Teraz jest 06 wrz 2025, 00:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Rok 2014 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Rok 2014
Pomyliłem się i od razu ...  Miało być - rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych, Malezji oraz Trynidad i Tobago. Nie wiem skąd mi się te Filipiny wzięły.

04 paź 2013, 19:03

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
Mam rozumieć, że w USA zamiast Poltaxu mają Gentax?

04 paź 2013, 20:43
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
nVodka                    

Niezupełnie. GENTAX to narzędzie -generator przyspieszający budowę oprogramowania dla systemów podatkowych.  A system podatkowy w USA nie ma VAT. Zamiast tego mają w większości stanów podatek obrotowy 7,25% .  To może być problemem dla polskiego DŻENTAXu.

05 paź 2013, 13:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 gru 2010, 19:28

POSTY        7
Szkoda, że nie pomyślano o tym wcześniej wprowadzając kiedyś VAT.

08 paź 2013, 09:14
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
tranqilo                    

nVodka                    

Niezupełnie. GENTAX to narzędzie -generator przyspieszający budowę oprogramowania dla systemów podatkowych.  A system podatkowy w USA nie ma VAT. Zamiast tego mają w większości stanów podatek obrotowy 7,25% .  To może być problemem dla polskiego DŻENTAXu.

A ten podatek obrotowy jak się rozlicza? miesięcznie, kwartalnie?
Nazwa nie ma znaczenia, ale rozumiem,że w ogóle ten podatek rozliczają. Więc może u nas dostosują program do naszego wspaniałego VAT-u ;)

08 paź 2013, 13:14
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Kakaes                    

A ten podatek obrotowy jak się rozlicza? miesięcznie, kwartalnie? Nazwa nie ma znaczenia, ale rozumiem,że w ogóle ten podatek rozliczają. Więc może u nas dostosują program do naszego wspaniałego VAT-u ;)

Może inaczej (historycznie) BULL "wyrąbał się" na polskim systemie podatkowym mimo iż dysponował doświadczeniem z Europejskim sytemem podatkowym.
Należy brać pod uwagę też fakt, że w początkowym stadium działania Poltax-u sam system podatkowy był mniej skomplikowany niż jest teraz.
Pozostaje też otwarta kwestia samej wydajności bo czy gotowe ustandaryzowane algorytmy będa wydajniejsze od algorytmów pisanych "na miarę" ?
Pytań i wątpliwości jest pewnie wiele, a z zapowiedzi wynika iż ludzie nie mający doświadczenia "urzędowego" uważają, że wdrożyć da się wszystko...
Tylko jak skończy się paraliżem to winnego będzie wśród decydentów brak, bo przecież w razie co to zawali prywatna firma - a nad nią nadzoru i władzy nie mają - więc i wina jest nie ich...
Stąd też moim zdaniem wszędzie jest parcie na outsorcing - czyli mówiąc wprost chodzi o doprowadzenie do rozmycia odpowiedzialności ...

08 paź 2013, 13:39
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Dokładnie to BULL miał problem ze zrealizowaniem oprogramowania dla księgowości , które miało obsłużyć ryczałt i KP i PIT ogólny. W tym czasie na KP było 3/4 firm.
Nowe wdrożenie jest realizowane od najprostszej księgowości PCC, SD i KP oraz złożonych algorytmów wyliczania decyzji na KP. Czyli teścik możliwości DŻENTAX.

08 paź 2013, 19:26
Zaawansowany

REJESTRACJA26 paź 2006, 09:48

POSTY        72

LOKALIZACJAMars
widow                    

Tydzień temu dotarło do mojego US około 30 takich maszynek all-in-one. Wczoraj usłyszałem, że może za rok będą użyteczne - podobno nie współgrają z urzędowym oprogramowaniem. Nie jestem informatykiem i nie wnikam w temat głębiej, ale pogratulować zakupu...

