Teraz jest 06 wrz 2025, 18:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Post Re: Zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej
A jeśli Sąd wieczystoksięgowy zrobi odpis tytułu wykonawczego art 36 uokwih to wg was komornik lub skarbówka może prowadzić egzekucję z nieruchomości na podstawie takiego dokumentu?

15 paź 2013, 18:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Ksiegowiec                    

Reasumując należy zatem uznać, że urzędowo poświadczony odpis
administracyjnego tytułu wykonawczego może stanowić podstawę wpisu hipoteki
przymusowej w księdze wieczystej.

Powyżej przedstawiłem cytat z powołanego wcześniej postanowienia SN Sygn. akt IV CSK 742/12 z dnia 05.07.2013 r.

Z tego wynika, że jednak odpis administracyjnego tytułu wykonawczego może stanowić podstawę wpisu hipoteki w KW, zatem albo coś źle zrozumiałem albo działanie polegające na wystawianiu odpisów TW w celu dokonania wpisu hipoteki jest poprawne i słuszne.

Czy się mylę?

urzędowo poświadczony odpis - zauważ, że wystawiany zgodnie z pismem MF "odpis" różni się jednak od tytułu wystawionego pierwotnie i nie jest wierną kopią oryginału.
Uważam, że dopuszczalne jest uwierzytelnienie kserokopii oryginału tytułu (a nie inne jak powyżej "kombinacje" typu odpis nr x dla celu y, podpis nieczytelny etc. i data podpisu inna niż oryginału bo ktoś nie chce/nie może zmienić 1 czytaj "jednej" funkcji w P2B) i na tej podstawie wnioskowanie o wpis.
Tytuł wykonawczy w oryginale powinien pozostać w aktach egzekucyjnych.

A odpowiedź na pytanie co to uwierzytelniony odpis znajdziesz chociażby tutaj http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-najwyzszy/postanowienie;sn;,ic,iii,ck,369,05,7248,orzeczenie.html

Ostatnio edytowano 15 paź 2013, 19:16 przez woyt1, łącznie edytowano 1 raz

15 paź 2013, 18:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
anonymous82                    

A jeśli Sąd wieczystoksięgowy zrobi odpis tytułu wykonawczego art 36 uokwih to wg was komornik lub skarbówka może prowadzić egzekucję z nieruchomości na podstawie takiego dokumentu?

Nie obawiaj się. Nic nie zrobi za Ciebie.  :P  Tym bardziej tytułu.
BTW. Oryginału tytułu z akt księgi wieczystej już nie odzyskasz.

15 paź 2013, 19:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Wiem że za mnie nie zrobi. Po ustanowieniu hipoteki wnioskujemy o wydanie odpisu do sądu, bądź zwyky wniosek z powołaniem się na art 36 uokwih lub na formularzu o wydanie dokumentu z kw. Naczęściej jest to ksero złożonego tytułu z pieczęciami sądowymi. I tu moje pytanie. Czy na podstawie takiego "tytułu" można prowadzić egzekucję z nieruchomości?

15 paź 2013, 21:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
anonymous82                    

Wiem że za mnie nie zrobi. Po ustanowieniu hipoteki wnioskujemy o wydanie odpisu do sądu, bądź zwyky wniosek z powołaniem się na art 36 uokwih lub na formularzu o wydanie dokumentu z kw. Naczęściej jest to ksero złożonego tytułu z pieczęciami sądowymi. I tu moje pytanie. Czy na podstawie takiego "tytułu" można prowadzić egzekucję z nieruchomości?

Osobiście bym się nie odważył na tak daleko idący krok z takim "odpisem".
A nie lepiej/prościej wystawić całkiem nowy tytuł i w oryginale na jego podstawie dokonać zajęcia nieruchomości?

15 paź 2013, 21:39
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Zauważcie, że sądy inaczej podchodzą do odpisu tytułu wykonawczego, bo w przepisach KPC funkcjonuje tzw. "Dalszy tytuł wykonawczy".

Ponieważ my nie mamy takiego rozwiązania, trzeba działać na czuja. Wszystko tak naprawdę zależy od rozwiązań przyjętych przez miejscowy (niezawisły przecież) sąd, oraz naszych miejscowych organów nadzoru. Myślę, że każde rozwiązanie jest dobre. Dopóki ktoś się nie poskarży i jakiś sąd nie stwierdzi, że działamy w sposób niedopuszczalny, to możemy stosować różne sposoby: odpisów, duplikatów czy uwierzytelnionych kserokopii.

Ja w swoim urzędzie wywalczyłam (no, ciężko było), że księgowość wystawia mi dowolną ilość egzemplarzy tytułu. Albo od razu, albo już w trakcie trwania egzekucji (wtedy jako duplikat). Księgowości też zależy, żebyśmy mogli ściągać bezproblemowo, a kierowniczka jest kumata i widzi nasze problemy.

16 paź 2013, 10:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        108
biurwa1                    

Zauważcie, że sądy inaczej podchodzą do odpisu tytułu wykonawczego, bo w przepisach KPC funkcjonuje tzw. "Dalszy tytuł wykonawczy".

Ponieważ my nie mamy takiego rozwiązania, trzeba działać na czuja. Wszystko tak naprawdę zależy od rozwiązań przyjętych przez miejscowy (niezawisły przecież) sąd, oraz naszych miejscowych organów nadzoru. Myślę, że każde rozwiązanie jest dobre. Dopóki ktoś się nie poskarży i jakiś sąd nie stwierdzi, że działamy w sposób niedopuszczalny, to możemy stosować różne sposoby: odpisów, duplikatów czy uwierzytelnionych kserokopii.

Ja w swoim urzędzie wywalczyłam (no, ciężko było), że księgowość wystawia mi dowolną ilość egzemplarzy tytułu. Albo od razu, albo już w trakcie trwania egzekucji (wtedy jako duplikat). Księgowości też zależy, żebyśmy mogli ściągać bezproblemowo, a kierowniczka jest kumata i widzi nasze problemy.

Przy zbiegach tak samo postępujesz (tzn. wystawia Ci wierzyciel kolejne egzemplarze/duplikaty)?
A z tym działaniem "na czuja" to wszystko dobrze ... "do czasu".

16 paź 2013, 18:55
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
woyt1                    

Przy zbiegach tak samo postępujesz (tzn. wystawia Ci wierzyciel kolejne egzemplarze/duplikaty)?
A z tym działaniem "na czuja" to wszystko dobrze ... "do czasu".

Tak przy zbiegach także.
Czekam z utęsknieniem na to "do czasu". Przynajmniej będę wtedy wiedzieć na pewno jak mam działać.
Oczywiście możemy założyć ręce i powiedzieć "nie da się".
Ja tam jednak wolę odpowiadać za próby działania - nawet nieprawidłowe, niż za brak działania.
Ale, co kto woli ;)

17 paź 2013, 18:05
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2013, 13:42

POSTY        2
Jak postępujecie w przypadku zbiegu egzekucji przy elektronicznym tytule wykonawczym, tzn. czy KS przejmuje łączną egzekucję w całości (zgodnie z literalnym brzmieniem kpc) czy też tylko do określonego składnika majątku i w pozostałym zakresie prowadzicie sami.

03 lut 2014, 20:38
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
Szymon11                    

Jak postępujecie w przypadku zbiegu egzekucji przy elektronicznym tytule wykonawczym, tzn. czy KS przejmuje łączną egzekucję w całości (zgodnie z literalnym brzmieniem kpc) czy też tylko do określonego składnika majątku i w pozostałym zakresie prowadzicie sami.

zgodnie z kpc

03 lut 2014, 21:21
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
Do całości!

03 lut 2014, 21:33
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 19:06

POSTY        6
a macie jakieś stanowisko/wytyczne/postanowienie Sądu na które możecie się powołać uznając że zbieg do elektronicznego tw jest zbiegiem nie do środka a zbiegiem do całości ? osobiście też byłam za takim literalnym interpretowaniem tego par. , ale ostatnio na spotkaniach jestem zarzucana tym ,że par. dot. elektronicznego tw musi być czytany w kontekście art. 773 par. 1 KPC - zbieg do co środka. Nie ukrywam że rozwiązanie wprowadzone nowelizacją KPC w maju 2012 r. powoduje jedynie paraliż egzekucji i szeroko rozumiany nieład w ramach wystawiania obecnie odpisów tw/ dalszych tw/ odpisów zgodnych z oryginałem ... masakra jakaś jednym zdaniem :(

11 lut 2014, 21:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        140
A Art 773§2 ze znaczkiem 1? U mnie komornicy sami dopominają się o przekazanie im naszych egzekucji.

11 lut 2014, 22:18
Zaawansowany

REJESTRACJA28 maja 2009, 17:34

POSTY        89
O ile się nie mylę, to kpc reguluje postępowanie komorników sądowych. Administracyjne organy egzekucyjne w przypadku wyznaczenia komornika sądowego przez sąd do łącznego prowadzenia egzekucji lub w sytuacji prowadzenia przez k.s. egzekucji na podstawie elektronicznego tyt. wykonawczego obowiązane są do przekazania akt postępowania komornikowi. Zwróćcie uwagę, że w uopea są 2 przepisy dotyczące zbiegu, nie znalazłem żadnych przepisów, które odsyłają nas do kpc i regulacji tam zawartych w zakresie zbiegu egzekucji (np. kolejny tytuł wykonawczy).

12 lut 2014, 19:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona