Teraz jest 05 wrz 2025, 17:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Post Re: Zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej
Inezka mam nadzieję że to rozwieje Twoje wątpliwości:

Obrazek

13 lut 2014, 20:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
82 możesz podać dalszą cześć zarządzenia wydanego przez referendarza. Chodzi mi o to czy umorzył postępowanie?

18 lut 2014, 22:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
To jest całe zarządzenie. Niżej tylko pieczęcie sądowe są

18 lut 2014, 22:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
To jakiś bubel. Co zarządził? zakreślić numer sprawy?.

Kopiował z innych dokumentów i wyszło jak wyszło. Zarządzenie bez żadnego sensu. Jeśli już to umorzenie postępowania o rozstrzygnięcie zbiegu w związku z stwierdzeniem, że zbieg dotyczy tytułu wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

18 lut 2014, 23:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 lis 2008, 12:44

POSTY        25
Pytanie natury technicznej. Czy komornik informuje Was o zakończeniu prowadzonego postępowania egzekucyjnego  na podstawie otrzymanego dalszego tytułu wykonawczego?
Jeśli chodzi o mandaty, nie czyni tego również wierzyciel, zresztą przy takiej ilości tytułów wykonawczych Urzędy Wojewódzkie zupełnie nie panują nad tym, który organ egzekucyjny prowadzi w danej chwili egzekucjię, a który zakończył postępowanie.
Dochodzi do sytuacji, gdzie prowadzimy egzekucjię, podczas gdy komornik pokrył zaległość.
Komedia zacznie się dopiero w okresie zwrotów nadpłat.

19 lut 2014, 09:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 19:06

POSTY        6
anonymous82 - dzięki za pomoc :))  - faktycznie Twój sąd jest widzę w swoich rozstrzygnięciach spójny z przepisem i wątpliwości nie ma żadnych - wprost piszą o całej egzekucji . u mnie takiego komfortu nie ma ale poruszyłam swojego radcę i też potwierdził że skłania się do takiego rozumienia art. 773 par. 2`1 KPC - do całości . A co do rozstrzygnięcia to u mnie też wydają postanowienie, w którym umarzają postępowanie, wskazując że zbieg jest rozstrzygnięty z mocy przepisu a tym samym nie ma podstaw do rozstrzygania zbiegu przez sąd.

19 lut 2014, 22:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Tak myślę o tym zarządzeniu referendarza.

To chyba jakieś wewnętrzne rozstrzygnięcie. Tak jakby zakończenie postępowania w sprawie rozstrzygnięcia zbiegu wydane na potrzeby akt sądowych. Zgodnie bowiem z Kpc rozstrzygnięcie zbiegu następuje w formie postanowienia. Zarządzenie to inna forma, nakazanie czegoś np. zarządzenie spisu inwentarza, zarządzenie doprowadzenia i podobne.

19 lut 2014, 23:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 19:06

POSTY        6
sethe                    

Pytanie natury technicznej. Czy komornik informuje Was o zakończeniu prowadzonego postępowania egzekucyjnego  na podstawie otrzymanego dalszego tytułu wykonawczego?
Jeśli chodzi o mandaty, nie czyni tego również wierzyciel, zresztą przy takiej ilości tytułów wykonawczych Urzędy Wojewódzkie zupełnie nie panują nad tym, który organ egzekucyjny prowadzi w danej chwili egzekucjię, a który zakończył postępowanie.
Dochodzi do sytuacji, gdzie prowadzimy egzekucjię, podczas gdy komornik pokrył zaległość.
Komedia zacznie się dopiero w okresie zwrotów nadpłat.

dziś właśnie otrzymałam od komornika sądowego zarządzenie ze zwrotem odpisów i dopiętymi odpisami (tytuły na mandaty) - w ślad za postanowieniem z dnia ... , tylko postanowienia u mnie brak, więc nie wiem jakiej treści ono było - zapewne o umorzeniu postępowania . i tak się zastanawiam po co mi te odpisy - więc pewnie przekaże wg właściwości :) co do mandatów to u mnie wierzyciel informuje o wpłatach od komornika więc mam ten komfort że wiem ile mam mieć u siebie.

a spotkaliście się z sytuacją gdy komornik po zbiegu do środka , podejmuje inne czynności np zajmuje ruchomości, nie bacząc na to że zbieg nie wystąpił ? u mnie staje się to ostatnio coraz częstsze - i znów dodatkowa praca bo skarżyć się trzeba jak nam to nie na rękę albo w zbieg kolejny wchodzić, co nie zawsze się udaje.

19 lut 2014, 23:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Ale nie odsyłaj zgodnie z właściwością. Tylko zwróć do komornika ze wskazaniem, że nie jesteś wierzycielem. Nie róbmy roboty za komorników.

19 lut 2014, 23:16
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2007, 14:02

POSTY        145
inezka82                    

a spotkaliście się z sytuacją gdy komornik po zbiegu do środka , podejmuje inne czynności np zajmuje ruchomości, nie bacząc na to że zbieg nie wystąpił ? u mnie staje się to ostatnio coraz częstsze - i znów dodatkowa praca bo skarżyć się trzeba jak nam to nie na rękę albo w zbieg kolejny wchodzić, co nie zawsze się udaje.

pewnie, że się spotkaliście ...
a mało tego przy tytułach podatkowych (SM) komornicy wzywają nas jeszcze do wpłacania zaliczek na wydatki (pomimo, że sąd wyznaczył ich tylko do prowadzenia egzekucji z danego składnika majątkowego)! Farsa!

27 lut 2014, 23:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
zajęłam zobowiązanej świadczenia z zus'u (dot. opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi), dzisiaj przyszła odpowiedź, że potrącone kwoty pozostają w depozycie, a po dokonaniu rozstrzygnięcia będzie dokonywane potrącenie. to samo pismo trafiło do wiadomości komornika sądowego. dzwoniłam i przemiły pan powiedział, że nie otrzymali jeszcze informacji, oni nie wysyłają pism o zbieg do sądów i zasugerował żebym  zobowiązaną wezwała i kazała jej zapłacić (kilka upomnień, tytuły, zajęcie i nic to nagle moje wezwanie podziała). czy ktoś może mi powiedzieć jak to wygląda, krok po kroku? zaległość to 360 zł, ale przecież muszę to rozstrzygnąć, komornik twierdzi, że dla tak małej kwoty gra nie warta świeczki :/
do sądu wysyłam oryginał tytułu czy kopię? to sama informuję  komornika, że ma przesłać akta czy robi to już  sąd?

inna sytuacja:
czy w momencie kiedy mam zbieg z komornikiem i mam informację, że egzekucję on przejmuje ja po przesłaniu mu oryginałów tytułów i zajęcia (tak powiedział przez tel) zamykam postępowanie/uchylam zajęcie?

22 paź 2014, 12:29
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ciekawska                    

zajęłam zobowiązanej świadczenia z zus'u (dot. opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi), dzisiaj przyszła odpowiedź, że potrącone kwoty pozostają w depozycie, a po dokonaniu rozstrzygnięcia będzie dokonywane potrącenie. to samo pismo trafiło do wiadomości komornika sądowego. dzwoniłam i przemiły pan powiedział, że nie otrzymali jeszcze informacji, oni nie wysyłają pism o zbieg do sądów i zasugerował żebym  zobowiązaną wezwała i kazała jej zapłacić (kilka upomnień, tytuły, zajęcie i nic to nagle moje wezwanie podziała). czy ktoś może mi powiedzieć jak to wygląda, krok po kroku? zaległość to 360 zł, ale przecież muszę to rozstrzygnąć, komornik twierdzi, że dla tak małej kwoty gra nie warta świeczki :/
do sądu wysyłam oryginał tytułu czy kopię? to sama informuję  komornika, że ma przesłać akta czy robi to już  sąd?

Wysyłasz do sądu oryginały i czekasz na odpowiedź. Oni wezwą komornika do złożenia dokumentów.
ciekawska                    

inna sytuacja:
czy w momencie kiedy mam zbieg z komornikiem i mam informację, że egzekucję on przejmuje ja po przesłaniu mu oryginałów tytułów i zajęcia (tak powiedział przez tel) zamykam postępowanie/uchylam zajęcie?

Komornik przejmuje egzekucję do zbiegu - ty nadal prowadzisz do reszty majątku. Ja przesyłam mu DTW i ksero za zgodność z oryginałem zajęcia.

22 paź 2014, 13:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
pewnie głupie pytanie, ale sąd po rozstrzygnięciu zbiegu obciąża nas jakimiś dodatkowymi kosztami?
zajęcie też wysyłam z wyliczonymi kosztami czy tylko tytuły?
i wysyłam do sądu właściwego miejscowo dla miejsca zamieszkania zobowiązanej?
pismo o rozstrzygnięcie wysyłam do sądu, komornika, a/a i jeśli zbieg był w zus'ie to do zus'u też?

23 paź 2014, 09:20
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ciekawska                    

pewnie głupie pytanie, ale sąd po rozstrzygnięciu zbiegu obciąża nas jakimiś dodatkowymi kosztami?
zajęcie też wysyłam z wyliczonymi kosztami czy tylko tytuły?
i wysyłam do sądu właściwego miejscowo dla miejsca zamieszkania zobowiązanej?
pismo o rozstrzygnięcie wysyłam do sądu, komornika, a/a i jeśli zbieg był w zus'ie to do zus'u też?

1. Nie.
2. Wszystkie dokumenty dotyczące zbiegu.
3. 773 § 1 kpc ...i przekazują akta egzekucji administracyjnej i egzekucji sądowej sądowi rejonowemu, w którego okręgu wszczęto egzekucję.
4. Wstrzymujesz postępowanie i informujesz o tym zobowiązanego. Pismo o przekazaniu dokumentów do sądu możesz wysłać również do komornika ale oni i tak czekają na wezwanie z sądu. Nie informujesz o tym zobowiązanego bo ma to napisane w postanowieniu o wstrzymaniu.
Jeżeli zbieg był z ZUSem to nic się nie odbywa przez sąd. Przekazujesz akta do realizacji dla NUS i informujesz o tym zobowiązanego.

23 paź 2014, 11:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona