Teraz jest 06 wrz 2025, 16:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Uporczywe niewpłacanie podatku a odmienne wyjaśnienie 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Uporczywe niewpłacanie podatku a odmienne wyjaśnienie
Z zawiadomienia wynika, iż X nie zapłacił w terminie podatku za  I, III, V, VI, VIII 2013r. Wezwany w charakterze sprawcy wykroczenia skarbowego wyjaśnia, iż nie miało miejsce wykroczenie z art. 57 par 1 kks, gdyż nieprawidłowo zaksięgował koszty ( zawyżył) , inny że zaniżył przychód, później - jeden po m-cu, drugi - jak robił zeznanie zauważył błąd , podatek naliczył prawidłowo  i dopłacił, po terminie rzecz jasna. Nie złożyli czynnego żalu.  Wezwanie w trybie mandatowym. Jak zakończyć takie sprawy. PILNE

12 lis 2013, 09:38
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Uporczywe niewpłacanie podatku a odmienne wyjaśnienie
Piszesz, że sprawa dotyczy 2013 r. a potem piszesz o zeznaniu. Jeżeli chodzi o 2013r. to masz materiał pokontrolny? czy masz tylko zawiadomienie z RP że brak wpłat?

12 lis 2013, 11:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Błąd oczywiście , chodzi o 2012r., zawiadomienie z księgowości

12 lis 2013, 12:37
Specjalista

POSTY        468
Ja opieram sie na zeznaniu, jeżeli jest korekta, to na korekcie oczywiście. Jeżeli złożyli korekty i z korekty nie wynikają zaliczki to odstąpiłabym od karania. Jeżeli z korekty wynikaja zaliczki (a coś piszesz, że dopłacili) a brak zaległości to mandat.

Jeżeli złożyli korekty zeznań to musieli napisać pismo. Jeżeli nie wykazywali zaliczek, a tylko roczny podatek to art 16a.

Ja jednak nie karzę osób, które nie wykazują miesięcznych zaliczek, a jedynie kwotę z zeznania. Jeżeli mam niezapłacone w terminie zaliczki wtedy wzywam do postępowania mandatowego.
A potem wpinam do segregatora. No bo ile wniosków można dziennie załatwić?? W końcu mamy za dużo urzędników  :mur:
i czekam na wpłatę.

12 lis 2013, 12:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Barbarko chodzi mi o takie sytuacje , ze jak w trakcie roku obliczał zaliczki wyszło mu za II 200zł, III 300zł itd., później tj po pewnym czasie jak wynika z jego ustnych wyjaśnień dopatrzył się że źle obliczył zaliczkę bo za II winno być 400 , III 500zł itd zrobił korektę obliczeń nie zeznania i podopłacał podatek. ponieważ było to po terminie to RP dała zawiadomienie. moje wątpliwości dotyczą istnienia czynu z art 57 kks, czy nie należy odstąpić na brak znamion czynu zabronionego , tj. brak umyślności, przecież sam nieprawidłowość dostrzegł, poprawił dopłacił. nie złożył tylko czynnego żalu, ale to nie ma znaczenia przy nieumyślności. Problem w tym , ze sprawca zawsze może się tłumaczyć w taki sposób. Może przecież zapłacić dużo niższy podatek , bo nie ma kasy , a później się tłumaczyć,że źle obliczył i dopłacić.Przecież jak mamy wnioskii z RP, to nie widzimy księgi i opieramy sie na jego oświadczeniu złożonym w postępowaniu mandatowym. Jeśli dostaje 350 zawiadomień z RP , a przedawnienie z końcem roku najczęściej, to nie ma czasu na weryfikację jego wyjaśnień.

12 lis 2013, 19:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2007, 19:24

POSTY        123
a nie znajdzie zastosowania art. 16a kks (co do różnicy z korekty)?
poza tym po upływie terminu dla złożenia zeznania  zaliczki przestają być wymagalne a wymagalne jest zobowiązanie z zeznania

13 lis 2013, 02:37

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Brak precyzji jest zgubny. DominikoM, domyślam się, że rzeczony podatnik zadeklarowane w zeznaniu pierwotnym zaliczki wpłacał w terminie. Dopłacił jedynie różnice wynikające z błędów, które sam poprawił w korekcie. Zatem 16a co do kwot przeterminowanych, które, rzecz oczywista, kwalifikowane winny być z art. 54 lub 56 kks, a nie 57.
A ustanie wymagalności zaliczek ma się nijak do naruszenia obowiązku z art. 44 ust. 6 i art. 45 ust. 4 updof, z tej prostej(?) przyczyny, że gdy zaliczki są wyższe od podatku rocznego, lub mu równe, to nie ma innego terminu ustawowego do wpłaty podatku rocznego, niż określony w art. 44 ust. 6 updof. Termin określony w art. 45 ust. 4 updof dotyczy bowiem wyłącznie różnicy między podatkiem rocznym i zaliczkami, co ma miejsce wyłącznie wtedy, gdy różnica ta jest dodatnia. Zupełnie dla mnie niezrozumiałym jest przyjęte w wielu US rozwiązanie, że termin z art. 45 ust. 4 dotyczy całego podatku rocznego. A już z całą pewnością takie rozwiązanie jest ustawowo bezpodstawne.

