Teraz jest 06 wrz 2025, 06:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
qubap                    

Czy takie koszty korespondencji wrzucać w koszty poniesione przez organ egzekucyjny i dodawać je bezpośrednio do reszty kosztów egzekucyjnych?
Czyli np 1% + 4% + 6,10zł za wysłanie odpisu z zajęciem + 6,10 za wysłanie zajęcia do banku?
Rozumiem że w przypadku braku odbioru już 6,10 za zwrot niedoręczonej przesyłki nie doliczam ;)
A jak to później udokumentować jeżeli jest prowadzona pocztowa książka nadawcza?

U mnie nie nalicza się żadnych dodatkowych wydatków z tytułu wysyłki korespondencji. Jeśli się na to decydujesz to trzeba to rejestrować jako wydatek egzekucyjny i naliczać każdy koszt związany z wysyłką. A może czas pomyśleć o umowie z pocztą o stałej współpracy i wtedy masz stały koszt wysyłki, nie ważne czy doręczona czy zwrócona.
Jak dokumentować? Nie trzeba sobie szukać dodatkowej pracy. Przecież książka nadawcza istnieje i jest dostępna, zawsze można wykazać jakie poniesiono wydatki na przesyłkę.

Jeśli każą mi to kiedyś robić to się załamię. Wprawdzie mam profesjonalny program do obsługi poczty ale przy tej ilości przesyłek będzie masakra.  Obecnie ilość wysłanej korespondencji to około 40000 sztuk od początku roku, z czego egzekucja wysłała większość.

26 lut 2014, 10:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
czy wszystkie dokumenty dot. egzekucji opatrzone a/a(zostają w urżędzie) dajecie do podbicia pieczątką wysłane na dziennik wysyłek?,

Info ze szkolenia odnośnie teczek ws. egzekucji  - mówią żeby założyć jedną teczkę i nadawać każdej czynności egzekucyjnej nowy numer

26 lut 2014, 14:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Do tytułów mam sprytną pieczątkę "wysłano za pośrednictwem poczty" i ze zmiennym datownikiem. Można ja też stosować do określenia daty wysyłki innej korespondencji. Ja na a/a pisżę numer wysyłki narzucany przez program pocztowy. Generalnie dobrze wiedzieć w jakim dniu wyszedł z urzędu dany dokument.

26 lut 2014, 15:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
W US-ach każdą sprawę/wysyłkę rejestruje się w tzw. bibliotece akt, najpierw zakładamy numer wewnętrzny (działowy)dla danej sprawy(później podpina się pod tenże nr każde wysyłane w tej sprawie pismo, następnie z wykorzystaniem tego nr rejestrujemy wysyłkę, której nadawany jest odrębny nr.
Wysyłając odpis TW pocztą (bez zajęcia z zawiadomieniem) wpisujemy w odpowiednie pole nr TW i gdy trza odszukać datę wysyłki/doręczenia - wstukuję w odpowiednie pole w opcji wyszukiwanie dany nr TW i mam kawa na ława kiedy co i jak - bez klepania pieczątek pt "wysłano dnia" jedynie jak trzeba w TW wpisuję datę doręczenia oraz koszty z tym związane.
Tak samo ma się sytuacja z wysyłką wszelkiej korespondencji. Nawet nr BA nie wpisuję nigdzie, bo nie mam takowej potrzeby.
Mamy ustalony system rejestrowania tak spraw jak i wysyłek. W dane pole wklepuje się ustalone z góry dane i wszystko jest do odnalezienia.

Jeżeli nie ma wypracowanego systemu rejestracji powyższych ( jaki my już mamy od lat wypracowany) należy siepać pieczątki z datami na każdym dokumencie.

27 lut 2014, 22:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
ja mam program taxi+ i jak na razie dla mnie jest rewelacja, wczytuje sobie ewidencję tytułów w postaci pliku XML i od tej pory program właściwie liczy sam. wystawia mi wszystkie czynności .

ok preston masz trochę racji z ta numeracją ale z kolei prowadzenie numeracji dla czynności tylko powoduje niemożność skompletowania jednej teczki dla Kowalskiego. Jak wiec mam założyć teczkę z numerem dla sprawy ...

03 mar 2014, 11:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
ramzi84                    

czy wszystkie dokumenty dot. egzekucji opatrzone a/a(zostają w urżędzie) dajecie do podbicia pieczątką wysłane na dziennik wysyłek?,

Info ze szkolenia odnośnie teczek ws. egzekucji  - mówią żeby założyć jedną teczkę i nadawać każdej czynności egzekucyjnej nowy numer

jedna teczkę dla całej egzekucji bez podziału na zobowiązanych  czy jedna teczkę dla Kowalskiego i tam numerowanie poszczególnych czynności ?

03 mar 2014, 11:43
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
Jedna teczka na wszystkich kowalskich nowaków itd . Napewno dobrze jest mieć  podteczki na każdego zobowiązanego, ale może dojść do sytuacji , że będzie np. 200 teczek . Ja - będę robił na podteczkach - czyli tytuły 3160.1 - zajęcia 3160.2 - postanowienia 3160.3 każda czynność inny numer itd i do tego rejestr elektroniczny spraw będę robił. Odsetek nie naliczamy na zajęciach to też info ze szkolenia

03 mar 2014, 11:58
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
ramzi84                    

Jedna teczka na wszystkich kowalskich nowaków itd . Napewno dobrze jest mieć  podteczki na każdego zobowiązanego, ale może dojść do sytuacji , że będzie np. 200 teczek . Ja - będę robił na podteczkach - czyli tytuły 3160.1 - zajęcia 3160.2 - postanowienia 3160.3 każda czynność inny numer itd i do tego rejestr elektroniczny spraw będę robił. Odsetek nie naliczamy na zajęciach to też info ze szkolenia

hmm na moim szkoleniu na wzorach które dostałam odsetki sa naliczone; program tez mi je nalicza; na wzorze zalącznym do rozporządzenia tez sa odsetki

03 mar 2014, 12:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
eleta                    

ramzi84                    

hmm na moim szkoleniu na wzorach które dostałam odsetki sa naliczone; program tez mi je nalicza; na wzorze zalącznym do rozporządzenia tez sa odsetki

odsetki sie nalicza ale jeśli przekroczą 8,70 -bo nas reguluje ordynacja podatkowa

03 mar 2014, 12:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
no dokładne, dlatego zdziwiło mnie to co napisałeś o nienaliczaniu odsetek na zajęciach...

co do naliczania odsetek poniżej tej kwoty jeśli chodzi o egzekucje to są różne podejścia, jedni mówią nie naliczać poniżej 8,70 a inni naliczają - wiem ze wiele US (Warszawa, Wrocław, Poznań, Jelenia Góra - tam prowadzą dla nas egzekucje podatku od nieruchomości wiec widziałam ich zajęcia ) nalicza nawet jak to jest 1 zł, w moim programie egzekucyjnym tez są naliczane poniżej tej kwoty.
poszukam bo nie wiem gdzie to mam ale znalazłam tez komentarz do ustawy o egzekucji który mówi ze w egzekucji obowiązuje ustawa egzekucyjna a nie OP wiec ta zasada dot. nienaliczania odsetek poniżej 8,70 nie ma zastosowania.
jak to znajdę to wrzucę tu
jak widac co kraj to obyczaj ;)

03 mar 2014, 12:44
Znawca
Własny awatar

POSTY        223
eleta                    

poszukam bo nie wiem gdzie to mam ale znalazłam tez komentarz do ustawy o egzekucji który mówi ze w egzekucji obowiązuje ustawa egzekucyjna a nie OP wiec ta zasada dot. nienaliczania odsetek poniżej 8,70 nie ma zastosowania.
jak to znajdę to wrzucę tu
jak widac co kraj to obyczaj ;)

No nie wiem to było szkolenie organizowane przez RIO - twierdzą że takie odsetki o których mówisz czyli te 1 zł od US powinno się zaliczać jako nadpłata.

03 mar 2014, 12:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
tak jak pisałam co kraj to obyczaj.
byłam na 2 szkoleniach, gdzie w jednej kwestii powiedzieli mi 2 różne rzeczy wiec nie patrzę już ślepo na to co mówią mi szkolący
a moje RIO powiedziało mi ze sami jeszcze nie bardzo wiedzą jak będzie w czasie kontroli i jak to liczyć więc nie ukrywam że idę za programem - a więc liczę odsetki nawet jak są złotówkowe. Z tego co widziałam ten program taxi+ jest stosowany w wielu urzędach skarbowych i urzędach do egzekucji śmieciówki - lista referencyjna obejmuje kilkadziesiąt urzędów w kraju, więc wychodzę z założenia że wiedzą co robią
ale to jest tylko moje założenie i nikt nie mówi że jedyne słuszne :):)

03 mar 2014, 13:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
witam
czy stosujecie zasadę, że do każdego wystawionego tytułu wykonawczego robicie zajęcie, czy wygląda to tak, że na jednym zajęciu macie należności np. z dwóch tytułów wykonawczych i  jak wtedy rozpisujecie koszty na tytule

04 mar 2014, 08:17
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Nie powinno się robić oddzielnych zajęć dla każdego z tytułów. Trzeba mieć świadomość że realizacja zajęcia przez bank też obciąża zobowiązanego. Zatem wysłanie kilku zajęć, zamiast jednego, może skutkować naliczeniem przez bank kilku, czasami bardzo wysokich opłat za realizację zajęcia. Przy egzekucji opłat za odpady w większości przepadków kwoty na tytułach nie są duże i prawdopodobne jest, że opłata za realizację zajęcia będzie wyższa niż suma zaległości.
Takie prowadzenie egzekucji może naruszać zasadę prowadzenia egzekucji w sposób najmniej uciążliwy dla zobowiązanego i zasadę gospodarnego prowadzenia egzekucji, a tym samym być podstawą uzasadnionych zarzutów i skargi.

04 mar 2014, 08:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 379  Następna strona