Teraz jest 05 wrz 2025, 17:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Post Re: Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych
Jorge, ten cytat dotyczy jednak podwyższenia kapitału, a nie kapitału "założycielskiego". W sytuacjach podwyższania kapitału zakładowego, spółka jednak najczęściej prowadzi już działalność. W tym przypadku spółka została jedynie wpisana do KRS i nic poza tym. Nie wiemy nawet, czy kapitał został rzeczywiście wpłacony.
Biorąc jednak pod uwagę, że spółka nie ma NIP, anie REGON, to przypuszczam, że nie ma również rachunku bankowego. A skoro tak to wpłata mogła zostać tylko dokonana do kasy, czyli w ewidencji byłoby to Wn 100- kasa, Ma 80- kapitał zakładowy.
Ja dalej stoję na stanowisku, że wpłata kapitału zakładowego (nawet jeśli faktycznie nastąpiła) nie jest zdarzeniem gospodarczym powodującym obowiązek otwarcia ksiąg rachunkowych.

29 mar 2013, 18:37
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Nic nie sugerowałem, tylko poddałem pytanie pod Waszą rozwagę.
http://www.biurokapital.pl/s,39,sprawozdania
http://www.eporady24.pl/zlozenie_sprawo ... ,3958.html
http://prawo.rp.pl/artykul/787010.html

http://ksiegowosc.infor.pl/poradniki/689,3469,8,.html#
http://www.osobyprawne.pl/rachunkowosc/ ... cicielami/
http://ksiegowosc.wip.pl/rachunkowosc-f ... jego-podwyższenie
http://www.e-podatnik.pl/artykul/doradc ... egowa.html

29 mar 2013, 21:53
Specjalista

POSTY        457
O spółkach w organizacji: http://www.eporady24.pl/status_prawny_s ... 8,523.html

29 mar 2013, 22:31
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
DominikaM spróbuj wejść w kontakt z jakimś prokuratorem, mówiąc, że chcesz odmówić wszczęcia postępowania. Sprawy z ustawy o rachunkowości nadzoruje prokurator, wiec to jego zdanie a nie nasze liczy się najbardziej.

30 mar 2013, 09:37
Specjalista

POSTY        457
Z przejrzenia poprzez Google internetu wychodzi, że spółka miała obowiązek złożenia sprawozdania finansowego, bo nie ma przepisów wykluczających ten obowiązek

30 mar 2013, 20:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Prezes sprawdził, złożył oświadczenie, że spółka nie miała konta bankowego, nie utworzyła kasy ( w rachunkowości jest konto kasa) bo nie podjęła działalności, informował o tym sąd rejestrowy. Nasz organ stoi na stanowisku , że zawarcie umowy spółki i zadeklarowanie kapitału jest zdarzeniem  o charakterze majątkowym i księgi należało otworzyć i sprawozdanie złożyć.
Pytanie ( bo ucieka 30dniowy termin) - wszcząć , ale o co -o niezłożenie sprawozdania jak wynika z zawiadomienia, o niesporządzenie sprawozdania, czy też o nieprowadzenie ksiąg rachunkowych.
A może odmówić wszczęcia na znkiomy stopień, tylko jak to się ma do wszczynania i sprowadzania przez policję do PIT-37 po terminie.
Czekam na Wasze opinie

04 kwi 2013, 17:09
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Skoro nie otworzył konta, poinformował organ rejestrowy -sąd ,że nie rozpoczęli działalności to może to faktycznie jest "znikoma szkodliwość czynu"? w tym kierunku bym chyba szła, tak myślę. Bo gdyby nawet złożyli co trzeba to i tak to by były "zerówki" czy tak?

04 kwi 2013, 19:35

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Czy u Was prokuratorzy chętnie umarzają takie postępowania z uwagi na znikomy stopień, gdy tylko Spółka złoży sprawozdania?
Bo u nas mamy taki trend.

04 kwi 2013, 22:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
A ja nadal podpierałbym się mimo wszystko art. 12 ust. 3b, w zw. z art. 45 ust. 1 ustawy o rachunkowości, które cytowałem wcześniej i szedł w stronę braku obowiązku złożenia sprawozdania.
Poza tym należałoby się też zastanowić nad kwestią zamiaru i winy przy popełnieniu czynu, bo dla mnie i te znamiona są wątpliwe.
W ostateczności można rzeczywiście pójść w niską szkodliwość.

W każdym przypadku, zacząłbym chyba od rozmowy z prokuratorem, albo puścił do prokuratury tzw. próbny balon w postaci postanowienia o odmowie wszczęcia i jestem prawie pewien, że prokurator zgodzi się na wszystko, byleby tylko sprawę zakończyć.

05 kwi 2013, 06:45
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA20 sty 2014, 13:37

POSTY        1
taxinspector                    

A ja nadal podpierałbym się mimo wszystko art. 12 ust. 3b, w zw. z art. 45 ust. 1 ustawy o rachunkowości, które cytowałem wcześniej i szedł w stronę braku obowiązku złożenia sprawozdania.
Poza tym należałoby się też zastanowić nad kwestią zamiaru i winy przy popełnieniu czynu, bo dla mnie i te znamiona są wątpliwe.
W ostateczności można rzeczywiście pójść w niską szkodliwość.

W każdym przypadku, zacząłbym chyba od rozmowy z prokuratorem, albo puścił do prokuratury tzw. próbny balon w postaci postanowienia o odmowie wszczęcia i jestem prawie pewien, że prokurator zgodzi się na wszystko, byleby tylko sprawę zakończyć.

W tej chwili jestem w totalnym sporze z KRS (słynny Gdańsk-Północ), gdzie starają się z powodu ciągłej odmowy złożenia sprawozdania zrobić ze mnie przestępcę gospodarczego. Posiadam w tym zakresie sporą wiedzę, ale niestety napotkałem na ogromny opór materii (i to wielu instytucji). Czy mógłbym z Panem się skontaktować w celu chłodnej oceny sytuacji w jakiej się znalazłem?
Mam to samo zdanie jak Pan, ale nie mogę tego poprzeć żadnym orzecznictwem. Pozdrawiam

21 sty 2014, 12:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lut 2008, 17:52

POSTY        38
widzewiak78                    

Z reguły jest tak, że sąd rejestrowy zawiadamia, że sprawozdanie nie zostało sporządzone i nie zostało złożone za poszczególne lata, jak jest u Ciebie?
jeśli sprawozdanie nie zostało złożone w sądzie to właściwy jest urząd miejsca gdzie sprawozdanie miało być złożone, a jeżeli sprawozdanie nie zostało sporządzone przyjmuje się, że właściwy jest urząd siedziby podmiotu, który nie sporządził sprawozdania. Niesporządzenie i niezłożenie sprawozdania to jest występek, którego karalność przedawnia się po 5 latach. Sprawozdanie za 2006 rok należało złożyć do 15 lipca 2007r. więc już się przedawniło. Wszystkie lata łączę i robie z tego 1 czyn albo z art. 77 pkt 2 albo 79 pkt 4 ustawy o rachunkoości

Jako laik mam pytanie w następującym stanie faktycznym:
Dostaliśmy (US w mieście powiatowym) zawiadomienie z sądu rejestrowego znajdującego się w mieście wojewódzkim, że podatnik, mający siedzibę na terenie naszego miasta powiatowego, ale podlegający pod urząd wyspecjalizowany, nie sporządził i nie złożył sprawozdania finansowego za dwa lata. Który urząd jest właściwy do rozpoznania sprawy?

08 gru 2014, 13:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
Jako laik mam pytanie w następującym stanie faktycznym:
Dostaliśmy (US w mieście powiatowym) zawiadomienie z sądu rejestrowego znajdującego się w mieście wojewódzkim, że podatnik, mający siedzibę na terenie naszego miasta powiatowego, ale podlegający pod urząd wyspecjalizowany, nie sporządził i nie złożył sprawozdania finansowego za dwa lata. Który urząd jest właściwy do rozpoznania sprawy?[/quote]

Kurczę - na forum cisza :( Czy pytanie jest tak banalne, że nikt nie pokusił się o odpowiedź? Byłoby miło, gdyby znawcy tematu w tej kwestii się wypowiedzieli.

09 gru 2014, 13:00
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Nie sporządził - miejsce niesporządzenia, nie złożył -miejsce niezłożenia. I już jest problem, a do tego jeszcze urząd wyspecjalizowany… A spółka działa? czy martwa dusza? jak nie działa to odmawiam wszczęcia - chociaż jestem właściwa tylko jako miejsce niesporządzenia...

09 gru 2014, 20:59
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        38
Barbarka                    

Nie sporządził - miejsce niesporządzenia, nie złożył -miejsce niezłożenia. I już jest problem, a do tego jeszcze urząd wyspecjalizowany… A spółka działa? czy martwa dusza? jak nie działa to odmawiam wszczęcia - chociaż jestem właściwa tylko jako miejsce niesporządzenia...

Wyspecjalizowany nam to odesłał postanowieniem, twierdząc, że nie jest właściwy i powołując się per analogia na wskazane tu gdzieś na forum pismo z MF. Więc jeśli byśmy rozpatrywali to pod kątem niesporządzenia, to najpierw musielibyśmy się zwrócić do wyspecjalizowanego czy u nich nie złożyli sprawozdania. Poza tym, jeśli nie działają, to czy na pewno są podstawy do odmówienia wszczęcia? Pytania może naiwne, ale zajmuję się tą sprawą kompletnie z doskoku, nie mając doświadczenia w tej dziedzinie: czy w zakresie niesporządzenia może rozpatrywać jeden urząd, a drugi w zakresie niezłożenia? Czy tych spraw nie należałoby połączyć? Poza tym, czy na pewno wyspecjalizowany nie powinien tu działać? Jestem w kropce - HELP.

09 gru 2014, 21:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona