Teraz jest 06 wrz 2025, 06:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 cze 2010, 10:52

POSTY        4
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
Wczorajszy wyrok: NSA oddalił skargi kasacyjne podatników z kwestionowanego okresu (IS Olsztyn). Dotychczasowe rozstrzygnięcia nie są wadliwe. Zwrotów nie będzie.

18 paź 2013, 12:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:23

POSTY        81

jest trochę śmiesznie, trochę strasznie. Tym niemniej, niezależnie od argumentów, na których te wyroki są oparte, podobają mi się (wyroki).

A mi się wyrok TK nie podoba.
Ja patrzę na to tak: skoro Rzeczpospolita jest państwem urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej (art.2 Konstytucji), to po wyroku TK z tej zasady będzie wynikało że podatnicy płacący rzetelnie podatki zrzucą się na odsetki do zwrotów podatków z nieujawnionych, dla tych którzy podatków nigdy nie płacili. Iście nowatorska realizacja tej idei.
Być może TK się zapędził, a teraz NSA próbuje odwrócić skutki tego.

18 paź 2013, 13:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
teresa63                    

Wczorajszy wyrok: NSA oddalił skargi kasacyjne podatników z kwestionowanego okresu (IS Olsztyn). Dotychczasowe rozstrzygnięcia nie są wadliwe. Zwrotów nie będzie.

W orzecznictwie i doktrynie wyroki TK albo uznają przepisy niekonstytucyjne od ich ustanowienia albo od wyroku. jednakże przepis jest niekonstytucyjny od momentu jego wprowadzenia a przepis art 240 ordynacji jest oczywisty zwroty musza być i już.

18 paź 2013, 13:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:10

POSTY        11
mgoral                    

jest trochę śmiesznie, trochę strasznie. Tym niemniej, niezależnie od argumentów, na których te wyroki są oparte, podobają mi się (wyroki).

A mi się wyrok TK nie podoba.
Ja patrzę na to tak: skoro Rzeczpospolita jest państwem urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej (art.2 Konstytucji), to po wyroku TK z tej zasady będzie wynikało że podatnicy płacący rzetelnie podatki zrzucą się na odsetki do zwrotów podatków z nieujawnionych, dla tych którzy podatków nigdy nie płacili. Iście nowatorska realizacja tej idei.
Być może TK się zapędził, a teraz NSA próbuje odwrócić skutki tego.

Nie o wyroku TK pisałem, bo ten też - delikatnie rzecz ujmując - nie w moim guście. Tomasz Zborzyński sędzia NSA, może go tak dać do programu "Cichy bohater", czy jak on się tam zwie :lol:

18 paź 2013, 14:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
NSA nic nie powiedział o podstawie do wznowienia post. podatkowego, więc postepowania podatkowe musza byc umarzane bo art 240 Op obowiązuje!

18 paź 2013, 14:24

REJESTRACJA13 wrz 2013, 18:27

POSTY        18
Całkiem możliwe, że wyrok TK za następne lata odręci trochę ten bałagan i nie będzie dokładnie taki sam, a przynajmniej napiszą co robić.

18 paź 2013, 16:13

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E6CBD1CDC1
Może mi to ktoś wytłumaczyć? Jakim prawem NSA przyklepał decyzję wydaną bez podstawy prawnej (art. 20 ust. 3)? To jest postępowanie za rok 2004.

Ostatnio edytowano 19 paź 2013, 01:28 przez nVodka, łącznie edytowano 1 raz

19 paź 2013, 01:28

POSTY        18
Takim samym prawem jak wydawał w tym samym dniu dwa różne wyroki co do tych imprez integracyjnych. Wszystko zależy od składu. Nie wiem jakie będzie uzasadnienie ale nie sugerowałbym się tymi wyrokami.

19 paź 2013, 06:15

POSTY        127
To jest materiał na "Państwo w państwie" albo do Jaworowicz.

19 paź 2013, 14:11
Amator

REJESTRACJA21 lut 2013, 00:19

POSTY        18
Zamęt kompletny, zamieszanie kompletne...

19 paź 2013, 14:30

POSTY        127
Gdyby ktoś zorganizował protest przeciwko temu łamiącemu prawo, porządek publiczny i elementarną uczciwość wyrokowi NSA, to z chęcią bym się przyłączył.

19 paź 2013, 14:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 paź 2013, 07:20

POSTY        22
A my pracować musimy. Tylko jak w takim chaosie. Sprawy za 2007 rok - przedawnienie niebawem. Czy odbyły się w IS jakieś narady/spotkania  w tej sprawie ? Jak prowadzić postępowania? Przecież przy rozstrzygnięciach za 2007 rok nie ma już czasu aby stosować wyrok TK .

19 paź 2013, 15:26

POSTY        18
Trochę nie kumam. Najpierw wszyscy psioczyliście, że wyrok TK be i w ogóle, a jak NSA przyklepał "waszą" decyzję, to też be?  :D (że avacs ze swoją sprawiedliwością społeczną jeszcze nie wyskoczył co jest  :zeby:  )
Póki skład nie podpisze uzasadnienia, nie wiemy czym się kierowali sędziowe. Chociaż dziwi mnie takie rozstrzygnięcie. W większości wojewódzkich sądów dużą część stanowią sędziowie NSA orzekający tam w ramach delegacji, więc napewno jakieś, przynajmniej kuluarowe ustalenia musiały być skoro wszystko na poziomie I instancji leci do uchylania z takim samym uzasadnieniem.

19 paź 2013, 15:58
Amator

REJESTRACJA21 lut 2013, 00:19

POSTY        18
Moim zdaniem  Ministerstwo Finansów powinno się jednoznacznie określić.  A mam wrażenie, że jest stosowana   metoda "strusia".
Umorzenie postępowań na podstawie 208 w związku  z   wyrokiem TK i jego uzasadnieniem jest przecież  logiczne i uzasadnione.  Więc czy to prawnie musi być aż tak skomplikowane? Czy marnowanie czasu pracowników urzędów, utrata i tak utraconego już  wizerunku są  tego warte?
Czasami mam ochotę opuścić tą branże...

19 paź 2013, 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 96  Następna strona