Teraz jest 06 wrz 2025, 20:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: SeRCe ruszyło
antalek                    

czy możecie oświecić tych nieoświeconych i zdradzić co to jest funkcja REJE072, nie wszyscy są wtajemniczeni, okazuje się... :mur:

Poczytaj Najczęściej Zadawane Pytania - SeRCe (nr 90, 139 i 140).
Opis funkcji REJE072 jest dostępny w podręczniku POLTAXU.

27 kwi 2013, 08:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
antalek                    

czy możecie oświecić tych nieoświeconych i zdradzić co to jest funkcja REJE072, nie wszyscy są wtajemniczeni, okazuje się... :mur:

Funkcja REJE072 niestety nie sprawdza się we wszystkich przypadkach, trzeba się dobrze wczytać w instrukcję i przeprowadzić operację do końca. Uprzedzam, nie jest to takie proste.

27 kwi 2013, 17:47
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
Funkcja nie sprawdza się w przypadku gdy utworzyliśmy drugie, kolejne wystąpienie/ rejestrację już w SeRCE (po 23.07).
Nie chce mi się wierzyć, że są osoby niewtajemniczone... przecież był swojego czasu raport o podmiotach, które zostały odrzucone przy migracji do SRC z różnych powodów i właśnie tę funkcję należało zastosować.
Poza tym ciągle ujawniają się podwójne rejestracje... np: przy zeznaniach.
Ta funkcja była już dawno wprowadzona, ale nie można było od razu zmienić / przypisać NIP w poltax do właściwego wystąpienia. Początkowo przenosiła osobę/ podmiot bez WIP w POLTAX do SRC.
Funkcja jest prosta, radzę poczytać HD. A jak coś nie wychodzi zawsze można prosić o pomoc;)

28 kwi 2013, 15:17
Specjalista

POSTY        570
Us_nip                    

Ciekawe czy po wejściu w życie nowe rozporządzenia w sprawie określenia rodzajów zgłoszeń, które mogą być składane za pomocą środków komunikacji elektronicznej dane wprowadzane będą ręcznie, czy może doczekamy się integracji (analogia do deklaracji i SPED).
Nowe rozporządzenie: http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2013000020301.pdf

Jedna uwaga - jeżeli zgłoszeń ZAP-3 nie będzie można wysyłać bez podpisu kwalifikowanego to  <_< .
Powinno zostać zmienione ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 grudnia 2012 r.
w sprawie sposobu przesyłania deklaracji i podań oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone, tak żeby do wysłania zgłoszenia wystarczyło podanie:
1)   identyfikatora podatkowego NIP albo identyfikatora podatkowego numer PESEL;
2)   imienia (pierwszego);
3)   nazwiska;
4)   daty urodzenia;
5)   kwoty przychodu z określonej deklaracji za wskazany rok.
Warto skorzystać z rozwiązania, które sprawdza się przy zeznaniach rocznych składanych elektronicznie.

Jest rozporządzenie w sprawie sposobu przesyłania zgłoszeń oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone http://dokumenty.rcl.gov.pl/DU/rok/2013/pozycja/753.
Zgłoszenia ZAP-3 trafiają do Aplikacji Urzędnika.

01 lip 2013, 18:19
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Us_nip                    

Zgłoszenia ZAP-3 trafiają do Aplikacji Urzędnika.

To coś (AU), to straszna porażka.
Dzisiaj trzy razy uruchamiałem wyszukiwarkę VAT-R, bo zanim zakończyła wyszukiwanie wywalało mnie z powodu braku aktywności. Widziałem ZAP-3 na liście wyszukiwarki, ale jeszcze nie zdążyłem skorzystać. Jak można się domyślić ZAP-ów będzie tam co kot napłakał. Mam nadzieję, że będą podobne do ZAP-3 tak jak VAT-Z są podobne do siebie, bo VAT-R wydrukowane z AU nie są podobne do niczego.

01 lip 2013, 23:09
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        570
rychu                    

Dzisiaj trzy razy uruchamiałem wyszukiwarkę VAT-R, bo zanim zakończyła wyszukiwanie wywalało mnie z powodu braku aktywności. Widziałem ZAP-3 na liście wyszukiwarki, ale jeszcze nie zdążyłem skorzystać. Jak można się domyślić ZAP-ów będzie tam co kot napłakał. Mam nadzieję, że będą podobne do ZAP-3 tak jak VAT-Z są podobne do siebie, bo VAT-R wydrukowane z AU nie są podobne do niczego.

ZAP-3 z AU ma bardzo czytelną szatę graficzną. Mało, czy dużo i tak trzeba będzie sprawdzać każdego dnia.

02 lip 2013, 06:26
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Czy Wam też Dziś się serce zacina?

02 lip 2013, 12:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2011, 09:46

POSTY        13
witam, mam pytanie- na czym zaewidecjonować księdza? Na NIP-7 jako płatnika składek zdrowotnych?

03 lip 2013, 08:01
Znawca

REJESTRACJA30 paź 2006, 11:09

POSTY        148
Metka82                    

witam, mam pytanie- na czym zaewidecjonować księdza? Na NIP-7 jako płatnika składek zdrowotnych?

Odpowiedź z HELP DESK:

ROZWIĄZANIE:

Od 1 września 2011 r., zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz.U. z 2004 r. Nr 269, poz.2681, z późn. zm.), istnieją dwa identyfikatory podatkowe, tj.:
- numer PESEL – w przypadku podatników będących osobami fizycznymi objętymi rejestrem PESEL nieprowadzących działalności gospodarczej lub niebędących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
- NIP – w przypadku pozostałych podmiotów podlegających obowiązkowi ewidencyjnemu, o którym mowa w art. 2 ww. ustawy, tj.:
a. osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami,
b. osób fizycznych objętych rejestrem PESEL prowadzących działalność gospodarczą,
c. osób fizycznych objętych rejestrem PESEL będących zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług,
d. osób fizycznych nieobjętych rejestrem PESEL, które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami,
e. płatników podatków,
f. płatników składek na ubezpieczenia społeczne,
g. płatników składek na ubezpieczenie zdrowotne.
Tym samym, jeżeli osoba fizyczna objęta rejestrem PESEL (w tym m.in. osoba duchowna) spełnia którykolwiek z wyżej wymienionych warunków (litery b-g), to jako identyfikator podatkowy powinna podawać NIP i dokonywać odpowiednio aktualizacji danych na formularzu NIP-7. Natomiast, jeżeli żadnego z  tych warunków nie spełnia, to jako identyfikator podatkowy powinna podać swój numer PESEL  i może dokonywać aktualizacji adresu miejsca zamieszkania lub numeru rachunku bankowego na formularzu ZAP-3.

(Zatem, jeśli osoba duchowna jest płatnikiem składek na ubezpieczenie składa NIP-7).

04 lip 2013, 13:31
Zaawansowany

POSTY        79
gościu jest w VIES i zmienia kod PKD... i nie mogę mu zamknąć tych starych, żeby otworzyć nowe. co robić?

02 sie 2013, 13:05
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
anet                    

gościu jest w VIES i zmienia kod PKD....i nie mogę mu zamknąć tych starych, żeby otworzyć nowe. co robić??

Jeśli te stare są PKD2004 to trzeba je od 01-01-2013 "przetłumaczyć" na PKD 2007 i dopiero potem zamknąć.
:mur:

02 sie 2013, 13:10
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

POSTY        79
rychu                    

anet                    

gościu jest w VIES i zmienia kod PKD....i nie mogę mu zamknąć tych starych, żeby otworzyć nowe. co robić??

Jeśli te stare są PKD2004 to trzeba je od 01-01-2013 "przetłumaczyć" na PKD 2007 i dopiero potem zamknąć.
:mur:

elegancko :D tylko jak je "przetłumaczyć"? ;)

02 sie 2013, 13:33
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
http://www.stat.gov.pl/klasyfikacje/pkd ... 4-2007.pdf

Odpowiedniki PKD 2007 dla PKD 2004

02 sie 2013, 15:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Czy ktoś rozumie weryfikację związaną z Regonem, bo na moim wydruku 99% to osoby z NIP-3,ZAP-3 LUB ADRES ?

05 sie 2013, 18:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 89  Następna strona