13 lis 2013, 07:43
Specjalista

POSTY        468
Ok spróbuję jeszcze raz.
Ja dostaję zawiadomienia z RP (też około 300), że ktoś nie zapłacił podatku za 2012r. Do tego mam wydruk listy zaległości z P2B i wydruk z programu EWIDENCJE, w tym wydruku jest porównanie ile było do zapłaty i ile wpłacił. Do każdego z tych programów ja też mam dostęp.
Dla mnie czyn z art 57 to kilkukrotne (uporczywe) niewpłacenie w terminie zaliczek czy zaliczek i zeznania, pod warunkiem że odstęp między kolejnymi terminami do wpłaty jest do 6 m-cy. Jeżeli ktoś przez cały rok niepłacił zaliczek i niezapłacił zeznania, to stawiam zarzut niepłacenia w terminie zaliczek i niezapłacenia zeznania. Jeżeli ktos nie miał do płacenia zaliczek a tylko zeznanie to uznaję, że czynu nie popełnił. Czemu to piszę? - bo wiem że są urzędy, że uważają, że jak ktoś niezapłacił tylko zeznania to to jest 57. Ja uważam, że jeżeli jest jedna kwota niewpłacona w terminie, to czyn nie wypełnia znamion z art 57. Dla mnie datą popełnienia jest termin do wpłaty a nie dzień następny (czyli co do zasady 20, 25 czy 30 kwiecień - w zależności od podatku).

Więc jeżeli dostałaś zawiadomienie, to sprawdziłabym, czy wpłacał zaliczki tak jak miał w zeznaniu pierwotnym, jeżeli wpłacał, to odstąpienie. Bo rozumiem, że złożył korektę i dopłacił. Jeżeli wpłacał tak, że po złożeniu korekty okazało się że wpłaty pasują do korekty, to też bym odstąpiła - bo tylko zeznanie było błędne.

Przedawnienie karalności liczę od końca roku, w którym należało wpłacić podatek (lub ostatnią zaliczkę). Jeżeli więc ktoś niezapłacił zaliczek i zeznania za 2012r. to przedawnienie karalności dopiero w przyszłym roku. A jeżeli dalej prowadzi działalność, to jaki problem "połączyć" te dwa lata razem? niepłacenie zaliczek od 20.01.2012 do  20.01.2014 i podatku 30.04.2015 ? Ja tak robię. W sumie ja zawsze sprawdzam co dzieje się na kartach kontowych. Cz juz jest uregulowane to mandat a jeżeli nie to proszę o uregulowanie i zgłoszenie się po mandat. To że ktos nie zapłacił zaliczek jest juz nie do "naprawienia" wymagam oczywiście wpłacenia podatku z zeznania rocznego.

Ja zawsze, kiedy podatek jest zapłacony daję mandat, wszczęcie postepowania to dla mnie ostateczność, robie to kiedy wniosek jest najstarszy w moim segregatorze.

Jeżeli ktoś składa korektę i dopłaca to nie składa czynnego żalu.

Jaśniej?

13 lis 2013, 08:03
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Podpisuję się pod tym, co napisała BARBARKA - robię dokładnie tak samo :) Jedyna różnica - ja każę również za brak wpłaty z samego zeznania (bez zaliczek), jeśli jest długie opóźnienie (powyżej 3 miesięcy) i kwota powyżej 5.000zł - tak przyjęliśmy w naszym us. Był wyrok mówiący o tym, że uporczywość to także długotrwałe niewpłacanie podatku o charakterze jednostkowym.

13 lis 2013, 08:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Jeszcze raz. Wyrażnie napisałam, że nie składał korekty zeznania, zeznanie złożył jedno  prawidłowe, na te wyższe kwoty , a wcześniej dopłacił różnice na zaliczki, bo się dopatrzył , że w terminach płatności żle naliczył. Tu nie ma 16a. Załóżmy, że I, II III, Iv 2012r. wpłaca zaliczki po 100zł, we IX orientuje się że za I, II, III, IV winno być po 500zł., dopłaca do I, II, III, IV po 400zł. Zeznanie składa na kwoty po 500zł. RP pisze zawiadomienie, że I, II, III, IV nie wpłacił w terminie po 400zł, bo wpłacił we IX 2012r. UFFF

13 lis 2013, 09:09
Specjalista

POSTY        468
Czyli w terminie nie wpłacił zaliczek, mandat.
Ja mówię mandat albo do sądu. Nikt nie odmawia.
Chyba, że to zawiadomienie potraktujesz jako czynny żal, bo nie liczy się nazwa pisma a jego treść.

Ostatnio edytowano 13 lis 2013, 10:17 przez Barbarka, łącznie edytowano 1 raz

13 lis 2013, 10:14
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 lut 2008, 12:40

POSTY        15
Uporczywe niewpłacanie podatku to nie tylko wielokrotne, powtarzające się niewpłacanie podatku w terminie ale także długotrwałe. Penalizacji podlega także jednorazowe opóźnienie w zapłacie podatku, jeśli jest długotrwałe.

14 lis 2013, 17:15
Specjalista

POSTY        468
Skrywa                    

Uporczywe niewpłacanie podatku to nie tylko wielokrotne, powtarzające się niewpłacanie podatku w terminie ale także długotrwałe. Penalizacji podlega także jednorazowe opóźnienie w zapłacie podatku, jeśli jest długotrwałe.

No właśnie, że chyba jednak nie. Coś mi się wydaje, że było ostatnio jakieś orzeczenie.

14 lis 2013, 22:05
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Dlaczego zapominacie o umyślności. Karze podlega  Wykroczenie  popełnione umyślnie. Więc , jeśli podatnik zauważa błąd , koryguje księgę i dopłaca podatek , to czy można mówić o wykroczeniu z 57 kks. Nie było by problemu jakby dopłacając złożył zawiadomienie na podstawie 16 kks, ale nie złożył. Wyjaśnia tyllko na piśmie na czym polega błąd, wpłaca podatek , a zeznanie składa już prawidłowo.

15 lis 2013, 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona