Teraz jest 06 wrz 2025, 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Uszczuplenie CIT i sprawa z ustawy o rachunkowości 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Post Uszczuplenie CIT i sprawa z ustawy o rachunkowości
Bardzo proszę o pomoc. Pierwszy raz prowadzę taką sprawę - a właściwie dwie.
W toku kontroli ustalono następujące nieprawidłowości:
- prowadzenie księgi niezgodnie z przpeisami ustawy o rachunkowości t.j. nie prowadzenie polityki rachunkowości, nie prowadzenie dziennika, liczne skreślenia, poprawki, przeróbki w dowodach księgowych oraz to, że zakładowy wykaz kont nie zawierał podpisów księgowej spółki i kierownika jednostki
- uszczuplenie w podatku CIT (jest decyzja) polegające na tym, że m.i.n. spółka zaniżyła sprzedaż na rzecz podmiotów powiązanych (były tam powiązania rodzinne)
Prowadzę więc dwie sprawy - jedną z ustawy o rachunkowości a drugą o podanie nieprawdy w pierwszej wersji zeznania CIT-8.
Będę najpierw przesłuchiwać księgową. Mam tylko problem - jakie ja właściwie powinnam zadać jej pytania w tym zakresie odnośnie sprzedaży na rzecz podmiotów powiązanych:/?Proszę pilnie o pomoc...Z góry dziękuję.

05 mar 2014, 07:39

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Re: Uszczuplenie CIT i sprawa z ustawy o rachunkowości
1 zarzut z rachunkowości o dopuszczenie do prowadzenia ksiąg rachunkowych wbrew przepisom ustawy i podawania w tych księgach nierzetelnych danych, a 2 zarzut z art. 56 w zbiegu z art 61 kks o nierzetelne prowadzenie księgi i podanie nieprawdy w zeznaniu. Przy tożsamości sprawcy obu czynów - jednej osobie  ;) .
A pytania zadawaj tak, by ustalić jak najwięcej  :rotfl:
Wiem, wredny jestem  :D

05 mar 2014, 13:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2013, 22:00

POSTY        29
Nie za bardzo rozumiem dlaczego miałabym prowadzić sprawę i o art 77  pkt 1 rachunkowości i o nierzetelnosc z kks? Prowadzę 1 postępowanie z rachunkowości a drugie o art 56 par 2 kks. Nie wiem jak Wy drodzy koledzy i koleżanki ale dla mnie w tej pracy najtrudniejsze jest właśnie  zadawanie odpowiednich pytań z uwagi na to ze nie znam się na wszystkich zagadnieniach podatkowych. Nawet nie pracowałam wcześniej na jakimkolwiek podatku a niestety żeby dojść do sedna t. j. ustalić ewentualnie kto zawinił, trzeba to jakoś zrozumieć podatkowo. Księgowa juz przesluchalam ale akurat w tym zakresie nic nie wiedziała. Teraz będę przesłuchiwany członków zarządu w tym prezesa. Podejrzewam że będzie się tłumaczyć jak podczas kontroli i postępowania podatkowego ze tamte firmy przejęły na siebie cześć kosztów itd. Oby tylko nie przedstawiał mi żadnych wyliczeń bo nic mi to nie będzie i tak mowic:/. Miał ktoś kiedyś podobna sprawę może t. j.  w zakresie podmiotów powiązanych? Przecież prezes może powiedzieć ze on się nie zgadza z tymi ustaleniami mimo tego że decyzja jest prawomocna wiec na pewno nie było tu żadnego działania umyślne t. j. stosowania zaniżonych cen bo jego zdaniem te ceny były uzasadnione i rynkowe itd. O co byście zapytali?

10 mar 2014, 21:50

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
pracownik                    

Nie za bardzo rozumiem dlaczego miałabym prowadzić sprawę i o art 77  pkt 1 rachunkowości i o nierzetelnosc z kks?

Z uwagi na treść art. 8 § 1 kks.
Podanie nieprawdy w CIT jest wynikiem nierzetelnego prowadzenia ksiąg rachunkowych, oba te elementy stanowią nierozerwalną całość jednego działania ukierunkowanego na uszczuplenie podatku. Nie byłoby nieprawdy w CIT-8 bez nierzetelnych ksiąg, i odwrotnie. Stąd zbieg z art. 7 § 1 kks jeśli chodzi o czyn z kks. A że jednocześnie zrealizowane są znamiona czynu z ustawy o rachunkowości, to działa art. 8 § 1 kks.

Ostatnio edytowano 11 mar 2014, 07:52 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy

11 mar 2014, 07:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]