Co więcej te maszynki Lenovo all-in-one zamówione przez IS w Bydgoszczy mają błyszczące monitory i nóżkę tak cienką, że wystarczy dmuchnąć żeby się przewróciły. Podobno w centralnej Polsce kupiono Lenovo z matowymi ekranami i solidną nóżką. Prawda to?

18 gru 2013, 09:54
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Zakup AIO ( komputer All In One) był bardzo dobrym posunięciem. I praktycznie rozwiązałby problem roku 2014.  Przetargi pokazały , że w IS drzemią talenty do wykonywania przetargów choć nie wszytkim wyszło jak należy - patrz post powyżej.

W związku z akcją KIC i wejściem DŻENTAXu całkowicie zaniedbano problem systemu zainstalowanego na AIO pozostawiając to do uznania urzędom z racji mnogości aplikacji lokalnych. Tu była szansa na pewne zestandaryzowanie oprogramowania systemowego ale ostatecznie stanęło , że powstały dwa główne nurty związane z WIndows 7 (x32) oraz Windows 8 (x32) z możliwością upgrade do Windows 8.1.  Do tych wariantów przygotowywane są instalacje w US,

Na DŻENTAKS jeszcze sobie poczekamy ale i to nie wyeliminuje nowych aplikacji lokalnych bo życie nie znosi próżni.  
W 2014 hitem będą aplikacje dla egzekucji, które wspomogą i EGAPOLTAX i VIDEOTELA i OGNIVO.

21 gru 2013, 10:51
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
Cymeon                    

... Prawda to?

Prawda, zakup realizowała IS Lublin.

24 gru 2013, 10:45
Zaawansowany

POSTY        72

LOKALIZACJAMars
Czy to naprawdę jest możliwe? Czyli IS w Lublinie zamówiła solidny sprzęt, a IS w Bydgoszczy kupiła buble nienadające się do codziennej pracy biurowej czyli AIO z błyszczącą matrycą i przewracalną nóżką?  :angry2:
Obecnie w prawie pracy nie ma, nadążających za rozwojem technologii, norm dotyczących używania w pracy monitorów ekranowych ale jestem przekonany, że jak się one w końcu pojawią, nie będą dopuszczać do pracy na monitorach z błyszczącą matrycą.

27 gru 2013, 09:22
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2011, 06:00

POSTY        1
Jeśli chodzi o matrycę to według odpowiedzi z serwisu Lenovo udzielonej na podstawie konkretnego numeru seryjnego dostarczonego urządzenia AIO Lenovo ThinkCentre Edge 92z - matryca jest matowa. Odblask który jest widoczny powstaje dlatego iż (podobno) matryca jest pokryta dodatkową powłoką ochronną.
W ten oto sposób można mieć matrycę matową która nieźle błyszczy  :)

Co do nóżki/podpórki to faktycznie trochę tandetnie to wygląda. Jak by nie ustawić tej nóżki to zawsze ekran będzie pochylony "do tyłu".
Dmuchnąć to trzeba by naprawdę mocno, aby go przewrócić (waży chyba coś ok 10kg  :)  ).

27 gru 2013, 13:42
Zaawansowany

POSTY        72

LOKALIZACJAMars
Ale jak już ktoś ma taki dmuch :) to te 10kg poleci z hukiem, a informatyk w urzędzie nie będzie mógł nawet rozkręcić obudowy.
Matryca matowa z odblaskową powłoką ochronną?
To pewnie coś jak biały samochód polakierowany czarną powłoką ochronną :)
Pytanie brzmi - czemu IS w Lublinie dali zwykły mat, a IS w Bydgoszczy "błyszczący mat"? Pewnie lepiej nie wnikać ;) ale mi chodzi tylko o zdrowie i wygodę pracy na tych maszynkach tysięcy ludzi.

27 gru 2013, 14:24
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Na niektórych stanowiskach przydałby się Privacy Filter. Wtedy na "błyszczący mat" nakłada się folię- taki Privacy Filter firmy 3M i po sprawie.

30 gru 2013, 21:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 89 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona