To po kolei: akwedukt granie księga (albo i Mateusz, bo jest ewangelia św. Mateusza..., ale raczej księga).
też wydawało mi się że śluza - ale podobno autostrada tez podałem granie - ale powinno być działanie zastanawiałem się nad paralelizm czyli porównanie i wg klucza paralelizm
03 lip 2013, 18:04
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
No to ja nie rozumiem tego klucza Jeżeli takie analogie i z takim kluczem beda na egzaminie to
03 lip 2013, 18:06
akwedukt pisanie mateusz
03 lip 2013, 18:07
no to ja trafiłam tylko w autostradę
03 lip 2013, 18:08
andziak
No to ja nie rozumiem tego klucza Jeżeli takie analogie i z takim kluczem beda na egzaminie to :dupa:
Fakt te były trudne, sam tez nie wiedziałem do puki nie poszperałem w gogolach. teraz śmieszna: Zabłocki mydło Napoleon
arszenik, guziki, sulfolamidy goździki, klęska
betelgeza myśliwy kanikuła
wyżeł, pies, wakacje polowanie magnitudo
03 lip 2013, 18:14
orchis
dlaczego autostrada? sam szukam jakiegoś sensownego wytłumaczenia
03 lip 2013, 18:15
arszenik magnitudo (cokolwiek by to znaczyło
03 lip 2013, 18:19
guziki pies
03 lip 2013, 18:22
andziak
Napoleon poniósł klęskę pod Moskwą z powodu guzików pies - bo to chodzi o gwiazdy - kanikuła to jakaś psia gwiazda, słońce w gwiazdozbiorze psa jest wtedy
Ostatnio edytowano 03 lip 2013, 18:32 przez czeresnia, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2013, 18:26
Męczy mnie ta autostrada: trakt to może być przejscie przez rzekę przy b.niskim poziomie wody ale co ma do tego autostrada ? Dwie pozostałe też są niewytłumaczalne (przynajmniej dla mnie)
czere?nia
andziak
No,madry jest ten kto układał klucz do tego zadania.
trakt rzeka kanał śluza autostrada skrzyżowanie węzeł akwedukt
poezja tworzenie dramat granie działanie pisanie akt didaskalia
Pan Tadeusz inwokacja Biblia początek, Mateusz, paralelizm sumacja ksiega
03 lip 2013, 18:29
I od razu człowiek madrzejszy
czere?nia
andziak
Napoleon poniósł klęskę pod Moskwą z powodu guzików pies - bo to chodzi o gwiazdy - kanikuła to jakaś psia gwiazda, słońce w gwiazdozbiorze psa jest wtedy
Mydło było powodem klęski Zabłockiego a Napoleona podobno otruli arszenikiem
03 lip 2013, 18:34
czere?nia
orchis
dlaczego autostrada? sam szukam jakiegoś sensownego wytłumaczenia
kanał powiązałam z rzeką a trakt z autostradą (trakt jako droga, szlak komunikacyjny)
ale to był czysty strzał, bo zastanawiałam się też nad akweduktem, mając jednak do dyspozycji google, wyeliminowałam go, jako iż jest powiązany z tematyką wody (czyli rzeka kanał - mamy wyżej) na egzaminie już taka mądra nie będę
03 lip 2013, 18:37
Napoleon - arszenik (mając styczność z arszenikiem wyszedł na tym, jak Zabłocki na mydle), czyli RIP kanikuła - wakacje Jak ktoś załapał się na rosyjski, to tam jest dokładnie to samo słowo oznaczające po ichniemu nasze polskie wakacje. Ale prawdą jest, Szanowna/y Przedmówczyni/co, że gwiazda w Gwiazdozobiorze Wielkiego Psa to Canicula- brzmi podobnie, choć rdzeń jest łaciński od canis - pies. Wcześniej Begelteza to gwiazda Gwiazdozbioru Oriona (po naszemu "Strzelca" =>myśliwego, i tenże Orion "leży" b.blisko Wielkiego Psa).