Teraz jest 05 wrz 2025, 21:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Wniosek o rozłożenie na raty mandatu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Post Re: Wniosek o rozłożenie na raty mandatu
Leibowitz                    

Art. 187. § 2 Kks: Wykonanie prawomocnych mandatów karnych, o których mowa w art. 138 § 1 pkt 2, następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.6).

Jeśli ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji przewiduje raty dla mandatów, to nie ma przeszkód w ich stosowaniu. Jeśli nie - to są. Nawet jeśli MF DAP w piśmie AP5/571/19/AWR/08/09/4129/08 z dnia 18.02.2010r. twierdzi inaczej. czytaj=--===

Sorry ale mylisz dwa pojęcia. Ściąganie mandatów odbywa się w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Kwestia rat to kwestia wierzycielska. O rozkładaniu podatku na raty też nie ma mowy w u.p.e.a. bo podstawą jest ordynacją. W ustawie egzekucyjnej jest jedynie mowa co się dzieje ze sprawą gdy wierzyciel podejmie decyzję o rozłożeniu należności na raty. Mandat z kks jako niepodatkowa należność budżetowa również podlega rozłożeniu na raty (Wojewoda rozkłada natomiast na raty  mandaty "drogowe").

04 wrz 2013, 08:59
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
Zgadzam się z przedmówcami. Mandat z kks rozkłada się na raty w trybie ustawy o finansach publicznych. W takim przyadku Art 67a OP nie stosuje nawet posiłkowo. Jeżeli ukarany mandatem prowadzi działalność gosp., to w grę wchodzą jeszcze - przynajmniej moim zdaniem, choć są też poglądy odmienne - przepisy o przepisy o pomocy publicznej.

Jeżeli nie wydano jeszcze mandatu, wniosek o rozłożenie nieistniejącej grzywny jest przedwczesny i należałoby - znowu moim zdaniem - odmówić wszczęcia.

04 wrz 2013, 10:32
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 14:02

POSTY        45
No właśnie, jak już jesteśmy przy temacie rozkładania na raty mandatu dla przedsiębiorcy - w art. 64 ust. 1 ustawy o finansach mamy ogólną regułę, dotyczącą udzielania ulg w spłacie należności, o których mowa w art. 60 (do których należą m.in. należności z mandatów). W art. 64 ust. 2 mowa jest o przedsiębiorcach, ale tu tylko odniesienie do należności z art. 60 pkt 1-6. I tu wątpliwość co z tym mandatem dla przedsiębiorcy - można w ogóle ulgi udzielić? Na jakiej podstawie? I czy w grę wchodzi pomoc publiczna? Z góry dzieki za pomoc

04 wrz 2013, 16:19

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Komornikus                    

Sorry ale mylisz dwa pojęcia. Ściąganie mandatów odbywa się w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Kwestia rat to kwestia wierzycielska. O rozkładaniu podatku na raty też nie ma mowy w u.p.e.a. bo podstawą jest ordynacją. W ustawie egzekucyjnej jest jedynie mowa co się dzieje ze sprawą gdy wierzyciel podejmie decyzję o rozłożeniu należności na raty. Mandat z kks jako niepodatkowa należność budżetowa również podlega rozłożeniu na raty (Wojewoda rozkłada natomiast na raty  mandaty "drogowe").

Black83                    

No właśnie, jak już jesteśmy przy temacie rozkładania na raty mandatu dla przedsiębiorcy - w art. 64 ust. 1 ustawy o finansach mamy ogólną regułę, dotyczącą udzielania ulg w spłacie należności, o których mowa w art. 60 (do których należą m.in. należności z mandatów). W art. 64 ust. 2 mowa jest o przedsiębiorcach, ale tu tylko odniesienie do należności z art. 60 pkt 1-6. I tu wątpliwość co z tym mandatem dla przedsiębiorcy - można w ogóle ulgi udzielić? Na jakiej podstawie? I czy w grę wchodzi pomoc publiczna? Z góry dzieki za pomoc
[art. 60 wprowadza pojęcie niepodatkowych należności budżetowych oraz formułuje ich przykładowy katalog. Nie ma tam grzywien]

Hmm, coś nowego. Skoro ordynacja w art. 3 pkt 3 stwierdza:

Ilekroć w ustawie jest mowa o podatkach - rozumie się przez to również:
a)        zaliczki na podatki,
b)        raty podatków, jeżeli przepisy prawa podatkowego przewidują płatność podatku w ratach,
c)        opłaty oraz niepodatkowe należności budżetowe;
to oznacza, że mandat nie jest należnością prawnokarną.

Jest podatkiem.

06 wrz 2013, 06:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Mandaty mogą być rozkładane na raty na podstawie art. 64 w zw. z art. 60 i art. 55 ustawy o finansach publicznych. Np. mandaty karne wystawiane przez policję są (i były od lat) na tej podstawie rozkładane na raty (umarzane, odraczane) przez wojewodę (urząd wojewódzki), który jest w tym przypadku wierzycielem.

Zgodnie z art. 64 ust. 1 ustawy fp, właściwy organ, na wniosek zobowiązanego, może udzielać określonych w art. 55 ulg w spłacie zobowiązań z tytułu należności, o których mowa w art. 60.

Zgodnie z art. 60 pkt 7 ustawy fp, środkami publicznymi stanowiącymi niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publiczno-prawnym są w szczególności: dochody pobierane przez państwowe i samorządowe jednostki budżetowe na podstawie odrębnych ustaw;

06 wrz 2013, 11:21

POSTY        969
czyli mandat jest podatkiem  :wysmiewacz:

06 wrz 2013, 13:03
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        87
Jeszcze raz dla Leibowitz powtórzę treść art. 60 ustawy o finansach publicznych, który wymienia (katalog otwarty) należności niepodatkowe, które mogą być umorzone, rozłożone na raty lub odroczone.

art. 60. Środkami publicznymi stanowiącymi niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publiczno-prawnym są w szczególności następujące dochody budżetu państwa albo budżetu jednostki samorządu terytorialnego:
1) kwoty dotacji podlegające zwrotowi w przypadkach określonych w niniejszej ustawie;
2)należności z tytułu gwarancji i poręczeń udzielonych przez Skarb Państwa i jednostki samorządu terytorialnego;
3)wpłaty nadwyżek środków obrotowych samorządowych zakładów budżetowych;
4)wpłaty nadwyżek środków finansowych agencji wykonawczych;
5)wpłaty środków z tytułu rozliczeń realizacji programów przedakcesyjnych;
6)należności z tytułu zwrotu płatności dokonanych w ramach programów finansowanych z udziałem środków europejskich;
7)dochody pobierane przez państwowe i samorządowe jednostki budżetowe na podstawie odrębnych ustaw;
8)pobrane przez jednostkę samorządu terytorialnego dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami i nieodprowadzone na rachunek dochodów budżetu państwa.

06 wrz 2013, 14:20

POSTY        969
Dla Ogórka:

Definicja formalno-prawna:
Należności publiczne definiowane są jako należności pieniężne mające charakter cywilnoprawny, przypadające organom administracji rządowej, państwowym jednostkom budżetowym i państwowym funduszom celowym, które mogą być umarzane w całości albo w części lub ich spłata może być odraczana lub rozkładana na raty.
Ponadto w ustawie o finansach publicznych zdefiniowano niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publiczno-prawnym jako środki publiczne, stanowiące w szczególności dochody budżetu państwa albo budżetu jednostki samorządu terytorialnego, do których zalicza się:
kwoty dotacji podlegające zwrotowi w przypadkach określonych w niniejszej ustawie;
należności z tytułu gwarancji i poręczeń udzielonych przez Skarb Państwa i jednostki samorządu terytorialnego;
wpłaty nadwyżek środków obrotowych samorządowych zakładów budżetowych;
wpłaty nadwyżek środków finansowych agencji wykonawczych;
wpłaty środków z tytułu rozliczeń realizacji programów przedakcesyjnych;
należności z tytułu zwrotu płatności dokonanych w ramach programów finansowanych z udziałem środków europejskich;
dochody pobierane przez państwowe i samorządowe jednostki budżetowe na podstawie odrębnych ustaw;
pobrane przez jednostkę samorządu terytorialnego dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami i nieodprowadzone na rachunek dochodów budżetu państwa.
Źródło:
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U. nr 157, poz. 1240), art. 55 i 60.

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/BASLek ... C&litera=N

Pytanie: czy rzeczywiście mandat, jako należność prawnokarna zalicza się do należności publiczno-prawnych?

19 wrz 2013, 09:18
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Leibowitz                    

Dla Ogórka:

Definicja formalno-prawna:
Należności publiczne definiowane są jako należności pieniężne mające charakter cywilnoprawny, przypadające organom administracji rządowej, państwowym jednostkom budżetowym i państwowym funduszom celowym, które mogą być umarzane w całości albo w części lub ich spłata może być odraczana lub rozkładana na raty.
Ponadto w ustawie o finansach publicznych zdefiniowano niepodatkowe należności budżetowe o charakterze publiczno-prawnym jako środki publiczne, stanowiące w szczególności dochody budżetu państwa albo budżetu jednostki samorządu terytorialnego, do których zalicza się:
kwoty dotacji podlegające zwrotowi w przypadkach określonych w niniejszej ustawie;
należności z tytułu gwarancji i poręczeń udzielonych przez Skarb Państwa i jednostki samorządu terytorialnego;
wpłaty nadwyżek środków obrotowych samorządowych zakładów budżetowych;
wpłaty nadwyżek środków finansowych agencji wykonawczych;
wpłaty środków z tytułu rozliczeń realizacji programów przedakcesyjnych;
należności z tytułu zwrotu płatności dokonanych w ramach programów finansowanych z udziałem środków europejskich;
dochody pobierane przez państwowe i samorządowe jednostki budżetowe na podstawie odrębnych ustaw;
pobrane przez jednostkę samorządu terytorialnego dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami i nieodprowadzone na rachunek dochodów budżetu państwa.
Źródło:
Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U. nr 157, poz. 1240), art. 55 i 60.

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/BASLek ... C&litera=N

Pytanie: czy rzeczywiście mandat, jako należność prawnokarna zalicza się do należności publiczno-prawnych?

Wydaje mi się , że poza językiem potocznym nie istnieje coś takiego jak należność prawnokarna. Grzywna nałożona w drodze mandatu karnego nie ma charakteru cywilnoprawnego lecz ma charakter publicznoprawny. Wymierza ją uprawniony organ lub upoważniony funkcjonariusz, egzekwowana jest w drodze egzekucji administracyjnej i stanowi dochód budżetu państwa. Należności są albo publiczne albo prywatne.

19 wrz 2013, 14:14
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        87
Ustawa o finansach publicznych (chcemy czy nie us jest jednostką budżetową i podlega przepisom tej ustawy) dzieli należności budżetowe na należności o charakterze cywilnoprawnym i należności o charakterze publicznoprawnym (trzeciej kategorii należności nie ma). Należności niemające charakteru cywilnoprawnego (w tym także mandaty nakładane przez policję lub us czy grzywny wymierzane przez sądy na podstawie przepisów prawa karnego) należy zaliczyć do należności publicznoprawnych.

27 wrz 2013, 19:11
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        87
W starej ustawie o finansach publicznych (z 2005 r.) były należności cywilnoprawne i administracyjnoprawne. Wtedy faktycznie grzywna nałożona w formie mandatu nie zaliczała się do żadnej z ww. kategorii i według mnie nie można jej było umorzyć czy rozłożyć na raty (chociaż urzędy wojewódzkie to robiły). Ale w ustawie z 2009 r. zamieniono należności administracyjnoprawne na publicznoprawne.

27 wrz 2013, 19:22

POSTY        969
Są ważniejsze rzeczy, dlatego polemika w temacie kuleje, przynajmniej z mojej strony.
Ale spróbuję jeszcze inaczej:

Ustawa z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji:

Art. 2. § 1. Egzekucji administracyjnej podlegają następujące obowiązki:

1a)        niepodatkowe należności budżetowe, do których stosuje się przepisy ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 12402));

2)        grzywny i kary pieniężne wymierzane przez organy administracji publicznej;

Czy to nie jest wystarczająca podstawa by twierdzić, że grzywna nie jest niepodatkową należnością  budżetową zdefiniowaną w ustawie o finansach publicznych? Zakładając oczywiście racjonalność ustawodawcy.
Myślę, że wytyczne Sejmu są ważniejsze od ministerialnych.

03 paź 2013, 12:47

POSTY        969
Widzę, że z dogmatem nie sposób dyskutować :).
I nic dziwnego.
Twierdzenie, że grzywna jest niepodatkową należnością  budżetową zdefiniowaną w ustawie o finansach publicznych, w świetle art. 2 ustawy o egzekucji, to nic innego jak interpretacja rozszerzająca, a ta, wiadomo, jest zakazana.
Tylko, zdaje się, w ministerstwie nic o tym nie wiedzą. W urzędach wojewódzkich również.

21 paź 2013, 07:29
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Spaliłam się, jestem wściekła - napisałam obszerny post z zapytaniami i własnymi przemyśleniami, ale on nie przeszedł, a nie mam kopii. Cóż robić, piszę na nowo, ale krócej... Tylko pytania...

W następstwie akcji "Weź paragon" wpłynął do naszego Urzędu Skarbowego wniosek o rozłożenie na raty mandatu karnego wystawionego na podstawie kks przez naszych pracowników.
Ukarana została osoba zastępująca właściciela i zamieszkująca na terenie innego US.
Czy nasz US jest właściwy do rozpatrzenia podania?
Czy wniosek należy rozpatrzeć na podstawie art. 64 ust. 1 w związku z art. 55 i art. 61 ust. 1 pkt 1 ustawy o finansach publicznych, art. 104 kpa?
Czy jednak coś się zmieniło od ostatnich postów w tej sprawie?
Bardzo proszę Was o udostępnienie pisma AP5/571/19/AWR/08/09/4129/08 z dnia 18.02.2010 r. Nie wiem, gdzie to pismo znaleźć.

Pozdrawiam ;-)

10 wrz 2014, 11:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona