister rolnictwa przesyła wojewodom kasę. A wojewodowie dzielą te kasę na poszczególne gminy w takiej wysokości jaką podały w zamówieniu. Gdy pieniądze trafią już do gminy, dział podatkowy robi przelewy na konta osobom którym przysługuje ten zwrot. To wszystko co wiem.

Wiem, że zasiłki z pomocy społecznej nie podlegają egzekucji. Ale ja nie wystawiłam TW ani w ogóle nie wszczęłam postępowania egzekucyjnego. W pomocy społecznej w księgowości powiedzieli mi, ze mogą zrobić potrącenie z zasiłku na śmieci.Więc skoro powiedzieli że mogą to chyba mogą, tym bardziej ze sami zaproponowali to rozwiązanie.

U mnie skarbówka zajmuje zwrot podatku akcyzowego, nie stanowi to przecież pomocy (tak samo jak zwrot VAT czy PIT).
Urząd Miasta mając informację o zwrocie podatku akcyzowego (w przypadku podatku od nieruchomości) sam informuje US że będzie taki zwrot i US robi zajęcie bez problemu.

Ostatnio edytowano 05 mar 2014, 08:52 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

05 mar 2014, 08:48
Zaawansowany

POSTY        85
zajęcie wierzytelności ze zwrotu podatku akcyzowego - takie zajęcie przekazuje do działu podatkowego w moim urzędzie i w tym dziale dłużnikom z należnego im zwrotu dokonają potrącenia na śmieci tak? nie wiem czy dobrze rozumiem

05 mar 2014, 09:46
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
zakrecona                    

zajęcie wierzytelności ze zwrotu podatku akcyzowego - takie zajęcie przekazuje do działu podatkowego w moim urzędzie i w tym dziale dłużnikom z należnego im zwrotu dokonają potrącenia na śmieci tak? nie wiem czy dobrze rozumiem

Wystawiasz zajęcie dla zobowiązanego i na dłużnika zajętej wierzytelności (gdzie w tym przypadku to organ który zwrotu dokonuje tj. Wójt/Burmistrz/Prezydent). Jedno doręczasz do Urzędu - ja bym to dał przez okienko podawcze (oryginał zostawił na okienku bo dojdzie za 2 dni, ksero doręczył do podatków), jedno wysyłasz do zobowiązanego. Zlecający przelew powinien przekazać do księgowości zajęcie i przelać na konto organu egzekucyjnego.

05 mar 2014, 11:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
qubap                    

Byłem w US w trochę innej sprawie ;) i przy okazji dowiedziałem się że pomimo że na tytule jak i zajęciu są odsetki które nie są wymagalne, nie są pobierane przez US.

no widzisz a moja skarbówka je nalicza. przejrzałam egzekucje administracyjne podatku od nieruchomości robione na nasze zlecenie i skarbówka z Warszawy i Poznania tez je naliczała na zajęciach i pobrała; z tego co pisali urzedaska i preston - oni tez je liczą...

przydałaby się jakaś kontrola która powie co trzeba z tym robić jasno i konkretnie

05 mar 2014, 14:31
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

qubap                    

no widzisz a moja skarbówka je nalicza. przejrzałam egzekucje administracyjne podatku od nieruchomości robione na nasze zlecenie i skarbówka z Warszawy i Poznania tez je naliczała na zajęciach i pobrała; z tego co pisali urzedaska i preston - oni tez je liczą...

przydałaby się jakaś kontrola która powie co trzeba z tym robić jasno i konkretnie

Nie napisałem że nie nalicza bo nalicza, i na tytułach są odsetki niewymagalne i na zajęciach są odsetki niewymagalne, jednakże nie są one pobierane w związku z tym że są niewymagalne.

05 mar 2014, 14:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 379  Następna strona