Teraz jest 05 wrz 2025, 21:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Nowa wersja sprawozdania SK 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
Post Nowa wersja sprawozdania SK
Już zapoznaliście się z nowym sprawozdaniem. Naprawdę postarali się na weekend. Jakaś masakra. I jeszcze ta informacja o nieprzekraczalnym terminie. Oni myślą ze my nic nie robimy. Mam ochotę wziąć zwolnienie lekarskie.

28 lut 2014, 13:51
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Post Re: Nowa wersja sprawozdania SK
Dokładnie - mam powzywanych ludzi, rozprawę we wtorek, a tu taka płachta do zrobienia. Jeszcze żeby można te dane z programy wyciągnąć, ale nie - z tego co widzę to będzie sporo liczenia na piechotkę  :zly1:

28 lut 2014, 14:50
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
To jest chore. Niestety nie ma żadnego wsparcia. To co prezentuje MF w zakresie programu na którym pracujemy to w najczystszej postaci żenada i kpina. XXI wiek... :wysmiewacz:
Mam wrażenie, że karne skarbowe to taki pryszcz na języku-nikomu nie potrzebny i do tego dokuczliwy. Pomocy merytorycznej nie ma ani ze strony MF ani MS, ale płachty do wypełnienia nam przysyłać to ma kto.

I tak przy okazji na marginesie-Kto w ostatnich latach miał jakieś poczciwe szkolenia z kpk lub samego kks-u?

28 lut 2014, 17:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
o czym wy piszecie SK , coś przyszlo nic nie jdostałam. . apropos szkoleń -zawsze podkreślam wymagania jak dla prokuratora, izby szkolenia raz w roku 5 ha i co roku z podstaw , a procedura leży , bo nikt nie umie powiedzieć  nic konkretnego. najgorzej  jest na jednoosobowych stanowiskach . nawet jeśli się chce bardzo rzetelnie wykonywać swoją mmkrobotę to nie jest to fizycznie możliwe, kserowanie, rejestrowanie, sprawdzanie adresów, ciągłe wzywanie z powodu niestawiennictwa i brak czasu na samodokształcanie.

28 lut 2014, 20:59
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
I konkretnie co robicie?
Ja rozbiłam stare sprawozdanie na przestępstwa i wykroczenia, podliczyłam ogółem wnioski -ale w żaden sposób nie jestem w stanie rozbić wniosków na przestępstwa i wykroczenia, podzielić na komórki i sposoby załatwienia - przestępstwa i wykroczenia,  korekty i czynne żale. Ja mam parę tysięcy wniosków w zeszłym roku! Tego się nie da!
Czy ktoś z ministerstwa to czyta??
Jeżeli się umówimy to postaram się tak ewidencjonować w tym roku (uzupełnię dane za styczeń i luty) żebym mogła takie dane wyciągnąć ale w przyszłym roku .
Ja jestem dosyć zaawansowana informatycznie ale na Boga- w przyszłym roku! Tak się nie da!
System danych nie zbiera, a ja nie jestem duchem świętym, żeby przewidzieć co jeszcze wpisać dodatkowo w pola tekstowe żeby potem za pomocą % zebrać dane.
Ja sprawozdanie mam na poniedziałek. :mur:

28 lut 2014, 22:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 16:41

POSTY        176
Nie tylko KS jest poszkodowany. OB od miesiąca liczy też dane "z palca" z kilku ostatnich lat. Czy nie da się tego jakoś pobrać informatycznie na poziomie IS? Czy to nasza wina, że nie dano nam narzędzi do wprowadzania do jednolitego systemu czynności przez nas wykonywanych?

28 lut 2014, 22:29
Specjalista

POSTY        468
Tu nie chodzi o to kto jest poszkodowany. Spisanie danych z 3 tyś kartek zajmie jakieś 30 godzin (to jest sto na godzinę), a potem trzeba te dane zliczyć. Na sprawozdanie dostałam raptem 8 godzin roboczych. Wykorzystałam już sześć, i co dalej? Nie spisałam nawet tych danych bo stwierdziłam, że i tak tego nie dam rady zrobić.
I co mam wpisać "na oko" czy napisać, że części nie zrobiłam? A czy mój NUS mi na to pozwoli? A jak wpiszę na oko to dam sygnał, że da się takie dane zebrać  :mur:

28 lut 2014, 22:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 kwi 2010, 12:57

POSTY        22
Ja spróbuję coś "zaciągnąć" z e-orusa, może się uda - zobaczymy.

