Teraz jest 04 wrz 2025, 13:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Weryfikacja zdublowanych obowiązków podatkowych 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Post Re: Weryfikacja zdublowanych obowiązków podatkowych
Czy ktoś słyszał może, kiedy raport o zdublowanych obowiązkach będzie dostępny w sercu?

17 gru 2013, 14:56
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
anet                    

Czy ktoś słyszał może, kiedy raport o zdublowanych obowiązkach będzie dostępny w sercu?

A co Ci tak pilno? Już zatęskniłeś za raporcikami?

18 gru 2013, 20:30
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Kilka zdublowanych NIPów co to jest przy 2000 zdublowanych PESELi w tym roku.  Do tego jeden pacjent uśmiercony przez pomyłkę bo podano mu leki innego pacjenta z takim samym PESEL ( Kraków). Tylko czekać na kolejne zgłoszenia z systemów opartych na PESEL.

21 gru 2013, 10:26
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
dostaliście pismo o tym, że dostępny jest raport w sercu o wszystkich zdublowanych obowiązkach?
ciekawa sprawa, bo w naszym raporcie jest tylko VAT...:p

13 cze 2014, 12:17
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Robicie coś z obowiązkami PIT które wyszły na dzisiejszym raporcie zgodnie z poprzednim pismem czy czekacie na jakieś nowe wytyczne?
Może już się coś pojawiło, a ja nie wiem. Jakby ktoś miał jakąś wiedzę w tym temacie to niech się podzieli.

16 cze 2014, 08:29
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Podwójne obowiązki, cóż... sami sobie robimy taki kocioł. Zdarzyło mi się w tym roku kilka przypadków, że podatnik złożył PIT za 2013 rok w moim US i w innym (bo jak później się okazało otrzymał dwie informacje PIT-11 od różnych pracodawców i z każdej rozliczył się w innym US). Zaczęłam więc wyjaśniać, jak to możliwe, no bo przecież adres zamieszkania na 31.12.2013r. miał w końcu tylko jeden... :) No i co się okazało? Część US robi tak, że jak wpływa zeznanie podatkowe z "nowym adresem" to zmienia adres od dnia 31.12.2013r. i z takim dniem otwiera obowiązek podatkowy, a część tak, że adres zmienia od dnia wpływu zeznania do US (np. 10.04.2014r.), a obowiązek otwiera z dniem 31.12.2013r. I mamy wtedy "ciekawą" sytuację. Wg adresu zamieszkania na 31.12.2013r. zeznanie powinno być w US X, a zostaje przetworzone w US Y (w którym adres zamieszkania podatnika widnieje od np. 10.04.2014r.). A nasz podatnik ma otwarte na dzień 31.12.2013r. dwa obowiązki PIT-Z w dwóch różnych US. Część z tych przypadków ujawniliśmy po otrzymaniu/wysłaniu INF. No ale przecież nie wszystkie US wysyłają INF-a... bo nasze MF stwierdziło, że nie ma takiej konieczności...

Czasem się zastanawiam czy my w ogóle kiedykolwiek ten bałagan ogarniemy...

23 cze 2014, 22:42
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323

[...]a część tak, że adres zmienia od dnia wpływu zeznania do US (np. 10.04.2014r.), a obowiązek otwiera z dniem 31.12.2013r.

To jest prawidłowy sposób postępowania, był helpdesk bądź nawet pismo z MF aby tak robić

No ale przecież nie wszystkie US wysyłają INF-a... bo nasze MF stwierdziło, że nie ma takiej konieczności...

INF nie wysyła się tylko w przypadku zmian zgłoszonych na ZAP-3.

24 cze 2014, 06:46
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Hallowed                    

[...]a część tak, że adres zmienia od dnia wpływu zeznania do US (np. 10.04.2014r.), a obowiązek otwiera z dniem 31.12.2013r.

To jest prawidłowy sposób postępowania, był helpdesk bądź nawet pismo z MF aby tak robić

Przecież ja nie napisałam, że tak jest źle :) Opisuję tylko, co nam z tego wychodzi :)

No ale przecież nie wszystkie US wysyłają INF-a... bo nasze MF stwierdziło, że nie ma takiej konieczności...

INF nie wysyła się tylko w przypadku zmian zgłoszonych na ZAP-3.

Ale niestety nie wszystkie US tak robią :)

24 cze 2014, 17:48
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Temat bywa bardziej zagmatwany.
Otóż mój stary podatnik, od paru lat wyrejestrowany,
1. składa jeszcze w roku podatkowym ZAP-3 i wskazuje mój RAD, robię go w sercu, nie cofam wyrejestrowania i nie otwieram obowiązku (nie wysyłam infa)
2. wpływa jego PIT-11, muszę cofnąć wyrejestrowanie i otworzyć obowiązek, teoretycznie na jeden dzień (31.12) i ponownie wyrejestrować, a w praktyce różnie bywało bo komuż by się chciało zawiadamiać mnie o tym, że jedenastka już wprowadzona i można kolesia ponownie wyrejestrować no i pewnie, sam powinienem o to zadbać- swoją drogą to niezły cyrk z tym wyrejestrowywaniem( nie wysyłam infa);
3. wpływa zeznanie, w 2 punkcie różnie bywało, zeznanie wchodzi jak nóż w masło, ja żyję w słodkiej nieświadomości tegoż ( jak można się domyśleć nie wysyłam infa).

No i bywa, że inf nie poszedł.

A tak przy okazji to dosyć głupie jest że można usunąć datę końca obowiązku na pierwszym ekranie a daty końca okresu opodatkowania na drugim już nie i trzeba się gimnastykować z okresem

24 cze 2014, 20:59
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4