Teraz jest 05 wrz 2025, 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
Rejestr dłużników niewypłacalnych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
Post Re: Rejestr dłużników niewypłacalnych
biurwa1                    

no i kiszka.
Dawno tam nie zaglądałam a tu się okazuje, że nie PESEL ale numer RDN trzeba mieć
To są rzewne jaja!
Na co komu takie rejestr jak słowo daję!

link:
https://ems.ms.gov.pl/krs/wyszukiwaniedluznika

O to chodzi żebyś najpierw złożył/a wniosek o wskazanie nr RDN po nr PESEL dłużnika.
Oczywiście płatny '-)
Stąd może takie nikłe zainteresowanie np. banków.

27 paź 2013, 19:39
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Znalazłem na forumprawne.org taka odpowiedź.

Domyślnie RE: Rejestr Dłużników Niewypłacalnych
"Wyszukiwanie w rejestrze przedsiębiorców może odbywać się według kilku kryteriów, między innymi nazwy, numeru KRS lub NIP. Natomiast do odnalezienia podmiotu w rejestrze dłużników niewypłacalnych, niezbędny jest numer RDN, czyli numer, pod którym dłużnik figuruje w rejestrze. Nie ma możliwości wyszukania odpisu dotyczącego dłużnika po nazwisku, firmie lub numerze PESEL czy REGON.

Wniosek o wydanie zaświadczenia

Mając te dane można jednak zwrócić się z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, czy podmiot jest wpisany do rejestru dłużników niewypłacalnych. W zaświadczeniu sąd wskazuje wszystkie numery RDN, pod którymi wpisano dłużnika. Obecnie taki wniosek można złożyć jedynie w oddziale Centralnej Informacji, internetowa wyszukiwarka nie stwarza możliwości uzyskania zaświadczenia."

Jak łatwo sprawdzić wypłacalność kontrahenta? - usługi windykacyjne

Skąd wziąć ten numer?{RND], wykonałem telefon do MS odesłali mnie do KRS a tam zaskoczenie- "to jeszcze nie działa jak powinno" ale jak ma pan numer RDN to można sprawdzić dłużnika . Nic z tego nie wiem, czemu to ma służyć?

Mamy kolejne rozwiązanie do bani. Kto się na to zgodził ?

Co ciekawe po wpisaniu dłużnika zostaje on w tym rejestrze na 10 długich lat bo

że "spełnienie świadczenia przez dłużnika nie stan owi przesłanki do wykreślenia go z rejestru KRS".

Wpis do rejestru siedzi w nim 10 lat bez możliwości jego usunięcia. Poza tym taki wpis następuje jedynie w szczególnych okolicznościach świadczących o tym że dłużnik ewidentnie wiedział o długu i go nie spłacił.

Może być tak, że dług się przedawni a mimo to ty zostaniesz w tym KRS na 10 lat.
Co sąd napisał w swoim zawiadomieniu? Możesz się odwołać? do kogo?

Ja bym szybko zapłacił i złożył odwołanie czy wniosek o umorzenie postępowania na skutek wywiązania się dłużnika z długu.

27 paź 2013, 23:43
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
To może zamiast wpisywać dłużników do RDN wpisywać zadłużenie podatkowe, celne, zusowskie (bo tylko takie można) do Rejestru Przedsiębiorców w Dziele 4? Wtedy będzie widoczne na każdym wydruku z KRS. Z doświadczenia wiem, że działa to o wiele bardziej motywująco niż RDN.

28 paź 2013, 12:16
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
pomysł super! Dzięki!
trzeba się temu przyjrzeć!

28 paź 2013, 15:03
Znawca

POSTY        222
Eeeee, trochę się rozpędziłam. Myślałam,  że masz na myśli CEIDG. Ale tam nie ma niczego takiego.
W KRS-ie wpisujemy na podstawie upewa, ale generalnie spółki nic sobie z tego nie robią.
Potrzebny mi poza tym jakiś straszak na jednoosobowców i spółki cywilne.

28 paź 2013, 16:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2006, 10:53

POSTY        108
biurwa1                    

Eeeee, trochę się rozpędziłam. Myślałam,  że masz na myśli CEIDG. Ale tam nie ma niczego takiego.
W KRS-ie wpisujemy na podstawie upewa, ale generalnie spółki nic sobie z tego nie robią.

Noo. Jak znajdziesz to daj znać. JAk na razie takiego nie znalazłem. ;-(
Lepiej moim zdaniem siły przełożyć na zakazy prowadzenia działalności (oczywiście tylko przedsiębiorcy)

28 paź 2013, 20:37
Znawca

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140
Bo to powinno iść stronę KRD. A tak to RDNy i KRSy to czysta fikcja.

28 paź 2013, 21:48
Znawca

POSTY        222
woyt1                    

biurwa1                    

Noo. Jak znajdziesz to daj znać. JAk na razie takiego nie znalazłem. ;-(
Lepiej moim zdaniem siły przełożyć na zakazy prowadzenia działalności (oczywiście tylko przedsiębiorcy)

Tylko że zakazy prowadzenia działalności to żmudna robota nie zawsze przynosząca efekty. Znam przypadek, że sąd nie wydał zakazu bo zobowiązany pokajał się i powiedział, że teraz to on już będzie wpłacał. I co? dalej nie wpłaca , hehe

29 paź 2013, 19:30
Znawca

REJESTRACJA22 lis 2013, 22:32

POSTY        106
rasta                    

Co do tytułów to do każdego musi być osobny wniosek, dlatego wcześniej pisałem, że trzeba trochę się przy tym napracować.
Trzeba jeszcze załączyć kserokopię samego wezwania do zapłaty i potwierdzenie odbioru też - oczywiście potwierdzone za zgodność (oczywiście + cała reszta ww. przez ANONYMOUS82).
A!
Co do wniosków o ogł. upadłości, a w efekcie wniosku o orzeczenie zakazu prowadzenia działalności, pełnienia funkcji itd. to też przerabiałem. I faktycznie prowadzi to tylko do tego, że taki dłużnik nie generuje nowych zaległości, ale co będzie po tych latach gdy znów będzie mógł falować tzn. prowadzić działalność...

Ale na wezwaniu można wypisać  całą listę tytułów :) trochę jest z tym roboty :)

20 sty 2014, 22:37
Znawca

POSTY        106
Jak piszecie oświadczenie wierzyciela, interesuje mnie głównie przypadek gdy dłużnik wpłacił część zaległości ???

20 maja 2014, 19:11
Znawca

REJESTRACJA11 wrz 2010, 12:28

POSTY        140

OŚWIADCZENIE

Naczelnik Urzędu Skarbowego w .... oświadcza, że należność objęta tytułem wykonawczym nr ..... z dn...., nie została zapłacona w terminie 30 dni od daty wezwania do spełnienia świadczenia i nie jest uregulowana na dzień złożenia niniejszego wniosku o dokonanie wpisu dłużnika do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych

Częściowa wpłata nie jest uregulowaniem należności więc nie widzę najmniejszego problemu.

21 maja 2014, 12:47
Znawca

POSTY        106
anonymous82                    

OŚWIADCZENIE

Naczelnik Urzędu Skarbowego w ... oświadcza, że należność objęta tytułem wykonawczym nr ... z dn...., nie została zapłacona w terminie 30 dni od daty wezwania do spełnienia świadczenia i nie jest uregulowana na dzień złożenia niniejszego wniosku o dokonanie wpisu dłużnika do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych

Częściowa wpłata nie jest uregulowaniem należności więc nie widzę najmniejszego problemu.

Dzięki, chciałem sobie dołożyć roboty dopisując wysokość należności głównej na dzień sporządzania wniosku na oświadczeniu wierzyciela :)

Ostatnio edytowano 21 maja 2014, 21:44 przez egodamian, łącznie edytowano 1 raz

21 maja 2014, 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2