01 mar 2014, 12:42

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Ja w piątek pisałem dosyć skomplikowane zażalenie na postanowienie sądu, to nawet nie zajrzałem do pisemka z Izby. Po powyższych postach nie dziwię się, że koleżanka, która je przeczytała, tak dziwnie się zachowywała.
Hmm, boję się poniedziałku   boje--==

01 mar 2014, 17:26
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481

I co mam wpisać "na oko" czy napisać, że części nie zrobiłam? A czy mój NUS mi na to pozwoli? A jak wpiszę na oko to dam sygnał, że da się takie dane zebrać  :mur:

Myślę,że MF jest świadome, że to będzie "na oko". To wysokiej klasy specjaliści (prawda?) więc mają przecież świadomość tego co można wyciągnąć z podsystemu mandaty :zeby:
OB " z palca liczy dane, to my tez możemy? A co tam ... zliczymy prawda:zeby:  :zeby:
Z tego to już można się tylko  :dokuczacz:

Jak ktoś z koleżeństwa wpadnie na jakiś "sposób" wyciągnięcia danych z jakiegokolwiek systemu/podsystemu  działającego w naszych US- to będę bardzo wdzięczna za naprowadzenie na ten"sposób" :)

01 mar 2014, 18:49
Specjalista

POSTY        468
Ja niestety uważam, że nie da się wyciągnąć żadnych danych z systemu.
Z systemu da się wyciągnąć tylko to co tam włożymy.
Ja do piątku (bo chyba rozpocznę) nie wpisywałam, czy wniosek dotyczy przestępstwa czy wykroczenia (o ile raczej wniosek OB dotyczy wykroczenia to z kontrolą sprawa nie jest taka prosta, RP pisze także wnioski dot. 77 par 2 kks). W żaden sposób nie odnotowywałam także czy była korekta czy czynny żal. Nie odnotowywałam także kwalifikacji prawnej czynu. Skoro ja tego nigdzie nie pisałam, to nie da się tego w żaden sposób wyciągnąć. System KONTROLA wymaga, co prawda, odnotowania wniosku z zaznaczeniem czy przestępstwo czy wykroczenie, ale wnioski dostaję po pewnym czasie i zakwalifikowanie czynu przez pracownika KP w żaden sposób nie jest wiarygodne.
I co i :mur:

01 mar 2014, 23:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Faktem jest, że ktoś musi mocno nie lubić karnistów (albo nie ma fiołkowego pojęcia co w ogóle wymyślił), żeby dać dwa dni na zrobienie SK i to dwa razy większego niż te dotychczasowe.
Moją uwagę zwróciły natomiast dwie rzeczy. Po pierwsze, w piśmie przewodnim przesłanym przez moją IS jest mowa o tym, że te dane są związane z pracami MF nad stworzeniem polityki karnej. Czyli ktoś zaczął majstrować przy czymś, czego nie było odkąd pamiętam. Ja się już się tego boję, bo jakoś nie do końca wierzę, że będzie to miało ręce i nogi.
Druga rzecz. Po raz pierwszy pojawiło się pytanie o liczbę etatów w komórkach KS. Tym nikt nigdy się nie w MF interesował i zawsze miałem wrażenie, że o KS pamięta się tylko przy okazji przesyłania sprawozdań rocznych, poza tym karniści dla MF nie istnieli.
Kłopot mam tylko z wymyśleniem po co to pytanie. Po to by stwierdzić, że karnistów jest zbyt mało, czy też wręcz przeciwnie? A patrząc na politykę maksymalnej redukcji aparatu skarbowego jako całości, można się obawiać, że i karnistów nagle zrobi się za dużo.

03 mar 2014, 07:43

REJESTRACJA22 lip 2011, 12:14

POSTY        89
taxinspector                    

A patrząc na politykę maksymalnej redukcji aparatu skarbowego jako całości, można się obawiać, że i karnistów nagle zrobi się za dużo.

Uważam, że zamysłem MF jest przeniesienie komórek OL, RB i RP do jednego miejsca (skonsolidować je) a pracowników z tych komórek przenieś do OBI, PP,KP,KS. Jest zakaz zatrudniania ale odchądzą inni na emeryturę. W prywatnej firmie konsoldacja związana by była z redukcją zatrudnienia. MF chyba chce redukcję zatrudnienia połaczyć z przejściem na emeryturę. umnie w Urzędzie na dzień dzisiejszy mogą iść 2 osoby na emeryturę a w najbliższych 2 latach następne 3 osoby.

Po drugie: Ostatnio miałem do czynienia z policjantami z Wydziału do spraw przestępstw gospodarczych-chyba tak to sie unich nazywa. POWIEM W PROST: NIE MAJĄ POJĘCIA JAK SIĘ ZABRAĆ DO SPRAW Z KKS-u.
Dlatego jeżeli to oni by miej zajmować się sprawami z KKS to będzie wielka porażka.

A co do sprawozdania to przypominam że chodzi w nim o OSOBOCZYNNY a nie kartkowe zawiadomienia.

03 mar 2014, 08:19
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
A dostaliście taką dodatkową kartkę - wyjaśnienia (porównanie do sprawozdania SK)? Jeśli dobrze czytam, to w wierszach od 1 do 19 należy podać tylko wartości OGÓŁEM, bez rozpisywania na poszczególne czyny.
Ja mam ponad 400 zawiadomień i już miałąm zamiar wypisywać je ręcznie na kartce i dopisywać artykuły, a potem zliczać. Ale wygląda na to, że wystarczy ogólnie zliczyć przestępstwa (ich jest mniej), a reszta to będą wykroczenia.

03 mar 2014, 11:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona