Proszę o pomoc w przykladowym obliczeniu kosztów egzek. wiem że juz bylo opisywane, ale prosze konkretne wyliczenie łącznego kosztu egzekucyjnego (od a do z) prowadzonego zajecia rachunku na podstawie wystawionych dwóch tytułów: wykonawczych wielopozycyjnych np: -pierwszy tytuł 3 pozycje: każda po 30 zł=90 odsetki nie występują (6,60 nie przekroczono) -drugi tytuł 3 pozycje: każda po 40 zł=120 odsetki nie występują (6,60 nie przekroczono)
Jak łącznię bedzie tu wyglądać koszt egzekucyjny całkowity pytam bo chcem prawidlowo nauczyć się rozpisywać koszty na tytułach wykonawczych i mam pewne wątpliwości. Dzięki za wszelką pomoc
24 sty 2014, 08:52
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Pierwszy tytuł. 1. Opłata manipulacyjna 1% x 90 zł= 0,9, zgodnie z ustawą nie mniej niż 1.40, czyli przypisujesz 1.40 2. Opłata za zajęcie rachunku (czyli innej wierzytelności art. 64 § 1 pkt 4), 5% x 90 zł = 4,50zł. (czyli przekracza minimalne 4.20 zł określone w ustawie) 3. Łączne koszty egzekucyjne na tym tytule 1,40+4,50=5,90zł
Drugi analogicznie 1. Opłata manipulacyjna 1%x 120= 1,20, zgodnie z ustawa nie mniej niż 1.40, czyli przypisujesz 1.40 2. Opłata za zajęcie rachunku 5% x 120 zł = 6,00zł. (czyli przekracza minimalne 4.20 zł określone w ustawie) 3. Łączne koszty na tym tytule 1,40 + 6,00= 7,40
Jak więc łatwo obliczyć łączne koszty, które powinny zostać wskazane na zajęciu to 5,90+7,40 =13,30
eleta
a co z odsetkami które na dzień wystawienia TW i zajęcia nie przekraczają 6,60 zł? czyli kłania sie art 54 ordynacji podatkowej . mam je wpisywać w zajęciu i egzekwować czy stosować ten przepis i je "odpuścić" ? koleżanka wystawiła TW gdzie wpisała mi odsetki właśnie w kwotę 1 zl, 2 zl itd - czyli te nie przekraczające 6,60 zł - przyjmujecie takie TW sami korygując odsetki ? przy założeniu oczywiście że stosujemy art. 54 ordynacji i ich nie naliczamy? czy zwrócić jej TW jako źle wystawiony ? wolałabym jakoś to poprawić czy jak to nazwać bo musiałabym jej zwrócić 20 TW
Co do kwoty odsetek, poniżej 6.60-zł. Nie można zwrócić tytułu, czy uważać go za wadliwy z powodu podania przez wierzyciela odsetek w kwocie niższej niż 6.60. Odsetki cały czas rosną i jest prawdopodobne, że przez ich wyegzekwowaniem przekroczą ta kwotę.
Program na którym pracuję nie ogranicza kwot odsetek i nie czyni ich niewymagalnymi, poniżej kwoty 6.60zł. Nie wiem jaki jest tego powód. Domyślam się, że po pierwsze wprowadzałoby to niezliczone zmiany w stanach zaległości zobowiązanego i należnych kosztach. Po drugie można „bawić” się w takie rzeczy jak się ma na biegu 100 tytułów, a nie kilka tysięcy.
Jest jeszcze jedno wyjaśnienie jaki przychodzi mi do głowy. Załóżmy że tytuł na dzień zajęcia należność główna wynosi 1450 + wyliczone 250 zł odsetek. W wyniku rozliczenia uzyskanych kwot, proporcjonalnie maleje nam należność główna i należne odsetki. W pewnym momencie (zwłaszcza przy dużych kwotach na tytule) i wielu realizacjach częściowych (z zajętego rachunku) dojdziemy do sytuacji gdzie należność główna wyniesie np. 20 zł, a należne odsetki 3.50zł i są one wymagalne (mimo że są poniżej kwoty 6.60), bo są częścią składową większych, wcześniej rozliczonych odsetek. Program może mieć problemy z rozróżnianiem takich sytuacji.
24 sty 2014, 10:39
dzięki Preston Byłam wczoraj w moim urzędzie skarbowym z kilkoma wątpliwościami , panie z egzekucji okazały sie bardzo sympatyczne i chętne pomóc to samo mi powiedziały o odsetkach - żeby je liczyć , bo wychodzą z założenia że odsetek poniżej 6,60 nie nalicza się jeżeli zobowiązany wpłaci zaległość i odsetki na dzień wpłaty nie przekraczają tej kwoty 6,60. W przypadku egzekucji normalnie je egzekwują . powiedziały tez żeby nie naliczać opłat za korespondencję jako wydatku egzekucyjnego (wiem że padły tu dwie rożne opinie w tym temacie) - podobno któraś z kontroli dwukrotnie im to zakwestionowała jako nieprawidłowe
24 sty 2014, 11:13
Preston Wielki Dzięki o to mi chodziło. I jeszcze czy przy obliczeniu kosztów egz. za zajęcie rachunku bankowego doliczamy do kwoty głównej należności odsetki (jeśli są), czy wyliczamy te 5% od czystej należności głównej bez odsetek?
24 sty 2014, 11:25
eleta
dzięki Preston Byłam wczoraj w moim urzędzie skarbowym z kilkoma wątpliwościami , panie z egzekucji okazały sie bardzo sympatyczne i chętne pomóc to samo mi powiedziały o odsetkach - żeby je liczyć , bo wychodzą z założenia że odsetek poniżej 6,60 nie nalicza się jeżeli zobowiązany wpłaci zaległość i odsetki na dzień wpłaty nie przekraczają tej kwoty 6,60. W przypadku egzekucji normalnie je egzekwują . powiedziały tez żeby nie naliczać opłat za korespondencję jako wydatku egzekucyjnego (wiem że padły tu dwie rożne opinie w tym temacie) - podobno któraś z kontroli dwukrotnie im to zakwestionowała jako nieprawidłowe
ELETA - A jest jakiś konkretny przepis żeby pobierać odsetki poniżej 6,60?(na jakiej podstawie są pobierane? Jeśli zobowiazany przyjdzie i zapyta na podstawie jakiego artykułu pobierane są odsetki)?,
Art 6.1 ust 12 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach . Do opłat stosuje się przepisy działu III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.9)), z wyłączeniem art. 67, z tym że uprawnienia organów podatkowych przysługują wójtowi, burmistrzowi lub prezydentowi miasta.
24 sty 2014, 12:01
ramzi84
Preston Wielki Dzięki o to mi chodziło. I jeszcze czy przy obliczeniu kosztów egz. za zajęcie rachunku bankowego doliczamy do kwoty głównej należności odsetki (jeśli są), czy wyliczamy te 5% od czystej należności głównej bez odsetek?
art. 64 § 7. Jeżeli wysokość opłaty egzekucyjnej jest określona stosunkowo do egzekwowanej lub pobranej należności pieniężnej, w podstawie obliczenia opłaty uwzględnia się również odsetki z tytułu niezapłacenia należności w terminie, przypadające w dniu powstania obowiązku uiszczenia opłaty.
na szkoleniu kazali zliczyć kwotę główna, koszty upomnienia i odsetki i od tego liczyć koszty i opłatę manipulacyjna
Ostatnio edytowano 24 sty 2014, 14:30 przez eleta, łącznie edytowano 1 raz
24 sty 2014, 14:23
Co do wydatków egzekucyjnych, no to chyba moja kontrola jakaś dziwna jest bo nie zakwestionowała (przy pobraniu i przy doręczeniu OTW bez zajęcia rzecz jasna) Zresztą, róbcie jak uważacie, ja tam tylko podjęłam próbę pomocy, kto skorzysta to skorzysta - kto nie chce to nie:)
Pozdrawiam.
25 sty 2014, 00:33
Co kraj to obyczaj. Jeśli macie wątpliwości w kwestii tego co jest wydatkiem egzekucyjnym, a co nie i co wolno Wam zaliczać to jedyne wyjście oficjalne zapytanie do własnego działu prawnego, czy jak ta się to nazywa. Ja miałem i mam genialnych kierowników i zawsze całość orzecznictwa braliśmy na własne karki. Zdarzało się że twz. stanowisko wierzyciela (własnego też) było na skandalicznym poziomie, często w sprzeczności z przepisami i wykładnią prawa.
Ale z tego co wiem bardzo dużo ludzi nie głowi się jak pokonać trudny temat. Oczywiście piszą sami ale o wykładnię przepisów martwi się zatrudniony radca prawny.
Wam jest trudniej bo ta część pracy jest nowością. Zabawa zacznie się dopiero przy pierwszych zarzutach na postępowanie albo skardze na czynności. Ale nie ma się co martwić, jakoś będzie. Kiedyś Wy będziecie uczyć nowych.
Dodam tylko, że nie nalicza się kosztów egzekucyjnych od kosztów upomnienia. Oczywiście możliwa jest sytuacja, że tytuł będzie wystawiony na same koszty upomnienia (8.80). Ale wtedy taka należność jest traktowana jako należnośc główna i umieszczona na tytule nie jako upomnienie ale właśnie NG.
25 sty 2014, 15:11
Jasne, czasem ktoś idzie po najmniejszej linii oporu - rozumiem, że to ja właśnie. Prawda - idę - bo jakbym się chciała rozczulać nad każdym "problemem prawnym" to by mi czasu nie starczyło na pracę z której nota bene jestem "rozgrzeszana" co miesiąc (tłumaczenie przed NUS, Z-ca NUS, AP, GK) oraz raz na kwartał "sądowi ostatecznemu" (wykresiki, skuteczność, czynności - w obecności NUS i Z-ca NUS w Dziale). Ponadto - jeśli kontrole się nie czepiają to nie widzę problemu, a gdyby się zdarzyło, że zakwestionuje jedna czy druga - wówczas "dżast" należy zmienić sposób postępowania. W końcu wiadomo, że nikogo za to nie powieszą (bo to bzdeta).
Dodam jeszcze, że bardziej się rozczulam nad kwestiami np. nowych sposobów pozyskiwania danych o zobowiązanych (zwłaszcza tych cwaniaków z dużymi zaległościami) ,oraz możliwych do zastosowania sposobów na przejście przez rozum tymże, tutaj to i poza godzinami pracy - już w domu szperam i grzebię gdzie tylko się da, nie bez sukcesików i sukcesów zresztą.
I tak na koniec: od poboru samych kosztów egzekucyjnych również nie nalicza się dodatkowych opłat.
26 sty 2014, 00:11
No fajnie, a skąd mam wziąć wiedzę na temat konta dochodu czy np renty emerytury? Na jakiej podstawie mam wystąpić o ujawnienie do US lub ZUS? Dokładniej jedno pismo o ujawnienie a potem występuje do ZUS/ pracodawcy o potrącenie i przelanie na dany rachunek?
27 sty 2014, 08:25
Na jakiej podstawie mam wystąpić o ujawnienie do US lub ZUS?
Na podstawie art. 36 upewa.
27 sty 2014, 12:01
urzedaska
Jasne, czasem ktoś idzie po najmniejszej linii oporu - rozumiem, że to ja właśnie.
Przepraszam jeśli Ciebie lub kogoś innego uraziłem takim formułowaniem myśli. Chodziło mi o wskazanie, że osoba nie mająca dotychczas doświadczenia w egzekucji, może, a nawet powinna zasięgać rady u swoich radców prawnych. I prosić o takie opinie na piśmie np. w przypadku wątpliwości związanych z zaliczaniem opłat za korespondencję do wydatków. W przyszłości ktoś, choćby następny przełożony może mieć inne zdanie w tym temacie i „wina” spadnie na Was. Ja mam to szczęście, że miałem się od kogo nauczyć kilku rzeczy. A o braku czasu na prawdziwą pracę egzekucyjną nie będę się rozpisywał bo ... „szkoda gadać”.
W kwestii ewentualnych zapytań z art. 36. Pomyślcie o innych możliwościach. Podmioty deklarujące wywóz śmieci są może podatnikami Waszych urzędów z tytułu podatku od nieruchomości i innych. Wystarczy sprawdzić wpłaty, z jakiego przychodziły rachunku. Jeśli osoba ma „odpowiedni” wiek to z dużym prawdopodobieństwem pobiera świadczenia ZUS. KRUS. A jeśli już pytacie to na pewno w pierwszej kolejności ZUS (informacja o miejscu zatrudnienia i o rachunku z którego płaci składki – przedsiębiorca).
27 sty 2014, 13:35
jak wygląda egzekucja z nadpłaconego podatku z US? Teraz zwrot podatku na czasie będzie, da się z tego ściągnąć?
27 sty 2014, 18:59
Witam wszystkich, wczoraj trafiłam przypadkiem na to forum, dużo się z niego dowiedziałam wielkie dzięki ale czy ktoś mógłby mi udzielić odpowiedzi na wciąż nurtujące mnie pytania? 1. Czy w TW w części "H. Potwierdzenie odbioru" w polu "czytelny podpis otrzymującego" zobowiązany musi mi się tam podpisać? czy wystarczy, że do TW dołączę zwrotkę z potwierdzeniem odbioru przez zobowiązanego a tą część zostawić nie wypełnioną? 2. Czy opłatę manipulacyjną obliczam tylko raz jeżeli wystawiłam tylko jeden TW? tzn. czy 1 TW = 1 raz pobrana opłata manipulacyjna czy 1 TW = pierwszy raz opłata manipulacyjna za odpis TW i zawiadomienie o zajęciu a w razie konieczności drugiego zajęcia drugi raz pobieram opłatę manipulacyjną? 3. Czy po ściągnięciu całej należności przez np. bank, zus, pracodawcę dostanę od nich jakąś informację, że przekazali już całą egzekwowaną należność czy może to ja muszę wydać jakieś postanowienie o zakończeniu postępowania z powodu uiszczenia należności? A może wystarczy, że na TW w części "I. Zakończenie egzekucji" naniosę adnotację, że koszty uiszczono a zobowiązania pien. wygasły wskutek wyegzekwowania? 4. Czy TW wystawiam w dwóch egzemplarzach? oryginał dla mnie a odpis dla zobowiązanego? Czy jak zajmę rach. bankowy to zobowiązanemu wysyłam odpis TW, odpis zawiadomienia o zajęciu a czy odpis wezwania do banku zeby nie wypłacał zajętej kwoty też? To samo dot. Zus i pracodawcy - czy poza odpisem TW i odpisem zawiadomienia o zajęciu wysyłam też zobowiązanem odpis wezwania skierowanego do zus lub pracodawcy dot. np podania przez zus jakie świadczenia otrzymuje zob. itp?
Bardzo proszę o wyjaśnienie. Niby wydaje mi się, że już dużo wiem a wciąż mam jakieś wątpliwości.