Teraz jest 05 wrz 2025, 17:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Podręczniki szkolne - korupcja 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA09 sty 2008, 09:37

POSTY        21
Post Podręczniki szkolne - korupcja
Witam
Mam pytanie, czy w Waszych US zajmujecie się problemem korupcji w oświacie (chodzi o łapówki wręczane dyrektorom szkół za podpisywanie umów z wydawnictwami podręczników)? Jeżeli tak, to jakie działania podejmujecie ?

02 wrz 2013, 08:52
Znawca

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Post Re: Podręczniki szkolne - korupcja
szablasty                    

Witam
Mam pytanie, czy w Waszych US zajmujecie się problemem korupcji w oświacie (chodzi o łapówki wręczane dyrektorom szkół za podpisywanie umów z wydawnictwami podręczników)? Jeżeli tak, to jakie działania podejmujecie ?

to jest forum "Skarbowców" a nie Tomków z CBA

02 wrz 2013, 16:22
Amator

REJESTRACJA21 lut 2013, 00:19

POSTY        18
Tomek , Tomkiem a temat  od pewnego czasu niestety  "wisi" w usach...

02 wrz 2013, 16:31
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 18:45

POSTY        24
Co to znaczy "wisi"? W jakim to niby zakresie?

A myślałem, że w "skarbówce" nic mnie już nie zadziwi  :wacko:

02 wrz 2013, 21:33
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
szablasty                    

Mam pytanie, czy w Waszych US zajmujecie się problemem korupcji w oświacie (chodzi o łapówki wręczane dyrektorom szkół za podpisywanie umów z wydawnictwami podręczników)?
Myślałem, że ja mam najładniejszy avatar (tuż zaraz za Inspektorem) ale widzę że Ty też masz nienajgorszy  :wysmiewacz:

Jbial                    

to jest forum "Skarbowców" a nie Tomków z CBA

A w czym agent Tomek z CBA jest "gorszy" od kontrolującego czy poborcy Janka z USu?

Ostatnio edytowano 02 wrz 2013, 21:51 przez Badman, łącznie edytowano 2 razy

02 wrz 2013, 21:50
Amator

POSTY        21
Ale mi pomogliście, koń by się uśmiał :(

03 wrz 2013, 06:39
Amator

REJESTRACJA21 lut 2013, 00:19

POSTY        18
A ja myślałam, że w skarbówce "konie się nie śmieją".
Ot, to  taka riposta dla sympatycznego pana  Czubaka...

03 wrz 2013, 18:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2009, 18:45

POSTY        24
Na początku myślałem że Szablasty pomylił się i wpis ten powinien znaleźć się na Internetowym Forum Policyjnym. Ale później znalazłem zwrot "w Waszych US" - czyli nie, nie pomylił się. Następnie próbowałem wyobrazić sobie jakieś zadanie dla US w tej kwestii i nic mi nie przyszło do głowy. Dlatego też zastanawia mnie, o co chodzi z tymi podręcznikami i dlaczego to "zagadnienie" trafiło do USów.

03 wrz 2013, 22:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 13:07

POSTY        22
Chodzi o pismo MF z 13.06.2013 AP4/0680/133/ITR/2013/RD-59249 przesłane do US-ów pod koniec czerwca, a do 3.09.2013 należało przesłać informację o podjętych działaniach.

04 wrz 2013, 09:26
Amator

POSTY        21
ww1                    

Chodzi o pismo MF z 13.06.2013 AP4/0680/133/ITR/2013/RD-59249 przesłane do US-ów pod koniec czerwca, a do 3.09.2013 należało przesłać informację o podjętych działaniach.

Właśnie o to pismo mi chodziło, ale jak widzę po odzewie to niewielu miało z nim do czynienia. Ze swojej strony dodam, że u nas dostało to AP do załatwienia i w ramach szeroko pojętych działań przez całe wakacje sprawdzaliśmy księgarnie pod kątem rejestrowania sprzedaży na kasach (Akcja "Weź paragona" - z naciskiem na ostatnie "a"), przeprowadziliśmy czynności na terenie szkoły podczas kiermaszu podręczników czym wzbudziliśmy podziw i zachwyt odwiedzających (oczywiście żadnej łapówki nie zidentyfikowaliśmy, bo i jak?) Dodatkowo sprawdziliśmy kilkanaście witryn internetowych szkół z naszego terenu. Wszystkie miały podane na stronach zestawy podręczników wymagane w szkole. W 90 procentach wydawcy byli ci sami. Na chwile obecną mamy wydruk z Poltax po PKD podmiotów prowadzących działalność wydawniczą i tylko czekam na jakiś genialny pomysł NUSa lub jego zastępcy żeby sprawdzić czy te wydawnictwa drukują podręczniki i czy nie pokrywają się z tymi z w/w wykazów. JA ze swojej strony zaproponowałem, żeby okleić służbowy samochód  naklejkami z napisem "Wydawnictwo szkolne" i wysłać nim kogoś z kontroli przebranego za dystrybutora do szkoły celem "załatwienia" umowy z dyrekcją. W ramach rekompensaty lub tzw. bonusu mógłby zaproponować dla dyrekcji i całego grona pedagogicznego i oczywiście uczniów udział w darmowej pieszej wycieczce do najbliższego parku. Pomysł upadł. Pozdrawiam

04 wrz 2013, 11:47
Zaawansowany

REJESTRACJA20 lis 2008, 16:22

POSTY        89

LOKALIZACJApiekiełko :)
Witam
u nas też pismo trafiło do AP co można zrobić?
- wystosować pismo do kuratorium oświaty czy przeprowadzało w placówkach kontrole/monitoring pod tym kątem?  odp. że oczywiście nie zarejestrowali handlu nowymi podręcznikami
- wystosować zapytanie do kilku szkół czy nie ma nacisków ze strony jakichkolwiek pośredników/wydawców?
- kto odpowiedzialny jest za dobór podręczników dla uczniów i czy dyrektorzy monitorowali proceder pod kątem faworyzowania jakiegoś wydawnictwa?
-podanie danych firm, czy mają jakieś dowody zakupu podręczników itp. :D
prawdopodobieństwo, że trafimy podmiot w naszej właściwości ? moim zdaniem mega niski ale działania są podejmowane : pozdrawiam i mam nadzieję ,że cosik pomogło w temacie :)

06 wrz 2013, 06:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]