Wszczęłam postępowanie karne skarbowe o nierzetelne prowadzenie księgi (K.P.i.R. i ewidencja VAT). Przedstawiłam zarzut przestępstwa nierzetelnego prowadzenia księgi. Kontrola stwierdziła na podstawie zebranych danych, że księga jest nierzetelna. Natomiast po przedstawieniu zarzutu podejrzanemu okazało się, że księga w części była nierzetelna a w części wadliwa, w związku z tym będą to dwa wykroczenia które na dodatek uległy przedawnieniu.Sprawa ma iść do umorzenia z tego względu. Tylko zastanawiam się jak to napisać:/?Że przedstawiono podejrzanemu zarzut o przestępstwo a jednak to będą dwa wykroczenia...?Proszę o pilną pomoc
07 lis 2013, 17:09
Re: Konwalidacja kwalifikacji prawnej czynu
A nie możesz ograniczyć zarzutu do tej części, która mówi o nierzetelności? Bo jeżeli dobrze pamiętam kwalifikacja wykroczenia jest z uwagi "na czyn mniejszej wagi" a to jest ocenne, dlaczego chcesz zrobić z tego wykroczenie? Ja zmieniłabym tylko treść zarzutu np. opisem czy datami i zostawiłabym przestępstwo. Zaproponowałbym niskie dpo - np 600 zł (przecież mandat można dostać wyższy).
07 lis 2013, 23:16
Rozumiem ale właśnie w tej sytuacji będą dwa wykroczenia wadliwość - to oczywiste, a nierzetelność ze względu właśnie na okoliczności (przede wszystkim takie zaniżenie przychodu z którego przestępstwa na pewno nie zrobimy).
07 lis 2013, 23:27
Ale ja przy nierzetelności ksiąg nie biorę pod uwagi kwoty uszczuplenia. Jeżeli opieram się na uszczupleniu to stawiam zarzut z 56 lub 76. Dla mnie nierzetelne prowadzenie ksiąg nie jest związane z uszczupleniem. Stawiam zarzut nierzetelnych ksiąg wtedy kiedy nie mogę postawić zarzutu z 56 czy 76 a kontrola stwierdza, że księgi były nierzetelne. A jeżeli chcesz umorzyć to co masz teraz to z uwagi na to, że czynu nie popełniono. Takiego czynu jak ma w zarzutach nie popełnił. Albo zmieniasz zarzuty i umarzasz z uwagi na przedawnienie - ale tak bym chyba nie zrobiła, bo po zmianie zarzutów trzeba przesłuchać podejrzanego a to byłoby co najmniej dziwne.
07 lis 2013, 23:40
Z art. 314 kpk wynika, że nie trzeba ogłaszać zarzutów zmienionych na korzyść podejrzanego, ani też przesłuchiwać go
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
08 lis 2013, 08:25
oj przeczytałam i nie do końca się zgodzę - art 314 kpk - przesłuchujemy gdy zarzucamy czyn nie objęty postanowieniem, czyn w zmienionej w istotny sposób postaci czyn kwalifikujemy z surowszego przepisu. Ja rozumiem, że w omawianej sprawie zmieniamy postać czynu aby zrobić z niego wykroczenie, a nie do starego opisu zmieniamy kwalifikację, bo to znaczyłoby, że poprzednia kwalifikacja była błędna.
08 lis 2013, 08:49
Tomasz Grzegorczyk Komentarz do art.314 Kodeksu postępowania karnego 1. Przepis normuje instytucję tzw. zmiany zarzutów i powtarza rozwiązanie przyjęte w tym zakresie w k.p.k. z 1969 r. (art. 270). W kolejnych wersjach nowego kodeksu aż do 1994 r. podstawy zmiany zarzutów wyglądały nieco inaczej, przyjmowano bowiem, że powodem zmiany ma być m.in. potrzeba zakwalifikowania czynu zarzuconego "z innego przepisu" (tak np. w art. 313 proj. z 1990 r. czy w art. 309 proj. z 1994 r.). Poczynając jednak od wersji z lutego 1995 r. (art. 310 tego proj.) powrócono do rozwiązania, że ma to być tylko potrzeba zakwalifikowania "z surowszego przepisu", tak jak w k.p.k. z 1969 r. Takie też rozwiązanie przyjęto w art. 314. W wyniku nowelizacji ze stycznia 2003 r. przepis dotyczy obecnie formalnie tylko śledztwa, a nie jak dotąd postępowania przygotowawczego w ogóle, ale poprzez art. 325a ma też zastosowanie w dochodzeniu, z tym że zmiana zarzutów nastąpi tu w sposób wskazany w art. 325g § 2, a więc bez nowego postanowienia, lecz przez nowe przesłuchanie. 2. Zmiana zarzutów nadal musi zatem nastąpić w trzech przypadkach. Po pierwsze więc, gdy zachodzi potrzeba zarzucenia czynu nieobjętego uprzednio wydanym postanowieniem o przedstawieniu zarzutów. Znika tu wprawdzie w porównaniu z k.p.k. z 1969 r. słowo "ponadto", ale nie oznacza to bynajmniej, że dopuszczalne jest poprzez zmianę zarzutów dokonanie zmiany czynu zarzucanego na inny czyn, ani też, że możliwe jest zarzucenie czynu niezwiązanego z postępowaniem, w którym daną osobę uczyniono podejrzanym. Jeżeli zatem okazuje się, że podejrzany nie popełnił czynu mu zarzuconego (np. zabójstwa), ale popełnił inny czyn (np. w tym czasie dokonał rozboju), to niezbędne jest umorzenie wobec niego postępowania o czyn dotąd mu zarzucany, wszczęcie postępowania o czyn inny i przedstawienie mu zarzutu o ów inny czyn w innym postępowaniu; nie można bowiem w procesie o czyn X zarzucać czynu Y nieobjętego tym postępowaniem. Gdyby z kolei okazało się, że podejrzany, któremu zarzucono określony czyn (np. kradzież), dopuścił się ponadto innego jeszcze przestępstwa, którego dane dochodzenie nie dotyczy (np. zbył własny dokument tożsamości - art. 274 k.k.), to nie można sięgać po art. 314, ale konieczne staje się wszczęcie dochodzenia w sprawie o owe inne przestępstwo i połączenie tych spraw w postępowaniu przygotowawczym. W konsekwencji przyjąć należy, że czyn nowo zarzucany musi nadal mieścić się w ramach zdarzenia, w oparciu o które wszczęto dane postępowanie przygotowawcze, w którym to postępowaniu przedstawiono określony zarzut, gdy okazuje się, że zdarzenie to obejmuje także inne przestępstwo, a podejrzenie jego sprawstwa dotyczy tej samej osoby. 3. Dwie pozostałe podstawy zmiany zarzutów, to: a) zmiana opisu czynu w istotny sposób, niezależnie od tego, czy i w jakim kierunku zmienia się w związku z tym kwalifikacja prawna czynu oraz b) zmiana kwalifikacji prawnej na surowszą, niezależnie z kolei od tego, czy jest związana ze zmianą w opisie czynu, a więc także, gdy poprzednio omyłkowo tylko wskazano niewłaściwy przepis naruszonej ustawy karnej. Zgodzić się należy z wypowiadanym w orzecznictwie poglądem, że niedostatki postanowienia o przedstawieniu zarzutów, polegające na wadliwym oznaczeniu czasu lub miejsca popełnienia przez podejrzanego zarzucanego mu czynu, powinny być usuwane właśnie poprzez instytucję zmiany zarzutów, a nie dopiero w akcie oskarżenia, choć już trudno zgodzić się z wyciąganą z takiego braku konsekwecją w postaci sugerowania konieczności zwrotu sprawy do uzupełnienia postępowania przygotowawczego (zob. w. SN z 30 maja 1985 r., I K 119/85, OSPiKA 9/1986, poz. 193 i krytycz. S. Waltoś, Glosa, tamże).
W drodze wnioskowania wychodzi, że każdą inną zmianę niż tu wymienione można wyartykułować dopiero w akcie oskarżenia. Zatem jeżeli zmiana nie jest istotna, (czytaj: istotnie nie odbiega od opisu czynu zawartego w pierwotnym postanowieniu), wystarczy ostateczną wersję zarzutu wpisać do AO, bez jego ogłaszania i, co oczywiste, bez przesłuchania.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
08 lis 2013, 13:46
pracownik
Tylko zastanawiam się jak to napisać:/?Że przedstawiono podejrzanemu zarzut o przestępstwo a jednak to będą dwa wykroczenia...?Proszę o pilną pomoc
Wydaj postanowienie o umorzeniu dwóch wykroczeń wobec przedawnienia, a tylko w uzasadnieniu napisz, że przedstawiono podejrzanemu zarzut o przestępstwo, lecz w wyniku dochodzenia ustalono, że są to dwa wykroczenia i dlaczego tak ustalono. A, i pamiętaj, że uzasadnienie będzie czytał sprawca ;-).
Ostatnio edytowano 08 lis 2013, 14:03 przez Leibowitz, łącznie edytowano 2 razy
08 lis 2013, 13:59
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze mam tylko jedno pytanko - co w takim razie z terminem tego dochodzenia?Jeśli było wszczęte o przestępstwo to obowiązywał termin 3 miesięczny a skoro teraz to 2 wykroczenia to termin mi się ,,skrócił" w związku z tym i obowiązuje 2 miesięczny?Z góry dziękuję za odp.!
10 lis 2013, 23:33
Obowiązuje termin dla przestępstwa. Z chwilą stwierdzenia na podstawie dowodów, że zaistniało wykroczenie, niezwłocznie wydajesz postanowienie o umorzeniu.