Teraz jest 06 wrz 2025, 03:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Niepodpisana deklaracja VAT 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
Post Niepodpisana deklaracja VAT
Co robicie z taką deklaracją?
Wprowadzacie, zatwierdzacie i dajecie do księgowości jako błędną deklarację?
Wprowadzacie i anulujecie z uwagi na brak podpisu?
a może jakiś inny tryb postępowania? czy później podatnik ma złożyć korektę, czy nową deklarację po terminie.

30 wrz 2013, 06:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:02

POSTY        220
Post Re: Niepodpisana deklaracja VAT
u nas jest tak, że wprowadzamy ją, a potem anulujemy jako błąd wprowadzenia. Księgować za bardzo nie można, bo dokument nie podpisany jest nieważny, ale żeby był ślad dlatego wprowadzamy

30 wrz 2013, 13:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2013, 19:51

POSTY        35
Deklaracje muszą być własnoręcznie podpisane przez uprawnioną osobę. Własnoręczny podpis zawiera indywidualne cechy charakteru pisma. Chodzi o kształt liter, sposób ich łączenia itp. Pozwala to na identyfikację osoby, która złożyła podpis, a w razie wątpliwości - na stwierdzenie jego autentyczności za pomocą graficznej ekspertyzy.
Podpis na deklaracji  stanowi potwierdzenie prawdziwości zawartych w niej danych. Skoro brak podpisu -  to wg mnie nie ma deklaracji. A skoro jej nie ma to nie powinna być wprowadzona do systemu, a jeżeli już to zaraz anulowana jako błędna. I tak jest w moim us.

30 wrz 2013, 17:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
Tak właśnie robiłem i też uważam to za słuszne. Chciałem tylko sobie rozwiać wątpliwości bo niektórzy mi je zasiewali.

30 wrz 2013, 19:00
Znawca

REJESTRACJA04 lut 2010, 18:49

POSTY        253
Dla mnie osobiście powinno być tak, że przy takiej deklaracji maksymalnie dwukrotnie wzywasz podatnika do uzupełnienia braku formalnego jakim jest podpis...jeżeli się nie stawi i braku nie uzupełni - pozostawiasz w aktach bez rozpatrzenia z adnotacją opisującą przedmiot sprawy.
Ostatecznie u nas chyba w tym momencie jest tak (ale nie jestem do końca przekonana, bo już jakiś czas nie jestem w obsłudze bezpośredniej), że jeżeli przyjdzie jakiś syn marnotrawny po roku (i takie kwiatki się zdarzają) to wprowadza się go z datą złożenia jak faktycznie podatnik złożył, ale z datą wpływu która równa się dacie złożenia podpisu...osobiście uważam to za daleko idące ustępstwo na rzecz podatnika, ale ja jestem mało pro podatnik na dzisiejsze czasy ;)

30 wrz 2013, 22:10
Znawca

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
U nas też deklaracja niepodpisana jest wprowadzana i anulowana. To, że brak podpisu oznacza tak jak by deklaracji nie było to jest jasne, ale wprowadzenie jej do poltax powoduje, że oprócz informacji o kwotach (prawdziwych lub nie) wiemy, że w ogóle ktoś od strony podatnika podejmuje jakieś działania a wiedza o fizycznym istnieniu dokumentu jest przydatna przy prowadzeniu CS lub kontroli np. możemy sprawdzić skąd deklaracja została nadana i czy nie wpisano tam jakiś nazwisk. W przypadku nie wprowadzenia deklaracji nikt nie będzie wiedział o jej istnieniu i co najwyżej osoba z CS będzie traciła czas na wzywanie do jej braku.

01 paź 2013, 06:42
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
My też tak robimy, ale niedawno w jednym z sąsiednich urzędów była kontrola z IS, która to zakwestionowała. Pani kontrolująca stwierdziła, że powinny one wisieć w POLTAX ze statusem "W".
Nie ma ktoś może jakiegoś wyjaśnienia z MF, z jakiejś IS albo z HELPDESK?

Człowiek sam już nie wie jak ma robić, żeby było dobrze:(

06 gru 2013, 11:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]