Teraz jest 06 wrz 2025, 11:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo" 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Post Re: Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo"
Czy może ktoś przybliżyc, co to jest ten Analizator i ewentualnie skąd można go zdobyc?

18 lis 2013, 22:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Również przychylam się do prośby Kuleczki.

19 lis 2013, 16:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Post Re: Komornik sprawdzi  Twoje konto - system "Ogniwo"
urzedaska                    

Mam coś takiego jak Analizator, i powiem szczerze, że to przydatne ustrojstwo, choć nie do końca.

Ja również poproszę o namiary. Brzmi ciekawie ;-)

19 lis 2013, 19:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Bardzo chętnie bym Wam pomogła, tylko nie mam zielonego pojęcia jak to zdobyć.
U nas w US jest taka aplikacja pt "analizator" mamy toto zainstalowane odgórnie. Jest to aplikacja, która "zbiera" dane ze wszystkich innych aplikacji w US (dane z poltaxu, poltaxu2b w kwestii nadpłat, z PCC w kwesti umów, itp), nam to obligatoryjnie dali do wykorzystania, ale jak? pojęcia nie mam, na pewno jest to aplikacja wewnętrzna, działająca li tylko w obrębie danego urzędu. Nie jest ona dostępna w internecie - jeśli o to Wam chodziło.
I tak po Waszych prośbach o namiary to ja już nie wiem czy to aby na pewno o ten sam analizator nam biega:D

20 lis 2013, 00:44
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Z tego co pisze Urzedaska wynika, że ten Analizator to chyba podobne narzędzie, jak e-ORUS.

20 lis 2013, 11:21
Amator

REJESTRACJA21 gru 2009, 11:41

POSTY        28
Dokładnie podobne, autorem tego programu jest Małopolska IS.

20 lis 2013, 11:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Popracowałem trochę na Ognivie i stwierdziłem, że podstawową wadą jest konieczność wysyłania zapytań do każdego z banków oddzielnie. Przydałaby się zmiana w aplikacji umożliwiająca wysyłanie tego samego zapytania do kilku wybranych banków jednocześnie. Poza tym brakuje kluczowych banków np. PKO BP SA. Ale są już pozytywne wyniki.

Analizator to program stworzony przez informatyków małopolskiej IS. Zbiera wszystkie dane o zobowiązanym jakie są w bazach US, wszelkie deklaracje (zeznania, pracodawcy itp), rachunki bankowe zgłoszone i powiązane z zobowiązanym przez inne podmioty np. spółki, dane z Videotela (numery rachunków bankowych z których wpłaca zobowiązany, nawet jeśli nie są zgłoszone do US i podmiotów powiązanych), deklaracje pcc, dosłownie wszystko.
Poza tym ma kilkanaście innych analiz dla innych działów US.

21 lis 2013, 15:19
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
Ponoć trwają prace nad poprawą mankamentu Ogniva, o którym wspominasz PRESTON także jest szansa na to, że w niedalekiej przyszłości będzie możliwe wysyłanie zapytania do wszystkich banków jednym kliknięciem.
Mam nadzieję, że Ognivo z roku na rok będzie coraz bardziej udoskonalane. Póki co dobrze, że jest cokolwiek ułatwiającego nam pracę.

22 lis 2013, 12:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
Miałem okazję brać udział w programie pilotażowym OGNIVA
Wysłaliśmy bardzo dużą ilość zapytań
Istotne wady systemu
– nie można wysyłać zapytań do  wielu adresatów jednocześnie,  
- listę dłużników możemy ładować z pliku XLS – powinien być jeszcze dodatkowo  inny format np. plik tekstowy rozdzielony przecinkami – CSV (nie potrzebny byłby EXEL)
- lista dłużników powinna być ograniczona do co najmniej 300 lub jeszcze lepiej 1000 zobowiązanych (dla przykładu do CEPIK możemy zapytać 1000 zobowiązanych na dzień w jednym zapytaniu).

Kolejny problem jaki się rodzi to analiza otrzymanych informacji – ale to już inna bajka i temat na inną dyskusję – wymagana byłaby prosta aplikacja do której załaduje się dane z OGNIVA (wygenerowany raport z odpowiedzi) i w tej aplikacji można by wyszukiwać informacje offline podając pesel, regon lub tylko po nr tytułu – zestawienie banków i informacji ma / nie ma

Idealnym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie usługi webowej jak ma to po stronie banku- tylko przygotowujemy pliki z listami, program sam pobiera wysyła do OGNIVA, a jak jest odpowiedź sam pobiera z OGNIVA – część banków tak właśnie obsługuje zapytania.
Hmmmm w końcu płacimy za to w skali kraju 400 tyś za pierwszy rok i 800 tyś za każdy kolejny – trzeba by zacząć wymagać od KIR.

Po podpisaniu umowy w fazie wdrożeniowej bardzo często korzystaliśmy z postanowień umowy – jeden z paragrafów mówi o zgłaszaniu uwag i propozycji.
Uczciwie powiem pisaliśmy średnio raz na dwa miesiące – na każde pismo otrzymywaliśmy odpowiedź!,  część uwag jest przyjęta i faktycznie uwzględniona w kolejnych wersjach OGNIVA – niestety te trzy kluczowe nie były uwzględnione bo zgłaszaliśmy je sami a wymagały zbyt dużych zmian – może jak teraz wszyscy zaczniemy monitować w tej sprawie coś się zmieni – niestety każdy z nas musi pisać indywidualnie bo każdy US zawierał umowę indywidualnie.
Uwagi zgłosiliśmy w sprawozdaniu z wdrożenia – ale jak mówiłem i tak trzeba indywidualnie prowadzić korespondencję z KIR i powoływać się na postanowienia umowy. Jeśli zgłoszenia będą się powtarzać na pewno je uwzględnią.
Po paru poprawkach to naprawdę fajne narzędzie i działa coraz lepiej.

22 lis 2013, 17:35
Zaawansowany

REJESTRACJA05 cze 2009, 11:58

POSTY        51
Od tygodnia mamy możliwość pracy na Ognivie. Dziś pierwszy raz dostałem odpowiedź ze statusem "false". Do tej pory odpowiedzi które otrzymywałem to: brak / nr rachunku / posiada rachunek/rachunki, ale "false"..?
Zastanawiałem się czy ja źle wysłałem zapytanie, ale sprawdzałem i dane są dobre.
Czy ktoś z użytkowników Ogniva otrzymał taką odpowiedź?
Dodam jeszcze, że takie odpowiedzi otrzymałem tylko z BRE Banku.

22 lis 2013, 20:54
Amator

REJESTRACJA21 maja 2012, 18:19

POSTY        16
rasta                    

Od tygodnia mamy możliwość pracy na Ognivie. Dziś pierwszy raz dostałem odpowiedź ze statusem "false". Do tej pory odpowiedzi które otrzymywałem to: brak / nr rachunku / posiada rachunek/rachunki, ale "false"..?
Zastanawiałem się czy ja źle wysłałem zapytanie, ale sprawdzałem i dane są dobre.
Czy ktoś z użytkowników Ogniva otrzymał taką odpowiedź?
Dodam jeszcze, że takie odpowiedzi otrzymałem tylko z BRE Banku.

Info "false" lub "true" z BRE Banku to ni mniej ni więcej jak fałsz lub prawda, czyli nie ma r-nku lub jest :)

22 lis 2013, 21:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        154
CLO - zaintrygowała mnie jedna kwestia - czym Wy te zapytania do CEPIKU wysyłacie?
Bo ja za każdym razem wysyłam pismo na art. 36...i na odpowiedź czekam co najmniej miesiąc:-/. To toto się jakoś elektronicznie da rozwiązać?
Jak możesz uchyl proszę rąbka tajemnicy...

22 lis 2013, 23:17
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Ja przy pomocy Analizatora mam generowane pisma z 36 do zus, cepik, cikw, i miejscowych urzędów. Czas oczekiwania na odpowiedź od tygodnia do 2 miesięcy. Natomiast przy okazji uruchomienia ogniva i uzyskania podpisu elektr. chciałym wymusić możliwość zapytań przez epuap. A przy okazji czy ktoś z Was zadawał sobie trud rozpytania jaka jest możliwość uzyskania dostępu zdalnego do baz Zus-u? Tam naprawdę są ciekawe info.

Co do zgłaszania błędów i postulatów do Ogniva ja mam zamiar ich dręczyć o rozwijanie aplikacji, tym bardziej, że mam uprawnienia operatora biznesowego.

23 lis 2013, 00:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
preston                    

Ja przy pomocy Analizatora mam generowane pisma z 36 do zus, cepik, cikw, i miejscowych urzędów. Czas oczekiwania na odpowiedź od tygodnia do 2 miesięcy. Natomiast przy okazji uruchomienia ogniva i uzyskania podpisu elektr. chciałym wymusić możliwość zapytań przez epuap. A przy okazji czy ktoś z Was zadawał sobie trud rozpytania jaka jest możliwość uzyskania dostępu zdalnego do baz Zus-u? Tam naprawdę są ciekawe info.

Co do zgłaszania błędów i postulatów do Ogniva ja mam zamiar ich dręczyć o rozwijanie aplikacji, tym bardziej, że mam uprawnienia operatora biznesowego.

Przy takim dodatkowym zastrzyku pieniędzy jak ostatnio otrzymali powinni bez łaski zrobić program, który NAM będzie odpowiadał.

23 lis 2013, 12:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona