Teraz jest 05 wrz 2025, 23:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
preston                    

rozumiem że będziesz korzystał z TYT-1

Generalnie nie ma znaczenia jak określisz zobowiązanego. Ja osobiście wpisałbym dokładnie taką nazwę jaka zadeklarował zobowiązany, czyni np. F.H.P. Jan Kowalski. Rachunek zajmij w pierwszej kolejności ten który jest prowadzony dla działalności. Unikniesz problemów z kwotą wolną na rachunku osobistym.
Wysyłasz wszyskie zajęcia jakie wystawisz wraz z odpisem tytułu, jeśli wcześniej nie został doręczony. Na zwrotce opisujesz numery wszystkich zajęć i numer tytułu wykonawczego.

A moim zdaniem ma znaczenie określenie zobowiązanego. Ja bym nie przyjęła do dalszej ezgekucji (jeśli zaszłaby taka konieczność) tytułów, w których jako zobowiązany zostałby wskazany F.H.P. Jan Kowalski, czyli de facto firma prowadzona przez Jana Kowalskiego. W świetle orzecznictwa sądowego osoba prowadząca firmę nie posiadającą osobowości prawnej odpowiada osobiście za wszystkie zobowiązania tej firmy, a więc to ona powinna być wskazana jako zobowiązany w tytule wykonawczym.

09 sty 2014, 11:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
Kuleczka u mnie w części A w rubryce 10. wpisali Jan Kowalski, a później w rubryce 16. XYZ JAN Kowalski - jako przedsiębiorstwo.

09 sty 2014, 11:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Kuleczka oczywiście racja. Źle sformułowałem myśli.

09 sty 2014, 13:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Nikt z Was nie dostaje tytułów wykonawczych wystawionych na osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarcza żeby podpowiedzieć jakie oznaczenia są prawidłowe ???

10 sty 2014, 07:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:11

POSTY        14
No koszty egzekucji , czy są dopisywane? chodzi mi o te  nie mniej niż 2,50 . Czy doliczam drugi raz koszty wysyłki? Są małe jak opłata od osoby po 5 zł na miesiąc to nie mogą być wysokie...;/ Odsetki nawet się nie naliczą..A w poz. 82 kto ma to podpisać? Nie ma u nas nikogo do egzekucji. Niby mam to u siebie w obowiązkach ale wszystko podpisuje Wójt. Tytuł mogę dostarczyć pocztą za potwierdzeniem zwrotnym odbioru? I na jakiej zwrotce stosowanej w kpa czy w ordynacji? Tylko dostarczenie , samo nic mi nie da bo nie mam pojęcia co dalej? Wystąpić do US o ujawnienie dochodów ? I ew potem zabezpieczanie kwoty w ZUS jak mam zabezpieczenie z renty/emerytury? Przepraszam ale w tej kwestii jestem zielony...;/

Ostatnio edytowano 10 sty 2014, 09:28 przez Miszka87, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2014, 09:01
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
Kosztów wysyłki nie liczysz (info ze szkolenia), masz opłatę manipulacyjną, koszty egzekucyjne - ścisłe określone w ustawie art. 64 i nast. i wydatki egzekucyjne
U mnie w poz. 82 podpisuje się Burmistrz , z tego co nam mówili na szkoleniu może się tez podpisać pracownik pieczątką z upoważnienia , jeżeli takowe posiada.
TW możesz dostarczyć albo poczta albo osobiście, albo sam albo razem z pierwszą czynnością egzekucyjna - doręczenie jak w kpa

Art. 18. Jeżeli przepisy niniejszej ustawy nie stanowią inaczej, w postępowaniu egzekucyjnym mają odpowiednie zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego. - a więc zwrotka z kpa

Ze szkolenia wiem też że na podstawie art. 36 ustawy można wystąpić do US, ZUS i innych instytucji (poza bankiem) z zapytaniem o konto, nadpłacony podatek czy świadczenia rentowe/emerytalne itd. W trakcie egzekucji nie robisz już chyba zabezpieczenia ale zajęcie - masz wzór zajęcia w rozporządzeniu wykonawczym do ustawy i zajmujesz rentę/emeryturę. Wiem że nasz US stosuje czasem zasadę wysyłania TW wraz z wezwaniem do zgłoszenia się do urzędu w terminie 7 dni i wtedy zbiera informacje o majątku od dłużnika.

10 sty 2014, 10:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 gru 2013, 14:11

POSTY        14
Tego mi trzeba było:) Niestety nie posiadam upoważnienia więc wychodzi ,że wszędzie sie podpisuje wójt, jako organ uprawniony do egzekucji..A co masz na myśli koszty manipulacyjne? 8,80 dodatkowo? Za upomnienie doliczone mam raz, i teraz znów? A Koszta liczę to wychodzą 1,20 zł więc nie mniej niż 2,50 i tyle doliczam..

10 sty 2014, 10:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
opłata manipulacyjna opisana jest w art. 64 paragraf 7 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym

10 sty 2014, 12:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
art. 64 kłania się w całości. Ręczne wyliczanie kosztów, wydruk zawiadomień i postanowień to jakas pomyłka. Może lepiej zaiwestować w jakiś program. Poszukaj na www.rewucki.com, od dawna robią programy i kalkulatory obsługujące egzekucję.

Co do art. 36 to owszem możesz słać zapytania do różnych instytucji np. zus, us, cepik. Ostatecznie jeśli nie można wszcząć postępowania w inny sposób można na podstawie 36 wezwań zobowiązanego do wskazania składników majątku oczywiście załączając odpis tytułu.

10 sty 2014, 14:06
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
WITAM
mam małe pytanie , wiadomo że w postępowaniu podatkowym stosuje się zapis art. 62 OP do zaokrąglania. na TW zaokrąglenia dokonuje się zgodnie z 27a ustawy o egzekucji
czy jako organ egzekucyjny ja tez mam stosować zaokrąglanie zgodnie z ordynacja podatkową, bo w samej ustawie nie znalazłam żadnych zapisów w tym zakresie poza 27a

mam na TW wpisana kwotę należności głównej 682,50 zł; odsetki w egzekucji liczę od tej właśnie kwoty czy mam ją zaokrąglić zgodnie z OP do 683,00 ?
zrobiłam zaokrąglenie tej kwoty X4 miesiące zaległości plus odsetki plus upomnienie i koszty wyszły mi 170,80 (oplata manipulacyjna i zajęcie rachunku bankowego) - czy je mam zaokrąglić czy tak jak wychodzą ?
i ostatnia rzecz, kwota końcowa która mam mi przekazać bank wychodzi 3050,60 zł. zostawiam tak czy zaokrąglam ?

27a § 2. ustawy mowi ze  Przepis § 1 stosuje się również do odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej i kosztów egzekucyjnych. -  czy to odnosi sie do TW czy do calego postepowania ?

15 sty 2014, 15:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        133
no nic widzę że bytność na tym forum nie za bardzo ma sens, ponieważ wyświetleń tematu jest kilkaset a odpowiedzi żadnej. Rozumiem że podzielenie się wiedza to zbyt duży problem ...
dzięki preston i kuleczka za dobre chęci.

16 sty 2014, 12:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Witam,
Opłata za gospodarowanie odpadami ma charakter opłaty miesięcznej, jeżeli płatność jest co miesiąc to po sześciu miesiącach jak ktoś od początku nie płaci, to powinien już otrzymać dwa tytuły wykonawcze (wielopozycyjne). Czy np. dopiero po wystawieniu drugiego tytułu wykonawczego można rozpocząć czynności egzekucyjne (np. zajęcia konta) dla takiej osoby ,żeby nie podbijać kosztów? Jeżeli egzekucja jest prowadzona z dwóch tytułów to na którym tytule trzeba opisywać koszty egzekucyjne np za zajęcie rachunku bankowego?

Ostatnio edytowano 20 sty 2014, 09:47 przez ramzi84, łącznie edytowano 1 raz

20 sty 2014, 09:23
Znawca
Własny awatar

POSTY        216
To że jest to płatność comiesięczna, nie ma żadnego znaczenia. Nie ma co się martwić kosztami jakie poniesie zobowiązany w związku z egzekucją zaległości. W mojej ocenie powinno się dążyć do możliwie szybkiego wystawienia tytułu wykonawczego i wszczęcia egzekucji.
Dlaczego? bo wielokrotnie widziałem przypadki "pobłażania" zobowiązanym w postępowaniu egzekucyjnym. Obiecują, że zapłacą itd. Zaległości w pewnym momencie gwałtownie narastają i wtedy skutecznośc egzekucji zaczyna  spadać. Poźniej kończy się bezskutkiem.

Koszty egzekucyjne rozlicza się oddzielnie do każdego tytułu.

Co do poprzednich pytań, napiszę coś później.

20 sty 2014, 13:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
preston                    

To że jest to płatność comiesięczna, nie ma żadnego znaczenia. Nie ma co się martwić kosztami jakie poniesie zobowiązany w związku z egzekucją zaległości. W mojej ocenie powinno się dążyć do możliwie szybkiego wystawienia tytułu wykonawczego i wszczęcia egzekucji.
Dlaczego? bo wielokrotnie widziałem przypadki "pobłażania" zobowiązanym w postępowaniu egzekucyjnym. Obiecują, że zapłacą itd. Zaległości w pewnym momencie gwałtownie narastają i wtedy skutecznośc egzekucji zaczyna  spadać. Poźniej kończy się bezskutkiem.

Koszty egzekucyjne rozlicza się oddzielnie do każdego tytułu.

Co do poprzednich pytań, napiszę coś później.

To czyli jak robię pierwsze zajęcie konta bankowego na podstawie dwóch tytułów wykonawczych to koszta tego zajęcia nalicza się np. 2X 4,20 zł?(lub 5 % kwoty egz.), czy tylko raz się nalicza 4,2 zł - a opisuje się na dwóch tytułach w tabelach kosztów(w każdym po 4,2 zl)? a co jeśli robimy zajęcie rachunku bankowego - a tam na koncie jest zero, naliczyliśmy koszty, ale między czasie udało się ściągnąć np z wynagrodzenia za prace(koszt 2,50 zł) to te koszty sumują się czy jak , (to te koszty uprzednio naliczone za zajęcie rachunku bankowego są zminusowane czy już zostają)? to koszty przedstawiały by sie tak za dwa tytuły wykonawcze 1. opłata manipulac -1,40(2x1,40) + 2. zajęcie rachunku bankowego 4,20 (bądź 2x4,20)+ 3. Zajęcie wynagrodzenia 2,50 (2x 2,50) = 9,50 (16,20 jeśli na podstawie każdego tytułu naliczamy koszty 2X zajecie rachunku i wynagrodzenia)?

20 sty 2014, 13:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 379  Następna strona