Nic nowego. Od kiedy dostaliśmy informację o tym nowym systemie to już się o tym mówiło. A co do NIPów i REGONow to przecież IS informowały o tym po jakimś wakacyjnym wyjeździe do MF.
10 sty 2014, 20:39
Re: Koniec wypełniania PIT-ów
Dobrze ,że minister dyplomatycznie określił termin od kiedy to te PITy będą w US wypełniane mówiąc "od 2015 roku". Widzę jakieś szanse na realizację, nieduże jeśli się weźmie bagaż dotychczasowych doświadczeń z wdrożenia.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
11 sty 2014, 12:10
Sposób w jaki podano to do publicznej wiadomości dla większości podatników oznacza, że teraz nie będą wypełniać żadnych zeznań, bo za nich zrobi to urzędnik. Już widzę kampanię w 2015r. jak przychodzą podatnicy do urzędu, by im urzędnicy wypełnili zeznanie. I nie będzie ich to interesować, że to nie tak. Przecież minister powiedział, że urzędnik za niego wypełni!
____________________________________ Akacja
11 sty 2014, 20:49
Koksa nie kracz, bo wykraczesz, a co jeśli ktos z Min. to przeczyta? Pomysł gotowy bezkosztowo, a potem jego wdrożenie też.
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
12 sty 2014, 19:16
usavatar
A co do NIPów i REGONow to przecież IS informowały o tym po jakimś wakacyjnym wyjeździe do MF.
A po co mają czekać na wpis w KRS? Przecież spółki w organizacji mogą działać zanim wpisze je KRS. I NIP i REGON mają ZANIM zostaną wpisane w KRS.
Ja tam jestem optymistą jeśli chodzi o wdrożenie. A przy okazji może jakiś geniusz informatyczny ogarnie sposób na to żeby data zgonu była także widoczna w CRP KEP, bez potrzeby drukowania jej i wpisywania do tej samej aplikacji, z której została wydrukowana.
12 sty 2014, 21:02
W rzeczy samej, teraz nie mogą ogarnąć (np. zgony) systemu działającego od kilku lat, a nagle "zafunduje" centralnie cała baza PITów? A jak się ma do tego "genialny" SPED? jak masz 1000 błędnych PIT-11, bo płatnik popełnił literówkę w nazwie ulicy ect. to 5000 kliknięć i potwierdzeń, zatwierdzeń błędów aby przemigrować do POLTAXu... e-Deklaracje też porażka... i Pan minister myśli że uda mu się bezkolizyjnie wprowadzić... nie wiem czy oni w Min. Fin. coś popalają, czy może jakieś grzybki ... ale widzę, że tam pełen luz. W wypowiedzi medialnej brakowało: "będzie Pan zadowolony..." Ja chyba sobie to wydrukuję i powieszę na ścianie by podatnik nim usiądzie przeczytał: WYPEŁNIĘ PANU ZEZNANIE I BĘDZIE PAN ZADOWOLONY...
13 sty 2014, 12:58
Jeszcze trochę to urzędnik zapłaci za podatnika podatek. Wtedy na pewno będzie ZADOWOLONY!
13 sty 2014, 17:26
Tak na marginesie tych międzybazowych połączeń i integracji państwowych rejestrów , i tego co nas czeka to zwróćcie uwagę na rachunki za telefon z ORANGE POLSKA SA dawniej TPSA na których firma dumnie informuje o zmianie nazwy i konta od 31.12.2013. Tylko REGON jeszcze nic o tym nie wie ... a dziś jest już 13.01.2014.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
13 sty 2014, 23:26
Mam kolegę w Szwecji, który wyjść z podziwu nie może, ze z jednej strony sa deklaracje składane w ciągu roku - to potem jeszcze raz musimy to wszystko raz składać. U nich na podstawie tego, co jest w US, to US wypełnia PIT, wysyła do podatnika z informacja, podatnik sprawdza urzędnika i jak coś się nie zgadza to idzie go opierniczyć. A u nas dalej jest na odwrót, że to pracownik (urzędnik) opiernicza pracodawce (podatnika).
14 sty 2014, 11:39
mozeanglia
Mam kolegę w Szwecji, który wyjść z podziwu nie może, ze z jednej strony sa deklaracje składane w ciągu roku - to potem jeszcze raz musimy to wszystko raz składać. U nich na podstawie tego, co jest w US, to US wypełnia PIT, wysyła do podatnika z informacja, podatnik sprawdza urzędnika i jak coś się nie zgadza to idzie go opierniczyć. A u nas dalej jest na odwrót, że to pracownik (urzędnik) opiernicza pracodawce (podatnika).
To chyba wolę żyć nadal w Polsce, a przynajmniej w tej, którą znam, bo tu nie jest czymś normalnym to, że ktoś kogoś "opiernicza". I to działa w obie strony. Gdy jednak taka sytuacja już się przytrafia, to raczej stroną aktywną ("opierniczającą") jest podatnik, więc może nie tak odległa nam ta Szwecja?
Jest na świecie jeden kraj, gdzie nie ma systemu podatkowego - KRLD, ciekawe jak tam obywatele rozładowują swój gniew. A nie, tam przecież wszyscy muszą być szczęśliwi.
14 sty 2014, 15:32
To opierniczanie to była przenośnia...
14 sty 2014, 15:43
Ja również mam kolegę w Szwecji, to trochę inaczej wygląda, kolega jest pewno pracownikiem, i nie zna szwedzkiego to się mu wszystko zgadza podziwiam ten post i przepraszam za sarkazm.