Analogie ze słowem "rewerenda" ? ktoś coś widział, słyszał?
01 lip 2013, 19:06
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Rewerenda to archaiczne określenie sutanny. Z jakim słowem ma to korespondować, bo jak rozumiem, masz jakiś zestaw słów?
01 lip 2013, 20:04
W sprawie słów niepotocznych dorzucę od siebie:
Plenipotencja, apostille, dezyderata, inkunabuł to inaczej...
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ostatnio edytowano 01 lip 2013, 20:17 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz
01 lip 2013, 20:16
No właśnie natknęłam się na to słowo w slajdach z analogiami na str 470 czy coś koło tego w gimnastyce ale było powiazane z "togą". Nie było tam drugiej pary wyrazów. Może jest jakaś analogia , którą pominęłam. Stąd mój post.
01 lip 2013, 20:17
Dezyderata, ? nie znam...
01 lip 2013, 20:24
Plenipotencja-plenarny, planerzysta, dezyderat-postulat, postulować inkunabuł, paleotyp książka wydrukowana przed 1501 r.
incunabula (l.mn.) 'powijaki; kołyska; pochodzenie; Boże mam nadzieję że nic takiego nie będzie
01 lip 2013, 20:51
czy to od łacińskiego słowa dezyderatum? potrzeba, pożądanie?
01 lip 2013, 20:54
Polihistor (polimat) - osoba posiadająca rozległą wiedze z wielu dziedzin, encyklopedysta. Inkunabuł - pierwsze druki, Autarchia - rzady absolutne, despotyczne. przeciwieństwo demokracji Takie tam słowa potoczne ...
01 lip 2013, 21:00
ostatnio w TV przewija się IOM Międzynarodowa Organizacja do Spraw Migracji (IOM) jest organizacją międzyrządową powstałą w 1951 roku. W skład IOM wchodzi 149 krajów członkowskich, w tym Polska od 1992 r.
Lista krajów członkowskich IOM oraz krajów i organizacji o statusie obserwatora.
IOM zajmuje się zarządzaniem migracjami z korzyścią dla migrantów i społeczeństw.
IOM wspiera kraje w sprostaniu wyzwaniom operacyjnym i społeczno-gospodarczym związanym z migracjami, pomaga migrantom oraz chroni ich prawa.
IOM Międzynarodowa Organizacja ds. Migracji-realizuje obecnie ponad 2000 projektów na całym świecie.
IOM działa na terenie Polski od 2002 roku. Prowadzi projekty w zakresie pomocy w dobrowolnym powrocie i reintegracji, zwalczania nielegalnej migracji i przeciwdziałania handlowi ludźmi, integracji imigrantów, zdrowia oraz projekty badawcze.
Biura IOM na wszystkich kontynentach wspierają rządy państw oraz społeczeństwa obywatelskie w następujących obszarach:
migracje i rozwój wspomaganie migracji regulowanie migracji migracje przymusowe. Więcej na temat działalności IOM:
01 lip 2013, 21:06
Masakra,
Moja zdolność percepcji już tego nie ogarnia. Jak to było w "Przemineło z wiatrem" ? Pomyślę o tym jutro ...
01 lip 2013, 21:25
fraxinusspp
Plenipotencja, apostille, dezyderata, inkunabuł to innaczej....
No tak - art. 113 KPA się wkradł do mojego postu, zatem bez zbędnej zwłoki prostuję...
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ostatnio edytowano 01 lip 2013, 21:34 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 3 razy
01 lip 2013, 21:28
Nie jesteś sama ja też czytam i nawet już nie wiem co- tyle tego jest a jakby byłomiło gdyby limit był 1000 jak ustalony dawno w Wieloletnim Planie Finansowym!!! Ale niestety tylko 200-38 porażka. Miłej nauki
01 lip 2013, 21:29
A nie przypadkiem : 200 - 2x38 bo dochodzą abselwencji KSAP z połowy 2012 r i zimy 2013 r, ? A zreszta to bez znaczenia 30 miejsc mniej czy wiecej ...i tak
01 lip 2013, 21:38
Jak wiadomo ograniczenia dt także absolwentów KSAP i w tym roku była tylko jedna grupa - takie chodzą plotki- dla nas lepiej