Teraz jest 06 wrz 2025, 00:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Oszczędzanie na naszych wynagrodzeniach 
Autor Treść postu

REJESTRACJA30 paź 2006, 20:02

POSTY        185

LOKALIZACJAŚląsk
Post Oszczędzanie na naszych wynagrodzeniach
Mam do Was pytanie jak to wygląda w Waszych urzędach.
Chodzi o oszczędności, tzn. w moim us wprowadzono "cięcie kosztów" czyli oszczędzanie na wodzie, zużyciu energii itp. Mamy zaoszczędzić gdzieś ok. 100.000 zł (podobno o taką sumę chodzi).
Właśnie nam powiedziano, że jak wprowadzone oszczędności nie wystarczą to nie będzie premii za IV kwartał, a może i skończy się obniżaniem wynagrodzeń (w sumie chyba tylko działu KP, bo innym zgodnie z prawem tego chyba nie można zrobić).
Czy u Was podobnie szaleją?

23 paź 2013, 17:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 paź 2013, 18:34

POSTY        32
Post Re: Oszczędzanie na naszych wynagrodzeniach
Oczywista. Oszczędzamy na czym się da, a i tak dalej straszą. Ja już sobie przygotowałam baranicę, będzie jak znalazł jak wyłączą ogrzewanie.

23 paź 2013, 17:44
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
fruwaj                    

...w moim us wprowadzono "cięcie kosztów" czyli oszczędzanie na wodzie, zużyciu energii itp.

Jak to wygląda w praktyce? Wodę przynosicie z domu? Spłukujecie tylko na koniec pracy? Czy biegacie do pobliskiego supermarketu?
fruwaj                    

Czy u Was podobnie szaleją?

U "nas" też oszczędzamy, ale idiotów z siebie nie robimy.

23 paź 2013, 18:56

POSTY        185

LOKALIZACJAŚląsk
Na razie codziennie kierownicy naradzają się z naczelnikiem jak tu coś zaoszczędzić. A pomysły są począwszy od zabrania ludziom czajników do przynoszenia własnego picia w termosach. Sam nie wiem co im jeszcze do głowy strzeli. Pewnie windę też wyłączą w ramach oszczędności, a papier i toner sami będziemy kupować  :wysmiewacz:

23 paź 2013, 19:02
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
fruwaj                    

papier i toner sami będziemy kupować  :wysmiewacz:
Na tonerze można spokojnie zaoszczędzić. Wystarczy przejść na drukowanie ręczne, do którego wystarczy zwykły długopis. :wysmiewacz:

23 paź 2013, 19:17

POSTY        185

LOKALIZACJAŚląsk
dj_toga                    

fruwaj                    

papier i toner sami będziemy kupować  :wysmiewacz:
Na tonerze można spokojnie zaoszczędzić. Wystarczy przejść na drukowanie ręczne, do którego wystarczy zwykły długopis. :wysmiewacz:

Niestety wszystkiego ręcznie pisać się nie da, a i ksero czasami trzeba zrobić.

23 paź 2013, 19:26
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:38

POSTY        1181
fruwaj                    

Niestety wszystkiego ręcznie pisać się nie da a i ksero czasami trzeba zrobić.
"Ksero" też można przecież zrobić długopisem i podstawowymi przyborami typu linijka. :P  :rotfl:

23 paź 2013, 19:34
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
dj_toga                    

Wystarczy przejść na drukowanie ręczne, do którego wystarczy zwykły długopis. :wysmiewacz:

Kupiony za własne pieniądze.
Jak oszczędność, to oszczędność.  3mmsie--

Pisać oczywiście przez kalkę. :nonono:

23 paź 2013, 19:39

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
Jak pracowałem w firmach prywatnych, to nie robiło się kser ani nie drukowało dokumentów, tylko się skanowało dokumenty i przesyłało mailem. Bo po co komu papiery, skoro i tak kopia każdej wiadomości jest na głównym serwerze? W urzędach to jednak nie działa. Fetyszem urzędasków jest wydrukowany, opieczętowany i podpisany papier. Mogą go dotknąć, pomacać i powąchać. W moim US wprowadzono licznik na ksero. Okazało się, że najwięcej drukuje/kseruje AP. Po KKS najmniejsza komórka urzędu. Cóż takiego kseruje AP? Ano deklaracje dla innych urzędów. Bo przecież nie można wysłać innemu urzędowi pdf w mailu, bo wtedy urzędnik nie pomacałby i nie powąchał żądanego dokumentu, a jak wiadomo jak czegoś nie można pomacać, to to nie istnieje.

Wybaczcie, że wylewam tu swoje frustracje, ale w dobie wszechobecnych komputerów NIE ROZUMIEM fetyszu papieru.

23 paź 2013, 19:48

POSTY        185

LOKALIZACJAŚląsk
nVodka                    

Jak pracowałem w firmach prywatnych, to nie robiło się kser ani nie drukowało dokumentów, tylko się skanowało dokumenty i przesyłało mailem. Bo po co komu papiery, skoro i tak kopia każdej wiadomości jest na głównym serwerze? W urzędach to jednak nie działa. Fetyszem urzędasków jest wydrukowany, opieczętowany i podpisany papier. Mogą go dotknąć, pomacać i powąchać. W moim US wprowadzono licznik na ksero. Okazało się, że najwięcej drukuje/kseruje AP. Po KKS najmniejsza komórka urzędu. Cóż takiego kseruje AP? Ano deklaracje dla innych urzędów. Bo przecież nie można wysłać innemu urzędowi pdf w mailu, bo wtedy urzędnik nie pomacałby i nie powąchał żądanego dokumentu, a jak wiadomo jak czegoś nie można pomacać, to to nie istnieje.

Wybaczcie, że wylewam tu swoje frustracje, ale w dobie wszechobecnych komputerów NIE ROZUMIEM fetyszu papieru.

To spróbuj dołączyć skan do protokołu - życzę powodzenia szczególnie jak ma być wszczęte postępowanie :rotfl:
A co do AP to u nas sytuacja wygląda podobnie - tony papieru w niewiadomym celu  :mur:

23 paź 2013, 19:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 cze 2013, 18:07

POSTY        37
Mam scanować? Daj mi scaner d...ku. Skoro sam jesteś urzędasem to dlaczego masz pretensje do szeregowych pracowników, że nikt kompetentny nimi nie zarządza? Zacznijmy od uczciwych konkursów na wyższe stanowiska w służbie cywilnej i problem niskiej wydajności szeregowych pracowników sam się rozwiąże. Zanim coś głupiego napiszesz dwa razy się zastanów. Jak możesz wymagać podejmowania znaczących decyzji co do organizacji poszczególnych działów od człowieka, który nic nie może. U mnie w urzędzie kierownik AP niedawno dowiedział się, że ma uprawnienia do podpisywania wezwań. Ponadto nie rozumie On co znaczy słowo analiza. Jak kierownik jest głupi z nadania to dlaczego ja mam być mądrzejszy?

23 paź 2013, 20:02

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
Sam jestem urzędasem i sam np. wielokrotnie drukowałem idiotyczne pismo w wystąpienie do innej komórki o jakąś kserokopię, bo zawsze przecież można zamienić "że na "iż" i dodać jakiś przecinek. Nie dość, że takie pieprzenie się zajmuje dużo czasu i nerwów pracowników, to jeszcze mnóstwo kosztuje. A po co? A żeby mieć dupochron. Przecież to jest patologia.

23 paź 2013, 20:09
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Nie kolego, to nie dupochron! To nowe standardy kontroli zarządczej! Od razu efektywność wzrosła!

23 paź 2013, 20:49
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
fruwaj                    

Chodzi o oszczędności, tzn. w moim us wprowadzono "cięcie kosztów" czyli oszczędzanie na wodzie, zużyciu energii itp.
a może i skończy się obniżaniem wynagrodzeń

Jak ja się co nieco na tym znam, to przeniesienie wydatków między paragrafami jest niemal niemożliwe, a paragrafy dotyczące wynagrodzeń są nie do ruszenia...
Jaki ma cel takie gadanie?
Czy leci z nami pilot?!

Nadir                    

U "nas" też oszczędzamy, ale idiotów z siebie nie robimy.

Dokładnie!

23 paź 2013, 21:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 29 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona