Teraz jest 05 wrz 2025, 23:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:11

POSTY        14
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Owszem Gops prawdę mi powie bo większość pod nim siedzi. Teraz tak wystawiam tytuł i wysyłam do delikwenta, w między czasie występuje do US , ZUS o ujawnienie czy ma rente czy pracuje tak? I dopiero potem doliczam ustawowe koszta? Wcześniej nie mogę, no bo nie wiem z czego będzie zajęcie, tak to rozumiem

28 sty 2014, 08:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
ramzi84                    

jak wygląda egzekucja z nadpłaconego podatku z US? Teraz zwrot podatku na czasie będzie, da się z tego ściągnąć?

Zajęcie nadpłaty (zwrotu) podatku odbywa się poprzez zajęcie innej wierzytelności pieniężnej art. 89 upea. Z tym, że nie jest to zajęcie z tytułu dostaw robót i usług o kórym mowa w § 2. Tak więc jest skuteczne w momencie kiedy wierzytelność już istnieje tzn. keidy jest już złożone zeznanie w którym zobowiązany wykazał nadpłatę.
Nic nie da zajęcie nadpłaty które złożysz w US w dniu dzisiejszym, a zobowiązany złoży zeznanie w dniu następnym.

28 sty 2014, 10:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Miszka87                    

Owszem Gops prawdę mi powie bo większość pod nim siedzi. Teraz tak wystawiam tytuł i wysyłam do delikwenta, w między czasie występuje do US , ZUS o ujawnienie czy ma rente czy pracuje tak? I dopiero potem doliczam ustawowe koszta? Wcześniej nie mogę, no bo nie wiem z czego będzie zajęcie, tak to rozumiem

Koszty na zajęciach nalicza się "wirtualnie" zakłądając, że dana czynnośći (zajęcie) będzie skuteczne. Znaczy to, że na zajęciu należy wskazać całość kosztów jakie będą należne od zobowiązanego w związku z tym zajęciem oraz wszystkie wcześniej naliczone koszty.
Potwierdzeniem tego czy koszty za dane zajęcie są należne jest np. realizacja tego zajęcia (musiało być skuteczne skoro zostało zrealizowane), pismo dłużnika zajętej wierzytelności o skuteczności zajęcia (nie jest ważne czy na rachunku są środki pieniężne, nie ważne że zobowiązany ma wynagrodzenie w kwocie wolnej itd), ważne jest tylko to że dłużnik zajętej wierzytelności potwierdzi, że zajęcie przyjął do realizacji.
Faktycznie potwierdzenie takie, zatem skuteczność danego zajęcia występuje w dacie doręczenia zajęcia dłużnikowi zajętej wierzytelności. Czyli koszty można uznać za należne z datą doręczenia zajęcia do banku, pod warunkiem, że zostanie potwierdzona skuteczność zajęcia.

I oczywiście należy pamiętać, o treści 64 § 2 upea

Ostatnio edytowano 28 sty 2014, 11:03 przez preston, łącznie edytowano 1 raz

28 sty 2014, 10:37
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
zakrecona                    

1. Czy w TW w części "H. Potwierdzenie odbioru" w polu "czytelny podpis otrzymującego" zobowiązany musi mi się tam podpisać? czy wystarczy, że do TW dołączę zwrotkę z potwierdzeniem odbioru przez zobowiązanego a tą część zostawić nie wypełnioną?

Jeśli zobowiązany odbiera tytuł osobiście MUSI być jego podpis w części H. Wtedy też trzeba złożyć swój  podpis w rubryce 71. Jeśli odmówi podpisu, należy sporządzić odpowiednią notatkę służbową.
Jeśli korespondencję doręczamy pocztą w poz. 69 jest faktyczna data doręczenia, w 70 adnotacja np. „za pośrednictwem poczty” lub „ w trybie art. 44 kpa”, 71 można złożyć podpis ale nie jest to konieczne.

zakrecona                    

2. Czy opłatę manipulacyjną obliczam tylko raz jeżeli wystawiłam tylko jeden TW? tzn. czy 1 TW = 1 raz pobrana opłata manipulacyjna czy 1 TW = pierwszy raz opłata manipulacyjna za odpis TW i zawiadomienie o zajęciu a w razie konieczności drugiego zajęcia drugi raz pobieram opłatę manipulacyjną?

Opłatę naliczasz jeden raz dla każde z tytułów. W momencie doręczenia zobowiązanemu tytułu wykonawczego lub pierwszego zawiadomienia o zajęciu wraz z odpisem tytułu. Nie jest to czynność wierzyciela, tylko organu egzekucyjnego.

zakrecona                    

3. Czy po ściągnięciu całej należności przez np. bank, zus, pracodawcę dostanę od nich jakąś informację, że przekazali już całą egzekwowaną należność czy może to ja muszę wydać jakieś postanowienie o zakończeniu postępowania z powodu uiszczenia należności? A może wystarczy, że na TW w części "I. Zakończenie egzekucji" naniosę adnotację, że koszty uiszczono a zobowiązania pien. wygasły wskutek wyegzekwowania?

Czasami zdarza się, ze banki w ogóle nie informują o skuteczności zajęcia tylko przekazują całość kwoty i tyle. Normalnie dłużnik zajętej wierzytelności powinien w terminie 7 dni od doręczenia zajęcia wskazać czy jest ono skuteczne, czy będzie je zrealizował a jeśli nie to dlaczego, czy wystąpił zbieg egzekucji.
Oczywiście bywają tez odpowiedzi, że w dniu takim zrealizowane jakieś zajęcie. Generalnie nie znam nikogo kto bawi się w uzupełnienie części I, poza przypadkiem wycofania tytułu przez wierzyciela. Jak masz czas to uzupełniaj. Zwyczajowo przyjęte jest przekreślenie pierwszej strony tytułu w momencie jego zamknięcia np. przez zapłatę.

zakrecona                    

4. Czy TW wystawiam w dwóch egzemplarzach? oryginał dla mnie a odpis dla zobowiązanego? Czy jak zajmę rach. bankowy to zobowiązanemu wysyłam odpis TW, odpis zawiadomienia o zajęciu a czy odpis wezwania do banku zeby nie wypłacał zajętej kwoty też? To samo dot. Zus i pracodawcy - czy poza odpisem TW i odpisem zawiadomienia o zajęciu wysyłam też zobowiązanem odpis wezwania skierowanego do zus lub pracodawcy dot. np podania przez zus jakie świadczenia otrzymuje zob. itp?

Tytuł składa się z oryginału i jego odpisu na którym jest adnotacja np. ”egzemplarz przeznaczony dla zobowiązanego”. Zobowiązanemu wysyłasz albo sam odpis jeśli nie robisz jednocześnie czynności zajęcia albo odpis wraz z kopią zajęćia.
Zajęcia wydaje się w 3 egz. Jeden dla dłużnika zajętej wierzytelności, drugi dla zobowiązanego, trzeci w aktach postępowania.
Nie wysyła się zobowiązanemu kopi zapytań, wydruków, sprawdzeń, odpowiedzi z banków, ZUSów itp. Oczywiście zobowiązany może przeglądać akta i sporządzać odpisy ale nie powiadamia się go o tych czynnościach.

28 sty 2014, 11:02
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
czy można wystawić TW na małżeństwo, jeżeli deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi wypełniono i złożono np. na Jana Nowaka ale w deklaracji Jan Nowak uwzględnił 4 osoby czyli siebie, żonę i dzieci? i co jak przykładowy Jan Nowak zostawił swoją rodzinkę a żona mówi, że nie będzie płacić bo mąż odszedł i to on złożył deklaracje a nie ona? Wydaje mi się, że mogę wystawić na ich oboje, ale jak Wy myślicie?

28 sty 2014, 16:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
zakrecona                    

czy można wystawić TW na małżeństwo, jeżeli deklarację o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi wypełniono i złożono np. na Jana Nowaka ale w deklaracji Jan Nowak uwzględnił 4 osoby czyli siebie, żonę i dzieci? i co jak przykładowy Jan Nowak zostawił swoją rodzinkę a żona mówi, że nie będzie płacić bo mąż odszedł i to on złożył deklaracje a nie ona? Wydaje mi się, że mogę wystawić na ich oboje, ale jak Wy myślicie?

Tylko na Podatnika wykazanego w deklaracji - chyba, że deklaracja(kilka gmin ma takie)  zawiera wpisanych wszystkich współwłaścicieli. Info ze szkoleń
pozdr.

30 sty 2014, 08:05
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:11

POSTY        14
Najłatwiej by było wstawić wzór prawidłowo uzupełnionego tytułu wykonawczego, co by ułatwiło wszystkim sprawę.

30 sty 2014, 08:58
Zaawansowany

REJESTRACJA27 sty 2014, 12:46

POSTY        85
dziękuje za odpowiedź. Upea dopuszcza egzekucję z pieniędzy tzn do zobowiązanego wysyła się odpis TW i wezwanie do zapłaty i jeżeli zobowiązany płaci na wezwanie poborcy skarbowego pieniążki to poborca wystawia mu pokwitowanie wpłaty. Jest to najmniej uciążliwy środek egzekucyjny i od takich właśnie powinno się zacząć.

i tu nasuwa się moje pytanie - jeżeli nie zostałam wyposażona w kwitariusze i pieniążki chociażby na to, żeby wydać ewentualnie resztę to nie pojadę odebrać pieniędzy na miejscu u zobowiązanego i wtedy nie pobieram 5% więc czy zobowiązani mogą po otrzymaniu wezwania wpłacić do banku i z banku okazać mi pokwitowanie? Chodzi mi o to, że jakbym wysłała takie wezwanie to dałabym zobowiązanym ostatnią szansę i jeśli by nie skorzystali to bez zalu wystawiłabym zawiadomienie o zajęciu. W przeciwnym razie obawiam się, że jak wyśle im odrazu odpis TW i odpis zawiadomienia o zajęciu np rachunku bankowego to się zacznie... a przecież mamy rok wyborczy itp itd

30 sty 2014, 10:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
zakrecona                    

dziękuje za odpowiedź. Upea dopuszcza egzekucję z pieniędzy tzn do zobowiązanego wysyła się odpis TW i wezwanie do zapłaty i jeżeli zobowiązany płaci na wezwanie poborcy skarbowego pieniążki to poborca wystawia mu pokwitowanie wpłaty. Jest to najmniej uciążliwy środek egzekucyjny i od takich właśnie powinno się zacząć.

i tu nasuwa się moje pytanie - jeżeli nie zostałam wyposażona w kwitariusze i pieniążki chociażby na to, żeby wydać ewentualnie resztę to nie pojadę odebrać pieniędzy na miejscu u zobowiązanego i wtedy nie pobieram 5% więc czy zobowiązani mogą po otrzymaniu wezwania wpłacić do banku i z banku okazać mi pokwitowanie? Chodzi mi o to, że jakbym wysłała takie wezwanie to dałabym zobowiązanym ostatnią szansę i jeśli by nie skorzystali to bez zalu wystawiłabym zawiadomienie o zajęciu. W przeciwnym razie obawiam się, że jak wyśle im odrazu odpis TW i odpis zawiadomienia o zajęciu np rachunku bankowego to się zacznie... a przecież mamy rok wyborczy itp itd

To jeśli jesteś zatrudniona na stanowisku poborcy to możesz osobiście wręczyć tytuł to może przy okazji wyrwiesz pieniądze po co wysyłać tytuł pocztą a potem jechać po pieniądze. Zresztą na początek też planuje wysłać same odpisy, może ktoś dobrowolnie się zgłosi.

Ostatnio edytowano 30 sty 2014, 11:10 przez ramzi84, łącznie edytowano 1 raz

30 sty 2014, 11:06
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
Art. 64 § 9 upea wskazuje kiedy powstaje obowiązek zapłaty kosztów, w tym za pobranie pieniedzy na miejscu o zobowiązanego.

Poza tym chyba lepiej jest Wam dokonywać czynności zza biurka, niż odgrywać rolę poborcy. To wcale nie jest miła praca. Wiem robiłem to 8 lat.

To w jaki sposób będziecie prowadzić egzekucję zależy od wielu czynników. Jeśli jedynym Waszym zadaniem jest doprowadzenie do zapłaty, to najprościej jest wysłać wezwanie z art. 36 z tytułem i wskazać konto do wpłaty. Oczywiście należy w wezwaniu wskazać też jak zobowiązany ma dokonac obliczenia opłaty manipulacyjnej. Dobrze jest podać swój telefon, bo zaczną wam wpłacać kwoty z kosmosu.
Jeśli macie dodatkowe pieniążki za wyegzekwowanie zaległości, to lepiej wszczynać postępowanie zajęciem wierzytelności.

30 sty 2014, 11:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Dostałam tytul wykonawczy wystawiony na Jan Kowalski - Sklep Spożywczy - taki też podmiot złożył deklarację za śmieci. Na deklaracji podano NIP i regon
Na dzień wystawienia TW podmiot już jednak nie istniał bo działalność gospodarcza została zlikwidowana.
Czy mogę wszcząć postępowanie egzekucyjne skoro podmiotu już nie ma ? Czy wychodząc z założenie że i tak odpowiedzialność ponosi Jan Kowalski normalnie prowadzę egzekucję przeciwko Janowi Kowalskiemu ale już jako osobie fizycznej
Czy mam zwrócić TW i kazać mi określić prawidłowo zobowiązanego bo Jan kowalski - Sklep Spożywczy już nie istnieje ?

Bardzo proszę o jakies rady bo utknęłam

04 lut 2014, 11:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:44

POSTY        14
Moim zdaniem nie ma czegoś/kogoś takiego jak Jan Kowalski - Sklep Spożywczy. Jest Jan Kowalski prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą Sklep Spożywczy. Tytuł chyba i tak powinien być normalnie na osobę fizyczną. A ścigać go trzeba, bo długu narobił prowadząc działalność. Nie ma znaczenia czy teraz on tę działalność prowadzi czy nie. Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

04 lut 2014, 14:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Witam Państwa, również od niedawna ćwiczymy ten temat i narastające wątpliwości nie dają nam spokoju, proszę o odpowiedź, ponieważ jedni tak robią inni inaczej a ja już sama nie wiem.

1.czy koszty egz.naliczam od kwoty głównej+odsetki=suma i od tej sumy je naliczam, czy jeszcze dodaję do tego koszty upomnienia i łącznie od tego obliczam koszta?tzn:
kwota główna + odsetki i od tej sumy naliczam koszta egz.
czy
kwota główna= odsetki + koszty upomnienia i od tej sumy obliczam koszty?

2. czy jeśli mamy w urzędzie posłańca- osobę pracującą u nas na zlecenie, który doręcza upomnienia, decyzje, postanowienia to czy on również może dostarczyć nasze odpisy tytułów do zobowiązanych za potwierdzeniem zwrotnym odbioru- oczywiście, czy muszę je wysłać przez pocztę za potwierdzeniem.

3. Czy naczelnik urzędu skarbowego ma prawo mi odpisać przy zajęciu wierzytelności z nadpłaty w podatku,że nadpłaty nie ma skoro ja wiem ,że już jest, ponieważ twierdzi, że tyt.egz. został wystawiony na jednego małżonka, a rozliczał się wspólnie z żoną i dlatego nie zabierze tej nadpłaty( dlaczego połowy tej nadpłaty w takim razie nie zajmie i mi nie przekaże?)My nie możemy przecież wystawić tyt.egz.na obydwu, ponieważ  deklaracja jest tylko wypełniona na męża- co w takiej sytuacji?

Z góry dziękuję za odpowiedź, wiem,że jesteście Państwo doświadczonymi egzekutorami i moje pytanie mogą wydawać się śmieszne, jednak nigdzie nie mogę uzyskać konkretnych odpowiedzi.

04 lut 2014, 15:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
a jeszcze jedno pytanko:
4. czy opłata manipulacyjna to 1,40 to jest opłata za manipulacje( czyli za wszystkie wysyłane pisma?), czyli jak ja najpierw dostarczę odpis tyt.wykonawczego za pośrednictwem poczty polskiej to mogę ,czy nie mogę doliczyć kosztów za przesłanie zgodnie z cennikiem poczty polskiej, potem wyśle zapytanie do us- znowu koszty wysyłki, potem zrobię zajęcie wierzytelności -to są znowu koszty wysyłki, to jak to 1,40 ma się do moich kosztów które już przy wysłaniu trzech pism wyniosą np.15 zł?-to czy to 1,40 ma mi na to wszystko wystarczyć?przecież będziemy stratni jako urząd gminy.

04 lut 2014, 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 379  Następna strona