Teraz jest 05 wrz 2025, 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona
Zwrot za materiały budowlane 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Zwrot za materiały budowlane
Polokokta                    

jestem ciekawy czy w urzędach jest praktykowana sytuacja, gdy wniosek jest błędny, urząd zawiadomił podatnika o możliwości zapoznania się z zebranym materiałem przed wydaniem decyzji, wraz z możliwością wypowiedzenia się co do zebranego materiału, jednak termin załatwienia sprawy upłynął w momencie gdy trwał jeszcze okres 7-dmiodniowy, czy wtedy przed wydaniem decyzji wysyła się zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie, co według mnie jest słuszne i zasadne  ;) ?

Wg ordynacji pod. jest zasadne, lecz czy na zdrowy rozsądek słuszne ... ?

08 mar 2013, 15:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Madagaskar                    

Polokokta                    

termin załatwienia sprawy upłynął w momencie gdy trwał jeszcze okres 7-dmiodniowy, czy wtedy przed wydaniem decyzji wysyła się zawiadomienie o niezałatwieniu sprawy w terminie, co według mnie jest słuszne i zasadne  ;) ?

Wg ordynacji pod. jest zasadne, lecz czy na zdrowy rozsądek słuszne ... ?

Zgodnie z przepisami powinno się to zrobić. Warto dopisać, że ten termin (ze 140) nie zmianie terminu w jakim może się wypowiedzieć - zdarzały mi się nieporozumienia z podatnikami.

11 mar 2013, 08:48
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2011, 21:57

POSTY        2
Bardzo proszę o pomoc, mam pewien dylemat dotyczący możliwości odliczenia, w ramach VZM, VAT-u z tytułu zakupu kabiny prysznicowej z hydromasażem (sprzedawca nie podał PKWiU). W większości urzędów odliczenie to nie jest kwestionowane, ale mój US twierdzi, że kabiny z hydromasażem nie podlegają odliczeniu (podobno były opodatkowane zawsze stawką podstawową). Może ktoś z Was dysponuje interpretacjami bądź orzeczeniami sądów administracyjnych, które dotyczyły takiego wydatku.

12 lis 2013, 21:06

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Co znaczy  "nie podał PKWiU"? Nie szukałbym orzeczeń WSA, skoro wystarczy PKWiU. W przypadku braku chęci współpracy   sprzedawcy w tym zakresie, postawiłbym ultimatum wnioskodawcy: albo PKWiU albo faktura won. To wnioskodawca wpisując kabinę do VZM stwierdza że była na 7 %, niech więc to udowodni.

13 lis 2013, 05:58
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Leibowitz                    

Co znaczy  "nie podał PKWiU"? Nie szukałbym orzeczeń WSA, skoro wystarczy PKWiU. W przypadku braku chęci współpracy   sprzedawcy w tym zakresie, postawiłbym ultimatum wnioskodawcy: albo PKWiU albo faktura won. To wnioskodawca wpisując kabinę do VZM stwierdza że była na 7 %, niech więc to udowodni.

Podawanie. PKWiU nie jest wymagane, gdy towar jest opodatkowany stawką podstawową, a obecnie jest.

13 lis 2013, 08:40
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 lis 2010, 14:03

POSTY        3
Witam,
Mam dylemat odnośnie zmian w zwrocie VZM po 01.01.2014 r. Czy osoba, która nabyła materiały budowlane na budowę budynku mieszkalnego przed 01.01.2014 r., a pozwolenie na budowę uzyskała po 01.01.2014 r., oczywiście spełnia wszystkie pozostałe warunki, aby móc skorzystać z odliczenia na nowych zasadach, będzie mogła we wniosku rozliczyć te faktury sprzed 2014 r.? Proszę o radę, może tez ktoś już główkował nad tym zagadnieniem...

09 gru 2013, 08:59
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Wydaje się, że odpowiedź na powyższe powinna brzmieć - Nie !.

09 gru 2013, 13:43
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Zgodnie z ustawą  z dnia 27 września 2013 r. o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez ludzi młodych, z dniem 1 stycznia 2014 r. traci moc ustawa o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym. Po 31 grudnia 2013 r. prawo do ubiegania się o zwrot części wydatków na zasadach określonych w uchylanej ustawie zostało przyznane wyłącznie z tytułu zakupów dokonanych i udokumentowanych fakturą VAT do 31 grudnia 2013 r.
Dla mnie jest logiczne, że liczy się poniesienie wydatku, a w tym przypadku został poniesiony przed 31 grudnia 2013r. O warunku posiadania w tym momencie pozwolenia na budowę  nie słyszałem.
Według mnie, po konsultacji ze stanowiskiem VZM, odpowiedź: tak.

09 gru 2013, 14:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 cze 2010, 10:52

POSTY        4
Nie!
W ustawie jest mowa o wydatkach poniesionych po 2013 roku i uzyskanym pozwoleniu na budowę po 31 grudnia 2013 r.
Jest to nowa ulga w ramach "mieszkania dla młodych". Nie można dokonać odliczenia wydatków poniesionych do 31 grudnia 2013 roku w ramach ulgi MDM, która wchodzi od 01.01.2014. Liczyć się będą wydatki poniesione po uzyskaniu pozwolenia na budowę domu uzyskane po 01.01.2014 r. (czyli wydatki tez po 01.01.2014 r.).
Te poniesione do 31 grudnia 2013 roku można rozliczyć na starych zasadach, oczywiście przy spełnieniu warunków wymaganych w ustawie. Na pewno nie będzie można w ramach remontu mieszkania rozliczyć zakupu pustaków na budowę domu, itp.

09 gru 2013, 14:52
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Tak, tylko w momencie otrzymania pozwolenia na budowę po 01.01.2014 r. "stara" ustawa pozwalająca jeszcze w 2014 r. rozliczyć wydatki poniesione do końca 2013 r. przestaje już obowiązywać  :wacko: w sumie nigdzie nie ma zaznaczone wprost, że nie można będzie takich faktur rozliczyć, ale czy na pewno, bo wiadomo jak to jest, jak nie ma czegoś napisane jasno i konkretnie to zaczynają się domysły i w końcu ile osób - tyle opinii...

09 gru 2013, 15:00
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 cze 2010, 10:52

POSTY        4
art. 20 ustawy z dnia 27 września 2013 r. w pomocy państwa w nabyciu mieszkania przez młodych ludzi (Dz. U., poz. 1304).
Na pewno nie w ramach nowej ulgi, wynika to wprost z zapisów tego artykułu.
Jeżeli spełniasz tak jak napisałam/napisałem warunki na ten rok to tak. Jest okres przejściowy na skorzystanie z odliczenia wg starych zasad do roku 2018. Wynika to z zapisów tej nowej ustawy. Oczywiście nie wiem jak organ podatkowy zatwierdzi wydatki na budowę domu/nadbudowę jeżeli  nie było pozwolenia na budowę. Ten warunek musi być i dzisiaj spełniony, inaczej jest działaniem niezgodnym z obowiązującym prawem. Chyba są wyroki sądów administracyjnych w tej sprawie.
Zachęcam do lektury nowej ustawy, zwłaszcza art. 20 i następne.

09 gru 2013, 15:11
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
teresa63                    

W ustawie jest mowa o wydatkach poniesionych po 2013 roku i uzyskanym pozwoleniu na budowę po 31 grudnia 2013 r.
Jest to nowa ulga w ramach "mieszkania dla młodych".

Czyli dotyczy tylko MM - osób poniżej 36 roku życia.
Nie dotyczy osób powyżej 36 roku życia rozliczających się według starych zasad.
Piszę o tym, co skonsultowałem - nie jestem ekspertem od VZM :)

09 gru 2013, 16:07
Początkujący
Własny awatar

POSTY        3
Też skłaniałam się ku odpowiedzi, że w takiej sytuacji faktury z 2013 r. a pozwolenie po 01.01.2014 r. nie będzie można rozliczyć tych faktur, ale zadzwoniłam dla pewności jeszcze na KIP i tam uzyskałam odpowiedź, że można  <_<  
I bądź tu człowieku mądry, chyba niedługo zacznie się jazda bez trzymanki z tymi vzm-ami  :mur:

09 gru 2013, 21:48
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
kaktus1976                    

zadzwoniłam dla pewności jeszcze na KIP i tam uzyskałam odpowiedź, że można   <_<  
I bądź tu człowieku mądry, chyba niedługo zacznie się jazda bez trzymanki z tymi vzm-ami   :mur:  

teresa63                    

Nie!
Jest to nowa ulga w ramach "mieszkania dla młodych".

Zachęcam do lektury nowej ustawy, zwłaszcza art. 20 i następne.

Bardzo słusznie!  :zeby:

Ostatnio edytowano 09 gru 2013, 23:11 przez Badman, łącznie edytowano 2 razy

09 gru 2013, 23:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 358 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona