Teraz jest 06 wrz 2025, 12:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 maja 2009, 07:15

POSTY        7
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
A ja konsekwentnie stoję na stanowisku, że nieujawnione się po prostu rypły. Tak jak było już nigdy nie będzie. Sądy administracyjne tak dostały po łapkach, że pieką i są czerwone do dnia dzisiejszego. Opór do otwartego przyznania do klęski przez tzw. górę (w mojej ocenie) bierze się tylko i wyłącznie z troski o budżet. W głębokim poważaniu natomiast mają to, żeby Polska jawiła się obywatelom jako państwo prawa. Państwo, któremu w końcu obywatel może jakoś zaufać.
A co może teraz napisać TK? Że po 2007 to z art. 20 ust. 3 jest wszystko ok???? Przecież byłby to absurd nad absurdy. TK na to sobie zwyczajnie nie pozwoli, chyba że .... :) i tam wkoło jest wesoło.
Zastanawiam się tylko komu zależy na tym, aby ładować się w spór z podatnikiem. Czy ktoś myślał o ewentualnych kosztach (w mojej ocenie) pewnych przegranych. A jednocześnie mi się tłumaczy dlaczego w urzędzie w którym pracuję tnie się koszty na wszelki możliwy sposób. Jak tak dalej będziemy działać to i tych cięć nie wystarczy.

29 paź 2013, 11:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2013, 07:20

POSTY        22
Zgadzam się całkowcie, chodzi tylko o kasę dla budżetu, ale po podliczeniu wszystkich obecnych kosztów przy prowadzeniu postępowań (US IS i sądy, % i ew. odszkodowania) bilans wyjdzie jak zwykle. Miłej pracy

29 paź 2013, 11:53
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 wrz 2013, 15:13

POSTY        17
Patrząc na ostatni wyrok WSA w warszawie dot roku 1997 to i sprawy z lat 1992-1997 są przegrane przez fiskusa ,o ile ktoś złożył wniosek o wznowienie.A jak nawet nie złożył ,bo myślał ,że jego wyrok TK nie dotyczy ,to tylko kwestia czasu.W końcu to też dotrze do TK i będzie nowa fala wznowień.

29 paź 2013, 11:58
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
tim1                    

Zastanawiam się tylko komu zależy na tym, aby ładować się w spór z podatnikiem.

A mało to w urzędach jest niespełnionych życiowo naczelników, którym ambicja nie pozwala na "odpuszczenie" - w domu żona krzyczy, dzieci nie szanują - niech chociaż podatnicy się boją... Innego powodu doszukać się nie potrafię. Tym bardziej że ewentualne odsetki są ogromne. Podatnicy w zasadzie cieszą się z tego, że urzędy pchają się w spory z podatnikiem. 10% rocznie przy lokatach na jakieś nędzne 3% w czasach kryzysu gdzie nie wiadomo w co zainwestować żeby zarobić 10% rocznie od włożonej kwoty to żyć nie umierać. Gdyby banki dawały takie % a inflacja postała na niezmienionym poziomie to nikt w nic by nie inwestował jeżeli było by jakieś ryzyko.

29 paź 2013, 13:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:14

POSTY        29
mozeanglia                    

A mało to w urzędach jest niespełnionych życiowo naczelników, którym ambicja nie pozwala na "odpuszczenie" - w domu żona krzyczy, dzieci nie szanują - niech chociaż podatnicy się boją... Innego powodu doszukać się nie potrafię.

Naprawdę nie potrafisz doszukać się innego powodu?

29 paź 2013, 13:51
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
MOZEANGLIA, weź pod uwagę że ten zysk jest - że tak powiem - TAX FREE! To dopiero biznes!

29 paź 2013, 13:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2013, 18:59

POSTY        120
Tak się teraz zastanawiam, dlaczego w przypadku stwierdzenia nieważności decyzji podatkowej Ordynacja Podatkowa w art. 249 par. 1 pkt 1 stanowi że nie można stwierdzić nieważności decyzji podatkowej po upływie 5 lat od dnia jej doręczenia, a w przypadku wznowienia postępowania zastrzeżenia takiego nie ustanawia.

Być może rozwiązaniem dla budżetu było by wprowadzenie co do wznowienia postępowania przepisu analogicznego jak art. 249 par. 1 pkt 1. :D

Co ciekawe ograniczenia czasowe co do wznowienia postępowania przewiduje k.p.a., nie wiem z skąd wziął się brak takich ograniczeń w o.p.

29 paź 2013, 14:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2013, 13:05

POSTY        22
mi42                    

Być może rozwiązaniem dla budżetu było by wprowadzenie co do wznowienia postępowania przepisu analogicznego jak art. 249 par. 1 pkt 1. :D

Co ciekawe ograniczenia czasowe co do wznowienia postępowania przewiduje k.p.a., nie wiem z skąd wziął się brak takich ograniczeń w o.p.

Przewiduje - w art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op. Wcześniej istniał art. 243 § 1a Op, ale ustawodawca uznał, że istnienie art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op w zupełności zabezpiecza jego interesy i ryzyko uchylenia starych decyzji (polecam uzasadnienie projektu zmian do Op).

Wnioski, że przepisy art. 240-246 Op pozwalają na wznawianie i uchylanie decyzji wydanych w 1999 r. (a w 2050 r. wydanych w 2003 r. ;)), wobec bliźniaczych reguł w kpa czy w art. 247-252 Op w są po prostu absurdalne i ludzi rozumiejących te przepisy w taki sposób posądzam o brak wyobraźni.

29 paź 2013, 18:27
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 20:16

POSTY        36
mozeanglia                   
A mało to w urzędach jest niespełnionych życiowo naczelników, którym ambicja nie pozwala na "odpuszczenie" - w domu żona krzyczy, dzieci nie szanują - niech chociaż podatnicy się boją... Innego powodu doszukać się nie potrafię.

Naprawdę nie potrafisz doszukać się innego powodu?

A mnie się wydaje, że chodzi tylko o odwleczenie w czasie nieuniknionego. Owszem kasę i tak trzeba będzie zwrócić i to z odsetkami ale jeszcze nie dziś. Może za rok, za dwa... Więc może nie na nas trafi... A liczy się tylko tu i teraz.

29 paź 2013, 20:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
blodbad                    

mi42                    

Przewiduje - w art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op. Wcześniej istniał art. 243 § 1a Op, ale ustawodawca uznał, że istnienie art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op w zupełności zabezpiecza jego interesy i ryzyko uchylenia starych decyzji (polecam uzasadnienie projektu zmian do Op).

Wnioski, że przepisy art. 240-246 Op pozwalają na wznawianie i uchylanie decyzji wydanych w 1999 r. (a w 2050 r. wydanych w 2003 r. ;)), wobec bliźniaczych reguł w kpa czy w art. 247-252 Op w są po prostu absurdalne i ludzi rozumiejących te przepisy w taki sposób posądzam o brak wyobraźni.

Hmmmm. Trafna uwaga z tym art. 245 o.p. moje wątpliwości w tym zakresie pojawiają się przy porównaniu tego artykułu z art. 68 par. 4 o.p. który to również został uznany za niezgodny z Konstytucją. Przepis ten stanowi o przedawnieniu prawa do wydania decyzji - zobowiązanie podatkowe z tytułu przychodów nieznajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach przychodów lub pochodzących ze źródeł nieujawnionych nie powstaje jeżeli decyzja ustalająca takie zobowiązanie została doręczona po upływie 5 lat licząc od końca roku w którym minął termin złożenia deklaracji.

Jedyną możliwości przedawnienia (a tym samym odmowy wydania nowej decyzji w wyniku postępowania wznowieniowego) będzie przedawnienie z art. 70, czyli 5 lat licząc od końca roku w którym minął 14 dniowy termin na zapłatę podatku wynikającego z konstytutywnej decyzji w sprawie przychodów nieujawnionych. W przypadku upływu takiego terminu droga do skutecznego wznowienia jest zamknięta.

Jeżeli upłynął termin z art. 70 to nie można również zgodnie z art. 79 par. 2 op zgłosić wniosku o stwierdzenie nadpłaty.

W tym miejscu pojawiają się moje wątpliwości co do zgodności tych regulacji z Konstytucją, ponieważ de facto jej regulacje uniemożliwiają wznowienie niektórych postępowań podatkowych czyniąc tym samym wyrok TK nieskutecznym, a nie taka jest idea i ratio legi art. 190 par. 4 Konstytucji RP.

Na paradoks zakrawa sytuacja w której wydanie decyzji, w oparciu o niezgodny z Konstytucją przepis powoduje powstanie zobowiązania podatkowego, a następnie rozpoczęcie biegu terminu przedawnienia tego zobowiązania. A to po to aby po upływie tego terminu nie możliwe było odzyskanie nienależnie pobranego podatku ani w drodze wznowienia ani w drodze stwierdzenia nadpłaty. Moim zdaniem taka konstrukcja przepisów op, jest niezgodna z Konstytucją RP, ponieważ ubezskutecznia ona niekiedy skutki niekonstytucyjności prawa materialnego.

29 paź 2013, 21:50
Amator
Własny awatar

POSTY        22
mi42                    

W tym miejscu pojawiają się moje wątpliwości co do zgodności tych regulacji z Konstytucją, ponieważ de facto jej regulacje uniemożliwiają wznowienie niektórych postępowań podatkowych czyniąc tym samym wyrok TK nieskutecznym, a nie taka jest idea i ratio legi art. 190 par. 4 Konstytucji RP.

Wszystko w porządku... po prostu z decyzją wydaną na postawie art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op (aaaaalbo: art. 151 § 1 pkt 1 kpa) uderzasz do sądu powszechnego. Tyle, że wtedy po drugiej stronie nie masz organu podatkowego a Prokuratorię Generalną czy coś w tym guście.

29 paź 2013, 22:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
blodbad                    

mi42                    

Wszystko w porządku... po prostu z decyzją wydaną na postawie art. 245 § 1 pkt 3 lit. b) Op (aaaaalbo: art. 151 § 1 pkt 1 kpa) uderzasz do sądu powszechnego. Tyle, że wtedy po drugiej stronie nie masz organu podatkowego a Prokuratorię Generalną czy coś w tym guście.

A to na jakiej podstawie? Sądy powszechne nie są właściwe jeżeli chodzi o sprawy podatkowe. Nienależne świadczenie? Niezgodne z prawem wykonywanie władzy (art. 417 i następne)? Moim zdaniem to też nie trzyma się kupy, choćby dlatego że inaczej wygląda tutaj kwestia odsetek, w post. cywilny były by to odsetki ustawowe, w postępowaniu podatkowym - mniej więcej ich dwukrotność. Dlaczego podatnik miałby być gorzej traktowany?

Postępowanie przed sądem powszechnym to nie to samo co wznowienie, o którym mowa w art. 190 ust. 4 Konstytucji.

Ostatnio edytowano 29 paź 2013, 22:19 przez mi42, łącznie edytowano 1 raz

29 paź 2013, 22:12
Amator
Własny awatar

POSTY        22
mi42                    

A to na jakiej podstawie? Sądy powszechne nie są właściwe jeżeli chodzi o sprawy podatkowe. Nienależne świadczenie? Moim zdaniem to też nie trzyma się kupy, choćby dlatego że inaczej wygląda tutaj kwestia odsetek, w post. cywilny były by to odsetki ustawowe, w postępowaniu podatkowym - mniej więcej ich dwukrotność.

Postępowanie przed sądem powszechnym to nie to samo co wznowienie, o którym mowa w art. 190 ust. 4 Konstytucji.

Art. 260 Op (polecam dla ciekawych analizę historyczną stosownego rozdziału Op - wiele wyjaśnia) oraz przepisów KC.

Art. 190 ust. 4 Konstytucji nie ogranicza ustawodawcy co do wyboru instrumentów pozwalających na naprawienie szkody. Fakt faktem - droga wiedzie raczej przez wznowienie postępowania, choć nie musi się na postępowaniu wznowieniowym zakończyć.

29 paź 2013, 22:18
Znawca
Własny awatar

POSTY        120
Wznowienie, a naprawienie szkody to dwie różne instytucje. Naprawienie szkody to sprawa K.C, wznowienie moim zdaniem o.p. powinno być tak ukształtowane żeby ochrona podatnika w tym postępowaniu była najpełniejsza.

KC stosunki cywilnoprawne. A nie podatkowe. Art. 1, dlatego też będę się upierał co do niekonstytucyjności ordynacji w zakresie jakim ogranicza ona możliwość wznowienia.

29 paź 2013, 22:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 96  Następna strona