Teraz jest 06 wrz 2025, 06:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
pola80                    

Dziękuje za odpowiedź, ma ktoś jeszcze może  inne przykłady i propozycje?

W US wygląda to tak. Każdy wierzyciel ma oddzielną numerację tytułów. Organ egzekucyjny ma własną numerację, najprostszą możliwą od nr 1 do nieskończoności. Numer (sprawy) jest nadawany każdemu tytułowi oddzielnie i jest niepowtarzalny, zresztą gwarantuje to system na którym się pracuje. Plusów takiego rozwiązania jest mnóstwo, jedyny minus: wierzyciel zawsze posługuje się swoim numerem tytułu, przeszukując bazy danych trzeba "wyławiać" te numery z (czasami) setek innych, dla tego samego zobowiązanego. Nie  jest to problem ale dodaje roboty. U mnie obecnie tytuły dostają numeru powyżej 300000 ale nie jest to żaden rekord :wacko:

18 lut 2014, 21:06
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
preston                    

pola80                    

Dziękuje za odpowiedź, ma ktoś jeszcze może  inne przykłady i propozycje?

W US wygląda to tak. Każdy wierzyciel ma oddzielną numerację tytułów. Organ egzekucyjny ma własną numerację, najprostszą możliwą od nr 1 do nieskończoności. Numer (sprawy) jest nadawany każdemu tytułowi oddzielnie i jest niepowtarzalny, zresztą gwarantuje to system na którym się pracuje. Plusów takiego rozwiązania jest mnóstwo, jedyny minus: wierzyciel zawsze posługuje się swoim numerem tytułu, przeszukując bazy danych trzeba "wyławiać" te numery z (czasami) setek innych, dla tego samego zobowiązanego. Nie  jest to problem ale dodaje roboty. U mnie obecnie tytuły dostają numeru powyżej 300000 ale nie jest to żaden rekord :wacko:

dziękuję za odpowiedź, rozumiem, że jak wchodzi już nowy rok, to nowych tytułów nie numerujesz od początku, tylko dalej ciągniesz numeracje, zmieniając tylko rok, tzn: 2013r-ostatni numer był np.500/2013, to w 2014r- pierwszy nr przyporządkowany to 501/2014.

19 lut 2014, 09:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
ramzi84                    

A nie może być założony numer sprawy pod zobowiązanego
np. Jan Kowalski dostaje tytuł wykonawczy
i pod ten tytuł zakłada się numer sprawy np
np FN.3160.1
następny np. Nowak dostanie FN.3160.2, i tam trafią (metryka sprawy)wszystkie sprawy egzekucyjne dotyczące Nowaka.
Na szkoleniach mówili że tytuły wędrują  najpierw do teczki pracownika od spraw wymiaru który sporządza tytuł, a następnie nadaje się mu klauzule wyk. i trafia do teczki egzekucyjnej.
np. wymiar. robi teczke(windykacja należności) FN.3162.1 upomnienia, FN.3162.2 TYTUŁY WYKONAWCZE, a potem te tytuły wędrują wraz z jednym egzemplarzem ewidencji do teczki egzekucyjnej. czyli FN.3160.1 tytuł Kowalskiego, FN.3160.2 Tytuł Nowaka, przynajmniej ja tak to rozumiem.

A czy można założyć jeden numer sprawy dla prowadzonej egzekucji na podstawie dwóch tytułów wykonawczych wystawionych dla jednego zobowiązanego - np po siedmiu miesiącach zaległosci -  jeden tytul wykonawczy za pierwsze 4 miesiące a drugi za kolejne 3 miesiące - i na podstawie dwóch tytułów wszczynam egzekucje?

OK,  dajesz nr np. Jan Kowalski FN.3160.1, a jak chcesz potem napisać wniosek, zajęcie, postanowienie to kolejno:FN.3160.1.1-wnioski,FN.3160.1.2-zajęcia, FN.3160.1.3-postanowienia, a jak kolejne postanowienie to FN.3160.1.3.1(2,3,4 itp), czy jak?
jeśli chodzi o nr spraw to do każdego tyt. musi być oddzielny nr sprawy, tak mi się wydaje.

19 lut 2014, 16:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Ja to widze tak zakładam numer sprawy na tytuł nowaka fn.3160.1.2014 zakładam metryke sprawy i wszystkie czynnoscidotyczace egzekucji nowaka na ten tytuł podciagam pod ten numer sprawy opisujac kolejne czynnosci w metryce sprawy. pod tym jednym numerem

19 lut 2014, 17:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Drodzy Państwo. To jest link do strony z rozporządzeniem MF w sprawie wykonania przepisów ustawy http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-9-106 . Są tam wzory niezbędnych dokumentów: ewidencji, zajęć i inne.

19 lut 2014, 19:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
A jeszcze jedno co się tak upieracie przy tych metrykach. Postępowanie egzekucyjne jest wykluczone z obowiązku prowadzenia metryki. http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2012-269 Pozycja nr 3 tabeli.

19 lut 2014, 20:56
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
preston                    

A jeszcze jedno co się tak upieracie przy tych metrykach. Postępowanie egzekucyjne jest wykluczone z obowiązku prowadzenia metryki. http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-2012-269 Pozycja nr 3 tabeli.

Witam, wyłączone są tylko niektóre art. i paragrafy a nie całe postępowanie egzekucyjne- do postępowania egzekucyjnego prowadzi się akta sprawy w skład, których wchodzi tyt.wykonawczy, postanowienia, wnioski, zajęcia wierzyt. i inne pisma a do akt trzeba prowadzić metrykę sprawy i dlatego dla mnie jest to takie ważne, bo jak teraz sobie na początku dobrze to rozplanuje to potem mniej problemów będzie. Sama muszę sobie stworzyć instrukcję kancelaryjną i dlatego jest dla mnie bardzo ważne to, jak Urzędy Gmin i małych Miast postępują. W Urzędach Skarbowych macie Egapoltax, który wam wszystko ładnie wylicza, połączenia z bazą Poltax, Poltax2B a u nas w małych urzędach jest masakra, każdy urząd ma inny program wspomagający, który ma dużo ograniczeń, brak kalkulatora windykacyjnego itp, masakra.

20 lut 2014, 08:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
eleta                    

Pola ja mam tak
dostaje tytuł z nr np. FN-ŚM-SW-14.3160.000001.2014

trafia to do mnie i ja nadaje swój nr mojej sprawie - FN.3160.1.2014.XY gdzie XY to moje inicjały (chodzi o to żeby było wiadomo czyja to sprawa jak więcej osób pracuje na numerze 3160, taki mamy system przyjęty w urzędzie)
każde kolejne pismo to dla mnie po prostu kolejny nr po 2014 np. zajęcie rachunku które jest pierwszym pismem w sprawie tuz po TW ma nr FN.3160.1.2014XY.1
kolejne pismo to np zapytanie do US w trybie art. 36 wiec ma nr FN.3160.1.2014.XY.2
i tak dalej cały czas :) jak wydaje postanowienie w sprawie to po numerze pismo wstawiam jeszcze P np. FN.3160.1.2014.XY.3-P

ELETA ,rozumiem metrykę sprawy masz do nr FN.3160.1.2014.XY- główny nr.( przyporządkowany tyt.), a jak jest jeśli wystawiasz np. kolejne postanowienie, albo kolejne zajęcie to jak numerujesz?

20 lut 2014, 08:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
mam pytanie
jeśli danego zobowiązanego mam pod nr np. R.3160.1.2014 to czy każde kolejne pismo głownie chodzi mi o zawiadomienie  o zajęcie prawa majątkowego też nadaję ten sam nr czyli R.3160.1.2014 czy dodaję jeszcze np. 1 na końcu

a i jeszcze jedno
czy do danego zobowiązanego, gdy mam już nadany nr to czy przy wystawieniu kolejnych tytułów nadaję nowy nr sprawy cy kontynuuję?

20 lut 2014, 11:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Coraz bardziej przekonuję się jednak, żeby zrobić system na podteczki typu

czyli 3160.1 - tytuły(pierwszy tyt. 3160.1.1 itd), 3160.2 - zajęcia, 3160.3 - postanowienia itd, wszystkie czynności będą miały swój niepowtarzalny numer. i będą odnosić się do danego tytułu..
wychodzi na to, że każdy tytuł ma nowy numer nadawany

20 lut 2014, 11:20
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Chciałem dodać, że w postępowaniach egzekucyjnych zakończonych wyegzekwowaniem obowiązku nie wydaje się postanowień o umorzeniu postępowania. Dla przykładu wyrok WSA w Krakowie z dnia 19-05-2011  Sygn. akt I SA/Kr 447/11

Cytat:
Co do postępowań, które zostały zakończone i w których sposób zakończenia nie obligował do wydania postanowienia o umorzeniu postępowania w oparciu o treść art. 59 § 1 lub 2 u.p.e.a. tj. np. takich w których doszło do wyegzekwowania obowiązku, po wszczęciu postępowania egzekucyjnego, organ winien po prostu odmówić umorzenia postępowania ale już z innych powodów, w szczególności braku podstaw prawnych do uwzględnienia wniosku.
Umorzenie postępowania egzekucyjnego następuje bowiem wtedy, gdy w jego toku zaistnieją przeszkody o charakterze trwałym, które powodują, że dalsze prowadzenie postępowania jest niemożliwe lub bezcelowe. Instytucja umorzenia postępowania egzekucyjnego ma zatem na celu jego zakończenie z przyczyn natury formalnej, gdy w danej konkretnej sytuacji, zaistniałej w jego toku wykonanie obowiązku przez zobowiązanego jest niemożliwe lub niedopuszczalne.
Pamiętać więc należy, iż wykonanie obowiązku po wszczęciu postępowania egzekucyjnego nie stanowi podstawy jego umorzenia lecz realizację celu postępowania a zarazem sposób jego zakończenia. Przepisy u.p.e.a. znają instytucję zakończenia postępowania egzekucyjnego wskutek wyegzekwowania wykonania obowiązku, przewiduje ją choćby art. 64c § 8 u.p.e.a., wspomina o niej także orzecznictwo sądowe (przykładowo wyrok WSA w Gliwicach I SA/Gl 190/10) czy też piśmiennictwo (przykładowo; komentarz Piotra Pietrasza do art. 59 u.p.e.a. Lex Omega 18/2011). Źródła te jednoznacznie wskazują, że są różne sposoby zakończenia postępowania egzekucyjnego; wydanie i doręczenie postępowania o umorzeniu tego postępowania lub wyegzekwowanie obowiązku. Wykonanie obowiązku już po wszczęciu postępowania egzekucyjnego nie stanowi natomiast podstawy jego umorzenia ale zasadniczy cel tego postępowania i zakończenie tego postępowania.

20 lut 2014, 14:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
pola80                    

eleta                    

Pola ja mam tak
dostaje tytuł z nr np. FN-ŚM-SW-14.3160.000001.2014

trafia to do mnie i ja nadaje swój nr mojej sprawie - FN.3160.1.2014.XY gdzie XY to moje inicjały (chodzi o to żeby było wiadomo czyja to sprawa jak więcej osób pracuje na numerze 3160, taki mamy system przyjęty w urzędzie)
każde kolejne pismo to dla mnie po prostu kolejny nr po 2014 np. zajęcie rachunku które jest pierwszym pismem w sprawie tuz po TW ma nr FN.3160.1.2014XY.1
kolejne pismo to np zapytanie do US w trybie art. 36 wiec ma nr FN.3160.1.2014.XY.2
i tak dalej cały czas :) jak wydaje postanowienie w sprawie to po numerze pismo wstawiam jeszcze P np. FN.3160.1.2014.XY.3-P

ELETA ,rozumiem metrykę sprawy masz do nr FN.3160.1.2014.XY- główny nr.( przyporządkowany tyt.), a jak jest jeśli wystawiasz np. kolejne postanowienie, albo kolejne zajęcie to jak numerujesz?

pola u mnie każde pismo ma po prostu koleny numer
np. pierwsze robię zajęcie wiec ma nr FN.3160.1.2014.XY.1
drugie pismo do pytanie do US a wiec nr FN.3160.1.2014.XY.2
trzecie będzie postanowienie o wstrzymaniu czynności bo mam zbieg wiec ma nr FN.3160.1.2014.XY.3
czwarte będzie inne postanowienie , nie wiem np o umorzeniu wiec będzie miało nr FN.3160.1.2014.XY.4
piate pismo to kolejne zajęcia wiec będzie nr FN.3160.1.2014.XY.5

dla mnie jest to przejrzysty system bo dostaje od kogoś pismo gdzie mi się powołują na r FN.3160.1.2014.XY.2 i od razu wiem ze to sprawa Kowalskiego bo jego sprawa to 1 która do mnie wpłynęła ;
dostałam właśnie program do egzekucji i tam w ogóle numeracja dla mnie jest dziwna bo mi nadaje numery czynnością - wiec jak dostaję pismo to w ogóle nie wiem kogo dotyczy ani jakich czynności, muszę wejść w program wrzucić numer i dopiero mi wyskakuje w czyjej sprawie to pismo wyszło.
powiem szczerze że trochę przestałam sie tym wszystkim przejmować co i jak, bo moje RIO też nic nie wie o śmieciach i egzekucji. Dzwoniłam do nich z pytaniami to martwa cisza, wiec skoro organ kontrolujący nic nie wie to ja tym bardziej mogę wiele rzeczy robić tak jak mi się wydaje że jest zgodne z przepisami, a najwyżej mi po kontroli napiszą że źle.

aaaa i popieram prestona NIE MA METRYK DO EGZEKUCJI - takie info mam z 2 szkoleń, z SKO i z mojego programu do egzekucji :)

24 lut 2014, 13:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
ELETA  a mi się wydaje,że tylko do tych art.co są w Rozporządzeniu:
wykaz ustaw stanowiących podstawę rozstrzygnięcia spraw, w których obowiązek prowadzenia metryki sprawy jest wyłączony

ustawa z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.)
art. 29 § 2
art. 45 § 3
art. 59 § 1 pkt 9
art. 64c § 12
art. 67c § 1
art. 68b § 1
art. 157 § 1
art. 159 § 1 i 1a

Rozporządzenie Ministra Administracji i Cyfryzacji

z dnia 9 marca 2012 r.

24 lut 2014, 14:29
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Co do metryk znajdę pismo MF w tej sprawie. Wprawdzie skierowane do US ale daje jakieś podstawy. Jeśli dobrze pamiętam jest to jednak uwarunkowane stosowaniem programu do prowadzenia egzekucji. Dlatego, że dzięki stosowaniu programu każda wykonana czynności ma przypisany niepowtarzalny numerem. Program daje możliwość wyświetlenia, wydrukowania wszystkich czynności wykonanych w danej sprawie oraz wskazanie kto takiej czynności dokonał.

Numerowanie czynności w programie do egzekucji nie musi mieć nic wspólnego z numerowaniem pism dokumentów itd., jednak przyjęcie do zajęć numeru czynności nadanej w programie znacząco ułatwia pracę.

Sposób numerowania opisany przez Ciebie ma zasadniczą wadę, za każdym razem musisz wertować akta i szukać pisma z ostatnim numerem. W przypadku kiedy nie masz akt fizycznie w rękach (np. są w sądzie, u poborcy - w Waszym przypadku pewnie nie dotyczy) nie jesteś w stanie podać numeru ostatniego pisma jakie dla danej sprawy wydano i tym samym zachodzisz w głowę z jakim numerem wydać kolejne. Oczywiście można prowadzić akta podręczne jak  np.  w prokuraturze ale nie da się tego robić przy setkach czy tysiącach spraw.

Następny przykład. Jeśli dobrze zrozumiałem nadajesz kolejny numer każdej nowej sprawie. Czyli po jakimś czasie Kowalski będzie miał numery spraw np. 1 , 27, 48, 100. Prowadzisz te sprawy równolegle i chcesz dokonać kolejnego zajęcia np. wynagrodzenia. Oczywiście pakujesz wszystkie tytuły na jedno zajęcie i jaki mu nadasz numer FN.3160.1,27,48,100.2014.XY.17. Która sprawę wymienisz w numerze zajęcia, jedną, wszystkie. A jak będziesz miała 30 spraw na zobowiązanego.
Natomiast posługując się numerem czynności z programu w każdej chwili wiesz ilu tytułów dotyczyło zajęcie. Przy prawidłowo wprowadzonych danych do programu egzekucyjnego można dokładnie odtworzyć przebieg postępowania, z datami czynności, datami doręczenia korespondencji, i dziesiątkami innych aspektów nie mając dostępu do oryginałów akt.

24 lut 2014, 14:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 379  Następna strona