Teraz jest 05 wrz 2025, 17:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo" 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2007, 17:47

POSTY        4
Post Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo"
Za tydzień komornicy zyskają dostęp do systemu służącego do wymiany informacji związanych z rozliczeniami pomiędzy bankami oraz podmiotami współpracującymi z bankami. Dzięki temu komornik nie wychodząc z biura sprawdzi, w którym banku dłużnik ma konto, przez co zdecydowanie szybciej i skuteczniej będzie mógł ściągnąć długi.
Oczywiście chodzi o komorników sądowych.
A kiedy My?

szerzej:
http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,4640 ... detal.html

06 kwi 2011, 15:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 18:11

POSTY        16
Post Re: Komornik sprawdzi Twoje konto - system "Ogniwo"
Słów brakuje – oczywiście NUS jako administracyjny organ egzekucyjny nie będzie miał takich uprawnień – z praktyki można powiedzieć, że nigdy MF i nasi posłowie do tego nie dopuszczą. W praktyce nikomu z decydentów nie zależy na efektywnym ściąganiu należności publicznoprawnych tylko w teorii jest różowo i ślą do USów bzdurne pisma żeby więcej i efektywniej ściągać nie dając narzędzi – a kasa podobno jest pusta hmmmm.
Szkoda słów – Państwo słabosilne, żałosne.

06 kwi 2011, 19:16
Specjalista

REJESTRACJA30 kwi 2006, 13:31

POSTY        905

LOKALIZACJAUS Polska
Nam pozostaje jak zwykle zapytanie w ramach art. 36 § 1 do komornika sądowego, oczywiście o ile są sprzyjające okoliczność czyli zbieg egzekucji.

06 kwi 2011, 23:28

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Ha, jeśli tak, to idę kraść. :dokuczacz:

07 kwi 2011, 15:45
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Okazuje się, że nie tylko komornicy sądowi mają dostęp do aplikacji OGNIVO ... korzystają z tego również inspektoraty ZUS! :zly1: Krótko mówiąc od nas oczekuje się zwiększenia efektywności, ale narzędzi nie dostajemy. O Cerberze to już nikt nawet nie wspomina :zly1:

12 lut 2012, 15:36
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 15:22

POSTY        75
Komornikus                    

O Cerberze to już nikt nawet nie wspomina :zly1:

No właśnie! Ktoś wie dlaczego ten system nie wszedł w życie, mimo że swego czasu były zakusy do jego wprowadzenia? Pomimo że MF co miesiąc zbiera informacje na temat rachunków, to nimi się nie dzieli. Dlaczego?

12 lut 2012, 19:21
Znawca

POSTY        131
Dodać trzeba, że Cerber był z powodzeniem testowany przez niektóre urzędy. Podobno mamy dostać nowy program zamiast Egapoltax który będzie umożliwiał elektroniczne przesyłanie zajęć do banków i jednocześnie umożliwi pozyskiwanie danych o rachunkach ale nie wcześniej niż w 2015 roku! Do tej pory komornicy sądowi i ZUS będą czyścić rachunki a nam nasza "góra" będzie przesyłać kolejne pisma nt. zwiększania efektywności... palka--==

12 lut 2012, 19:40
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Przyszły zalecenia odnośnie ogniwa. I jak, podpisaliście umowy?
Ktoś już ma i działał na tym?

12 lis 2013, 19:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 07:47

POSTY        12
My działamy od ponad roku, początkowo oceniałem funkcjonalność systemu b.nisko(b.mała ilość banków w systemie,trzeba generować zapytanie do każdego banku, b.długi czas oczekiwania na odp - kilka tygodni -> ponaglenia. Obecnie zauważam dużą poprawę,(błyskawiczne odp, komunikacja za pomocą webapi, większa ilość banków w bazie). Widocznie zależy im na kliencie. Mimo wszystko na razie mało skuteczna i trochę pracochłonna zabaweczka. Ale po wyeliminowaniu niektórych wad może być b.użyteczna. Pozdro

13 lis 2013, 07:41
Znawca

POSTY        131
Myślałem że Ognivo będzie działać nieco inaczej, tzn. że wpisze dane klienta np. numer PESEL i uzyskam wydruk w których bankach ma konta. Okazuje się, że zbiorczą listę zawierającą dane blisko 50 podmiotów należy wysłać z osobna do każdego banku i w takiej formie przychodzi też odpowiedź. Nie sposób więc np. włożyć zapytania i odpowiedzi do teczki danego zobowiązanego. Lepsze to jednak niż nic zwłaszcza że sądowi i zus z tego korzystają.

13 lis 2013, 11:20
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
A to sam trochę jestem zawiedziony, właśnie oddałem starych dłużników do komornika, którzy mają ten system...

13 lis 2013, 11:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Teraz (po podpisaniu umów z USami) pewnie będą rozwijać OGNIVO.
Hehe. W końcu zastrzyk środków niebagatelny i pisać aplikację można choćby na nowo.

14 lis 2013, 21:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2013, 15:11

POSTY        216
Jedyna przewagą Ogniva jest to, że można sprawdzić rachunki osobiste. Ale procedura zapytania jest kulawa. Mam nadzieję, że system będzie dopracowywany. W mojej znacznie lepszymi narzędziem jest CERBER. A macie coś takiego jak Analizator?

15 lis 2013, 12:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Mam coś takiego jak Analizator, i powiem szczerze, że to przydatne ustrojstwo, choć nie do końca.
Zwłaszcza w kwestii tzw. "wyszkolonych" zobowiązanych (czyli tzw. strupów), CERBER jest fajny, ale tylko do prowadzących działalność, w połączeniu z OGNIVEM - na pewno nam to w jakimś stopniu ułatwi pracę. Mam nadzieję, że z roku na rok coraz więcej banków będzie przystępowało do tegoż systemu, wówczas i nam to ułatwi pracę. Ponadto wpisali nas do art. 105 prawa bankowego, tak więc i z art. 36 będzie nam można zasięgać informacji od banków, i to nie tylko w kwestii czy ONY posiada czy też nie konto, ale także można będzie wyciągać informacje dotyczące transakcji na koncie, tak więc zyskujemy poza oczywistą kwestią "zawoalowanej kontroli zajęcia wierzytelności" również wykaz stałych kontrahentów Zobowiązanego, a także czy po naszym zajęciu nie zdecydował się ONY nas w ciula zrobić i wyprowadził środki na nowy rachunek, o którym my nie mamy pojęcia.
Ja do tej pory wywalczyłam w kilku bankach takie informacje, ale tylko tych które stały się z chwilą skutecznego zajęcia dłużnikiem zajętej wierzytelności, jednakże kilka innych cwaniackich banków postanowiło oprzeć się na wytycznych z art, 105 prawa bankowego. Miałam zamiar z nimi iść na wojnę, i nawet sobie już zaczęłam klecić specjalne pisemko - do KNF jak i do IS, no ale teraz postanowiłam poczekać do 21.11 - kiedy to zmiany prawa wchodzą w życie, i wówczas już nie będzie zmiłuj się, jak nie udzielą informacji to kara.
Także jak połączymy te wszystkie ułatwiające nam życie instrumenty i jeszcze dodamy do tego google oraz FB to jest duża szansa, że będziemy skuteczniejsi. A tak najbardziej to nam ten art. 105 prawa bankowego pomoże, bo to środek do zdobycia niezwykle cennych informacji.

17 lis 2013, 01:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona