my też dajemy do kontroli, no chyba że sprawa jest oczywista, np. zapytanie w kwestii danych rejestracyjnych/
23 lis 2013, 20:23
Re: VIES
wszystko robi osoba kontaktowa.
24 lis 2013, 10:49
u nas zawsze kontrola
24 lis 2013, 17:54
Dzięki za odpowiedzi Jako osoba kontaktowa kierowałam do KP, ze względu na duży zakres i możliwości kontroli, ale chcą zwalić to na mnie, zatem pytam np. Mlecz jak robił czynności sprawdzające z udziałem podatnika z oryginału dokumentów w praktyce, bo kontrola najkrótsza trwa 2 dni. Pozdrawiam,
24 lis 2013, 21:46
Jaki macie system przy weryfikowaniu rozbieżności między VIES a transakcjami wykazanymi z Unii?Jak to robić żeby było ok? Z którego raportu korzystacie, rozbieżności w nabyciach czy raport o rozbieżnościach między VIES.
07 gru 2013, 09:53
Skarbanonim2
Dzięki za odpowiedzi Jako osoba kontaktowa kierowałam do KP, ze względu na duży zakres i możliwości kontroli, ale chcą zwalić to na mnie, zatem pytam np. Mlecz jak robił czynności sprawdzające z udziałem podatnika z oryginału dokumentów w praktyce, bo kontrola najkrótsza trwa 2 dni. Pozdrawiam,
Izba za każdym razem weryfikuje czy sprawdziliśmy rzetelność transakcji, czy do transakcji mogło dojść, badamy park maszynowy - normalna kontrola. Kontrola oparta tylko na stwierdzeniu że w papierach jest wszystko w porządku przez Izbę nie przejdzie.
07 gru 2013, 16:34
co byście zrobili w takiej sytuacji gdy w ramach weryfikacji okazało się, że podatnik utracił prawo do składania kwartalnych informacji VAT-UE od I kwartału 2013. Należy go wezwać do złożenia miesięcznych i anulować te kwartalne oraz karać za nieterminowość? (kwartalne składane w terminie)... czy dalibyście sobie spokój
01 sty 2014, 14:51
Keniacz
co byście zrobili w takiej sytuacji gdy w ramach weryfikacji okazało się, że podatnik utracił prawo do składania kwartalnych informacji VAT-UE od I kwartału 2013. Należy go wezwać do złożenia miesięcznych i anulować te kwartalne oraz karać za nieterminowość? (kwartalne składane w terminie)... czy dalibyście sobie spokój
jeśli stwierdzę taką sytuację, wzywam do złożenia miesięcznych, anuluje kwartalną. Kwestia karania zależy od odkarżyciela, jeśli taka sytuacja zdarza się pierwszy raz zwykle jest odstąpienie. Mam jednak takich, którzy przy WNT przekraczają limit, wzywam do miesięcznych, tłumaczę dlaczego i następny kwartał znowu składają kwartalną. Wtedy jest mandacik.
Ostatnio edytowano 01 sty 2014, 23:01 przez losos2010, łącznie edytowano 1 raz
01 sty 2014, 23:00
Witam, ale jak Podatnik przekroczył WNT w danym kwartale, to w następnym musi składać również misięczne czy może składać dalej kwartalne? Z czego to wynika?
02 sty 2014, 16:19
Jeżeli podatnik przekroczy WNT 50.000 to mimo wszystko może składać kwartalną informację w następnym kwartale. Natomiast przy WDT przekroczenie 250.000 sprawia, iż przez 4 kwartały blokowana jest mozliwość kwartalnego rozliczenia UE.
02 sty 2014, 16:47
Dokładnie tak. Limit w ramach WNT liczy się tylko w ramach danego kwartału. Przy WDT w sumie 5 kwartałów jest blokowane, bo sprawdza się dany i 4 wcześniejsze.
02 sty 2014, 17:39
ale przy WDT sprawdza się też przekroczenie w danym kwartale 250.000 zł i po przekroczeniu musi przez rok mieć miesięczne. dobrze rozumiem?
Cyprysia. Nie krzycz. Rozumiemy. Pinero
02 sty 2014, 19:46
cpysia
ale prze sprawdza się też przekroczenie w danym kwartale 250.000 zł. i po przekroczeniu musi przez rok mieć miesięczne . dobrze rozumiem?
jeżeli raz Ci przekroczy 250 tys. przy WDT to później 4 kolejne kwartały musi składać miesięczne bez względu na kwoty, tak więc nie sprawdzasz już kwot przez te 4 kwartały. Dobrze myślisz:)
02 sty 2014, 19:59
to dobrze, jestem do czegoś przekonana, ale jak czytam forum to zaczynają się wątpliwosci Dziękuję bardzo