Teraz jest 06 wrz 2025, 20:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 20:22

POSTY        38
Post Re: SeRCe ruszyło
o jakim raporcie mówisz?

05 sie 2013, 21:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2008, 09:25

POSTY        65
Sylwia123                    

Czy ktoś rozumie weryfikację związaną z Regonem, bo na moim wydruku 99% to osoby z NIP-3,ZAP-3 LUB ADRES ?

to rolnicy ryczałtowi

06 sie 2013, 06:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Jeżeli rolnicy ryczałtowi, to co będziecie z tym robić  - NIE WPORWADZAĆ REGONU , WPROWADZAĆ REGON?, a jeżeli wprowadzać REGON to z co dalszą rejestracją? Ma ktoś jakiś pomysł?

06 sie 2013, 06:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Z pisma MIN. FIN. wynika, że wprowadzamy REGON, a uzupełnienie danych o działalności rolniczej zależy od tego, czy US posiada o niej informacje. Wg mnie, skoro nie są wprowadzone, to ich zapewne nie posiada.

Już myślicie o REGONACH. Podziwiam. Ja ciągle tonę w weryfikacji obowiązków.

06 sie 2013, 07:21
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
chomar                    

Z pisma MIN. FIN. wynika, że wprowadzamy REGON, a uzupełnienie danych o działalności rolniczej zależy od tego, czy US posiada o niej informacje. Wg mnie, skoro nie są wprowadzone, to ich zapewne nie posiada.

Już myślicie o REGONACH. Podziwiam. Ja ciągle tonę w weryfikacji obowiązków.

Chwila, jak to wprowadzamy, a z którego to punktu wynika niby?
Ja wyczytałam tylko "uznanie urzędu". Przecież Ci rolnicy nawet nie wiedzą, że mają takie numery. Odnośnie dział. rolniczej to pewnie i uzupełnimy ale tylko Vatowcom (chociaż oni już dawno mają).

Jakbyśmy mieli wszystkim wprowadzać to nie łatwiej byłoby wgrać do SRC te ... regony.

Gratulacja dla MF  :brawa:  :brawa:

Kolejny dobry pomysł obowiązki - rozsądniej byłoby zamknąć wszystkie obowiązki z np. z 22.07, określić sztywne zasady i przenieść do SRC otwieranie obowiązków....  - niech się nie zdziwią, że wszyscy ZWERYFIKUJĄ obowiązki, regony, spółki z wspólnikami, zmarłych najlepiej codziennie, policzą CEIDG wprowadzone po terminie i nie wprowadzone i jeszcze wszystko wklepią w 3 dni i w 1 dzień, w sezonie urlopowym ? ... :zygi: . Gratulacje za pomysły, weryfikacja oznacza zamknij co się da i jak się da, aby tylko zniknęło z raportu.  Miłych wakacji MF! :dokuczacz:

06 sie 2013, 19:18
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
anulaNip                    

Ja wyczytałam tylko "uznanie urzędu". Przecież Ci rolnicy nawet nie wiedzą, że mają takie numery. Odnośnie dział. rolniczej to pewnie i uzupełnimy ale tylko Vatowcom (chociaż oni już dawno mają).

Jakbyśmy mieli wszystkim wprowadzać to nie łatwiej byłoby wgrać do SRC te ... regony.

1. W piśmie MF jest wskazane kiedy należy wprowadzić REGON, a w jakich przypadkach dodatkowo wprowadzić rejestrację zewnętrzną (jak to określiłaś "uznanie urzędu").
2. Z automatu zawsze można wgrać, ale nie zawsze są tego oczekiwane rezultaty (np.: w raporcie mam przypadki, gdy dla tego samego PESELA są dwie różne osoby w GUS i SERCE - w GUS kobieta, a w SERCU facet :zeby: ).
Efektem wygrywania bez udziału "czynnika ludzkiego" było np.: "połączenie" różnych podmiotów w jednego podatnika w chwili, gdy powstało SERCE... do dzisiaj staram się to ogarnąć w naszym US. Skala problemu "ujawni się" jak MF da wykaz podatników z N1 (np.: podmioty bez NIP i bez PESEL), bo na chwilę obecną mało kto zdaje sobie z tego sprawę.

06 sie 2013, 21:01
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42

Mówi o tym trzeci akapit na 1 stronie pisma "...w przypadkach określonych w punkcie a i b należy w CRP KEP odpowiednio uzupełnić numer REGON ..."

07 sie 2013, 07:33
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Mam na raporcie rolasa, który zszedł w 2011, miał REGON ale zszedł zanim pojawiło się US2 i ma zamkniętego rolniczego dgosa z kodem 99. Jak myślicie, usunąć mu datę zgonu i wprowadzić US2, czy zostawić jak jest.
W końcu na raporcie nie miało być nieboszczyków, a paru już namierzyłem. To może oni nie są nieżywi.

Temat REGON u rolników to pełna wtopa. Nie dalej jak dziś dzwoniłem do swoich "regonistek" i potwierdziłem, że nadal REGON dla rolników jest nieobowiązkowy. Te które teraz musimy ręcznie importować do crpkiep to te REGON-y, które nadano lata temu bez informowania rolników, a teraz często w wymiarze jest 15sztuk PIT40A z KRUS u takiego "rolnika".

Tak się zastanawiam dlaczego żadnemu "gieniuszowi" nie przyszło do głowy coby REGON też był rejestrem referencyjnym.

09 sie 2013, 14:13
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

POSTY        41
Zmarłych na raporcie jest dużo. Pierwsze pozycje to sami zmarli. Ja tam takich nie ruszę, umarł i już, regon mu się raczej nie przyda do niczego. Wg owego pisma w tych przypadkach nie należy uzupełniać danych w SRC.  Niech sobie GUS zrobi weryfikację.

A co do wgrywania to myślę, że to byłoby lepsze rozwiązanie, w końcu GUS wgrał sobie NIPy i jakoś to wyszło. Łatwiej byłoby zweryfikować kilkadziesiąt osób, którym coś się nie zgadzało niż wydrukować i bezzasadnie uzupełnić w src regony 3000 "niby" rolnikom. :angry2:

10 sie 2013, 14:01
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        42
Wprowadzanie REGON z raportu weryfikacji to aktualizacja czy poprawianie? Jeśli aktualizacja to z jaką datą?

Może ktoś zna odpowiedzi na te pytania i zechce podzielić się wiedzą. Nie mogę uzyskać informacji w tym przedmiocie ani od IS ani od MF (wysłany HELP DESK bez odpowiedzi).

05 wrz 2013, 13:06
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
Ja wprowadzam REGON wszystkim na raporcie jako poprawianie danych , jest szybciej i nie zastanawiam się czy jest rolnikiem , czy już nie. Według pisma pkt a i  b mamy uzupełnić/poprawić. Co do US2-mam zamiar wszystkim rolnikom na VAT uzupełnić US2 lub poprawić 9900000  na US2. Nie patrzę na dalsze dane z raportu (T, N, BRAK) bo dotyczą one głównie osób, które kiedyś prowadziły dział.gosp. i jest likwidacja. Jak starczy czasu , to poprawię też działy specjalne, bo mam  ich nadal na NIP-3, ale tu już muszę wezwać o NIP-7.

05 wrz 2013, 13:47
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        35
Mam pytanie, na jakim druku rejestrujecie księdza , który przechodzi z innego US (w poprzednim US był NIP-3, bez obowiązku PPD) , ale pierwszy raz w życiu rejestruje się jako osoba duchowna z obowiązkiem PPD. Ja dałam NIP-7, czy w takim razie mam wydać potwierdzenie NIP?.

06 wrz 2013, 13:57
Zaawansowany

POSTY        41
na pewno NIP-7, a potwierdzenie wydać jak wskaże zgłoszenie identyfikacyjne  :rolleyes:
Tak naprawdę jak się stał teraz tym płatnikiem to wydać potwierdzenie.

06 wrz 2013, 17:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
U nas przyjmujemy NIP-7, ale potwierdzenia nie wydajemy.

06 wrz 2013, 18:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 89  Następna strona