No i oczywiście wyleciały mi z głowy propozycje odpowiedzi. Kojarzę tylko jedną - Konnica... Może ktoś z Was pamięta?
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
16 lip 2013, 12:04
Re: Gimnastyka umysłu
fraxinusspp
A pamiętacie taką analogię:
Husarz - Kawalerzysta Czołgista - ?
No i oczywiście wyleciały mi z głowy propozycje odpowiedzi. Kojarzę tylko jedną - Konnica... Może ktoś z Was pamięta?
Wydaje mi się, że do tej analogii były takie odpowiedzi: żołnierz, lotnik, piechur, marynarz Szczerze mówiąc konnicy nie pamiętam, ale może była taka odpowiedź, bo należało wybrać spośród 5, a ja zapamiętam tylko te 4.
16 lip 2013, 12:16
ja zaznaczyłam konnica ale nie mam wytłumaczenia, a jesli chodzi o widelec i pałeczki dlaczego jen? jakoś nie mogę skojarzyć))))))
17 lip 2013, 14:09
Widelca używa się w Europie (waluta - euro) a pałeczek w Azji (jedyna azjatycka waluta to jen)
17 lip 2013, 18:12
edyta850
Widelca używa się w Europie (waluta - euro) a pałeczek w Azji (jedyna azjatycka waluta to jen)
Tak właśnie sobie to wytłumaczyłam , a co myślisz o pozostałych analogiach? Na co byś stawiała?
17 lip 2013, 19:13
Szczerze? Nie mam pojęcia. I dziękuję Bogu, że nie musiałam w tym roku zdawać Szacun dla wszystkich próbujących.
18 lip 2013, 03:04
Ja wracam do tej analogii: Husarz - Kawalerzysta Czołgista - ?
Mi się wydaje, że to było jakoś inaczej:
coś się ma do czegoś jak kawaleria do konnicy
może:
dywizja pancerna ma się do czołgów jak kawaleria do ...
i jako jedna z odpowiedzi wymieniona była właśnie konnica (i moim zdaniem ok)
18 lip 2013, 10:07
Ja tą analogię dość dobrze zapamiętałem, bo nad nią chwilę sie pochyliłem (a poza tym oprócz kolcy to mam ją na bank źle), a więc było:
chusarz - kawalerzysta czołgista
i odp: żołnierz, marynarz, piechur, konnica, lotnik.
Ja dałem lotnik bo myślałem że kawaleria jest odrębnym rodzajem wojska od chusarii (jedna szybka, lekka - druga ciężka), ale po przejrzeniu rodzajów oręża (nawet w pospolitej wikipedii) widać, że chusaria jest rodzajem ciężkozbrojnej kawalerii, czyli jej częścią - więc pewnie powinno być żołnierz - io to jest nawet logiczne.
Eh..., pocieszam się że pozostałe analog raczej były ok
18 lip 2013, 10:47
Ale jakby tę analogię "potraktować pionowo", to jednak konnica BO: w dawnych czasach husarz był tym, co teraz czołgista, a kawaleria to byli jeźdzcy... Chociaż husarz był "lepiej uzbrojonym" kawalerzystą, to wtedy byłoby: czołgista- żołnierz Oj z radością poznałabym jedynie słuszny klucz.
18 lip 2013, 11:12
Czy ktoś pamięta instrukcję do tej części testu umiejętności czyli do analogii?
Nie mogę sobie przypomnieć czy tam była wskazówka w jaki sposób odczytywać analogie - pionowo czy poziomo...
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
18 lip 2013, 12:34
Niestety nie pamiętam.. Chyba w ogóle nie czytałam instrukcji tylko od razu leciałam z tym koksem
18 lip 2013, 12:40
fraxinusspp
Czy ktoś pamięta instrukcję do tej części testu umiejętności czyli do analogii?
Nie mogę sobie przypomnieć czy tam była wskazówka w jaki sposób odczytywać analogie - pionowo czy poziomo...
Była wskazówka, poziomo
18 lip 2013, 13:14
Była wskazówka, poziomo
Naprawdę chapeau bas za zdołanie przeczytania instrukcji w tym wariackim tempie.
19 lip 2013, 04:24
Poziomo? A te obrazki też poziomo? W ogóle nie czytałam tej instrukcji, bo czasu nie było! Obrazki robiłam raczej pionowo, tzn. ten z góry po lewej porównywałam do tego dolnego z lewej i potem analizowałam w ten sam sposób górny po prawej z podanymi odpowiedziami. Wiecie co, ja tylko analogii byłam pewna na tym egzaminie i myślałam, że dzięki temu w ogóle zaliczę test umiejetności. Źle zrobiłam w takim razie? Podzielcie się doświadczeniami.
czy w obrazkowych to może nie miało znaczenia jak się potraktuje poziomo czy pionowo - teraz tak się zastanawiam. Bo jakoś wszystko mi tam pasowało bez większych problemów To podpucha była w takim razie? Świetnie
fraxinusspp
Dla rozluźnienia wstawiam przykładową matrycę, którą mniej więcej pamiętam z testu. Dla ułatwienia nie podałem odpowiedzi :P
Stosownie do instrukcji na egzaminie jaka według Was jest w tym zadaniu poprawna odpowiedź? Bo ja już nie wiem czy nie rozumiem okreslenia "pionowo" i "poziomo". Jak próbuję robić górne z górnym to nie mam pojecia co będzie pasowałoa do dolnego?