Teraz jest 05 wrz 2025, 21:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 96  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 07:04

POSTY        62
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów
Ja też nie wiem kto mógł stwierdzić , ze cały cięzar udowodnienia spoczywał na podatniku. Tylko kto nie przeprowadził postepowania w takim zakresie może rzucać takie hasła. To ile materiałow zostało zebranych w toku postępowania, jak daleko w przeszłość sięgaliśmy, do jakich "dziwnych" instytucji pisaliśmy, jaką wiedzę zdobyłam. A ktoś mówi, że decyzje były wydawane w sposób dowolny. To jakiś żart. Wielokrotnie ustalaliśmy dodatkowy dochód podatnikowi, który mógł stanowić źródło sfinasowania wydatków, wszystko co mogło zostać uznane było uznawane, no ale niestety czasem jakby stanął na rzęsach to i tak nic nie wymyslił, to byli prawdziwi oszuści, i co teraz mają dostać kaskę z powrotem? Zenada :zygi:

19 wrz 2013, 09:17
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA07 lip 2010, 07:11

POSTY        6
ryzykant73                    

Nie mam teraz dostępu do danych za 2012r. Jak będę w poniedziałek to sprawdzę wpłaty do są one wykazane w sprawozdaniu MF-9Ps za. O ile sobie przypominam to US miały wpłatyna poziomie 10 mln ale są jeszcze UKS.
Nie będę się spierał :D . Rozumiem odstraszającą moc stawki 75 % ale jak dla mnie to dalej uważam że skierowanie środków z nieujawnionych źródeł na potrzeby na kontroli podatkowej dałby więcej gotówki dla JVR.

19 wrz 2013, 10:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 wrz 2013, 19:51

POSTY        35
avacs                    

Grisza00                    

A art. 120 Ordynacji czytałeś? Czy wszystkie sprawy załatwiasz wg subiektywnych kryteriów i oceniasz czy ma to sens czy też nie? Oczywiście nie twierdzę, że postępowania, które proponujesz jest nielogiczne. Jednak w mojej opinii nie tędy droga.

Nie czytałem, skończyłem na art. 119 bo lektura była zbyt nudna.  :wysmiewacz:

(...) Podobno w urzędach są tacy co za dużo większą od ciebie kasę ponoszą straszliwą odpowiedzialność. Jak tacy zdolni i odpowiedzialni to niech się martwią co zrobić by bezsensownie nie marnować środków publicznych. Zawsze mieli o sobie wysokie mniemanie więc czas się wykazać.

Rozeznałem temat w moim US. Dwa postępowania w toku za 2008, praktycznie na ukończeniu, zmierzające do opodatkowania nieujawnionych dochodów. Pracownik referuje NUS-owi orzeczenie TK a NUS nawet nie wie, że zapadło :(  A Ty piszesz: odpowiedzialność, zdolni, niech się martwią ...

19 wrz 2013, 15:34
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2010, 21:05

POSTY        3
Ja jestem w dobrej sytuacji bo w poniedziałek mija 2 miesiące jak zostało przekazane odwołanie do Izby za rok 2009. Napiszę na forum w którą poszli stronę:-)

19 wrz 2013, 18:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2013, 23:56

POSTY        129
Założę się, że przedłużenie terminu załatwienia sprawy  :rotfl:
Ewentualnie - uchylenie do ponownego

19 wrz 2013, 18:19

REJESTRACJA13 wrz 2013, 18:27

POSTY        18
Rauszdelikt                    

Ja jestem w dobrej sytuacji bo w poniedziałek mija 2 miesiące jak zostało przekazane odwołanie do Izby za rok 2009. Napiszę na forum w którą poszli stronę:-)

A jakaś wcześniejsza sprawa z nieujawnionych została załatwiona w 2 miesiące?  :zeby:
Ale decyzją izby bym się nie sugerował bo taka sama podległość służbowa jak w US. Założę się, że w części będzie przykaz "utrzymujemy, czekamy aż sąd uwali i jesteśmy kryci".

19 wrz 2013, 19:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA31 maja 2011, 18:51

POSTY        212
No tak nie można TK również przyznał że art 20 ust 3 był zbyt ogólny i nie przepisy ale praktyka i sądy tworzyły podwaliny pod jego stosowanie.
Tak po prostu nie można bo istnieje w konstytucji prymat prawa pisanego a nie system common law (prawo precedensowe).
Decyzje z nieujawnionych to prawie wyłącznie cytaty z orzeczeń WSA, NSA a nie przepisy. Jak w tej chorej rzeczywistości miał funkcjonować biedny (albo i nie) podatnik. Nie miał prawa znać tych wyroków!
Na marginesie jakie wyroki były podstawą rozstrzygnięć za lata 2007 i późniejsze ? wyroki te wydawane były za lata wcześniejsze np. 2001. Jest to dowód że Sądy i Organy uznawały ze normy prawne za lata 1998-2006 i późniejsze są identyczne. To samo dotyczy spraw przed 1998. Ten przepis były jeszcze bardziej ubogi w treść. I znowu ta sama sytuacja. Uzasadnieniem rozstrzygnięć sądów i Organów za 1998-2006 były wyroki które dokonywały interpretacji przepisu art 20 ust 3 za lata 1992-1997.
Pozdrawiam i życzę dużo zabawy! pije-===[

19 wrz 2013, 23:58

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
W decyzjach wydawanych w moim US nie powoływano się nigdy na orzecznictwo, bo i po co? Tekst jest prosty i jasny. Idealny przepis prawa. Orzecznictwo mogłoby się przydać w przypadku uznawania bądź nie wyjaśnień podatników za wiarygodne, ale co sprawa to inne wyjaśnienia, więc wprowadzałoby to tylko zamęt.

20 wrz 2013, 12:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
Przepis prosty i nieskomplikowany ... a TK uznał coś innego.

20 wrz 2013, 13:37
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
nVodka                    

W decyzjach wydawanych w moim US nie powoływano się nigdy na orzecznictwo, bo i po co? Tekst jest prosty i jasny. Idealny przepis prawa. Orzecznictwo mogłoby się przydać w przypadku uznawania bądź nie wyjaśnień podatników za wiarygodne, ale co sprawa to inne wyjaśnienia, więc wprowadzałoby to tylko zamęt.

Może wprost się nie odwoływaliście do orzecznictwa, ale z niego czepaliście. Przykład pierwszy z brzegu - jeśli podatnik nie chciał podawać kosztów utrzymania, przyjmowaliście koszty średnie wg rocznik statysycznego? Na jakiej podstawie prawnej? Bo  wynikało to z orzecznictwa.

20 wrz 2013, 13:42

REJESTRACJA13 wrz 2013, 18:27

POSTY        18
Fajne te decyzje były  :zeby:  Przychodziły nawet takie izbowe cuda, gdzie na 3-4 str. analizowano opierając się o orzecznictwo i jakieś badania psychologiczne, zdolność zapamiętywania z podziałem na wydarzenia "istotne" i "nieistotne" dla przesłuchiwanego  :D

20 wrz 2013, 18:20
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
jakieś nie skarbowcy też wypowiadają się że ... bylo dziwnie z tych nieujawnionych!

22 wrz 2013, 17:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 wrz 2013, 22:27

POSTY        30
Mój NUS w szoku o zaczynaniu nowych postępowań nie ma mowy, tylko co z tymi w toku.

TAXPOWER myślisz że stek kłamie ?

22 wrz 2013, 18:32

REJESTRACJA30 cze 2013, 22:58

POSTY        127
ajed                    

Może wprost się nie odwoływaliście do orzecznictwa, ale z niego czepaliście. Przykład pierwszy z brzegu - jeśli podatnik nie chciał podawać kosztów utrzymania, przyjmowaliście koszty średnie wg rocznik statysycznego? Na jakiej podstawie prawnej? Bo  wynikało to z orzecznictwa.

Dobry argument, ale moim zdaniem to duża różnica, czy ktoś powołuje się na orzecznictwo czy też z niego czerpie. Analizując przepisy prawne nie sposób pominąć orzecznictwa, ale to jest tylko pewna wskazówka w interpretacji, która bynajmniej nie ma mocy wiążącej. Rzuciłem niedawno na forum kilka pytań o zakwalifikowaniem niektórych wydatków w moich postępowaniach, czy forumowicze uznaliby je za wydatki w myśl art. 20 czy też nie. Orzecznictwo co prawda jednoznacznie uznałoby to za wydatek, ale w mojej sprawie sytuacja tak jasna nie była, więc posiłkując się opiniami kilu osób i forumowiczów, w decyzji pominąłem ten wydatek.

22 wrz 2013, 22:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1336 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 96  Następna strona